Másodperceken múlt Németh Gábor szabadulóművész élete

Vágólapra másolva!
Szombaton, a tatai XXL Monster Truck show meglepetés fellépője volt Németh Gábor bűvész, szabadulóművész, akinek bekötött szemmel, rendőrbilincsből kellett 15 másodperc alatt kimenekítenie magát két felé közelítő monster truck elől. A gigantikus járgányok sofőrjei azt az utasítást kapták, hogy még abban az esetben sem vehetik le a lábukat a gázpedálról, ha szétszakítanák a bűvészt, akit karjainál fogva kötéllel rögzítettek az épített szörnyetegekhez.
Vágólapra másolva!

Németh Gábor bekötött szemmel, hátrabilincselt kézzel állt az út közepén, tőle egyenlő távolságra, egymással szemben két XXL monster truck várta az indulást. A szabadulóművész karjait kötelekkel rögzítették a járművekhez, így amikor azok egymással helyet cseréltek és továbbhajtottak, sikertelen
szabadulás esetén a kötelek megfeszültek volna, szétszakítva ezzel Gábort. A több száz fős közönség a helyszínen élőben követhette végig a szabadulás feszült másodperceit, miközben drón, kamerák és tévéstábok is rögzítették az eseményt. A vakon dolgozó bűvésznek szüksége volt minden rendelkezésére álló időre, hiszen az utolsó másodpercben sikerült kibújnia a bilincsből és levenni magáról a köteleket. Utólag egy néhány perces videóban tekinthetjük meg az izgalmas szabadulást.

Eddig hasonló szabadulókísérletet 30 másodperc alatt, de szembekötés nélkül hajtottak csak végre, ott kamionok gondoskodtak a kellő fenyegetésről.
Így a mostani kísérlet - nem hivatalos - rekordnak számít. Nemcsak Magyarországon, hanem a világon sem tudunk olyanról, aki gyorsabban vagy
több nehezítéssel szabadult volna. A 33 éves Németh Gábornak a tatai monster truckos mutatvány nem az első hajmeresztő húzása, szabadult kényszerzubbonyból, fejjel lefelé lógva egy lángoló kötél végén, de láncolták már le autóban is, ahonnan az időzített robbanás elől kellett kimenekülnie. Talán az egyik leglátványosabb illuzionista produkciója pedig az volt, amikor a lezárt Szabadság híd közepéről 300 ember előtt eltüntett egy lányt, majd megjelenítette a hídpillér pesti oldalán, a címer alatt.
 

Őrület vagy több év felkészülés kell ahhoz, hogy valaki vakon, megbilincselve két moster truck közé álljon? „Mindig is szerettem érezni az adrenalint, de természetesen nem elég bevállalni egy veszélyes mutatványt, hanem fel is kell rá készülni. Egy ilyen 15 másodperces szabadulás mögött több év alapozó munka van, amíg a különböző bilincsekből való szabadulást gyakorolom, mellette heti hatszor két órát erőnléti edzésen töltök, akrobatikát tanulok, szaltókkal és más ugrásokkal edzek, hogy mind a robbanékony erő, mind az ügyesség meglegyen a bűvésztrükkökhoz” – avat be Németh Gábor a felkészülés mozzanataiba. 
A mentális állapot a döntő a veszélyes helyzetekben 

A drámai hatást lehet fokozni, azonban a veszély nem csak megrendezett álca, több bűvész halt már meg olyan mutatványokban, melyre nem megfelelően készültek fel. Szó szerint létszükség tehát minden eshetőség végiggondolása és a pontos tervezés. Ahogy a fiatal szabadulóművész is megosztja: „Mivel évek óta sportolok, rendszeresen vannak fizikai és mentális kihívást jelentő műsoraim a színházban is, ezért jól ismerem a fizikai határaimat. A legfontosabb, hogy tiszta fejjel, félelem nélkül tudjak jelen lenni egy nehéz szabadulásnál. Minden másodperc és apró mozdulat számít, nem lehet pánikolni vagy erőből próbálkozni, mert akkor értékes időt vesztegetnék el.”

Összeszokott csapat segít a szabadulásban

Németh Gábor egy évek óta fix, ötfős csapattal dolgozott a tatai XXL Monster Truck eseményen. Az összeszokott stáb vesz részt a négy egész estés színházi bűvészműsorokban is. A Freakency, K.A.M.U., Szeánsz és Paradox előadások a bűvészet különbözői ágaiba adnak betekintést, más hangulat és stílus jellemzi őket. Közös bennük Gábor mottója: Minőség mindenek felett.

A szabadulóművész azt is elárulta, hogy már alakul a következő nagy durranás terve is, amiről most még csak annyit tudhatunk, hogy egy filmben látott bűvésztrükk kivitelezése lesz a valóságban.