Narancsleves dobozok és siklózás Schmitt Pálhoz - ülősztrájk Budapesten

Vágólapra másolva!
Több mint ezer ember gyűlt össze hétfő délután a budapesti Clark Ádám téren, a különféle kormányzati intézkedések miatt megkezdett tüntetéssorozat első napján. Többen szombatig is a téren maradnának, az egyik főszervező pedig egy kötélen csúszott le. A tüntetők csütörtökön Schmitt Pálnak akartak átadni egy petíciót, szombaton pedig a Kossuth térre vonulnak, ahol narancsleves dobozokból állítanának fel egy piramist, hogy így tiltakozzanak a Fidesz-kormány ellen.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
16:22
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

Háromkor kezdenek tüntetni a szakszervezetek

Csütörtök délután három órakor kezdődik meg a budapesti Clark Ádám téren a tüntetéssorozat, amelyet részben a rendvédelmi dolgozók szakszervezetei kezdeményeztek. Ezek a szervezetek - élükön Árok Kornéllal, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének vezetőjével és Kónya Péterrel, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének vezetőjével - tavasszal és nyáron az eddigi legnagyobb kormányellenes megmozdulásokat szervezték meg. A tüntetések az után robbantak ki, hogy a kormány bejelentette, megszünteti az elsősorban a rendvédelmi dolgozóknak járó korkedvezményes nyugdíjakat.

A csütörtökön kezdődő és Budapesten egész hétvégén át tartó, a jövő héten pedig félpályás útlezárásokkal folytatódó tüntetésekhez mintegy hetven szakszervezet és civil szervezet csatlakozott, a hétvégi felvonulásokra és tüntetésekre több ezer embert várnak. Két nagy szakszervezeti konföderáció, az MSZOSZ és a SZÉF is csatlakozott.

A D-Day-nek elnevezett akciósorozat keretében a szakszervezetek a szervezők szerint lényegében "a demokráciáért, a szociális biztonságért, az emberi és a munkavállalói jogok megőrzéséért" tüntetnek majd. Csütörtökön "országvédelmi futás" és ülősztrájk kezdődik a Clark Ádám téren, szombaton is lesz tüntetés, a legnagyobb tömeget viszont szombatra várják a Kossuth térre, vasárnap pedig felvonulnak a fővárosban a tiltakozók. A tüntetések pontos menetrendjét itt olvashatja el, a tiltakozások hátteréről pedig itt olvashat. A rendőrség egyelőre nem tette közzé a honlapján, hogy a megmozdulások miatt Budapesten hol és mikor kell forgalomkorlátozásra vagy parkolási tilalomra számítani.

16:32
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

Egyelőre három-négyszázan vannak a tüntetők

Fél órával a hivatalosan meghirdetett kezdés előtt körülbelül három-négyszáz ember van a D-Daynek nevezett szakszervezeti demonstráción a budapesti Clark Ádám téren a helyszínen tartózkodó tudósítónk szerint, bár vannak köztük járókelők és turisták is.

Tudósítónk szerint folyamatosan érkeznek résztvevők, zömében középkorú férfiak, de vannak idősebbek is. Egyenruhák és a feliratok alapján úgy tűnik, hogy a tűzoltók vannak a legtöbben, a helyszínen tartózkodik Kónya Péter és Árok Kornél, a tavaszi rendvédelmi tüntetések szervezői.

16:48
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

Az árnyékban várakoznak

A téren a budavári sikló állomása és az alagút bejárata közé egy színpadot állítottak fel, ahonnan jelenleg onnan zenét sugároznak. A 0. kilométerkőnél, a tér parkosított részénél felállítottak egy egészségügyi és egy büfésátrat. Kissé feljebb, a vár oldalában mobilvécék vannak. A megjelentek többsége egyelőre a parkos részen, az árnyékban várakozik.

16:50
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

Nincs látványos rendőri készültség

Az úttestre nem terjed ki a demonstráció, a forgalom pedig szokásos hétköznap délutáni a tudósítónk szerint. Látványos rendőri készültségnek sincs nyoma, a parkolóban három járőrautó áll, a körforgalom mellett pedig egy rendőrségi kisbusz.

 

Fotó: Hirling Bálint [origo]
A kormányt bírálják. Több képért kattintson a fotóra!

16:55
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

Rákosinak ábrázolják Orbánt

Többen hoztak magukkal transzparenseket, az egyiken Orbán Viktor arcképe Rákosi Mátyásénak van montírozva, a kép felett pedig ez áll: koki - rály. Ez arra utal, hogy Orbán Viktor júliusban azt mondta a magyar EU-elnökséget értékelve, hogy "az Európai Parlament izgága kötekedőinek adtunk néhány kokit, leesett néhány saller, kiosztottunk néhány baráti tarkón legyintést". Egy másik transzparensen Orbán egyik 2007-es beszédéből idéztek: "vagy azt teszik, amit az emberek akarnak, vagy elkergethető lesz [a kormány]".

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Orbán Viktor Rákosi Mátyásnak montírozva. Több képért kattintson a fotóra!

16:59
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

Vízszámlára gyűjtenek

Tudósítónk szerint több helyen gyűjtenek aprópénzt befőttesüvegbe vagy papírdobozokba. Egy tűzoltó ezt azzal indokolta, hogy annak a tűzoltónak gyűjtenek, akinek a vízművek kiküldött egy 27 ezer forintos számlát, mert egy korábbi, Andrássy úti tüntetésen megnyitott egy vízcsapot. A tűzoltó szerint nem is az a tűzoltó nyitotta meg a vízcsapot, akit megbüntettek, de egyedül őt ismerték fel.

17:10
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

MSZP-s politikusok is megjelentek

A tömeg három órára megnőtt, tudósítónk ezerfősre saccolja a tömeget, de továbbra is folyamatosan érkeznek. Kónya Péter be is jelentette, hogy fél órával elcsúsztatatják a demonstráció kezdetét, mert sokan még úton vannak. Tudósítónk szerint vegyes a tüntetők összetétele, tűzoltók, rendőrök, katonák és más rendvédelmi dolgozók mellett sok olyan tüntető is feltűnt, aki a 2006-os és azt követő kormányellenes tüntetésein is ott volt.

17:21
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

Narancsleves dobozok és kárörvendő tömeg

Többen is megfogadták a szakszervezetek felhívását, és hoztak magukkal üres narancsleves dobozokat, a Fideszre utalva. Egy idősebb úr annyira hálás volt a tüntetés megszervezéséért, hogy megcibálta az egyik szervező, Árok Kornél fülét, és egy üveg pálinkát adott neki ajándékba.

Bár a tüntetők nem lépnek az úttestre, kezd komolyabb dugó kialakulni a téren. Emiatt az egyik, Fő utcából érkező delegáció is csak nehézkesen tudott rákanyarodni a Lánchídra, amit a tömeg nagy kárörvendéssel fogadott. Tudósítónk szerint nem lehetett látni, hogy kik ülnek az autókban.

17:23
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

Gyűlik a tömeg a téren - kép

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Háromkor ezerfősre saccolta tudósítónk a tüntetőket. További fotókért kattintson a képre!

17:25
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

Mesterházy Attila is megjelent

Tudósítónk szerint Mesterházy Attila, az MSZP elnöke is megjelent a tüntetésen, és éppen nyilatkozatot ad egy tévécsatornának.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Mesterházy Attila kap kitűzöt. További fotókért kattintson a képre!

17:35
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

Kötélen érkezett Árok Kornél

A Lánchídon Pest felé és az Alagúton is araszol a forgalom, amit a Clark Ádám téren rendőri irányítással próbálnak gyorsítani.

 

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Árok Kornél érkezik. Galériáért kattintson a képre!

17:44
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

Légideszantoshoz hasonlítja magát Kónya Péter

"1944-ben először a légideszantosok értek földet. Mi is ilyenek vagyunk. A főerők szombaton érkeznek földre" - magyarázta rövid beszédében az egyik főszervező, Kónya Péter, hogy miért nevezték a normandiai partraszállás után "D-Day"-nek akciójukat. Azt is mondta, hogy a rendvédelmisek kezdték a tüntetéseket, és sokan csatlakoztak hozzájuk. Winston Churchill korábbi brit miniszterelnöktől pedig ezt idézte: a D-Day a vég kezdete.

 

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Kónya Péter katonaruhában. További képekért kattintson a fotóra!

17:46
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

Zúg az "Orbán, takarodj!"

A Himnusz lejátszása után zúg az "Orbán, takarodj!" tudósítónk szerint. Kónya ezt követően azt kérte, hogy békés és fegyelmezett legyen az akció.

18:00
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

Árok a névnapjával poénkodott

A tömeg létszáma már ezer fölé nőtt tudósítónk szerint. Árok Kornél rövid beszédében azon poénkodott, hogy itt nincs La Manche-csatorna (amelyen a D-Day idején átkeltek a szövetségesek a németek által megszállt Normandiába), "csak árok van, ha eljönnek ide a kollégák, akkor rendezhetnek árok-partyt". Árok ezzel arra utalt, hogy korábban az is felvetődött, azért fognak összegyűlni, hogy az ő névnapját tartsák meg.

18:04
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

Nagy fityiszt akarnak mondani

A rövid beszédek után verseket és dalbetéteket játszanak le a tüntetésen. Egy (be nem mutatkozó) szakszervezeti vezető is beszédet mondott, amelyben azt mondta, hogy meg kell védeni a demokráciát, és "mutassunk együtt nagy fityiszt a Kossuth téren".

 

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Transzparens a tüntetésen. Galériáért kattintson a fotóra!

18:15
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

Ötforintosokban fizetnének a vízszámláért

Tudósítónk szerint hivatalosan is piknikbe ment át a program, egyelőre nem jelentettek be újabb felszólalót. A résztvevők el is kezdtek megfogyatkozni, de többen is matracokkal jelentek meg, mert szombatig a téren szeretnének maradni. Árok Kornél bejelentette, hogy ötforintosokat gyűjtenek, mert azokban akarják kifizetni a tűzoltónak kiküldött 27 ezer forintos vízszámlát.

18:25
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

Piramist akarnak a narancsleves dobozokból

Árok Kornél azt is mondta, hogy petíciókat fognak felvinni a közeli Sándor-palotába Schmitt Pál köztársasági elnökhöz. Az üres narancsleves dobozokról pedig azt, hogy szombaton, a Kossuth téren piramist akarnak építeni belőlük.

 

 

18:30
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

Piknikeznek a tüntetők

Tudósítónk szerint továbbra is piknikhangulat van: az emberek egy része elment, mások pedig üldögélnek, lángost eszegetnek. Egymás után több tüntető is felszólalt, beszédjeinkben főleg azt hangsúlyozták, hogy össze kell fogni és "nem hagyják magukat".

18:37
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

Schmitthez vonulnak a tüntetők

A tüntetők 5-kor felvonulnak a budai Várba, hogy átadják petíciójukat a köztársasági elnöknek. A színpad előtt ülők közben hálózsákokra, újságpapírokra heveredtek le, van, aki kempingszéket is hozott magával.

18:41
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

Mesterházy Attila kockás ingben jelent meg - kép

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Szanyi Tibor MSZP-s képviselő (fehér polóban), Mesterházy Attila MSZP-elnök és Velez Árpád, Mesterházy kabinetfőnöke (jobbra). További fotókért kattintson a képre!

18:49
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

Csak a szakszervezeti vezetők mennek Schmitthez

Schmitt Pálhoz nem mindenki megy, csak a szakszervezeti vezetők. Ők siklóval mennek fel a várba. Néhányan követték őket a tüntetők közül is.

19:09
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

Van, aki szombatig maradna

Nyugellátásukat féltik, emiatt jöttek el a tüntetésre - mondták a helyszínen lévő tudósítónknak idősebb nők, akik a büntetés-végrehajtástól mentek nyugdíjba. A pokrócokon ülő hölgyek úgy készültek, hogy hosszabb ideig maradnak, bár azt még nem tudják, hogy szombatig ott maradnak-e. Mindenesetre szombatra visszajönnek, ha hazamennek is közben.

19:25
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

Schmitt pénteken kapja meg a petíciót

A szakszervezeti vezetők fél 6 előtt visszaérkeztek a térre. Árok Kornél azt mondta, hogy csak a négy szakszervezeti vezetőt engedték be a palotába, de Schmitt Pál hivatali elfoglaltsága miatt nem tudta fogadni őket, mert a horvát államfő van nála látogatáson. Schmitt helyett a Köztársasági Elnöki Hivatal jogi főosztályvezetője vette át a petíciót, aki ígéretet tett arra, hogy pénteken átadja Schmittnek azt.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Szakszervezeti vezetők a Sándor-palotánál. Több képért kattintson a fotóra!

19:36
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

Este "országvédelmi futás" jöhet

A szakszervezeti vezetők bejelentése után megint páran hazaindultak a Clark Ádám térről. Árok Kornél bejelentése szerinte a nap hátralevő részében zenét fognak sugározni, és este "megpróbálkoznak országvédelmi futással".

19:46
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

Országszerte útlezárásokra készülnek

Hétfőtől félpályás útlezárásokat terveznek a tüntetők - jelentette be Kónya Péter, hozzátéve, hogy olyan vidékieket keresnek, akik tudnak segíteni ennek a megszervezésében. Az első ilyen akciójukat ma szervezték meg Pécsen.

19:52
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

Pokrócokkal készülnek a nyugdíjas rendőrök

Ha nem állunk ki az igazunkért, akkor azt csinálnak velünk, amit akarnak - mondta az [origo] tudósítójának egy 40-es éveiben járó nyugdíjas. Tudósítónk több olyan rendőrrel is beszélt, akik pokrócokkal, matracokkal, kempingfelszerelésekkel érkeztek a térre. Úgy tervezik, szombatig maradnak, de ebben még nem biztosak.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Fogyatkozó tömeg az Alagútnál

20:01
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

Pár százan maradtak

Tudósítónk szerint este 6-ra már csak pár százan maradtak a téren, de továbbra is folyamatosan távoznak az emberek, ezzel kisebb dugót okozva az Alagúton és a Lánchídon. Percről percre tudósításunk ezzel véget ért.

20:20
szeptember 29, 2011
Vágólapra másolva!

Videó a tüntetésről