Önjáró fideszesek, panaszos KDNP-sek törik meg a kormánypárti egységet

Vágólapra másolva!
Mostoha szövetségesre és rosszul kiválasztott jelöltre panaszkodnak a KDNP politikusai azon a két településen, ahol nem tudtak megegyezni a fideszesekkel arról, hogy melyik párt jelöljön polgármestert. A fideszes jelöltek néhány helyen a párt korábbi, kegyvesztetté vált polgármestereivel is szembekerülnek, Nagykanizsán pedig elmérgesedett háborúnak vethet véget az önkormányzati választás.
Vágólapra másolva!

Bár a KDNP-nek "komoly áldozatot kellett hoznia", megtartották korábbi ígéretüket, és sehol nem indítottak polgármesterjelöltet ott, ahol fideszes induló is van - mondta még pénteken délután, az önkormányzati jelöltállítás lezárulása után az MTI-nek Harrach Péter, a párt alelnöke. Ez a kijelentés azonban az Országos Választási Iroda honlapja szerint nem pontos: a Pest megyei Abonyban és Biatorbágyon mindkét kormánypárt saját polgármesterjelöltet állított.

"Tudomásunk van róla, de hozzájárulásunkat nem adtuk" - mondta hétfőn az [origo] érdeklődésére Harrach, aki szerint a kereszténydemokraták elnöksége egy-két napon belül át fogja tekinteni a helyzetet, és rendezni fogja a problémát. Erre az alelnök szerint két mód van: vagy felkérik a jelöltet hogy lépjen vissza, vagy a két párt elindítja mindkét jelöltet, ha a KDNP a Fidesszel egyeztetve úgy ítéli meg, hogy a külön indulás nem rontja a kormánypárti esélyeket.

"Mostohán kezeli szövetségesét"

Nincs még teljesen kizárva a megegyezés lehetősége Lelkes Péter, Biatorbágy KDNP-s alpolgármestere szerint sem, aki az [origo]-nak hétfőn azt mondta, még mindig folynak egyeztetések a Fidesz helyi szervezetével. A városban a KDNP egy helyi orvost, Lehel Istvánt indította a polgármesteri posztért a Fidesz jelöltjével, Tarjáni Istvánnal szemben. A két kormánypárti jelölt mellett az MSZP-s Hernádi Károly, illetve a Szövetség Biatorbágyért Egyesület jelöltje, Wágenszommer István indul.

Lelkes szerint a Fidesz helyi szervezetével nem sikerült megegyezni, mert a párt "mostohán kezeli a szövetségesét", Lelkes azt mondta, csak egy képviselői helyet akartak adni a kereszténydemokratáknak. Ezt korábban Tarjáni annyiban támasztotta alá, hogy azt mondta: a KDNP több képviselőjelöltet kívánt indítani, mint amennyit a Fidesz el tudott volna fogadni, ezért döntöttek a külön indulás mellett.

A KDNP alapszabályában nincs olyan rendelkezés, ami alapján az országos vezetőség előírhatná nekik, hogy ne indítsanak jelöltet - mondta Lelkes. A párt honlapján elérhető az alapszabály, amely valóban a helyi szervezetek hatáskörébe utalja a polgármesterek jelölését. Harrach Péter korábban az [origo]-nak azt mondta: a biatorbágyiak döntésének még lesznek következményei, és a fegyelmi eljárást sem tartja kizártnak. Lelkes szerint eddig nem kaptak "fentről"egyértelmű utasítást, csak a sajtóban olvasták, hogy fegyelmit is kaphatnak, amiért külön polgármesterjelöltet állítottak.

"Szerencsés helyzet"

A szintén Pest megyei Abonyban is külön polgármesterjelöltet indít a Fidesz és a KDNP: a fideszesek Kovács László önkormányzati képviselőt, a kereszténydemokraták Magyar Gábor abonyi származású, de évtizedek óta Tahitótfaluban élő háziorvost jelölték. Magyar az [origo]-nak azt mondta: szándékában áll visszatérni szülővárosába, ezért is vállalta a jelölést a polgármesteri címre.

"Magyar sokkal esélyesebb a győzelemre, mint a helyi fideszes csoport által kiválasztott személy" - indokolta döntésüket az [origo] érdeklődésére küldött válaszlevelében F. Molnár Sándor, a KDNP helyi szervezetének elnöke, aki szerint "az a szerencsés helyzet állt elő", hogy a választóknak nem pártszimpátia, hanem személyes bizalom alapján kell dönteniük. A választók ugyanakkor nem csak a fideszes és a KDNP-s jelölt közül választhatnak, rajtuk kívül még három független jelölt indul, köztük az MSZP által is támogatott jelenlegi polgármester, Romhányiné Balogh Edit.

A Fidesz helyi szervezetének egyik, névtelenséget kérve nyilatkozó vezetője az [origo]-nak azt mondta: a helyi KDNP-szervezet csak tavaly decemberben jött létre, és a csoportban szerinte több olyan ember is szerepet vállalt, akik négy éve még a jelenlegi polgármestert támogatták. Az egyik KDNP-s jelölt négy éve például még a Romhányinét jelölő civil szervezet jelöltje volt, Magyar Gábor pedig annak idején a polgármester egyik kampányrendezvényén is részt vett.

A KDNP-sek szerint a szervezet valóban csak december óta létezik, de ők úgy fogalmaztak, hogy újjáalakultak, hiszen a csoport elnöke, F. Molnár 1991 óta tagja a pártnak. Szerintük Romhányinét négy éve még nem támogatták a szocialisták, így nem találnak kivetnivalót abban, hogy egyik tagjuk akkor civil színekben indult. Az orvosi hivatása mellett hagyományőrzőként is tevékenykedő (a magyar őstörténettel foglalkozó) Magyar Gábor pedig fellépőként volt jelen a polgármester asszony egyik rendezvényén - írták kérdéseinkre a helyi kereszténydemokraták.

Fideszes helyett fideszes

A KDNP színeiben akart indulni Izsó Gábor, Békés jelenlegi polgármestere is, akit négy éve még a Fidesz is támogatott, idén azonban inkább Erdős Norbertet, a térség országgyűlési képviselőjét indítják helyette. A két kormánypárt vezetése azonban úgy döntött, nem engedik meg a Fidesz-tag Izsónak, hogy kereszténydemokrataként induljon (erről korábbi cikkünkben olvashat). Izsó függetlenként mégis elindult Erdőssel szemben, ami viszont a Fidesz alapszabálya szerint automatikus kizárással jár.

Izsó korábban a Fidesz-domain alatt működő honlapján azt írta: "Erdős képviselő úr többször is támogatásáról biztosított a közelmúltban, kezet nyújtott jelölésemre." A kézfogást emlegette az [origo]-nak a városi képviselőtestület egyik, névtelenséget kérve nyilatkozó tagja is, aki 2006-ban szintén a Fidesz támogatásával nyert. Erdős szerint azonban ő nem adhatott kezet Izsó indítására, hiszen erről a helyi szervezet elnökségének kell döntenie, amelynek ő nem tagja.

A Fidesz több helyen arra törekedett, hogy a helyi országgyűlési képviselő egyben polgármesterjelölt is legyen. A békési polgármester-jelölés egy tudatos stratégia része - erősítette meg ezt Erdős is. Hasonló történt Baján is, ahol a Fidesz a hivatalban lévő fideszes polgármester, Révfy Zoltán helyett a helyi parlamenti képviselőt, Zsigó Róbertet indítja októberben. A helyi Fidesz-szervezet szerint azért, mert azt tartják szerencsésnek, ha "az országgyűlési képviselői és polgármesteri tisztséget egy személy látja el" (a Fidesz jelöltállítási konfliktusairól korábbi cikkünkben olvashat).

A nagykanizsai háború

Nagykanizsán évek óta tartó, időnként háborús állapotokat eredményező konfliktust zárhatnak le a választók. A város jelenlegi polgármestere, Marton István 2006-ban még a Fidesz-KDNP színeiben nyerte meg a választást, de azóta úgy összeveszett korábbi pártjával, hogy a Fidesz a tavaszi kampányban már plakátokon hirdette, hogy Martonnak semmi köze nincs a párthoz, a polgármester valójában a "szocialisták embere" (az MSZP most nem támogatja Martont, az MSZDP-vel és az MDF-fel együtt Károlyi Attila önkormányzati képviselőt jelölik).

Marton - aki az elmúlt években három fegyelmit is kapott a közgyűléstől - a Kanizsáért Közéleti Egyesület jelöltjeként indul újra. A Fidesz vele szemben Cseresnyés Péter jelenlegi alpolgármestert jelölte, akitől Marton 2008 augusztusában minden feladat- és jogkörét elvonta, majd arra kötelezte, hogy költöztesse el az irodáját a városházából a polgármesteri hivatal távolabbi épületébe. Ezt Cseresnyés nem tette meg, ezért a polgármester tavaly nyáron kicseréltette a zárat az irodája ajtaján.

Idén május 31-én a közgyűlés megpróbálta arra kötelezni a polgármestert, hogy vegye ki felhalmozódott, 78 napnyi szabadságát, de Marton berekesztette az ülést, mielőtt dönthettek volna. Ez után Cseresnyés - Marton szerint jogtalanul - rendkívüli közgyűlést hívott össze, amelyen azonnali szabadságra küldték a polgármestert. A jegyző és az alpolgármester ez után közölte a hivatal dolgozóival, hogy a polgármestertől "utasítást semmilyen formában nem fogadhat el", és megvonták a polgármester gépkocsi-használati jogát is. Marton munkaügyi pert indított a döntés miatt.