A Hegyvidéken található az egészségügy négy csúcsintézménye

PokorniZoltán FontiKrisztina
Vágólapra másolva!
Pokorni Zoltán XII. kerületi fideszes polgármester örömét fejezte ki, hogy az egészségügy négy csúcsintézményének kerülete ad otthont. Erről a politikus a Semmelweis Egyetem (SE) városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika új diagnosztikai központjának sajtónyilvános helyszínbejárása kapcsán beszélt kedden.
Vágólapra másolva!

A politikus - aki Fonti Krisztina alpolgármesterrel, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjével érkezett a helyszínre - szerint sok beruházás torpant meg a koronavírus-járvány és a válság miatt, azonban a SE új épületének beruházása időben el fog készülni.

Pokorni Zoltán úgy fogalmazott: az önkormányzat büszke arra, hogy az egészségügyi szakma négy csúcsintézményének - Országos Onkológiai Intézet, Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, városmajori szívklinika, valamint a rehabilitációs központ - a kerület ad otthont, hiszen itt található.

Merkely Béla, a budapesti orvosegyetem rektora a kivitelezési terveket bemutatva elmondta, az új hétszintes épület a meglévő klinikai részleg oktatási, kutatási és betegellátási funkcióira rendelkezésre álló alapterületet nagyjából ötven százalékkal fogja megnövelni.

Az új épületet - amelynek két szintje a föld alá épül - híd köti össze a főépülettel, így az betegellátási szempontból ideálisan tud kapcsolódni az ott folyó diagnosztikai, gyógyító munkához 

- ismertette. A felépítendő tömb felső emeletein kapnak helyet az oktatásra, szemináriumok megtartására alkalmas előadók a kornak megfelelő informatikai eszközökkel.

Merkely Béla elmondta, hogy a városmajori klinika világviszonylatban az első negyven intézmény között van, a cél a "huszonötbe kerülés". Évente 16 ezer műtétet végeznek, ambulánsan pedig 300 ezer betegnek segítenek.

A Városmajor utca és az Acsády Ignác utca sarkán elhelyezkedő, valamivel több mint 1400 négyzetméteres telket a Hegyvidéki Önkormányzat térítésmentesen bocsátotta az állam, az pedig a Semmelweis Egyetem tulajdonába.  kivitelezés alatt álló épület nettó 4492 négyzetméteres lesz, 21 férőhelyes mélygarázzsal.

Fonti Krisztina arról beszélt, hogy évek óta jó az együttműködés az egyetemi klinika és az önkormányzat között, például rendszeres a közreműködés a kerületi egészségnapon.

Merkely Béla elmondta, a beruházás a tervek szerint jövő nyárra fejeződik be, az építkezés költsége 9,1 milliárd forint, a bekerülő eszközök pedig 4-4,5 milliárd forintba kerülnek.