Az égve maradó lámpák zavarták a tűzijáték nézőit

Események

Vágólapra másolva!
Rendben lezajlottak az augusztus 20-ai ünnepi programok, a zászlófelvonáson, a tisztavatáson, a kitüntetések átadásán és az egész napos tömegrendezvényeken országszerte több százezer ember vett részt. A közelgő vihar miatt koraestig nem volt biztos, hogy megtartják-e a hagyományos budapesti tűzijátékot, végül azonban tömegek nézték végig a Duna-partról a tűzijátékot. A közvilágítást azonban égve hagyták, és ez több nézőt is zavart. A nap eseményei.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül55 bejegyzés
11:48
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

A zászlófelvonással megkezdődtek az ünnepi rendezvények

A Himnusz hangjaira, katonai tiszteletadás mellett, szakadó esőben felvonták Magyarország nemzeti lobogóját a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

11:49
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Hende: Nem tudjuk, mit hoz a jövő

Csak elkötelezett, a szakmájukat jól értő, jól kiképzett, fegyelmezett honvédek képesek érdemben tenni a hazájukért – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a honvédtisztjelöltek ünnepélyes eskütételén.

A miniszter arról beszélt, a világ nem lett sem békésebb, sem kiszámíthatóbb, ma sem tudjuk, mit hoz a jövő. Minden hadseregnek fel kell készülnie.

Kiemelte, hogy csak az az ország élhet szabadon, csak az a nemzet maradhat meg, amely képes gondoskodni a maga védeleméről. Hende Csaba a 119 leendő honvédnek azt mondta: „a nemzet bízik bennetek és ti is bizton számíthattok a magyar államra, szolgáljatok a hazáért mindhalálig”.

11:51
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Áder: A függetlenség nem adomány

Áder János köztársasági elnök szerint az elmúlt ezer év nemzedékeinek sorsa azt taníthatta, hogy nekünk, magyaroknak az igazságunkat, az érdekeinket magunknak kell képviselnünk, és érdekeink gyakran csak mások érdekeivel együtt érvényesülhetnek.

Az államfő az ünnepélyes zászlófelvonást követően tartott állami rendezvényen azt mondta: „megtanulhattuk, hogy a minket megillető tiszteletet nekünk magunknak kell megkövetelnünk, miként azt is, hogy ezt a tiszteletet a másoknak megadott tisztelettel érdemelhetjük ki”.

Szólt arról is, hogy értékeinket csak a nyugati polgárosodás révén gyarapíthatjuk, országunk függetlensége pedig nem adomány, hanem olyan felbecsülhetetlen érték, amelyért minden nemzedéknek meg kell küzdenie. 

12:17
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Egy napig nem demonstrálnak Miskolcon

Az augusztus 20-ai ünnepre való tekintettel felfüggesztették demonstrációjukat azok a miskolci romák, akik augusztus 6-a óta a miskolci Szent István téren tiltakoznak a kilakoltatások ellen. A miskolci, úgynevezett számozott utcák két ingatlanjából bírósági végrehajtással költöztettek ki augusztus 5-én lakókat, azóta tüntetnek a Szent István téren és a számozott utcák térségében.

12:20
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

LMP: az államot nem lehet kisajátítani

Az LMP szerint az államalapításra emlékezve a legsúlyosabb tanulság az, hogy az államot nem lehet büntetlenül kisajátítani, mert akkor alkalmatlanná válik arra, hogy a jó és az igazságos elérésnek eszköze legyen. A következmények nem kevésbé súlyosak: a XXI. század elejének csalódást keltő, magánérdekek által irányított állama nem képes tenni az elszegényedés ellen, nem képes segítséget nyújtani a reménytelen helyzetben élőknek, nem nyújt otthont a hazai közösségeknek, és nem képes irányt mutatni a jövő felé - olvasható a párt ünnepi üzenetében, amelyet a Facebookon tettek közzé. 

12:24
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Az OMSZ kiadta a riasztást

A várható heves zivatarok, illetve a felhőszakadás veszélye miatt tizennégy megyére és a fővárosra adott ki elsőfokú figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára. A veszélyjelzés szerint a felhőszakadás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyében, valamint a fővárosban van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

12:26
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Folyamatosan ülésezik az operatív törzs

A terveknek megfelelően, szerda reggel a Honvédelmi Minisztérium (HM) épületében teljes létszámában felállt az az operatív törzs, amely az állami ünnepek biztonságos lebonyolítását felügyeli. A testületbe a rendezvények biztosításában, lebonyolításában közreműködő szervezetek, összesen 14 szakterület delegálta képviselőjét.
   

12:32
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

István intelmeivel üzent a helsinki bizottság

A Magyar Helsinki Bizottság az ünnep apropóján Szent István Imre fiához írott intelmeiből idéz. Szerintük egy államférfinak okos dolog a külföldi embereket és eszméket befogadni, valamint kifizetődő, ha tiszteli a jogot, akár mások jogát is. Ezt az üzenetet azok a mai hatalombirtokosok is meghallhatnák, akik így ünnep táján szívesen hivatkoznak mélyen átélt kereszténységükre és tőröl metszett hagyománytiszteletükre – olvasható a szervezet facebook oldalán.

12:36
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

140 tűzijáték lesz

Országszerte 140 tűzijáték megtartását engedélyezte augusztus 20-án a katasztrófavédelem, a hatóság minden esetben ellenőrzi a szabályok betartását. 207 olyan ünnepi rendezvényt tartanak országszerte, amelyek megtartását a hatályos jogszabályok engedélyhez kötik, ebből 73-ra a szervezők több mint 1000 látogatót várnak.

12:47
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Kerry is üzent az ünnep alkalmából

Az amerikai külügyminiszter nyilatkozatban fejezte ki jókívánságait Barack Obama elnök és az Egyesült Államok népe nevében Magyarországnak a nemzeti ünnep alkalmából. „Az én családom mindig is kötődni fog Magyarországhoz. A nagyanyám, Ida Budapesten született és nőtt fel, mielőtt átkelt volna az Atlanti-óceánon az Egyesült Államokba, közel a 20. század fordulójához” – írta John Kerry.

Hangsúlyozta, hogy a két országot nemcsak sokak származási kötődése kapcsolja össze, összekötik még a közösen osztott demokratikus elvek, a gazdasági érdekek, a gazdag kulturális kapcsolatok, valamint a nemzetközi béke és biztonság védelmezése iránti elkötelezettség is.

13:08
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Áder: Ez a legjobb módja az ország megvédésének

Áder János köztársasági elnök szerint nem az ellenfelek számát, hanem a szövetségesekét érdemes gyarapítani. „Ez a legjobb módja, hogy megvédjük országunkat és megóvjuk hazánkat” – mondta. Áder szerint értékeinket csak a nyugati polgárosodás révén gyarapíthatjuk.

Áder János a díszsorfal előtt a Kossuth téri tisztavatáson Forrás: Bielik István Origo
13:19
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Akár metróállomásokat zárhatnak le

A 2-es metró forgalmát augusztus 20-án az utasok számának függvényében korlátozhatják, ebben az esetben a Batthyány téri és Kossuth téri állomásokat lezárják, a szerelvények áthaladnak ezeken az állomásokon. A belvárosba tartó főbb villamos-, troli- és buszjáratok, valamint a HÉV-ek és metrók a szokásosnál sűrűbben közlekednek. Egyes dunai hidakat – a tűzijátékra látogatók számától függően – lezárhat a rendőrség.

13:41
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Komáromban is megemlékeznek az államalapításról

Szlovákiában is megemlékeznek az államalapítás évfordulójára augusztus 20-án. Komáromban délután négy órától szentmisét tartanak a Szent András-templomban és istentiszteletet a református templomban. Délután öt órától veszi kezdetét az ünnepi megemlékezés a Széna téren. Beszédet mond Csáky Pál EP-képviselő. Gútán este hat órától lesz Szent István-napi megemlékezés és koszorúzás a Szent Rozália parkban – olvasható az ujszo.com-on.

13:42
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Lázár: Ez a nap Magyarország születésnapja

Szent István napja, Magyarország születésnapja, a magyar állam megszületésének szimbolikus dátuma az építkezésről szól – jelentette ki Lázár János szerdán Hódmezővásárhelyen. E nap jelképe a keresztény világban elfoglalt évszázados helyünknek és szerepünknek, az európai közösséghez való történelmi jussunknak – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szent István öröksége a következő évekre kettős feladatot szab számunkra: befelé a magyar állam megújítását, kifelé önállóságunk és nagykorúságunk képviseletét – hangsúlyozta a politikus.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a hódmezővásárhelyi önkormányzat ünnepségén. Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

13:47
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Lezsák: A sanda célú állításokat maga Szent István cáfolja meg

Szent István úgy csatolta Magyarországot a nyugati latin kereszténység táborához, hogy amit lehetett, megőrzött a korábbi magyar hagyományokból – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke Kiskunfélegyházán. „Oly sok nehézség közepette sem vált szolgai utánzóvá, idegen hatalmak itteni helytartójává, mint a rendszerváltás ürügyén ezt megtette megannyi hazai vezető” – hangsúlyozta az Országgyűlés alelnöke. Szólt arról, hogy Szent István király uralkodását némi politikai célzattal gyakran állítják be úgy, hogy Európához való közeledése azért volt sikeres, mert gyökeresen szakított a magyar hagyományokkal. „Ez hazugság, ezeket a sanda célú állításokat maga Szent István cáfolja meg” – jelentette ki.

13:57
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Önkényről beszélt Tóbiás

Tóbiás József, az MSZP elnöke szerint a jelenlegi állam nem demokratikus, hanem az önkény, az államkapitalizmus és a rendiség a sajátja. A szocialisták ezzel szemben olyan államot kívánnak, amelyre a joguralom, a szabadság és a szociális biztonság jellemző – jelentette ki. A pártelnök szimbolikus helynek nevezte a Kossuth Lajos teret, amelyen szerinte „álságos rekonstrukciót hajtott végre” a jelenlegi hatalom. A tér ugyanis nem a valódi, nem a teljes magyar történelmet jeleníti meg, csupán díszletet nyújt ahhoz a politikához, amelyet a hatalom képvisel – fogalmazott.

14:08
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Kitüntették Kertész Imrét és Rubik Ernőt

Rubik Ernő feltalálót és Kertész Imre írót a Magyar Szent István Renddel tüntette ki Áder János köztársasági elnök augusztus 20-án, az állami ünnepen a legfőbb közjogi méltóságok jelenlétében a Sándor-palotában. A magyar állam legmagasabb kitüntetésére azok válnak méltóvá, akik egyedülálló teljesítményük mellett olyasmit adtak nemzetünknek, aminek önmagán túlmutató jelentősége van – hangsúlyozta a kitüntetések átadása után mondott beszédében az államfő.

Kertész Imre Nobel-díjas író és Rubik Ernő, a bűvös kocka feltalálója kezet fog a Magyar Szent István Rend ünnepélyes átadása előtt. Forrás: MTI/Kovács Attila

14:30
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Semjén: Szent István ezt nem tűrte

Szent István nem tűrte, hogy Magyarország része legyen a német-római császárságnak vagy a bizánci birodalom hűbérese legyen. Korábban a magyar nemzet akarata az volt, hogy nem leszünk Moszkva gyarmata, és most nem leszünk más világhatalmi központoknak sem a befolyási övezete, gyarmata, alárendelt népe – mondta a miniszterelnök-helyettes az egri országzászló-emlékmű avatásán szerdán. Semjén Zsolt kijelentette: az egri országzászló hitvallás Szent István műve mellett, az ünnep pedig alkalom arra, hogy erőt és büszkeséget merítsünk őseink példájából, és levonjuk történelmünk tanulságait.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az egri országzászló-avatáson. Forrás: MTI/Komka Péter

14:31
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Botka az ország kettészakadására emlékeztetett

A történelem kiemelkedő pillanatai a közös ünnepek, amelyek kifejezik az együvé tartozást, bizonyítékai annak, hogy egy ország, egy nép, egy város nem csupán emberek sokasága, hanem közös lélek, közös sors – fogalmazott augusztus 20-ai ünnepi beszédében Botka László (MSZP) polgármester Szegeden. A politikus hangsúlyozta: Szent István olyan államférfi volt, aki nem kevesebbet tett a hazáért, mint megmentette és megőrizte az utókornak. Pedig az államalapító nagy király életében a múlt és a jövő küzdött mindenre elszántan egymással, a sötét indulatok mentén az ország csaknem kettészakadt és ezzel csaknem el is süllyedt – fogalmazott Botka.

14:33
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Kenyeret osztott az Együtt-PM

Kétszáz darab félkilós kenyeret osztott ki segítőivel az arra járóknak szerdán a fővárosi Blaha Lujza téri aluljáróban az Együtt-PM VIII. kerületi polgármesterjelöltje, Erőss Gábor. Előzőleg sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere augusztus 20. minden üzenetét „lábbal tiporja”

14:36
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Kósa példa nélküli tettről beszélt

Amit Szent István véghezvitt, az példa nélküli az európai népek történelmében – jelentette ki Kósa Lajos szerdán Debrecenben. A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint sikertörténet az, ahogyan egy keletről jött nép otthonra lelt, képes volt beilleszkedni Európában, és a kereszténység felvételével a mai napig áll egy sikeres ország. Az elmúlt több mint ezer év alatt olyan közösséget hoztunk létre a Kárpát-medencében, amely valódi integrációként, sikeresen tudott működni – tette hozzá a politikus.

14:44
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Elkészült a Kárpát-medence kenyere

Fazekas Sándor szerint a Kárpát-medence kenyere a magyarság összetartozását is jelképezi. Hangsúlyozta: nincs még egy nép a világon, amely számára a kenyér olyan fontos szerepet töltene be, mint nekünk, magyaroknak. Egyszerre jelenti az életet, a megélhetést és azt a „finom, illatozó étket, melyre minden nap szükségünk van” – fogalmazott. A kétszáz egykilós pityókás, azaz krumplis kenyeret a székely Diószegi László vezetésével öt határon túli város pékmestere dagasztotta és gyúrta egybe kedden a Szolnoki Művésztelepen, ahol tavaly megépült Közép-Európa legnagyobb házi kenyérsütő kemencéje.

A szerda reggelre kisült kenyeret délután felszentelik és szétosztják az ünneplők között, hasonló méretű és összetételű párját pedig szerda délelőtt útjára indították Erdélybe, hogy ott a szolnokiakkal egy időben fogyaszthassák el a Kolozsvári Magyar Napok résztvevői.

15:13
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Áder: Kertész munkássága a szabadság belső megélésének lehetőségéről is szól

Rubik Ernő feltalálót és Kertész Imre írót a Magyar Szent István Renddel tüntette ki Áder János köztársasági elnök augusztus 20-án, az állami ünnepen a legfőbb közjogi méltóságok jelenlétében a Sándor-palotában. Bővebben>>>

Áder János köztársasági elnök átadja a Magyar Szent István Rendet Kertész Imre Nobel-díjas írónak. Forrás: MTI/Kovács Attila

15:26
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

A rossz idő ellenére sokan mentek el

Esernyők és esőkabátok színezték tarkára augusztus 20-án a budai Várat és a Bem rakpartot, hiszen a rossz idő ellenére is sokan keresték fel a Mesterségek Ünnepe programjait és a Magyar Ízek Utcáját, ahol idén határon túli ételkülönlegességeket kóstolhattak a látogatók. A Magyar Ízek Utcájában Magyarország 2014-es, a somlói galuska ihlette tortája mellett számos házias, kézműves húskészítmény, sajt, lekvár és Szent István-napi kenyér is kapható.

15:30
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Az Alpokalja ízeit is megkóstolhatják

A magyar Ízek Utcáján az erdélyi konyha jellegzetességei között kóstolhatják a helyszínre érkezők puliszkát, tárkonyos mustárral kínált sült kolbászt, vargányás marhatokányt, báránycsorbát, vargányás és babos falatkákat és vinetát (padlizsánkrémet) is.

A Vajdaság konyháján az intenzív fűszeres ízek kedvelőit várják, akik egyebek mellett grillezett és szabad tűzön sült húsok, balkáni sült bab, pljeskavica, rác pácban érlelt jércemell, ajvárral, kajmakkal (paprikás, paradicsomos csípős mártásokkal) kínált kolbász és padlizsános lecsó közül is válogathatnak.

Az Alpokalja ételeit a sörben pácolt süldő malac és finom a sertésből készülő wurst képviseli, illetve az olyan parasztételek mint a stircelt krumpli (liszttel együtt pirított krumpli, tejföllel, aludttejjel), a dödölle (krumplis tésztagombóc tejfölösen, pirított szalonnakockákkal) és a szalonnás pirított savanyúkáposzta.

A Felvidék standjainál palóc sült tarját, juhtúrós jércetokányt, tócsnit és lapcsánkát, krumplis stercet és kacsahúsos káposztát is lehet enni, a kárpátaljai konyhát pedig a káposztás hús képviseli. Ezenkívül számos jellegzetes zöldségkrém, gyógyteák, házi méz is kapható a vásáron, de még tejfölszappant és „csodaszarvaskolbászt” is lehetett kapni.

15:35
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

A Várban Törökország az idei díszvendég

A budai Várban a mesteremberek várják a látogatókat: a 28. Mesterségek Ünnepén a fémművesség, így a kovácsok, ékszerkészítők, harangöntők, késesek, rézművesek, tojáspatkolók és ólomkatona-készítők mutatják be tudásukat a kosárfonók, mézeskalács-készítők, gyertyaöntők, fazekasok és egyéb ősi szakmák képviselői mellett. Az idei díszvendég Törökország, így a helyszínre érkezők megtekinthetik a török gyöngy-, üveg- és borostyánékszer-készítők, fazekasok, selyem- és gyapjúművészek alkotásait, valamint több kirgiz és üzbég kézműves mester munkáját, akik a hol eleredő, hol alábbhagyó eső ellenére is töretlen lelkesedéssel készítik és kínálják portékáikat.

15:53
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

DK: a helyünk Európában van

A DK szerint a magyar állam megalapításával, a kor legmodernebb, nyugati mintáinak átvételével Szent István kijelölte a magyarok ezeréves nemzeti célját: Európát. A mai nap viszont öröm helyett gyászünnep – tették hozzá. „A Szent István által lefektetett sziklaszilárd alapok ismét repedeznek, az ország vezetése megint utat tévesztett: a magát kereszténynek valló miniszterelnök nyíltan Kelet antidemokratikus rendszereihez, mindenekelőtt a háborús külpolitikát folytató Oroszországhoz dörgölőzik, folyamatosan rombolva ezzel Európa egységét.” A DK-nak azonban meggyőződése, hogy Magyarország legkésőbb négy év múlva ismét elfordul a hamis keleti alternatívától, visszatér az Európába vezető útra, hogy minden magyar újra együtt ünnepelhesse az államalapítást, és annak üzenetét: hogy helyünk visszavonhatatlanul Európában van.

16:11
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Augusztus 20 a közösség ünnepe

A közösség ünnepének nevezte augusztus 20-át Kothencz János, a Fidesz-KDNP szegedi polgármesterjelöltje Szeged-Kiskundorozsmán. Az államalapításról megemlékező beszédében kiemelte: Szent István millió erényei közül az egyik legfontosabb, hogy a magyarokkal együtt Jézus tanítását kezdte el követni – derült ki a szegedcafe.hu tudósításából.

16:27
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Az eső sem riasztotta el az érdeklődöket

A rossz idő ellenére is sokan mentek el az augusztus 20-i ünnepségekre.

Járókelők esernyővel a Lánchídon. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

16:32
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Széles Gábor Rodoszon ünnepel

Széles Gábor nagyvállalkozó Facebook oldalán Rodoszról kívánt mindenkinek kellemes ünnepet.

16:39
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Csárdi véget vetne az öncélú pusztításnak

Csárdi Antal Facebookon megjelentetett, az augusztus 20-i ünneppel kapcsolatos üzenetében azt írta: elengedhetetlenné vált egy új közösségszervezési módszer, amely a környezet és önmagunk kizsákmányolása és öncélú pusztítása helyett „önmagunk nyugodt újratermelését és a környezetünk nyugodt továbbélésének megszervezését igényli”. Az LMP főpolgármester-jelöltje kitért arra is: augusztus 20-án a többi között az államalapítást ünnepeljük. Ezt az államot egy közösség alapította, amely akkor már több ezer éve létezett, de akkor úgy döntött, új keretek közé helyezi a működését. „Számunkra ennek az a tanulsága, hogy a közösség bármikor erőt meríthet magából, s új alapokra helyezheti addigi működését.”

17:03
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Kocsis: Abban hiszünk, amiben államalapítónk is hitt

Abban hiszünk, amiben államalapítónk is hitt: a közösség önbecsülésében és összetartásában a szilárd és maradandó értékek építésében – mondta Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere az önkormányzat Szent István király napi ünnepségén. A rendezvény végén a hagyományoknak megfelelően megáldották az új kenyeret.

17:21
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

A parlamentnél is sokan állnak sorba

Látogatók állnak sorba, hogy bejussanak a Parlamentbe a nemzeti ünnepen tartott nyílt napon.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
17:40
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Kelemen: Erre alapozhatja a jövőjét a székelység

A kereszténység és a magyar kultúra tartotta meg évszázadokon keresztül a székelységet a Keleti-Kárpátok lábánál, és erre alapozhatja jövőjét is – mondta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a Hargita megyei Ajnádon, a templomépítés ötszázadik évfordulója alkalmából rendezett Szent István-napi ünnepségen. „Amikor a múltra visszatekintünk, mindig a jövőt kell látnunk: az, ami a múltban megtartott bennünket, biztosak lehetünk, hogy a jövőben is meg fog tartani” – hangoztatta az RMDSZ elnöke.

17:49
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

A Várkapitány kenyere végzett az első helyen

Bemutatták a nagyközönségnek a Magyar Pékszövetség Szent István-napi kenyérversenyének idei győztesét, a Várkapitány kenyere fantázianévre keresztelt rozskenyeret, amelyet a Magyar Ízek Utcájában kóstolhatnak meg az érdeklődők. Negyedik alkalommal rendezték meg Szent István-napi kenyérversenyét, amelyen szakemberekből álló zsűri döntötte el, hogy melyik kenyér érdemli ki az ország első számú kenyerének címet 2014-ben. „A versenyre 21 termék érkezett, amelyek mindegyike megfelelt a szigorú előírásoknak,  vagyis adalékoktól mentes, természetes, egészséges, jellegzetesen magyar, tökéletes ízű, illatú és állagú, vastag héjú és frissességét hosszan megőrző kenyér volt” – hangsúlyozta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a kenyér bemutatóján a szervezet Clark Ádám téri standjánál.

18:00
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Budapest-őrséget szervezne a Jobbik

A Jobbik mindent az elszámoltatással kezdene, amitől az, akinek félnivalója van, félni fog – mondta Staudt Gábor. A Városligetben, egy sátorban megtartott eseményen programbeszédet tartó jobbikos főpolgármester-jelölt úgy fogalmazott: azok, akik visszaélnek a közösségi javakkal, lopnak, csalnak, hazudnak, akik bűnöző életmódot akarnak élni, akár az utcán bűnözve, akár „politikusbűnözői” életmódot folytatva, azoknak nem a Jobbik a pártjuk, aki viszont rendet szeretne, annak csak a Jobbik a pártja. A politikus az úgynevezett Budapest-őrség felállításáról is beszélt.

18:08
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Itt a Kárpát-medence kenyere

A helyi Tisza táncegyüttes tagjai viszik egy autóhoz a Kárpát-medence két kenyeréből a másodikat a szolnoki művésztelepen. A határon túli településekkel együttműködve Szent István napjára elkészült második pityókás kenyeret a Kolozsvári Magyar Napokra viszik.

Forrás: MTI/Bugány János

18:34
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Megtelt a miskolci Szent István tér

Délutánra az olykor szemerkélő eső ellenére is megtelt a miskolci Szent István tér. A családi programok sokakat vonzottak más nagyvárosokból is. Volt, akiket a népművészeti kirakodóvásár, vagy éppen a csacsifogatolás érdekelt, sokan pedig a közös ünneplés miatt látogattak el a Virágórához – olvasható a minap.hu oldalon.

18:49
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Idén sem maradt el a virágkarnevál

A legszebb virágünnepnek nevezte a debreceni virágkarnevált Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a felvonulást követő virágkocsi-kiállítást és folklórfesztivált megnyitó beszédében. A karnevál 15 színpompás virágkocsija – miután a tánccsoportokkal végigvonult a városon – az új Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén sorakozott fel, ahol az érdeklődők közelről is megtekinthették a kompozíciókat.


Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

19:45
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Virágos Trabant nyerte a debreceni virágversenyt

A debreceni virágkarnevál az idén először beköltözött a kertekbe, az erkélyekbe, sőt a kirakatokba is: Az én virágkarneválom címmel kreatív helybelieknek meghirdetett versenyre több mint százan neveztek - mondta Papp László, a város stratégiai alpolgármestere szerdán, a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon rendezett díjkiosztó ünnepségen. A pályázóknak egy-egy fotót kellet beküldeniük virágos teraszokról, kirakatokról, erkélyekről, kertekről, és a legszebb, legkreatívabb megoldásokat emléktáblával és növényvásárlási utalványokkal jutalmazta a zsűri.

A legkreatívabb debreceninek Tóth Csaba bizonyult, aki egy Trabant személygépkocsit ültetett be teljesen virággal. Nem mindennapi látványt nyújtó kocsiját a nagyerdei Békás-tó partján meg is tekinthették szerdán az érdeklődők.

A második helyezett Bajdó Lászlóné kreativitását emelte ki a zsűri: ő ugyanis a kávésbögrétől a használaton kívüli vécécsészéig mindent virágba borított az otthonában. A harmadik helyen Anton Zsuzsanna virágos erkélye végzett.

A kirakatok versenyében első lett a Villeroy & Boch debreceni Piac utcai üzlete, a terasz kategóriát pedig a helyi Régiposta étterem nyerte.

20:00
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Indul a Szent Jobb-körmenet

Öt órakkor elkezdődött az ünnepi szentmise a Szent István-bazilika előtt, ahol Orosch János nagyszombati érsek mondja a szentbeszédet. A Szent István-napi ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezetésével mutatják be. A szertartás a 18 órakor kezdődő Szent Jobb-körmenettel zárul. Az eseményen megjelent Áder János, Orbán Viktor és Tarlós István is.

20:32
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán is meghallgatta Erdő Pétert

Az igazság és a szeretet értékeiről, a megbocsátás és az újrakezdés kegyelméről beszélt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szerdán Budapesten, a Szent István-napi szentmise elején elmondott bevezetőjében.

"Ragaszkodnunk kell az igazság és a szeretet értékeihez, kérnünk kell a megbocsátás és az újrakezdés kegyelmét", hogy ne ismétlődhessen meg az, ami száz évvel ezelőtt történt - mondta Erdő Péter bíboros a Szent István-bazilika előtt, a zsúfolásig megtelt téren, az első világháborúra utalva. Hozzátette: ha az önzés, a gyűlölet, a bosszú szelleme veszi át az uralmat az emberek fölött, akkor a gyilkos erőszak pusztító áradatként borítja el az egész földet.

A szentbeszédet tartó Orosch János nagyszombati érsek azt emelte ki, a történelemben számos példa bizonyítja, hogy igenis élhető és megvalósítható Szent István király öröksége: hűség Istenhez, hűség az egyházhoz, hűség a hazához és a családhoz. A szertartáson jelen volt Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

21:14
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Megtartják az esti tűzijátékot Budapesten

Az eddig beérkezett jelentések alapján az ünnepi tűzijátékot a terveknek megfelelően meg lehet tartani - közölte a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) szerdán, kora este.

Azt írták: a jelenlegi előrejelzések értelmében a kilövés idején várható időjárás sem a biztonságos lebonyolítást, sem a látvány értékét nem fogja érdemben befolyásolni. Már azok az uszályok is elfoglalták helyüket a Dunán, amelyekről a tűzijátékot lövik majd fel - tették hozzá.

Közben az Országos Meteorológiai Szolgálat Nógrád, Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyében, valamint Budapesten visszavonta a korábban a heves zivatar, illetve felhőszakadás veszélye miatt kiadott riasztásokat, figyelmeztetéseket. Az ország többi megyéjében azonban továbbra is elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

21:18
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Trócsányi: egyszerre vagyunk magyarok és európaiak

Augusztus 20-a üzenete az, hogy egyszerre vagyunk magyarok és európaiak - hangoztatta az igazságügyi miniszter Sárospatakon, a Rákóczi-várban megtartott ünnepségen, szerdán. "Szükségünk van Európára, mert egy nagyobb hajón kevésbé érezni a hánykolódást, és mert sok mindent kapunk tőle", de minden nemzetet az határoz meg igazán, amit ad, és nem annyira az, amit kap vagy amit elvesz másoktól - mondta Trócsányi László.

"Szükség van európaiságunkra, de szükség van magyarságunkra is"; ennek híján Európának sem volnánk érdekesek, magyarságunk nélkül nem volna mit hozzátennünk Európához - fejtette ki a miniszter a 300-400 ember előtt tartott beszédében.

21:32
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Itt vannak a tűzijáték aláfestő zenéi

Az esti tűzijáték rakétáit négy helyről indítják: a Lánchídról és három uszályról. A négy helyszín körülbelül 3 kilométer hosszan biztosítja majd a látványt. A mintegy félórás, 7 felvonásos fényjátékhoz Borcsik Attila, a Petőfi Rádió főszerkesztő-helyettese válogatta össze az aláfestő zenét. Íme a teljes lista.

21:40
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Már a Dunán állnak a rakétákat indító uszályok

A HM NRH tűzijátékról szóló közleménye szerint a meteorológiai szolgálat operatív törzsbe delegált tagja a fővárosban szerda este várható időjárásról úgy tájékoztatott: a késő esti órákig (nagyjából este 10-11 óráig) nem valószínű csapadék, zivatar nem várható. Gyenge, mérsékelt (óránkénti 5-25 kilométeres), változó, jellemzően északias szélre lehet számítani. A késő esti, éjféli óráktól nyugat felől megvastagszik a felhőzet, majd eső, zápor várható. Hajnalban, reggel zivatar is kialakulhat, átmenetileg megerősödő (óránkénti 45 kilométeresnél erősebb) széllel. Reggel zivatartól függetlenül is megélénkülhet a szél.

A HM NRH azt írta, már azok az uszályok is elfoglalták a Dunán a "kilövési helyüket", amelyekről este 9 órakor a pirotechnikai eszközöket indítják, lövik fel. Várhatóan este 8 órakor befejezik a három uszály lehorgonyzását a kilövési pontokon. Az egyik uszály az Erzsébet híd és a Lánchíd között a Vigadó vonalában, kettő pedig a Lánchíd és a Margit híd között van. A negyedik "kilövési pontra", a Lánchídra már kedden telepítették a pirotechnikusok az eszközöket. Szerda délután pedig a hidat a teljes (gyalogos és autós) forgalom elől lezárták.

Az operatív törzs szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik a rendezvények lebonyolítását, és a biztonságos végrehajtáshoz szükséges információkat folyamatosan kapják, azokat elemzik.

21:45
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Nem kapcsolják le a közvilágítást a tűzijáték alatt

A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal azt közölte: az ünnepi rendezvénysorozat eddigi programjai rendben, a terveknek megfelelően lezajlottak. A zászlófelvonás, a tisztavatás, a kitüntetések átadása és az egész napos tömegrendezvények ideje alatt semmilyen rendkívüli esemény nem történt.

A közlemény szerint az államalapítás ünnepe alkalmából tartott programokon országszerte több százezren vettek részt, a budapesti tűzijátékra a szervezők a korábbi évekhez hasonlóan jelentős számú, több tízezer, akár százezernél is több látogatót várnak.

Kun Szabó István, a HM NRH-t felügyelő helyettes államtitkár keddi sajtótájékoztatóján közölte, a szervezők biztonsági szempontból is minden eshetőségre felkészültek, a biztosítási tervek kész vannak. Szükség esetén a tűzijátékot bármikor leállíthatják, és az idén - a korábbi évek gyakorlatával ellentétben - a rakpartokon nem kapcsolják le a közvilágítást.

22:04
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

A Felvidéken kétszáz kilós kenyérrel ünnepeltek

Kolozsváron a Magyar Napok keretében szelték meg és osztották ki szerdán a Kárpát-medence kenyerét, amelyet kunsági búza, vajdasági kovász, erdélyi só, kárpátaljai forrásvíz, valamint felvidéki és erdélyi burgonya felhasználásával sütöttek Szolnokon. A nemzeti színű szalagokkal átkötött, kétszáz kilós kenyeret tíz önkéntes vitte fel a Kolozsvár főterén felállított színpadra. A kenyeret az erdélyi történelmi magyar egyházak képviselői szentelték meg.

Szerdán ünnepségekkel, magyar nyelvű szentmisékkel, istentiszteletekkel emlékeztek meg az államalapításról a Felvidék szinte összes, magyarok lakta településén. A rendszerint estig tartó egész napos ünnepségek jelentős részét a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális-közéleti szervezete a Csemadok és az MKP, illetve az utóbbi társszervezete, a Via Nova ICS és civil társulások szervezték a helyi önkormányzatokkal együttműködve.

22:43
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Megtelt emberekkel a Duna-part

Hatalmas tömeg várja a tűzijáték kezdetét Budapest belvárosában - jelentette az Origo tudósítója a Batthyány térről. A hidakon és a rakparton is rengeteg embert látni.

23:00
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Békéscsabáról és Ózdról is érkeztek tűzijátékot nézni

Nem félnek a vihartól a Batthyány téren álló emberek. Az Origo tudósítójának többen is azt mondták, már egy hete elhatározták, hogy kijönnek megnézni a tűzijátékot, és a közeledő vihar miatt sem változtatták meg a szándékukat. Egy fiatal pár Ózdról érkezett csak a tűzijáték miatt, egy apuka pedig Békéscsabáról jött fel a fiával, ők csütörtökön indulnak is tovább Horvátországba. Esernyőt és esőkabátot senkinél se látni.

23:01
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a tűzijáték

Pontban este 9-kor fellőtték az első rakétákat Budapest fölé. A durrogást még a VII. kerület külső részén is hallani.

23:25
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Ilyen volt a Szent Jobb-körmenet

Képeink az ünnepi szentmiséről és az azt követő Szent Jobb-körmenetről.

23:27
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Így néz ki a tűzijáték

Budapest, 2014. augusztus 20. Ünnepi tűzijáték a Duna felett Budapesten 2014. augusztus 20-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

23:41
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Az álmosdi virágkocsi nyert a debreceni karneválon

A 45. Debreceni Virágkarnevál közönség által legszebbnek ítélt virágkocsija "Kölcsey összehoz" címmel Álmosd község kompozíciója lett - jelentette be Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere szerda este a Nagyerdei Stadionban.

A Sztárok és Szirmok címmel az idén első alkalommal megrendezett karneváléji gálaműsor keretében a polgármester elmondta azt is, hogy a karnevál díszvendégeiből álló zsűri a karneválon nyújtott kimagasló művészeti teljesítményért elnevezésű díjat a debreceni Valcer Táncstúdiónak ítélte.

A díjátadásra a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. két egyedi gyártású serleget készített, amelynek a meghatározott értéke, darabonként 500 ezer forint. Álmosd község virágkocsija, a "Kölcsey összehoz" című alkotás a hagyományok tiszteletét, ápolását, az összefogást, a múlt emlékeinek őrzését hivatott képviselni, tisztelegve ezáltal a költőóriás szellemi hagyatéka és a Debreceni Virágkarnevál 45 éves múltja előtt - mondták a díjnyertes kompozíció megálmodói. Az alkotást Pikó Sándor képzőművész készítette, a kocsit díszítő virágok egy részét a település közmunka program keretében termelte.

00:00
augusztus 20, 2014
Vágólapra másolva!

Átlagos volt az esti tűzijáték

Átlagosnak értékelték az esti tűzijátékot az Origo tudósítója által megkérdezett nézők. Se jót, se rosszat nem tudtak mondani róla, csak azt emelték ki, hogy az égve hagyott közvilágítás zavaró volt, és ezért nem is lehetett rendesen látni a tűzijátékot. A közvilágítást az idén nem kapcsolták le a rakparton, még a parlamenten is égtek a díszlámpák.