Így lett Magyar Péterből udvari bolond

magyarpéter
Magyar Péter, az exférj
Vágólapra másolva!
Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértőjének írása az Origónak.
Vágólapra másolva!

„Szökevényekből szökevények, árulókból árulók lesztek, új és régi eskütök közt ingadoztok, gyűlölten az istenek előtt?”

Tacitus 

A szakirodalom alapján az árulás leggyakoribb formái a bizalmas információk káros nyilvánosságra hozatala, a hitszegés, a hűtlenség, a becstelenség. Az árulás fázisai traumatikusak lehetnek, és jelentős szorongást okozhatnak. Stanley Rachman neves pszichológus szerint az árulás hatásai közé tartozik a sokk, a veszteség és a gyász, a beteges elfoglaltság, az önbecsülés károsodása, az önbizalomhiány, a harag. Nem ritkán életet megváltoztató változásokat idéznek elő. A katasztrofális árulás hatásai leginkább a szorongásos rendellenességekre vezethetnek vissza.  

Szuverenitás, konferencia, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány, 2023.11.13., Losonci, Gergely, Kocsis, Máté, Dr. Ifj. Lomnici, Zoltán,
Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász
Fotó: Fotó: Polyák Attila - Origo 

Az árulók gyakran próbálják azzal magukat igazolni, hogy a saját tettüknél jóval jelentőségteljesebb események részeseihez, jelen esetben Nagy Imréhez, vagy Görgey tábornokhoz hasonlítják magukat. A judási vagy brutusi párhuzam is aránytalan lenne, de lényegét tekintve közelebb állna Magyar személyiségéhez. Ezek súlyos aránytévesztést mutatnak, ugyanakkor összeköthetőek azzal a szorongással, amit a szakpszichológusok az áruló lelki folyamataival kapcsolatban hangsúlyoznak. 

Az, hogy az árulásból lehet-e sikert, pláne hosszú távon sikert kovácsolni, a történelmi példák cáfolják. Egy idő után elfogy a sztori, lankad az érdeklődés, új témák rakódnak a korábbiakra. És persze az árulás tervszerű kivitelezésének is megvannak a maga korlátai, Magyar Péter visszakozása konkrét bűncselekmények kapcsán konkrét személyeket illetően ezt mutatja. De ugyanez a visszakozás tapasztalható az ún. 12 pontja kapcsán, amelynél, ha az újságíró a részletekre kíváncsi, Magyar programadás helyett inkább hárít. 

Amikor az újságíró rámutat arra, az ellenzék 2020-as programja nagyon sok hasonlóságot mutat, a válasz az, hogy Magyar azt nem olvasta. „Nem vagyok szakpolitikus, nem nekem kell nyilatkoznom, én csak egy víziót tettem" 

- bújik ki a válaszadás alól. 

Ha tehát árulóként túl akarsz élni, fenn akarod tartani az érdeklődést az adott területen, és ez most történetesen a politika, kell egy szintet hoznod. Magyar Péter erre jelenleg képtelen. Azok a lózungok, amelyekkel előjön, valóban lopott árucikkek, ahogy a sajtóban olvashattuk. Mögöttes tartalom nélküli üres ígéretek. És ezt nem csak jelen sorok írója állítja, hanem számos meghatározó bal- és jobboldali véleményformáló és elemző. Magyar az az autóversenyző, aki szemben indul a forgalommal, levágja az utat, majd először kíván a célba érni. Azok, akik ezt nem látják, csupán a célhoz közeledő versenyzőt, mindaddig éljeneznek neki, amíg ki nem derül a turpisság. A csalás. A megtévesztés. 

Könnyen kiderülhet Magyarról, hogy ő nem a harmadik erő, csupán egy harmadosztályú hordószónok.

magyarpéter
Magyar Péter 
Fotó: Facebook

Az Alfie Brown és Daniel Bristow által szerkesztett Politactis című műben egy hasonló példa mentén mutatják be Kanye West rapper, előadóművész Trump elnökkel szembeni árulását és politikai vesszőfutását. West miután látta, hogy akciója kudarcra van ítélve, kijelentette, hogy végső célja valójában az volt, hogy „az emberek kedveljék." De ennek nagy ára volt, az egykor ünnepelt sztár ma egy antiszemita kirohanása nyomán a nagy sportszerszponzorát elveszítve zokniban lép a nyilvánosságra, mint egy hibbant holdkóros. Kanye West, egy kommentből idézve Trump udvari bolondja lett, aki bármit mondhat, úgysem veszi igazán komolyan senki.

Régi bolsevik elv, hogy „a demokrácia ellenségeit nem illeti meg a demokrácia”. Azt, hogy kik „a demokrácia ellenségei”, természetesen ők határozzák meg. A magyar politikai baloldal és annak holdudvara már 14 esztendeje azon dolgozik, hogy egy esetleges választási győzelem esetén - szubjektív igazságérzetükre hivatkozva - miként tudják alkotmányos puccsal helyreállítani a a jogállamot és visszaállítani a 2010 előtti gazdasági viszonyokat. Jogászként a kollégáját, Fleck Zoltánt példaképül választva, aki kijelentette, 

nagy valószínűséggel egy ’22-es ellenzéki győzelem után időlegesen le kell mondanunk a jogállam tiszta érvényesüléséről. De ez soha nem volt másként rendszerváltáskor, nagy forradalmak után.

És azzal, hogy Magyar Péter ezen az úton indult el, nem üzen mást, minthogy - Hack Pétert idézve - akár a polgárháborús viszonyokat vagy a totális káoszt sem tartja csekély árnak a politikai ambíciói érdekében.