Gyermekbűntények az elmúlt évekből

bőnyi késelés helyszíne, bőnyi iskola, hatodikos kislány, osztálytárs, leszúrta, Győr-Moson-Sopron vármegye, 2024. 04. 29. gyermek bűntények
Gyermek bűntények: a bőnyi késelés
Fotó: Fotó: Ladóczki Balázs - Origo
Vágólapra másolva!
Hazánkban közel sem annyira gyakori az iskolai bűncselekmények száma, mint mondjuk az Amerikai Egyesült Államokban, de nagyon ritkán fordulnak elő iskolai támadások Magyarországon is. Legutóbbi ilyen eset április végén történt Bőnyben, ahol egy 12 éves kislány késelte meg az osztálytársát. Gyermekbűntények nem történnek gyakran, azonban éppen ezért mindig megrázza az embereket 1-1 ilyen bűncselekmény. Cikkünkben az elmúlt évek legdurvább eseteit szedtük össze.
Vágólapra másolva!

Az iskolai késelés, lövöldözés ritka bűntény Magyarországon, azonban időnként itthon is előfordulnak. Ezek mély nyomot hagynak a köztudatban is, ki ne emlékezne a pécsi egyetemi lövöldözésre vagy a győri iskolai késelésre. Több esetben a gyerekek előre eltervezték a tettüket, a bőnyi iskolai késelés elkövetője konkrétan egy halállistát vezetett. Mutatjuk, melyek voltak az elmúlt években a legdurvább gyermekbűntények.

gyermek bűntények
A gyermekbűntények általában kapcsolódnak valamilyen szinten az iskolához
Fotó: pixabay.com

Gyermekbűntények

A bőnyi késelés 

Április 29-én délelőtt érkezett a hír, hogy a bőnyi általános iskolában az első tanítási óra után az egyik hatodikos kislány hátulról leszúrta az osztálytársát egy késsel. A 12 éves áldozat olyan súlyosan megsérült, hogy mentőhelikopternek kellett kórházba szállítani, ahol azonnal megműtötték. A támadója, a szintén 12 éve B. Katalin, otthonról vitte magával a kést az iskolába, megvárta, hogy az első óra után a többiek kimenjenek a teremből, és ekkor támadt áldozatára. 

bőnyi késelés helyszíne, bőnyi iskola, hatodikos kislány, osztálytárs, leszúrta, Győr-Moson-Sopron vármegye, 2024. 04. 29. gyermek bűntények
Gyermekbűntények: a bőnyi késelés
Fotó: Fotó: Ladóczki Balázs - Origo  / Fotó: Ladóczki Balázs - Origo 

A lány előre eltervezte a támadást, később kiderült róla, hogy halállistát vezetett, amelyre pirossal írta fel azokat, akiket meg akart ölni, és zölddel azokat, akiket nem akart bántani. 

A lányok osztálytársai azt mondták, hogy Katalin már régóta furcsán viselkedett, többször összeveszett későbbi áldozatával, és a többi gyerekkel is agresszív volt. 

A család ismerősei szerint a lány szülei sokat veszekedtek, a tragédia előtti este pedig a rendőrséget is ki kellett hívni hozzájuk. 

A győri tanárkéselő

A Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumába járt az a 17 éves fiú, aki magával szemben maximalista volt, az átlaga 4,5 fölött volt. 2019. december 5-én azonban hármast kapott matematikából, amitől annyira ideges lett, hogy még aznap, egy későbbi órán kivitte a füzetét a tanárnőnek, azzal az ürüggyel, hogy mutatni akar neki valamit, 

majd amikor a nő a füzetet nézte, a fiú elővett egy kést és hátulról megszúrta a tanárnőt, aki ettől a földre zuhant. 

gyermek bűntények
Gyermek bűntények: a győri késelő fiatal
Fotó: Csapó Balázs/Kisalföld

A fiú még többször megpróbálta megszúrni a nőt, azonban a padtársa megállította őt. Az 51 éves tanárnő a késelés után életveszélyes állapotba került, légmell és vérmell alakult ki nála, bal tüdeje összeesett, több végtagja is sérült. 

A fiúról később kiderült, hogy a támadás előtt már többször fenyegetőzött azzal, hogy megkéseli a tanárnőt, ha rossz jegyet kap, de az osztálytársai nem hittek neki. 

A fiút a Győri Törvényszék első fokon 5 év fiatalkorúak börtönére ítélte, közfeladatot ellátó személy elleni emberölés kísérlete miatt, úgy, hogy csak a büntetésének a felének a letöltése után szabadulhat feltételesen, ez azonban a fellebbezések miatt nem lett jogerős. Végül másodfokon a Győri Ítélőtábla ezt úgy változtatta meg, hogy a fiúnak a büntetés kétharmadát legalább le kell töltenie, hogy szabadulhasson. 

Budai késelés

A Budapesten lévő I. kerületi BGSZC Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumban az egyik diáknak annyira szélsőséges nézetei voltak, hogy a többi gyerek távolságot tartott tőle, nem igazán voltak barátai. Gyakran mutogatott a társainak megbotránkoztató, erőszakos tartalmakat.  

A fiú 2022 őszén elhatározta, hogy embert fog ölni, ezért egy ollóval, egy késsel és egy kalapáccsal járt napokon keresztül iskolába. Októberben már olyanokat mondott az osztálytársainak, hogy gyilkos akar lenni, és hogy lenne pár ember, akit szívesen megölne. Végül október 10-én reggel az egyik óra előtti szünetben a hátizsákjából elővette az egyik kést és az ollót, és a ruhájába dugta. 

Ezután odalépett három csoporttársához azzal a kérdéssel, hogy volt-e házi feladat, majd elővette a kést, és az egyik fiút többször megszúrta. 

gyermek bűntények
Gyermekbűntények: a budai késelés helyszíne
Fotó: Borsonline

A megszúrt fiú barátai azonnal mentőt hívtak, akik beszállították a sérültet a kórházba, de így is hosszú ideig tartott a felépülése. A Fővárosi Főügyészség ügyészei a 19 éves fiút előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletével vádolják. A támadó az idén februárban tartott előkészítő ülésen tagadta a bűnösségét. 

A pécsi egyetemi lövöldözés

2009. november 26-án Gere Ákos 23 éves egyetemista a pécsi egyetem biofizikai intézetében éppen órára ment, ahonnan azonban kiküldték, mivel a hangoskodásával zavarta a tanítást. A férfi kiment a teremből, majd a mosdóban megtöltötte a nála lévő sportlövőpisztolyát, majd fél 12-kor tüzet nyitott. 

Ámokfutásával megölte egy 19 éves csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy 19 éves férfit, egy 36 éves laboránst és egy 54 éves takarítónőt. A vérengzés után Gere átment a szomszéd épületbe, felhívta a rendőrséget és feladta magát.

A fiúról a hallgató társai azt mondták, hogy visszahúzódó volt, csak pár barátja volt és azokkal is összeveszett a lövöldözés előtt. Állítólag egyes diákok gúnyolták és piszkálták is a viselkedése miatt, ami nagyon nem esett jól a férfinak és gyakran agresszívvá vált. 

A tárgyalás évekig elhúzódott, vizsgálták a férfi elmeállapotát és az indítékait is, végül 2012 júniusában életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték Gerét, azzal a kitétellel, hogy legkorábban 30 év múlva bocsátható szabadlábra.