7 (+1) hétköznapi dolog, ami segíthet az önértékelésünk helyreállításában

Vágólapra másolva!
Az, hogy mit gondolunk magunkról, hogyan értékeljük személyünket és mennyire hiszünk önmagunkban, alapvetően meghatározza azt, hogy mások mit látnak belőlünk. Ha tehát problémánk van azzal, ahogy a külvilág kezel minket, lehetséges, hogy először saját magunkban kell egy kis rendet tennünk. Könnyen elképzelhető, hogy az önértékelésünk helyreállítása igazából csak néhány apróságon – egy kis kikapcsolódáson, néhány baráti beszélgetésen vagy éppen egy erotikus fehérneműn – múlik, lássuk tehát, hogy milyen egyszerű lépéseket tehetünk ennek érdekében!
Vágólapra másolva!

1. Dicsérjük magunkat

Talán elsőre furcsán hangzik – és biztosan még furcsább érzés lesz megvalósítani –, a folyamatot mégis érdemes azzal kezdeni, hogy pozitív dolgokkal biztatjuk saját magunkat. Persze lehet, hogy ezeket elsőre magunk sem fogjuk elhinni, ezért kezdjük az apró sikerek elismerésével.

Dicsérjük meg magunkat azért, mert reggel időben felkeltünk, beágyaztunk, mert az ebéd rendelése helyett főztünk egy egészséges menüt, a lift helyett a lépcsőt használtuk, vagy megejtettünk egy régóta esedékes beszélgetést egy távol élő baráttal. A saját magunktól kapott apró bókok segítenek majd abban, hogy szép lassan újra felépítsük az önbizalmunkat, és idővel meglátjuk, hogy a dicséretek másoktól is érkezni fognak.

2. Kezdjünk el sportolni

A rendszeres testmozgás rendkívül sok előnnyel jár, melyekből mindenki profitálhat, aki önértékelési gondokkal küzd. A sportolás által lehetőségünk lesz fizikai értelemben is megerősíteni magunkat, így pedig a nap során kevésbé fáradunk el, energikusabbak leszünk, és jobb hangulatban vágunk bele az unalmasabb mindennapi teendőkbe is.

A mozgás során szervezetünk endorfint termel, ettől boldogabbnak érezzük magunkat, egy fárasztó edzés után pedig az alvás is könnyebben megy majd, ha pedig kipihenten ébredünk, máris optimistábban tekintünk a következő napra. Már egy otthoni, esetleg edzőtermi testmozgás is nagyon hatékony lehet, de még jobb hatást érhetünk el, ha a sportolást a szabadban, társaságban végezzük.

 

3. Ápoljuk a kapcsolatainkat

Az ember társas lény, ahhoz tehát, hogy problémáinkat megoldjuk és feldolgozzuk, elengedhetetlen a családunk, barátaink segítsége. Ők azok, akik tanácsot adhatnak nekünk, de sokszor már az is elég, ha meghallgatnak és támogatásukról biztosítanak, vagy ha egyszerűen elvonják kicsit a figyelmünket. Ha másoknak beszámolunk a gondjainkról, önértékelési problémáinkról, az elindíthat egy olyan beszélgetést is a témában, ami után ráébredünk majd arra, hogy ezekkel a krízisekkel mindenki szembenéz, így nem érezzük magunkat annyira egyedül.

Lehetséges az is, hogy nehezünkre esik a problémáinkról beszélni, nem akarjuk ennyire kiadni magunkat, esetleg azt gondoljuk, hogy csak terhelnénk másokat. Ebben az esetben első lépésben már az is nagyon sokat segíthet, ha egyszerűen kimozdulunk, beülünk egy kávéra vagy italra, kikapcsolódunk és egészen más dolgokról beszélgetünk. Ezek a pozitív élmények nagy segítségünkre lesznek abban, hogy egy kicsit más színben lássuk a világot.

4. Lepjük meg magunkat

Ha az önbizalom és a magunkkal szembeni pozitív érzések hiányával küzdünk, hasznos lehet az is, ha néha egy kicsit magunkra is odafigyelünk. Gondoljuk át, mi az ami örömet okozna nekünk, és lepjük meg magunkat egy ajándékkal! Ez lehet egy apróság is, mint egy finom csokoládé, egy jó könyv, esetleg egy erotikus fehérnemű: az sem baj, ha ez utóbbit rajtunk kívül senki sem látja, mégis önbizalommal tölt majd el minket, hogy a hétköznapi ruháink alatt éppen ezt viseljük.

Higgyük el, hogy mi is megérdemeljük a jutalmat, ha pedig azt éppen mástól nem kapjuk meg, hát lepjük meg vele saját magunkat.

5. Bővítsük a tudásunkat

Ha úgy érezzük, hogy belefásultunk a munkába, vagy éppen tudjuk, hogy ennél többre is képesek vagyunk, fejlesszük magunkat! Beiratkozhatunk egy nyelvtanfolyamra, vagy kereshetünk egy néhány napos továbbképzést: ha látjuk, hogy előre haladtunk a tudásban és a tanulásban, máris kaphatunk egy óriási önbizalomlöketet.

6. Találjunk egy hobbit

Mindenkinek van egy olyan elfoglaltsága, ami kikapcsolja, elvonja a figyelmét a hétköznapi gondokról. A problémák gyökere lehet az is, hogy a rohanó mindennapok közepette erről teljesen megfeledkeztünk, a hobbinkra azonban érdemes időt szánni! Vegyük elő a régi horgolásunkat, kedvenc könyvünket, filmünket vagy bármilyen félbehagyott projektet, és töltsünk el ezzel néhány órát: meglátjuk, hogy az itt elért sikerek is segíteni fognak az önértékelésünk javításában. 

7. Aludjunk eleget

Biztosan mindenki tapasztalta már, hogy ha kialvatlanok, fáradtak vagyunk, sokkal nehezebb a napi feladatokra koncentrálni, kevésbé tudunk odafigyelni a munkára és a családunkra, és bármibe is kezdünk, abban kevésbé leszünk hatékonyak. Alakítsunk ki tehát egy olyan alvási rutint, ami elegendő pihenést biztosít számunkra. A legjobb, ha napi 7-8 órát alszunk: feküdjünk le minden este ugyanabban az időpontban, így hamarosan a szervezetünk is megszokja ezt a rendszert, és egyszerűbb lesz mind az elalvás, mind a reggeli ébredés.

+1: Ne akarjunk tökéletesek lenni

A társadalmi, családi elvárásoknak, vagy éppen a közösségi médiában látott kirakatéleteknek hosszú távon nem lehet megfelelni. De ne is ez legyen a cél! Senki sem tökéletes, ha azonban mégis ezt a célt tűztük ki magunk elé, előbb-utóbb biztosan csalódni fogunk. Tanuljuk meg elengedni a dolgokat, fogadjuk el, hogy nekünk is vannak hibáink és gyengeségeink, és koncentráljunk inkább azokra a dolgokra, melyeken ténylegesen tudunk változtatni, ahol valóban fejlődhetünk. Ha ezt a mentalitást sikerül magunkévá tenni, az idővel az önértékelésünket is helyreállítja majd.