Magyarország a szabadságharcosok földje - így szorongatták Orbánt az EP-ben

Események

Orbán Viktor felszólalt az Európai Parlament ülésén Strasbourgban 2011. január 19-én
Vágólapra másolva!
Kevés érv hangzott el, sok indulat került a Magyarországról szóló európai vitába Orbán Viktor miniszterelnök szerint. Kemény kritikákat kapott a kormány, sok képviselő viszont azzal érvelt, hogy az EU nem szólhat bele az ország életébe. Egyik legkeményebb kritikusa kiabálva osztotta ki Orbánt, Áder János a nők nevében szólalt fel, Bokros Lajos törte az angolt. A vita a végére kisiklott, a képviselők elkezdtek Európa identitásáról vitatkozni.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül77 bejegyzés
14:00
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Mi lesz ma? - előzetes

Durva szócsatára készülhet Orbán Viktor, aki szerdán ellátogat az Európai Parlament (EP) ülésére, hogy beszálljon abba a vitába, amelyet a képviselők a magyarországi politikai eseményekről tartanak. A vita várhatóan kemény lesz, az EP-ben általában nem olyan langyos a hangulat, mint a magyar parlamentben, a képviselők a személyeskedéstől sem tartózkodnak, sokszor felemelik a hangjukat, lehurrogják egymást. De kemény kérdésekre készülhet Orbán azért is, mint tavaly ilyenkor járt már az EP ülésén, ahol összeakaszkodott több őt provokáló képviselővel is.

A magyar miniszterelnök tavaly januárban, az EU-elnökség átvétele után válaszolt a neki címzett kritikákra. Akkor több önkritikus megjegyzést tett, többek között azt mondta, Magyarországnak nemzeti hitelességre van szüksége a sikeres elnökséghez. A képviselők közül többen keményen megsorozták. Volt, aki Hugo Chávez venezuelai államfőhöz hasonlította, mások a médiatörvényt egy porcelánboltba tévedt elefántnak nevezték.

Forrás: MTI/EPA/Christophe Karaba
Az Európai Parlament 2011. január 19-i plenáris ülésén már válaszolnia kellett Orbánnak kemény kérdésekre. További képekért kattintson!

Beszédének elején a parlament több képviselője leragasztotta a száját, feltehetően a magyar médiatörvény elleni tiltakozásul. Orbánt az akció nem billentette ki, a történteket performansznak minősítette, majd beszéde végén azt mondta: "tudatában vagyok annak, hogy mindannyian politikusok vagyunk ebben a teremben [...] azzal a tiszteletteljes javaslattal fordulok önökhöz, hogy legyen bármilyen véleményük is a magyar belpolitikáról, ne keverjék össze erről alkotott véleményüket az EU következő 6 hónapjáról alkotott véleményükkel" (a tavaly januári ülésről itt olvashat részleteket).

Orbán nem maradt adósa a keménykedő képviselőknek sem. Láthatóan szenvedélyesen, néha rekedtes hangon kiosztotta néhányukat válaszában. Egy német képviselő kritikájára azzal reagált, hogy a német médiatörvény "egy jottányit sem demokratikusabb", mint a magyar, majd közölte, nem fogadja el senkitől, hogy "csak azért, mert diktatúrában éltünk 40 éven keresztül, bárki megkérdőjelezze a magyar nép demokratikus elkötelezettségét".

"Önök számára nem a médiatörvény jelent problémát, hanem hogy Magyarországon a magyar nép kétharmados többséget adott egy politikai erőnek" - mondta. Orbán szerint a magyar médiatörvényt "lehet és kell is kritizálni [...], de nem lehet sértegetni egy nemzetet [...] Mi ez, ha nem a magyar nép megsértése?" - kérdezte, szavaival nagy hangzavart váltva ki a képviselők körében (a tavaly januári kemény vitáról itt olvashat részletesen).

Szerdán, a délután 3-kor kezdődő szakaszban foglalkozik az Európai Parlament Magyarországgal. "A közelmúltbeli magyarországi politikai fejlemények" címen futó vitát megelőzi a parlamenti questorok megválasztása, ami után élőben közvetítjük az eseményeket az [origo]-n (az Európai Parlament napirendjét itt, a parlamenti ülés élő közvetítését pedig itt találja).

Orbán helyzetét nehezíti, hogy kedden az Európai Bizottság három jogi eljárást indított Magyarország ellen, mert megítélése szerint a jegybanktörvény, a bírák korhatár előtti nyugdíjazása és az adatvédelmi hivatal átalakítása sérti az EU működésének alapelveit. A kormány korábban kitartott mindegyik intézkedése mellett, egyre több kormányzati nyilatkozat (például Orbán a Bild című német bulvárlapnak adott interjúja) is arra utal, a magyar kormány kénytelen lesz meghátrálni.

Az ülés elején a képviselők meghallgatják az Európai Bizottság képviselőjét, valamint az uniós tagországok kormányait képviselő Tanács, ez után jönnek a hozzászólások. Az Európai Parlament kedden megválasztott új elnöke, Martin Schulz üdvözölte, hogy Orbán részt vesz a vitában. "Szerdán kemény vitánk lesz. Adjunk helyt Orbán kérésének, ha a dán EU-elnökség ezt elfogadja, hogy szót kaphasson. Pontosan erre gondolok én magam is: az Európa helyzetéről folytatott kemény viták helyszíne az Európai Parlament kell hogy legyen. Ezért jó, ha Orbán holnap eljön" - fogalmazott Schulz keddi strasbourgi sajtótájékoztatóján.

Az ülés előtt Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyi államtitkára elmondta, hogy tisztességes bánásmódot és a reagálás jogának biztosítását várják az EP-képviselőktől a plenáris vitán. Egyben hozzátette, hogy hasonló hozzáállást várnak a nemzetközi sajtótól is.

Kövesse a vitát az [origo]-n!

15:32
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán beszél a vita után

Orbán Viktor sajtótájékoztatót tart az EP-vita után, amelyet élőben lehet követni a kormany.hu-n. A sajtótájékoztató várhatóan 16 óra 30 perc körül kezdődik.

15:34
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán jelezte Barrosónak, hogy készen áll

Az Európai Bizottság elnöke szerdán délután Strasbourgban bejelentette, hogy a magyar miniszterelnök levélben jelezte készségét arra, hogy megoldásokat találjanak az Európai Bizottság által előző nap bejelentett kötelezettségszegési eljárásokban felvetett problémákra.

Barroso megerősítette, hogy az Európai Bizottság következetes és szigorú akar maradni annak biztosításában, hogy valamennyi EU-tagállam teljes mértékben betartsa az uniós joganyagban szereplő előírásokat.

15:59
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Gyülekeznek a képviselők

Már nagy a mozgolódás az Európai Parlamenti üléstermében. Aki szeretné élőben követni a videóközvetítést, az mégse az EP oldalán tegye, mert az nagyon lassú. Itt egy gyorsabb link: http://ec.europa.eu/avservices/ebs/live.cfm?page=2

16:01
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Schultz megnyitotta az ülést

Martin Schultz, az EP új elnöke megnyitotta az ülést. Már ismertetik is a questorok megválasztásáról szóló szavazás eredményét, aztán jön Magyarország. Schultzról részletek itt.

16:05
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Túl bonyolult a szavazás

Egyik jelölt sem kapott elég szavazatot a questorok közül, úgyhogy új szavazási kört kell tartani. Schultz magyarázza, hogyan lehet voksolni, de a rendszer annyira bonyolult, hogy ő is elbizonytalanodott párszor, és a tolmácsok sem pontosan értik, mi történik.

16:08
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Az EU-ban sem minden fenékig tejfel

Sokadszorra tudták csak megnyitni a questorokról szavazást. Schultz már a technikusokat hívta.

16:11
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Schultz magyaráz, Barroso figyel - kép

Forrás: AFP/Georges Gobet
A dán miniszterelnök, Schultz és Barroso az EP-ben. További képekért kattintson!

16:14
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Kik azok a questorok?

A Quaestorok Kollégiuma az EP-képviselőket közvetlenül érintő hivatali és pénzügyi kérdésekkel, valamint munkakörülményeikkel foglalkozik. Ők biztosítják, hogy a képviselők rendelkezésére álljanak a munkájukhoz szükséges felszerelések és szolgáltatások. A testületnek összesen öt tagja van, az Európai parlament választja őket, megbízatásuk két és fél évre szól.

16:15
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Másodszor sem sikerült

Második körben sem kapott egyik questor jelölt sem elég támogatást. Jön a harmadik forduló.

16:16
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Kifütyülték Schulzot

Az EP ülését vezető Schultz bejelentette, hogy a questorokról szóló szavazás harmadik köre este 8-kor lesz. Sok képviselő fütyülni, fújolni kezdett, vagy az asztalt verte. Schultz engedett, azt mondta, most, hogy ilyen jól begyakorolták a rendszert, letudják a szavazást most.

16:19
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Kivonulnak a magyar napirendi pont előtt

Sokan kivonultak a teremből, amikor Schultz bejelentette, hogy jön a magyarországi eseményekről szóló napirendi pont.

16:22
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Barrosót ismétli a tanács képviselője

Megkezdődött a vita Magyarországról. Az európai állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács álláspontját ismertető felszólaló megismételte, amit Barroso mondott korábban: minden tagállamra vonatkoznak az EU szabályai.

16:23
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Kétirányú utcában van Magyarország

A tanács szerint nem csak lehetőség az EU-tagság, de kötelezettség is, ezért indult eljárás Magyarország ellen kedden. A bizottság a megoldást keresi a felszólaló szerint.

16:26
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Barroso: rendkívül kényes ügy

Barroso beszél, rendkívül kényes ügynek nevezte a Magyarország ellen indult eljárást. Szerinte a magyar hatóságok nem vették figyelembe a bizottság aggályait, amelyeket a magyar sarkalatos törvények technikai elemzése alapján küldtek, majd a kormány is figyelmen kívül hagyta azokat.

16:28
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Jogi elemzés után indult az eljárás

Barroso szerint a kifogásolt törvények elfogadása után jogi elemzést végzett a bizottság és ennek ismeretében indította meg a kötelezettségszegési eljárást. Ha a kormány nem működik együtt, akkor Barroso szerint további retorziókra számíthat.

16:29
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán mosolyog

Orbán Viktort mutatta a kamera, miközben Barroso beszélt. Orbán hallgatja a beszédet és visszafogottan mosolyog.

16:31
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Barroso: konszolidálni kell a magyar demokráciát

Barroso szerint a jogsértési eljárás politikai problémákra világít rá, a törvényekről szóló vita azt mutatja, hogy konszolidálni kell a magyar demokráciát. Barroso szerint meg kell védeni a magyar állampolgárok jogait.

16:32
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Barroso: Magyarországért folyik a vita

Barroso szerint nem Magyarország ellen folyik a vita, hanem Magyarországért. Azt kéri a magyar kormánytól, hogy mutassa meg, elkötelezett a demokrácia és a szabadság mellett. Barroso a végére belelendült, nagy lelkesedéssel beszélt.

16:34
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Orbánt összekeverték egy románnal


Az Európai Parlament közvetítő rendszerében Orbán Viktor magyar kormányfőt - ahogy a fenti képen látható - összekeverték Leonard Orban román politikussal. Leonard Orban az Európai Bizottság tagja volt az előző, 2009-ben véget ért ciklusban.

16:35
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán: a parlament a demokrácia szíve

Orbán kezd beszélni. Megköszönte, hogy felszólalhatott és megköszönte Barroso támogató szavait. Orbán azt mondta: átfogó, mély és izgalmas átalakulás történt Magyarországon, ezért nem lepi meg az ránk irányuló figyelem.

16:37
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán: mindent átszerveztünk

Orbán szerint a kormány 1,5 év alatt az összeomlás széléről rángatta vissza az országot. Most van először európai normákhoz igazodó költségvetése. Orbán szerint a kormány újraszervezte a nyugdíjrendszert, a szociális ellátórendszert, a közoktatást, a jogrendszert, mindent, ami hiányt termelt. Orbán szerint ezek komoly érdekeket sértettek.

16:38
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Barroso beszéde - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=r0K2CKOXtds52jwV
16:39
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Gyors megoldást remél Orbán

Orbán szerint a bizottság kifogásai gyorsan orvosolhatók, a gyors átalakulás velejárójának nevezte az ezzel járó konfliktusokat.

16:40
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán: az új alkotmányt nem érte kifogás

Orbán szerint a bizottság kifogásai nem érintik az új alkotmányt, pusztán az alkotmány életbe lépéséről szóló törvény két pontját. Ez jól is van így - mondta.

16:44
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Cohn-Bendit lecsapta a tollát

Daniel Cohn-Bendit, Orbán egyik nagy kritikusa lecsapta a tollát az asztalra, miközben az Orbánnak címzett beszédeket hallgatta.

16:45
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Miért veszélyezteti a kormány a magyarok szabadságát?

Johannes Svoboda osztrák szociáldemokrata képviselő azt kérdezte Orbántól, miért veszélyezteti a magyar kormány a magyarok szabadságát, amiért olyan sokáig harcoltak. Szerinte nem egyes intézkedésekkel van baj, hanem a mögöttük meghúzódó szellemiséggel.

16:50
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán beszéde - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=pjLYIyIRiWMxJndn
16:52
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán rossz úton jár

Guy Verhofstadt korábbi belga miniszterelnök, a liberális frakció vezetője szerint Orbán hatalmas munkát végzett, amikor fellépett az önkényuralmi rendszer ellen, de most rossz úton jár. Verhofstadt Kenedi János történész és Konrád György író Orbánnak írt levelét idézte.

16:54
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Ideológiai cirkusz a magyar vita

Az egyik képviselő Varhofstadtnak feltett kérdése szerint a magyar alkotmány védi a kisebbségeket, ideológiai cirkusz a vita, amely erről szól.

16:55
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Nem az alkotmány, hanem a szellemiség rossz

Verhofstadt válasza szerint nem az alkotmánnyal van baj, hanem a mögötte megbújó felfogásról.

16:56
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Cohn-Bendit: Mindenki megőrült

Orbán úr, az EU nem lábtörlő - mondta felszólalásában Daniel Cohn-Bendit. Szerinte teljes a zűrzavar Európában, van aki szerint baj van Magyarországon, van aki szerint nincs. Olyan, mintha mindenki megőrült volna, mintha mindenki skizofrén lenne.

16:59
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Cohn-Bendit harsog, Orbán figyel

Cohn-Bendit szokás szerint magából kikelve ostorozza Orbánt és a magyar kormányt, Orbán egykedvűen bólogat.

17:00
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Az új alkotmány félelmet kelt

Cohn-Bendit nem bírja visszafogni magát. Szerinte félnek a zsidó családok, a hajléktalanok Magyarországon, félnek az emberek az új alkotmány szellemiségétől. Azt javasolta, küldjön az EU ellenőröket Magyarországra, hogy ellenőrizzék a magyar alapjogok érvényesülését.

17:02
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Még valami szúrja Cohn-Bendit szemét

Cohn-Bendit szerint hiba, hogy nem lehetett érdemi vitát tartani az új alkotmányról.

17:04
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Kemény szavak Orbánnak - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=LbAAoAdLCZdR6Fc2
17:04
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Bokros: szőnyegbombázás Magyarországon

Bokros Lajos korábbi magyar pénzügyminiszter beszél, angolul. Szerinte szőnyegbombázás történt Magyarországon, még súlyosabbá tette a helyzetet, hogy az ellenzék nem tudott befolyást gyakorolni erre. Bokros szerint a magyaroknak végig kell vinni a harcot a kormány ellen, amely romba döntötte a gazdaságot.

17:10
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Otthonra figyelve játszik Orbán

Az egyik felszólaló szerint fontos, hogy megjelent az ülésen Orbán Viktor, de ez inkább szól a magyar közvéleménynek, mint a vitának.

17:11
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Cohn-Bendit ostorozza Orbánt - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=VryhKZvuHleSXtUd
17:12
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Morvai Krisztina angolul beszél

Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő az Európai Uniót bírálja, szerinte az EP nem képvisel senkit, meg kell vizsgálni azt is, milyen szenvedést okozott az EU az európaiaknak.

17:13
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Mellényúlt Szájer

Szájer József beszél, a fideszes EP-képviselő visszautasította, hogy bárkinek félnie kéne Magyarországon. Szájer egy Cohn-Benditnek címzett beszólással indított, felrótta neki, hogy nála csak addig tart a demokrácia, amíg ő beszél, de ha más mondja el véleményét, azt nem hallgatja meg. Szájer mellényúlt, mert Cohn-Bendit az ülésteremben volt.

17:15
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

A kormány elkötelezett a demokrácia mellett

Szájer szerint nem sérül a demokrácia Magyarországon, ezt bizonyítja az is, hogy az EU kifogásaira a kormány módosította a médiatörvényt 2011 elején. Szájer szerint a mostani vita azt bizonyítja, nem ismerjük egymást, a kritikusok nem ismerik a magyar viszonyokat. Szájer azt javasolta, vizsgáljanak meg mindent, amit akarnak és ki fog derülni, hogy az Orbán-kormány nem gyengítette meg a demokráciát.

17:18
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Szőnyegbombázás Bokrossal - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ERfPg1MPDy7YxmSX
17:19
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Morvai az egész EU ellen - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=0AwdWm2WYVZUTCE7
17:21
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Tabajdi: Nem az országnak szól a kritika

Tabajdi Csaba MSZP-s EP-képviselő szerint rossz hallgatni a vitát, mert bár a kormány megérdemli a kritikát, a hangnem olyan, mintha az egész országra zúdulna össztűz.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=DbN3zQ8jxJlVFt6H
17:22
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Nem muszáj átírni az alkotmányt

Az egyik képviselő arról beszél, kétharmados többség birtokában sem kénytelen a kormány módosítani az alkotmányt és átírni a jogrendszert. Azt kérdezte, miért nem úgy működik a kormány, mint más országokban?

17:24
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Szájer beszólása - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=U91NpUrwmi44pnQL
17:24
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

A magyar nép bízik a kormányban

Az egyik felszólaló szerint a bizalom hiányzik a magyar kormánnyal szemben, amit bizonyít az is szerinte, hogy az egész EP csendben ült, amikor a szocialista kormányok tönkre tették Magyarországot. Szerinte a magyar választók bíznak a kormánynak, érthetetlen, hogy az európai képviselők és az EU miért nem. Sok sikert kívánt Orbánnak.

17:27
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

A sírjukban forognak az alapító atyák

Az egyik felszólaló szerint siralmas, ami történik, az EU beleszól egy független ország életébe. Szerinte azért bírálják sokan Orbánt, mert adókat vetett ki, miután elődei tönkre tették az országot. Az európai baloldal fellépése miatt szerinte sírjukban forognak az európai alapító atyák. Kijelentette: nem kell hamut szórnia a saját fejére Orbánnak.

17:30
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

A hisztizők leléptek

A most felszólaló néppárti képviselő (ennek a pártcsaládnak a tagja a Fidesz is) azt mondta, látványos különbség, hogy míg Orbán önként jött el az ülésre, addig hisztérikus kritikusai már el is hagyták az üléstermet. Verhofstadt ideges, Cohn-Bendit legyint.

17:33
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Elővették Szájer feleségét

Az egyik képviselő azzal érvelt, hogy a magyar helyzet sajátosságait mutatja, hogy Szájer felesége lett az új bírói hivatal vezetője. A viszontválasz szerint nem lehet ilyen személyeskedő vitát folytatni ilyen érzékeny kérdésekről.

17:35
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Szájer: Nem miattam futott be a feleségem

Szájer visszautasította, hogy a vitában előkerült a felesége is. Szerinte szakmai múltja, a nevéhez fűződö több ezer ítélet bizonyítja, hogy nem miatta lett a bírói hivatal vezetője.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=APyOaVTDSPFGKEBj
17:37
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Cenzúra Magyarországon - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=qTzJZNxOwzxdMIHC
17:40
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Érvek és ellenérvek - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=hesMb2AC0TG2DTnS
17:42
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

A demokráciát nem lehet kiüresíteni

Az egyik, a szabad demokrata frakcióhoz tartozó képviselő szerint nem lehet kiüresíteni a demokráciát és éppen ez a baj a magyar kormány munkájával. Szerinte nem az alkotmánnyal van baj, hanem azzal, hogy a most lefektett alkotmányos alapelveket csak kétharmados többséggel lehet megváltoztatni, ami felveti azt a kérdést, hogy mennyire marad szabad Magyarország.

17:44
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Mindenki fél

Egy osztrák zöldpárti felszólaló szerint gyakorlatilag mindenki fél Magyarországon: félnek a tudósok, az újságírók, a melegek. A képviselő Schiff András zongoraművész hozta fel példaként, aki politikai okból nem hajlandó Magyarországon játszani. Mit gondol erről az [origo] szerzője? Olvassa el itt.

17:46
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Áder a nők nevében

Áder János fideszes EP-képviselő kikérte a nők nevében bírálta, hogy több képviselő belekeverte a politikai vitába Szájer feleségét.

17:48
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán a kommunisták hibájába esik

Az egyik felszólaló szerint a magyar kormány ugyanazt csinálja, mint a kommunisták, akik az egész társadalmat ellenőrizni akarták.

17:50
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Áder és a nők - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Y1XUEHtwO8rC05ys
17:51
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Mi a baj Magyarországon? - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=hYmjmPTtQAbFAuT7
17:54
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Társadalmi robbanás fenyeget

Göncz Kinga MSZP-s képviselő szerint a kritika nem Magyarországnak, hanem a kormánynak szól, a kormány kommunikációja zavaros. Szerinte a kormány intézkedései a demokratikus intézményeket ássák alá. Göncz azt mondta, ez társadalmi robbanással fenyeget.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=dcMBdwpvO9Ot30Be
17:56
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Nem létező országba hívták Orbánt - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=fCJ9b7s64Afre11q
18:00
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Csak átláhatóságot akar a kormány

Az egyik euroszkeptikus litván felszólaló szerint a szabadságot nem szabad összekeverni az elszámoltathatatlansággal. Azt javasolta Orbánnak, hogy ne az EU diktátumaira hallgasson, mert az visszahozza a szovjet időket.

18:03
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Az [origo] újságírója is szóba került

Az egyik felszólaló azt mondta, nem politikusként, hanem egykori újságíróként aggódik a magyar sajtószabadságért. Szerinte rossz jel, hogy - amint fogalmazott - a belügyminiszter megfenyegette azt az újságírót, aki nyilvánosságra hozta Barroso Orbánnak írt decemberi levelét. A levelet az [origo] újságírója hozta nyilvánosságra, majd Kocsis Máté fideszes képviselő írásbeli kérdésben faggatta Pintér Sándort arról, hogy bűncselekmény történt-e a levél nyilvánosságra kerülésénél. Pintér válasza szerint elképzelhető, hogy az újságíró megsértette a levéltitkot, bár a levélben közügyekről volt szó, amelyek így közérdekből nyilvánosak.

18:08
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Sok sikert az Orbán-kormánynak!

Az egyik felszólaló szerint az Orbán-kormány által hozott intézkedések egy részét más kormányok is meghozhatták volna. Ilyen volt szerinte a bankadó. A vitában érintett problémák szerinte nem Magyarországról, hogy egész Európáról szólnak. Felszólalását azzal zárta, hogy sikert kívánt a kormánynak.

18:10
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Unja Schultz

Az ülést vezető Martin Schultz szerint már most is jó negyven perccel hosszabb volt a vita a tervezettnél, ezért nem fog tudni szót adni minden jelentkezőnek.

18:12
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán jegyzetel - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=FgsoBeOLjA5DUBRM
18:15
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Nem jutott eszébe Gyurcsány neve

Egy néppárti képviselő hosszan szabadkozott felszólalása elején, hogy már nem emlékszik, mi volt Orbán elődjének neve, aki bevallotta, hogy hazudott.

18:19
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Bokros bizakodik - kép

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Bokros Lajos európai parlamenti képviselő egy felszólalást hallgat. További képekért kattintson!

18:26
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Ami jogszerű, nem biztos, hogy jogos is

Az egyik képviselő arról beszélt, hogy a magyar politikáról szóló vita az európai értékeket is érinti. Attól, hogy valami jogszerű, még nem biztos, hogy jogos is - mondta. Egy olasz néppárti képviselő azzal folytatta, hogy felszínes támadások érik Magyarországot, ami azt mutatja, hogy a vita rossz úton halad. Ha valamelyik tagállam intézkedései megfelelnek az európai alapelveknek, akkor azokat nem lehet más alapon kétségbe vonni.

18:30
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Itt maradt ki Gyurcsány - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=64CNWPdZ4lhRhXgI
18:35
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Túlzás a diktatúra

Egy néppárti képviselő szerint hatalmas túlzás arról beszélni, hogy a magyar kormány tejlhatalomra tör. A vita egyre nagyobb kitartást igényel mindenkitől. Többen a telefonjukkal babrálnak, Orbán a nyakkendőjét igazgatja.

18:42
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Az európai érdekek sérülnek - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=EjscvEMgxkeAG5gZ
18:44
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Szélsőséges retorika - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=FPp76mhGqvWBm3nm
18:51
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Pártatlan az eljárás az uniós biztos szerint

Viviane Reding az EU igazságügyi biztosa szerint a vita arról szólt, hogy az egész EU azt szeretné, ha Magyarország tiszteletben tartaná az európai értékeket. Szerinte a bizottság pártatlanul járt el Magyarország ügyében és az európai értékeket tartotta szem előtt.

18:56
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Destabilizált térség - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=MFMbrrhMnXvmlGrB
19:11
január 18, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán lezárta a vitát - összefoglaló

Magyarország a szabadságharcosok földje volt, ma is az, és az is marad - zárta le a Magyarországról szóló európai parlamenti vitát szerdán Orbán Viktor miniszterelnök, aki közel három órán át hallgatta az európai képviselők kritikáit a kormány elmúlt másfél évéről. A felszólalók egy része keményen bírálta, más részük védte a magyar kormányt, a leginkább az alapján, hogy ki melyik európai pártcsalád képviselője.

Orbán megköszönte a kritikákat és a támogató hozzászólásokat is, bár szerinte sok képviselő érvelésébe nyilvánvaló tárgyi tévedések csúsztak, másokat pedig az érvek helyett a pártpolitikai düh vezérelt. Orbán azt mondta, ezek nem méltóak Európához.

A vita elején az Európai Bizottság ismertette álláspontját a kedden Magyarország ellen indított jogi eljárásokról. A bizottság szerint a jegybankról, a bírák nyugdíjazásáról és az adatvédelmi biztosról szóló jogszabályok értik az európai alapelveket, és mivel a kormány az eddigi felszólítások ellenére nem módosította ezeket, ezért jogi eljárást indítottak. A bizottsági ismertető után a néppárti képviselők azzal védték a magyar kormányt, hogy az EU nem szólhat bele ilyen mértékig egy független ország életébe, mint amennyire a bizottság szeretne, és sokan kiemelték Orbán szerepét a rendszerváltásban.

Orbán kapott kemény kritikákat is. Daniel Cohn-Bendit zöldpárti képviselő kiabálva ostorozta a magyar kormányt, azt állította, hogy Magyarországon kisebbségi csoportok élnek rettegésben, az új alkotmányról pedig nem volt érdemi vita. Guy Verhofstadt szabaddemokrata frakcióvezető szerint a kormány hatalmas munkát végzett el, de rossz útra tévedt. Bokros Lajos arról beszélt, hogy az Orbán-kormány szőnyegbombázást hajtott végre, többen pedig elővették Szájer József fideszes EP-képviselő feleségét, aki az új bírói hivatal vezetője lett, de a fideszes Áder János az összes nő nevében a védelmére kelt.

A vita egy idő után már inkább az európai identitásról kezdett szólni, egyre többen csak ürügyként használták a magyar problémát arra, hogy politikai nyilatkozatot tegyenek, vagy a saját pártjukról beszéljenek. Orbán záróbeszédében kijelentette, hogy a politikai verseny barátja, és csak az időhiány miatt nem igazítja ki a számos elhangzott ténybeli tévedést. Mindenkinek azt ajánlotta, hogy olvassa el az új alkotmányt, amely szerinte nagyon értékes dokumentum. Orbán azt mondta, a legtöbb vitás pont már rendeződött a kormány és az Európai Bizottság között, a többit pedig a következő hetekben lezárják.

Hallgassa meg, mit mondott Orbán!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=uld6VMB3eDbe8stq