Egyre népszerűbb az ápolás és betegellátás szak

kórház, petesejt, fagyasztás
Vágólapra másolva!
Mivel foglalkozik a gyakorlatban egy végzett ápolás és betegellátás szakos a gyakorlatban? Mekkora a várható bruttó átlagbére? És mi a különbség két egyetem azonos képzése között? Mutatjuk a válaszokat!
Vágólapra másolva!

Hallgatókat kérdeztünk a 2024-es Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon arról, mire számíthat a gyakorlatban, aki erre a szakra jelentkezik. Ugyanis az elmúlt évek első helyes jelentkezési statisztikái alapján az ápolás és betegellátás szak egyike a legnépszerűbb képzéseknek. Az összes jelentkező ezen a szakon a korábbi években:

  • 2021-ben az összes jelentkező 5 006
  • 2022-ben az összes jelentkező 4 981
  • 2023-ban az összes jelentkező 7 153
     

A 15 legnépszerűbb alapszak (zárójelben a jelentkezők száma):

1. gazdálkodási és menedzsment (14 375 jelentkező)
2. kereskedelem és marketing (9 802 jelentkező)
3. pszichológia (7 174 jelentkező)
4. ápolás és betegellátás (7 153 jelentkező)
5. mérnökinformatikus (6 666 jelentkező)
6. jogász (5 641 jelentkező)
7. pénzügy és számvitel (5 441 jelentkező)
8. kommunikáció- és médiatudomány (5 387 jelentkező)
9. nemzetközi gazdálkodás (5 146 jelentkező)
10. programtervező informatikus (4 918 jelentkező)
11. gépészmérnök (4 907 jelentkező)
12. óvodapedagógus (4 667 jelentkező)
13. gazdaságinformatikus (4 620 jelentkező)
14. gyógypedagógus (4 502 jelentkező)
15. turizmus-vendéglátás (4 287 jelentkező)

Mit ad a képzés a végzett hallgatóknak?

A legegyértelműbb lehetőség, amely mindenkinek azonnal az eszébe jut, hogy ápolóként érdemes elhelyezkedni, ám ez a diploma jóval több lehetőséget rejt magában azoknak, akik más területek iránt érdeklődnek. A leggyakrabban betöltött munkakörök az ápolás és betegellátás diplomát szerzett hallgatók között a dietetikus és táplálkozási tanácsadó, a gyógytornász, a mentőtiszt, csak ezután jön az ápoló és végül pedig a szülésznő.

Fontos megjegyezni, hogy a leggyakrabban betöltött munkakörökön belül is rengeteg lehetőséget vehetünk számba, hiszen nemcsak az állami vagy a magánellátásban való elhelyezkedésben lehet választani. Sok munkakörnél a saját vállalkozás indítása is jó ötlet lehet azoknak, akik keményebb fába vágnák a fejszéjüket. A leggyakrabban választott munkakörök egyben olyan szakképzettségek is, amelyeket a diploma mellé, egyetemi tanulmányaitok során szerezhettek meg.
A szakmai gyakorlat időtartama 14 hét. A szakmai gyakorlat további követelményeit a szak tanterve határozza meg. Ezek a követelmények minden szakképzettségi terület esetében más és más, attól függően, hogy az adott szakterület a betegellátás mely területével foglalkozik. A szülésznők esetében például követelmény várandós anyák gondozása és felügyelete, szülések önálló levezetése. Az ápoló szakirány szakmai gyakorlatára vonatkozó további követelmény, hogy azt egy adott klinikai területen szerezheti meg a hallgató. A további követelményeket az egyes intézmények tanterveiben találhatod.

Felsőoktatási felvételi 2024

A felvételizőknek február 15-ig kell dönteniük arról, hogy melyik felsőoktatási intézményben, milyen szakon szeretnének továbbtanulni. A decemberben megjelent online felvételi tájékoztató január végéig frissülhet, így a képzési kínálat több szakkal egészülhet ki. A jelentkezéshez és a pontszámításhoz szükséges dokumentumokat az E-felvételi rendszerébe kell feltölteni, a jelentkezési határidőt követően a hiánypótlásra, a jelentkezési helyek sorrendjének egyszeri módosítására vagy a jelentkezés visszavonására július 10-ig lesz lehetőség. Minden felvételizőnek rendelkeznie kell ügyfélkapus hozzáféréssel, ugyanis ezen keresztül lehet jelentkezni és hitelesíteni a jelentkezést. Az eljárás során összesen hat szakot lehet megjelölni, ebből hármat ingyenesen. Ugyanazon szak állami és önköltséges formájának megjelölése egy jelentkezésnek számít. A ponthatárokat várhatóan július 24-én hozzák majd nyilvánosságra. A feltöltendő dokumentumokról, valamint a határidőkről ide kattintva lehet bővebben tájékozódni.

Mekkora kezdőbérre számíthat, aki a szakon végez?

A szakon a 2020/21-es tanévben abszolutóriumot szerzettek bruttó átlagjövedelme 439 933.- Forint volt, a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) 2023-mas kutatása alapján. Körükben at átlagos elhelyezkedési idő 2,01 hónap volt.

Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) ápolás és betegellátás szak
Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) ápolás és betegellátás szak
Fotó: felvi.hu / felvi.hu