Orbán Viktor a Liu fivérek országváltásáról is beszélt a kínai elnökkel

orbanviktor, lui, kinaielnok
Orbán Viktor a Liu-fivérek jelenlétében a kínai elnökkel.
Fotó: Orbán Viktor/Facebook
Vágólapra másolva!
Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang is részt vett Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozóján. A két rövidpályás gyorskorcsolyázó Magyarország színeiben szerzett történelmi olimpiai bajnoki címeket, ám 2022 év végén országot váltottak, és immáron kínai színekben versenyeznek. Orbán Viktor elmondta véleményét az ügyről.
Vágólapra másolva!

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang sokáig a magyar sport aranyifjai voltak: a kínai édesapától és magyar édesanyától született testvérpár 2018-ban Magyarország történetének első téli olimpiai aranyát szerezte meg Knoch Viktor és Burján Csaba társaként váltóban. Aztán a legutóbbi, 2022-es olimpián Liu Shaoang az első egyéni magyar aranyat hódította el az 500 méteren aratott győzelmével - írja a Magyar Nemzet.

Még abban az évben robbant a bomba, amikor bejelentették, hogy a hazatérő kínai edzőjüket követve Kínában folytatják a felkészülést a Liu fivérek, sőt országot is váltanak, és a továbbiakban édesapjuk hazáját képviselik. Az idei világbajnokságon már a kínai váltó tagjaiként szereztek aranyérmet, ami után azt mondták, büszkén éneklik a kínai himnuszt.

A két rövidpályás gyorskorcsolyázó ugyanakkor nem vágta el magát teljesen Magyarországtól sem, és ott voltak az Orbán Viktor és a hazánkba látogató Hszi Csin-ping tiszteletére rendezett díszvacsorán.

Orbán Viktor a Liu fivérekről: Nem fáj a szívünk

Orbán Viktor beszédet is mondott, amelyben elmondta a véleményét a Liu fivérek országváltásáról is:

van itt velünk két sportoló, akik magyar színekben szereztek két olimpiai aranyérmet, de most már kínai színekben versenyeznek.

– fogalmazott Magyarország miniszterelnöke.

De nem fáj a szívünk, mert kevés nemzet mondhatja el magáról, hogy adott olimpiai bajnokokat Kínának.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK