Tragédia történt Gyulán

rendőrségi sziréna, forrás: pixabay.com
rendőrségi sziréna
Vágólapra másolva!
Nem volt szén-monoxid érzékelője annak az idős, gyulai asszonynak, aki gázmérgezésben halt meg ma reggelre. A szomszédai is veszélyben voltak, ők időben kijutottak a társasházból a katasztrófavédők tájékoztatása szerint.
Vágólapra másolva!

Vasárnap reggel negyed tízkor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Gyulán egy négyszintes társasház egyik lakóját nem lehet elérni. A tűzoltók behatoltak a Béke sugárúti társasház földszinti lakásába, ahol egy holttestet találtak.

A lakásban szén-monoxid jelenlétét mutatták ki.

A tűzoltók kiürítették a társasházat, összesen kilenc embert kísértek ki. Mivel a mérgező gáz más lakásokban is kimutatható volt, egy nagyteljesítményű ventilátorral átszellőztették a társasházat. A szén-monoxid forrása egy fürdőszobában működő nyílt égésterű vízmelegítő volt. A hat négyzetméteres fürdőszobában minden nyílászáró be volt csukva.

Az áldozat egy idős nő, a lakásban nem volt szén-monoxid-érzékelő.

Forrás: pixabay.com

A kis koncentrációban is halálos szén-monoxid akkor jön létre, ha zárt térben nyílt láng ég és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. A tűz elhasználja a helyiség levegőjét, tökéletlen égés jön létre, amelynek a mellékterméke a szén-monoxid.

Ha az otthonunkban nyílt lánggal működő berendezést használunk, gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, nem elég néha kinyitni az ablakot.

- fogalmazott Origónak küldött közleményében, Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Tegnap reggel Tápiószecsőre riasztották a hatóságokat egy szén-monoxid mérgezésben meghalt ember miatt, délután pedig egy gacsályi, görög katolikus idősotthon lakóit vitték kórházba, miután bejelzett az otthonban kihelyezett szén-monoxid-érzékelő. December 30-án egy kamasz halt meg gázmérgezésben Budapesten, pár nappal korábban egy pécsi férfinek okozta a halálát a színtelen-szagtalan gáz. De nem csak télen veszélyes ez. Két évvel ezelőtt egy nyári napon négy holttestet találtak egy budapesti lakásban. Kiderült, hogy mindegyikük a szén-monoxid áldozata.