Ahol Orbán kézbe veszi a fegyvert - kampányriport Szegedről

Vágólapra másolva!
Sok helyen lefutottnak tűnik az önkormányzati választás, de Szegeden még az utolsó napokban is kemény harc folyik. A süllyedő MSZP helyi különutasa és a városban évek óta a helyét kereső Fidesz újonc jelöltje csap össze, aki mellé beszállt a miniszterelnök is. Riport a szocialista Botka László és a fideszes B. Nagy László választási küzdelméről.
Vágólapra másolva!

Hétfőn felborult az egyik szegedi kereskedelmi rádió, a Rádió 88 Juice című műsora. A rendszerint zenéből és színes hírekből álló adást egy hosszabb interjú szakította meg Orbán Viktor miniszterelnökkel. "Olyan embereket kell választani, akikkel a kormány együtt tud működni" - adott útmutatást a vasárnapi önkormányzati választásokhoz Orbán, aki a csendes lakónegyedben működő rádió mellett felkereste a Telin Tv nevű helyi csatorna stúdióját is, ahol - mint a tévé egyik munkatársától az [origo] tudósítói megtudták - még a felvétel előtt megkóstolta az egyik helyi fideszes politikus által hozott házi készítésű mangalica kolbászt. "Azt mondta, nagyon finom, de erős az íze, úgyhogy erre még innia kell" - idézte fel a szerkesztő, hozzátéve, hogy Orbán ott szintén azt az üzenetet fogalmazta meg, hogy Szegeden is "változásra van szükség".

A miniszterelnöki látogatás is azt jelzi, hogy a szegedi önkormányzati választás különösen fontos a Fidesz számára. Az országos felmérések szerint az ország legtöbb pontján az esélyesek nyugalmával várhatja a kormányzó párt a szavazást, és így nem is zajlik érdemi kampány, Szegeden azonban más a helyzet. A várost nyolc éve vezető szocialista Botka László a tavaszi parlamenti választáson egyéni jelöltként sokkal jobban szerepelt, mint súlyos válságba került pártja, ami már akkor előrevetítette, hogy nem lesz könnyű kiütni őt a polgármesteri székből. A Fidesznek ráadásul nem volt régóta felépített, nyíltan a városvezetői munkára készülő jelöltje, hanem csak néhány hónappal ezelőtt jelentették be, hogy a politikában újoncnak számító, a közelmúltig a városban is alig ismert üzletembert, B. Nagy Lászlót indítják a polgármesteri posztért.

"A szegediek még mindig elfogultak"

Intenzív kampányra utal az is, hogy az utcák tele vannak plakátokkal, és hétfőn már a második polgármester-jelölti vitát tartották. A Délmagyarország című helyi lap által szervezett vitán a nem túl népes közönség ugyan leginkább a jobbikos Keresztúri Farkas Csaba tömör válaszain és a Zöld Baloldal nevű új formáció által jelölt Balogh Tibor filozofálgatásán szórakozott, az egyértelmű volt, hogy az igazi meccs Botka és B. Nagy között zajlott. Ők maguk is elmosolyodtak időnként a másik két résztvevő megjegyzésein, de egymásnak végig feszülten és komoly hangon szúrogattak oda.

Nem készültek ugyan nyilvános felmérések az erőviszonyokról, de a két politikus híveinek bizonytalansága is arra utal, hogy kétesélyes a verseny. Az [origo] tudósítójának több Botkát támogató szegedi is azt mondta, hogy szerintük biztosan a Fidesz jelöltje fog nyerni, de hasonló véleményt hallani a másik oldalról is. "A szegediek még mindig elfogultak, lehet, hogy harmadszorra is megválasztják Botkát" - mondta egy nyugdíjas nő a Városháza mellett elterülő Széchenyi téren. Egy, a sétálóutcán üldögélő, barátjával energiaitalokat iszogató fiatalember is megjegyezte, hogy ő ugyan a Fideszt támogatja, de nem hiszi, hogy Botkát le lehet győzni.

Szegediek a választásról

Szegednek utoljára 1998 és 2002 között volt fideszes vezetése, de a durva helyi konfliktusoktól hangos ciklusra nemcsak a szocialisták, hanem a Fidesz mostani politikusai sem emlékeznek szívesen. "Biztos, hogy az az időszak nem egy sikertörténet volt" - fogalmazott az [origo]-nak hétfőn adott interjújában B. Nagy László. Az első Orbán-kormány alatt hivatalban lévő polgármestert, Bartha Lászlót a Fidesz nem is jelölte újra 2002-ben, a helyette indított Balogh Elemér jogászprofesszor azonban alulmaradt Botkával szemben. 2006-ban egy helyi fideszes politikus, Oláh János próbálkozott meg a jelöltséggel, de nem járt sikerrel. Sokáig nem lehetett tudni, hogy 2010-ben kivel próbálkozik a Fidesz, és ugyan a tavaszi parlamenti választáson Botkát egyéni választókerületében legyőzte a fideszes Bohács Zsolt, később mégis B. Nagy Lászlót jelölték polgármesternek.

Beszélgetés Orbánnal

A korábban bankárként is dolgozó üzletember az [origo]-nak azt mondta, hogy először tavaly tavasszal kezdték el győzködni politizáló barátai, hogy vállaljon politikai szerepet, de a végső döntés néhány hónappal később született meg benne. B. Nagy szerint 2009 augusztusában beszélgettek Orbán Viktorral arról, "hogyan lehet Szegeden polgári változást elérni", és megállapodtak egy menetrendben, amelyben már szerepelt a polgármesteri jelöltség.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
B. Nagy (középen baloldalon) kampányol

B. Nagy ugyanakkor a tényleges politizálást csak idén kezdte el, amikor tavasszal bekerült a parlamentbe, előtte ugyanis semmilyen választott tisztséget nem viselt. Nem egyéni, hanem megyei listás jelöltként jutott országgyűlési mandátumhoz, így az intenzív kampányolást sem kellett megtapasztalnia. Az [origo]-nak azt mondta, hogy soha nem volt tagja semmilyen pártnak, és a Fideszbe sem lépett be, az utcán sétálva pedig fotóriporterünknek azt mondta, hogy nem jó érzés számára az, hogy mindenhol a saját arcával kell találkoznia.

Egy különutas MSZP-s

A szegedi utcákat járva úgy tűnik, mintha B. Nagy plakátjaiból jóval több is lenne, mint Botka-hirdetésekből, bár utóbbinak nyolc év polgármesterség után már valószínűleg nem kell bemutatkoznia. Botka 37 éves, de szinte veteránnak számít az MSZP-ben: 1994-ben lett először parlamenti képviselő, és az 1998-2002 közötti ciklust leszámítva folyamatosan tagja az országgyűlésnek. Amikor 2002-ben először elnyerte a polgármesteri tisztséget, akkor a kormányzó MSZP a jóléti intézkedések eredményeként épp a népszerűsége csúcsán volt, Botkának azonban négy évvel később, az őszödi beszéd által keltett viharban is sikerült talpon maradnia.

Már akkor is igyekezett távol tartani magát az országos politikától, és legtöbbször nem MSZP-sként, hanem szegedi polgármesterként nyilvánult meg. Időnként még kritizálta is a kormányt, miközben látványosan jó viszonyt ápolt Debrecen fideszes polgármesterével, Kósa Lajossal. Közös törvényjavaslatot is nyújtottak be önkormányzati témában, és Botka az [origo]-nak hétfőn adott interjújában is egyszerűen csak Lajosként emlegette, amikor arról beszélt, hogy nagyvárosok vezetői pártállástól függetlenül is együtt tudnak működni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Botka az irodájában

"Soha nem tűrtem és hagytam, hogy bárki beleszóljon Szeged dolgaiba" - mondta Botka az MSZP országos vezetéséhez fűződő viszonyáról, és a pártközponttól való távolságára utal az is, hogy kampányhirdetésein és honlapján ugyan a név szerepel, de a szegfüves logó és a piros szín egyáltalán nem jelenik meg, helyette a kék az uralkodó. A polgármester szerint ennek nem az az oka, hogy szégyellné a népszerűségéből rengeteget veszítő pártot, hanem az, hogy a kék a város egyik színe, és erre akar utalni a hirdetésekkel is. Tett ugyanakkor olyan megjegyzést, ami azt jelezte, hogy most mindenképp a saját útját akarja járni. Arra a kérdésre, hogy kért-e az MSZP-központtól segítséget a kampányhoz vagy inkább azt kérte, ne jöjjenek ide, nevetve azt válaszolta, "mindkettő igen", majd hozzátette, hogy "viccet félretéve, a helyi dolgainkkal vagyunk most elfoglalva".

Pillantás a hídra

Botka annyira próbálja magát azonosítani a várossal, hogy a plakátjain egyszerűen csak az szerepel, "Szavazzon Szegedre". A város további fejlesztését ígéri, fideszes riválisa szerint azonban erre csak az lehet garancia, ha kormánypárti vezetője lesz a településnek. A hétfőn este az egyik helyi moziban tartott vitán ugyan ment a vita arról is, hogy mennyire voltak hasznosak a városközpontban lezajlott látványos beruházások, de a választási küzdelem talán legfontosabb kérdése az, hogy hátrányt szenvedhet-e a város egy ellenzéki polgármesterrel, illetve, hogy mekkora előnyt jelentene számára egy kormánypárti vezető.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A hétfői esti vita

Amikor a vitában B. Nagy felvetette, négy évvel ezelőtt Botka azzal kampányolt, hogy kormánypárti polgármesterre van szüksége a városnak, a szocialista politikus nem szólt semmit, a mostani kampányban azonban az egyik legfőbb érve az, hogy a fejlesztési forrásokról ma már nem a kormány, hanem az EU dönt, így nincs szükség ilyen politikai háttérre. Orbán hétfői látogatása azonban ennek az ellenkezőjéről igyekezett meggyőzni a szegedieket. B. Nagy egyik nagy ígérete az, hogy megválasztása esetén épül egy harmadik híd Tisza-híd is a városban, és erre ráerősített a miniszterelnök is, a fideszes jelölt szerint ugyanis Orbán "azt mondta, hogy ha úgy fog alakulni a helyzet és lesz változás, akkor lesz hidunk".

Az, hogy melyik az erősebb érv a szegediek számára, csak október 3-án fog eldőlni, de az eredménynek akár országos jelentősége is lehet. Az MSZP számára komoly fegyvertény lenne a győzelem, a Fidesz pedig visszahódíthatná az ország egyik legnagyobb és legfontosabb városát. A küzdelemben Orbán saját meggyőzési képességét is próbára tette, és B. Nagy az [origo]-nak megjegyezte, "érzékelem, hogy figyelnek ránk, érdeklődnek arról, hogyan állunk".