Az ellenzéki stratégiát hiányolta Gyurcsány - tudósítás az MSZP-kongresszusról

Események

Vágólapra másolva!
Az MSZP múltjáról és jövőjéről vitatkoztak a párt vasárnapi kongresszusán, és megszavazták a baloldali kötődésű bangkoki nagykövet, Balogh András államfővé jelölését. Gyurcsány Ferenc - akit érkezéskor kis híján feldöntöttek az újságírók - is beszédet mondott, színtelennek és stratégia nélkülinek nevezte a pártját, de vastapsot kapott. Bajnai Gordon levélben üzente, hogy szurkol a baloldal megújulásáért. A kongresszus nagy részéről a sajtót kizárták, a tudósítókat még az előtérből is kiküldték. Tudósítás percről percre az MSZP kongresszusáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
10:30
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Gyülekeznek a szocialisták

Gyülekeznek az MSZP kongresszusi küldöttei az egyik XI. kerületi konferenciaközpontban. Hiába van vasárnap, a környéken már gyakorlatilag nincs parkolóhely a vidékről érkező párttagok autói miatt - jelentette tudósítónk. A sajtót a kongresszusra egyelőre nem engedik be, az ülés elején, az ügyrend elfogadásakor szavaznak majd arról, hogy nyilvános legyen-e a tanácskozásnak legalább egy része.

10:50
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Egyelőre alig mutatkoznak ismert arcok

Az ismertebb politikusok nem tűntek fel eddig a főbejáratnál. Egyedül Kolber István Somogy megyei elnök, Suchman Tamás korábbi országgyűlési képviselő és Veres János egykori pénzügyminiszter jelent meg, de ő sem állt meg, csak besietett a konferenciaközpontba.

11:00
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Kezdődik a választmányi ülés

Elkezdődik a választmányi ülés, amely várhatóan tíz óráig tart. Megérkezett Juhász Ferenc, az elnökség tagja, illetve Szekeres Imre elnökhelyettes.

11:04
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Lendvai szájzárat emlegetett

Megérkezett Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke, aki befelé menet újságírói kérdésre röviden ismét reagált Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár szombati sajtótájékoztójára, ahol Varga bejelentette: rendkívüli ülést kezd a kormány egy olyan akcióterv kidolgozására, amelynek a célja, hogy tartani tudják az eredetileg megszabott költségvetési hiánycélt. (Erről bővebben itt olvashat.) Lendvai azt mondta: szerinte ezzel kiderült, hogy a Fidesz felelőtlenül állította, hogy államcsőd van.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=9q6ixSWpNll8KN1w

"Hála Istennek, úgy tűnik, tartani is akarják a hiánycélt" - tette hozzá. Szerinte ez azt jelenti, hogy a Fidesz visszavonta az idei évre vonatkozó választási ígéreteit. Jobban tette volna Varga Mihály "ha a társaira tett volna szájzárat" - utalt Lendvai Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Szijjártó Péter szóvivő forintgyengítő megjegyzéseire. Lendvai nyilatkozata után rögtön kért egy kávét, és azzal a kezében sietett be a választmányi ülésre.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Galériáért kattintson a fotókra!

11:08
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Együtt érkezett Lamperth és Vadai

Együtt érkezett meg Lamperth Mónika elnökhelyettes és Vadai Ágnes elnökségi tag.

11:18
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Befutott Hiller

Megérkezett Hiller István egykori oktatási miniszter.

11:25
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Némán sietett be Kovács László is

Megérkezett Kovács László, akinek az [origo] tudósítója hiába próbált kérdést feltenni, egy ezzel a feladattal megbízott ember ugyanis azonnal átkarolta a politikust, és gyorsan bekísérte az épületbe.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Még több fotóért klikkeljen a képre!

11:26
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Megjött Burány Sándor is

Megérkezett Burány Sándor budapesti elnök.

11:40
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Kisbusszal is jönnek vidékről

Újra sokan érkeznek az MSZP rendezvényére, most már a 10 órakor kezdődő kongresszusra jönnek a vidéki küldöttek. Többen nagyobb csoportokoban, kisbusszal érkeznek. A kívül rekedt újságírók mellék felszereltek egy mikrofontartó állványt, várhatóan tíz órakor itt tart sajtótájékoztatót Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke. Befutott Ujhelyi István alelnök.

11:55
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Nem vadászna a Fideszre Kiss Péter

Megérkezett Kiss Péter alelnök, aki elismételte, hogy a mai kongresszuson az elmúlt időszak értékeléséről és az ellenzéki szerepre való felkészülésről lesz szó. Mint mondta, szerinte a Fidesz új rendszert felépítő politizálásával kapcsolatban határozott ellenzéknek kell lennie az MSZP-nek, míg az emberek hétköznapi életét érintő kérdésekben mindig mérlegelés alapján kell eldöntenie, hogyan állnak az adott ügyhöz. Példaként erre a parkolási rendelkezések megszavazását hozta. Hozzátette: nem gondolja, hogy a Fideszre vadászva kell a parlamentben politizálniuk. Arra az újságírói kérdésre, hogy a párt most megpróbál-e leszámolni a gyurcsányi örökséggel, azt mondta, hogy ez szerinte bonyolultabb kérdés, de erre nem tért ki részletesen.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

12:00
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Rárontottak az újságírók az érkező Gyurcsányra.

Megérkezett Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök. A várakozó újságírók majdnem fellökték, Gyurcsány végül egy reklámtábla és a kapu közötti résen jutott be az előcsarnokba. Futtában, újságírói kérdésre válaszolva annyit mondott, hogy nem lesz a kongresszuson pártszakadás.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Összes képünket megnézheti a fotóra kattintva.

12:16
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Az MSZP választmánya is a bangkoki nagykövetet javasolja államfőjelöltnek

Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke rögtönzött sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a választmány egyhangúlag úgy döntött: Balogh András bangkoki nagykövetet javasolja a kongresszusnak államfőjelöltként. Simon elismerte, hogy kevés esély van arra a Fidesz kétharmados többsége miatt, hogy a jelöltjüket a parlament megválassza, de azt mondta: meg akarták mutatni, hogy fontosnak tartották azt az alternatívát, szemléletet, amelyet Balogh képvisel.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=QKkaobjCEbGtR7Oz

Baloghot Simon olyan tudós embernek nevezte, aki köztiszteletben álló, vállaltan baloldali, és egész pályafutása során "Magyarország és a modern nagyvilág közötti kapcsolatot erősítette". Arra a kérdésre, hogy nem gondolkodtak-e azon, hogy Sólyom László jelenlegi államfő újrajelölését támogassák, Simon annyit mondott: "a mi értékrendünket képviselő személyt kerestünk". Az államfőjelölt személyéről a kongresszus fog dönteni.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

12:18
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Megjött Tóbiás és Horváth Csaba

Megérkezett Tóbiás József frakcióigazgató és Horváth Csaba budapesti főpolgármester-jelölt.

12:30
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

A vita csúcspontját várja Mesterházy

Megérkezett Mesterházy Attila, a párt frakcióvezetője, aki mielőtt bement az épületbe, választolt néhány újságírói kérdésre. Mint mondta: a párt múltjáról és jövőjéről folyó vita csúcspontját várja a mai kongresszuson, ennek érdekében készítette elő saját házi dolgozatát. Az államfőjelölt személyére vonatkozó kérdésre válaszolva dicsérte Balogh Andrást. Szerinte jó döntés, hogy az MSZP értékei alapján választ államfőjelöltet.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Galériáért klikkeljen a fotókra!

12:35
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Nyilvános a kongresszus államfőjelöltről döntő része

Beengedik a sajtó munkatársait a kongresszusnak arra a részére, amikor a párt államfőjelöltjéről döntenek a küldöttek.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

13:00
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Balogh András szépérzékét is méltatta Lendvai

Lendvai Ildikó szólalt fel elsőként, aki azzal kezdte, hogy hosszú idő után ez az első kongresszus ellenzékben. "Nem könnyű" - jegyezte meg. "Kemény leckét kaptunk, megfizettük az árát a hibáinknak, de olykor még a jó választásainknak is" - tette hozzá. Lendvai szerint a Fidesz egy hét alatt három csapást mért az országra. Az elsőt a forintra, a második Lendvai szerint az volt, hogy "összeveszett fél Európával", lehetetlen helyzetbe hozva a felvidéki magyarokat, a harmadikat pedig szerinte a köztiszviselőkre mérte a Fidesz. Lendvai szerint ellenzékben dupla felelősséggel, bátorsággal és hittel kell politizálniuk, ezért is állítanak saját államfőjelöltet, meg akarják mutatni, szerintük milyen legyen a köztársaság első embere.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=JvSU5JPORnltVXlk



Lendvai négy okot sorolt fel, hogy miért Baloghra esett a választásuk: szerinte ő olyan jelölt, aki munkájával mindig Magyarország és a nagyvilág kapcsolatát szolgálta; történészként tanítja és kutatja a nemzetiségi kérdést, amely manapság nagyon fontos; "diplomataként az együttműködés művésze lett"; és végül "soha nem akart szobrot magának", "nem egy nyársat nyelt ember", hanem jó humorú, kedves, társasági. "Mindenben, így a nőknél is, rácsodálkozik a szépre, és meg is fordul utána" - mondta Baloghról Lendvai. Végezetül annyit mondott, hogy Balogh szerinte bátor ember, mert vállalná a jelölést, és tudja, mire számíthat a kormánypárt jelöltjével szemben. Újabb felszólalások következnek Balogh mellett, az elsőt Kovács László mondja, ő kezdi Balogh méltatását.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

13:20
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

A sajtót kizárva tárgyalják meg a múltat és jövőt az MSZP-sek

A három ajánló beszéde elhangzása után kézfeltartással döntötte el az MSZP-kongresszus, hogy felveszik Balogh Andrást a szavazólistára. A szavazás az államfőjelölt személyéről az ebédidőben lesz. Elkezdődött a kongresszus múlt értékelésével és a jövő megtervezésével foglalkozó része. A sajtót ismért kizárták, az újságírók még az előtérben sem maradhatnak. Azt még lehetett hallani, hogy Lendvai Ildikó ennek a napirendi pontnak is az előterjesztője, így ő kezdte el a beszédét.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Még több fotóért kattintson a képre!

13:25
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Marhapörkölt is lesz ebédre

Már megterítettek az ebédhez. A menü marhapörkölt vagy sülthús, illetve székelykáposzta lesz.

13:55
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Bajnai-levelet olvas föl Lendvai

Az [origo] egy neve elhallgatását kérő szocialista forrástól úgy értesült: Bajnai Gordon üdvözlő levelét olvassa föl Lendvai Ildikó a zárt tanácskozáson. Az [origo] egy másik, szintén név nélkül nyilatkozó, a kongresszuson részt vevő, MSZP-közeli forrása szerint Bajnai a levélben elbúcsúzott, megköszönte az MSZP-nek a támogatást, és kemény kritikával illette a Fidesz elmúlt napokban tanúsított politizálását.

13:59
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Szendvicset vittek a kívül rekedt újságíróknak

A kongresszus zárt része alatt az épületen kívül várakozó újságíróknak szendvicseket hoztak ki az ebédre készülő párttól.

14:19
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Megválasztották a tisztújító kongresszus bizottságait

Megválasztotta a júliusi, tisztújító kongresszus bizottságait az MSZP választmánya. Simon Gábor, a választmány elnöke az MTI-nek azt mondta: megalakult a kongresszusi előkészítő bizottság, amelynek elnöke ő lett, tagjai pedig: Simon Gábor (Miskolc), Tukacs István, Brecskáné Nagy Mária, Puch László, Katona Béla, Lendvai Ildikó és Szűcs Gábor. A jelölést előkészítő bizottság elnöke Katona Béla, az ügyrendi bizottságé Szűcs Erika, a dokumentumszerkesztő bizottságé Lendvai Ildikó, a szavazatszámlálóé Szűcs Gábor, a szervezéstechnikai bizottságé pedig Puch László lett. Simon Gábor közölte azt is, hogy a megválasztott bizottságok megkezdték munkájukat.

14:38
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Összefogásra buzdított Lendvai

Neve elhallgatását kérő, a kongresszuson részt vevő, MSZP-közeli forrásunk szerint Lendvai Ildikó pártelnök "nagyon taktikus beszédet mondott, amelyben egyértelműen a párton belüli belső törésvonalak enyhítésére törekedett". Végigvette metaforikusan a négy szocialista kormányt, részletesen beszélt arról, hogy szerinte mi jellemzi "Horn Gyula népét, Medgyessy Péter népét, Gyurcsány népét illetve a Bajnai Gordont támogatókat". Lendvai összefogásra buzdított, és azt mondta: ezek együtt teszik ki a pártot, mindegyiknek megvannak az értékei - ismertette a Lendvai-beszédet forrásunk.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

További képekért kattintson a fotóra!

14:57
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Vastapsot kapott Gyurcsány

Egy másik, MSZP-hez közeli, névtelenséget kérő forrás az [origo]-nak azt mondta, hogy Gyurcsány-beszéddel folytatódott a kongresszus, az egykori miniszterelnök már bírálta is a pártját, amelyet színtelennek nevezett, és hiányolta az ellenzéki stratégiát. Forrásunk szerint Gyurcsány húsz percet beszélt, és utána óriási vastapsot kapott.

15:26
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Szurkolást ígért az MSZP-nek levelében Bajnai

Nyilvánosságra hozták Bajnai Gordon levelét, amelyet korábban felolvastak a kongresszuson. Bajnai azzal kezdte, hogy elnézést kér a távolllétért, de  - mint írta - most azt az ígéretét próbálja betartani, amelyet a családjának tett. Megköszönte, "mindenekelőtt Magyarországnak", hogy a magyarok "munkájukkal és kitartásukkal lehetővé tették a válságkezelés sikerét". Az MSZP-nek ezután mondott köszönetet a levélben. "A válságkezelés legnehezebb időszakában ti voltatok a felelős többség" - írta. Bajnai levele szerint a gazdaságot sikerült talpraállítani, amikor felsejlett az államcsőd veszélye.

"Ma már az a felelőtlen, aki megalapozatlanul, manipulatív politikai szándékból riogat államcsőddel" - utalt a levelében a Fideszre Bajnai, de a párt nevét nem írta le. "Az elmúlt hónapokban sokszor elmondtuk: soha ilyen rövid nem volt az út egy ostoba és felelőtlen politikai nyilatkozat és az emberek zsebe között" - áll a Bajnai-levélben. Az egykori kormányfő hozzátette, továbbra is a Fidesz nevének említése nélkül: most talán már kezdik megérteni, hogy mire gondoltak. Bajnai írt még arról is, hogy szerinte elkezdődött a teljesíthetetlen ígéretek visszavonása, azzal a taktikával, hogy kidőlnek a csontvázak. Pedig ilyenek a leköszönt kormány szekrényében nincsenek - tette hozzá.

"Én a kormányzati csapat kapusából most a haladó balközép drukkere lettem" - így lelkesítette az MSZP-seket a levélben Bajnai. Utána arról írt, hogy szerinte a pártnak a legfőbb kincse a hitelessége. Szerinte a hitelesség visszaszerzésének záloga a szervezeti, személyi megújuláson túl, és azt megelőzően, hogy a párt érdeke soha ne térhessen el az ország érdekétől. Bajnai arra buzdította a pártot, hogy le kell számolni azzal, ami nem vállalható, elkezdeni azt, ami eddig hiányzott, és megőrizni azt, ami értékes. A levél végén azzal búcsúzott: "Vigyétek tovább, vigyétek sikerre a magyar baloldal ügyét. Én szurkolni fogok".

16:13
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Nyugodtabb lett az MSZP

A kongresszus egyik MSZP-s résztvevője névtelenséget kérve az [origo]-nak azt mondta: az összes elhangzott felszólalás mind a stabilizálás felé mutatott. Szerinte még Gyurcsány Ferenc is - beszédének kritikussága ellenére is - visszafogott volt. Forrásunk szerint a hozzászólásokból és az egész rendezvény hangulatából is az látszik, hogy most nyugodtabb állapotban van a párt a választások utáni állapothoz képest. Egy másik, szintén neve elhallgatása mellett nyilatkozó MSZP-s forrás szerint olyan témákról volt szó, mint a korrupció, hogy milyen az MSZP karaktere, milyen a világképre, milyen az ellenzékiség.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

17:00
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Szünetet tartanak a szocialisták

Szavazatleadási szünet szakítja meg a tanácskozást az MSZP kongresszusán. Vannak olyanok, akik már elindultak haza, miután elbúcsúzkodtak párttársaiktól.

17:27
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

A többségnek tetszik a bangkoki nagykövet

282 igen szavazatot kapott Balogh András bangkoki nagykövet azon a szavazáson, ahol arról döntött a kongresszus, hogy ő legyen-e az MSZP államfőjelöltje - tájékoztatta az [origo]-t egy, a kongresszuson részt vevő szocialista neve elhallgatását kérve. Az 585 küldött közül 382 fő regisztrált, a szavazólapot 299-e vették fel.

18:10
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Lendvai bejelentette a bangkoki nagykövet jelölését

Lendvai Ildikó ismertette a kongresszus szavazásának eredményét az MSZP államfőjelöltjéről. Közölte: a kongresszus felkéri a frakciót arra, hogy a szabályok értelmében legalább 50 képviselő aláírásával állítson köztársaságielnök-jelöltet, és ő a kongresszus döntése értelmében legyen Balogh András bangkoki nagykövet. Lendvai szerint a küldöttek 94,3 százaléka szavazott igennel Baloghra, 3,3 százalék szavazott nemmel, és a szavazatok 3,2 százaléka volt érvénytelen. A kongresszus hozzászólásokkal folytatódott.

18:21
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Elszivárognak a küldöttek

Egyre több küldött indul haza az MSZP kongresszusáról. Az [origo] információi szerint körülbelül egy óra múlva készül el a kongresszusokat lezáró szokásos állásfoglalás. A tovább maradó küldöttek viszont tovább tanácskoznak, így a hozzászólások, a vita még ennél is tovább tarthat, tudósítónk szerint akár az estébe nyúlóan is folytatódhat.

22:38
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

12 pont az MSZP megújulásáért

A kongresszus arról is döntött, hogy segélyalapot hoz létre és gyűjtést indít az árvízkárosultak megsegítésére, valamint tanácsadó jogsegélyszolgálatot indít a szakmai indok nélkül elbocsátott köztisztviselőknek. Az MSZP parlamenti frakciójának képviselői saját felajánlásaikból összesen 1 millió forintot gyűjtöttek össze az árvízkárosultak megsegítésére Mesterházy Attila frakcióvezető szerint.

A párt elfogadta saját, a párt politikai és szervezeti megújításának irányát rögzítő 12 pontját is. A párt ezek szerint fellép többek között a politikai tisztogatás ellen, a munkavállalók jogaiért, a társadalmi különbségek csökkentéséért.

A július 10-i következő kongresszusra össze kell állítani a négyéves ellenzéki politikai stratégia feladattervét, ennek érdekében stratégiával foglalkozó munkacsoportot hoztak létre - közölte Lendvai Ildikó távozó pártelnök. Megkezdik a felkészülést az önkormányzati választásokra, új alapszabály kidolgozását indítják el, és kezdeményezik, hogy a tisztújításban legyen kötelező a jelöltek programkészítése, online formában való nyilvános bemutatkozása. Az alapszabály-módosításnál "új módszereket és eszközöket kell kidolgozni a párt morális önvédelmének erősítéséért" - döntött a kongresszus.