TikTokon fenyegetőzött terrortámadással egy érdi fiú

Vágólapra másolva!
Egy 15 éves érdi fiú azzal fenyegetőzött a TikTok-on, hogy meg fog támadni egy mecsetet, ezt pedig élőben fogja közvetíteni. A bejegyzésről értesítették a hatóságokat, a TEK pedig Kazincbarcikán elfogta. A fiú követte a közösségi oldalakon azt a férfit, aki 2019-ben 51 embert gyilkolt meg Új-Zélandon.
Vágólapra másolva!

Külfölről értesítették a TEK-et április 29-én, hogy Magyarország területén egy mecsetben tervezett támadásról tett ki bejegyzést egy ismeretlen. 

A TikTokra hajnalban feltöltött videót egy újabb követte nem sokkal később, ebben a fiú azt mondta, hogy 4 órányi buszozás után élőben fogja közvetíteni a támadást. 

A TEK a rendőrséggel együttműködve óvintézkedéseket tett az itthoni vallási helyeken, közösségekben és intézményekben, és több biztonsági protokollt is bevezettek. 

Pár óra alatt sikerült azonosítani a 15 éves érdi fiút. Egyértelműen kiderült, hogy a közösségi oldalain követője annak a férfinak, aki 2019 márciusában két mecsetet támadott meg Új-Zélandon

51 emberrel végzett, mindezt élőben közvetítette az interneten. 

A TEK és a rendőrség azonnal elindult Kazincbarcika felé, ahova a fiú tartott egy menetrend szerinti busszal. 

Kiderült, hogy a barátnőjéhez ment, akit találkozásukkor halálosan megfenyegetett, ezért a rendőrök elfogták zaklatás miatt. 

A hatóságok Budapestre hozták, ahol terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés miatt kihallgatták. Emellett javasolták a letartóztatását, amit a bíróság elrendelt – írja a Police.hu

Az Origo korábban megírta, hogy tavaly decemberben Dániában hiúsítottak meg egy nagyszabűsú terrortámadást. Három embert Dániában, egyet pedig Hollandiában fogtak el. Az eset után a hatóságok gyakrabban járőröztek Koppenhágában. Tavaly októberben két, az Iszlám Állam terrorszervezethez kapcsolható egyiptomi férfit fogtak el Milánóban, miután támadással fenyegették meg az olasz államot. A rendőrség 2021 óta figyelte, hogy mit csinálnak az interneten. Felvették azt is, ahogy hűséget fogadnak az Iszlám Államnak. 

Iszlamista terrorfenyegetés miatt zárták be decemberben a kölni dómot. A rendőrség kutyákkal kutatta át az épületet, karácsonykor pedig biztonsági ellenőrzés után lehetett bejutni oda az éjféli misére. A hatóságok terroristák lehetséges támadása miatt reagáltak így. 

Áprilisban az Iszlám Állam áprilisban Bajnokok Ligája-mérkőzéseket is megfenyegetett, ezért a hatóságok jelentősen megnövelték a biztonsági készültséget az érintett stadionokban, például Londonban és Párizsban is.