Vágólapra másolva!
Kivételes eljárásban, egyetlen nap alatt módosul a reklámadó. A kormány az Európai Bizottság folyamatban lévő vizsgálata miatt döntött a kifogásolt rendelkezések megváltoztatásáról a jogvita mielőbbi lezárása érdekében. Az ellenzék szerint az EU kényszerítette ki a módosítást, ami ezúttal a magyar kkv-kat sújtja azzal, hogy az adóalapot 500 millió forintról 100 millió forintra szállítja le. A napirend előtti felszólalások után a vezérszónoki felszólalások végéig követtük a vitát.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül19 bejegyzés
10:06
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Átalakul a bírósági végrehajtás

Szászfalvi László napirend előtt a végrehajtási ügyekkel kapcsolatos korábbi visszaélésekről beszél. A KDNP felkarolta az ügyet és a civilekkel egyeztetve a törvény módosítását kezdeményezte. Trócsány László igazságügyi miniszter a Végrehajtói Kamara mellé miniszteri biztost nevezett ki. Az átvilágítás több ponton bűncselekmény gyanúját fogalmazta meg, és feljelentés történt. Megszűnik a Végrehajtói Kamara, Végrehajtói Kar lesz belőle - ismertette az új törvény egyik elemét. Egyedül az Orbán-kormány hallotta meg a tisztességes és emberséges végrehajtásra vonatkozó kérést.

10:11
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Húsz éves az elkülönült végrehajtás

A rendszerváltáskor jött létre a bírósági végrehajtás elkülönült rendszere, ahol az igazságügyi minisztérium felügyelete alatt a Végrehajtói Kamara ellenőrizte a végrehajtókat. Az azóta felhalmozott vagyon a Karra száll át. A jövőben jogi diplomához kötik a végrehajtói munkát, ennek határideje 2022, az átmeneti időben jogi végzettségű alkalmazottat köteles foglalkoztatni minden diplomával nem rendelkező végrehajtó. Az átalakítás célja a végrehajtásba vetett közbizalom erősítése - tájékoztatott Répássy Róbert. 

10:17
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Tóbiás József a költségvetésről

A cserbenhagyás költségvetését nyújtotta be a kormány, ami nem meglepő, mert az elmúlt négy évben szisztematikusan bontotta le a szociális hálót. Az egészségügyből 300 milliárd forintot vontak ki, minden intézkedés az ágazatban csak tűzoltás. A GDP-arányos ráfordítás, amit Önök ígértek meg, meghiúsul. 

A szociális ellátórendszerből hasonló mérvű forráskivonás történt és nincs vége: a konvergenciaprogramban további forráskivonás szerepel. És mindehhez az önkormányzatoktól is elvették a szociális, egészségügyi forrásokat. Az MSZP szerint vissza kell adni a pénzt a településeknek, hogy mérséklődjenek a területi és jövedelmi különbségek - mondta Tóbiás József, frakcióvezető.

10:22
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Nyugodt és kiszámítható a költségvetés

Önnel szemben én úgy látom, hogy egy nyugodt és kiszámítható költségvetés került a Ház elé, mert nem kell aggódni a bevételi oldalon, így megvalósítható az adócsökkentés költségvetése. A 60 milliárdos kórházkonszolidációval együtt emelkednek az egészségügyi kiadások. A háziorvosok 1,5 milliárdos könnyítést kapnak. 

A Fidesz-kormány konszolidálta az önkormányzatokat és feladatokhoz kötötte a finanszírozását - mondta Tállai András.

10:28
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Csak a tüntetésből ért a kormány

Egész szektoroknak kell megmozdulnia és utcára vonulnia, hogy a kormány észrevegye az egyes ágazatok lehetetlen helyzetét. Zombor Gábor ekkor szerzett csak tudomást az egészségügyben tömegesen jelen lévő kifizetetlen bérekről. A kormány nincs tisztában a szociális bérhelyzettel sem, hogy a dolgozók hármonegyede létminimum alatt keres - folytatta Tóbiás felszólalását Schmuck Erzsébet, az LMP-ből. 

A kormány immár három választási kampányban ígérte meg a bérrendezést, de a választások után minden alkalommal elhalasztották. A május 29-i tüntetés hírére viszont hirtelen találtak pár milliárdot a tűzoltásra. Az LMP az egészségügyi bértábla szociális ágazatra történő kiterjesztését követeli - mondta Schmuck Erzsébet.

10:32
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

A kormány igyekszik

Rétvári Bence a 2014-ben bevezetett bérpótlék havi 6-17 000 forintos emeléséről beszél. A minimálbér emelése is sokakat érintett, főleg a végzettség nélkülieket. Éppen ezért alakult ki bérfeszültség és egy erős elszívó hatás az egészségügy és a pedagógus pálya felé, ahol megtörtént a béremelés. Czibere Károly maga is szociális végzettséggel rendelkezik, több évtizedes tapasztalattal a háta mögött. Az egyeztetéseknek köszönhetően május 20-án további 7,6 milliárd forintot szavazott meg bérrendezésre a kormány - mondta el.

10:38
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Novák: A Simon-ügy tapasztalatai

A kormány lemondott Simon Gábor elszámoltatásáról. Kéz kezet mos: a korrupció az, ami összeköti a XX. század pártjait. A Fidesz sem különb az MSZP-nél: Simicska talicskával, Nyerges vontatóval vitte el a pénzt. A Jobbik vagyonelkobzást és a politikusbűnözőkre a hatályos büntetés kétszeresét szabná ki. A kormánypártok leszavazták a kettős államolgárság kötelező bejelentéséről szóló javaslatát, holott Simon Gábornak is volt afrikai útlevele. 

A hozzátartozók kötelező vagyonnyilatkozatát, a mandátum elvesztése után vagyonosodási vizsgálatot  követelt a Jobbik. A stadionokban szereljék le-, a bankokban pedig szereljenek fel biometrikus azonosítókat - javasolta Novák Előd.

10:43
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Kontrát: Magyarország jogállam

A Simon-ügy még nem zárult le, ezért felelőtlenség előrevetíteni a vizsgálat végeredményét. Magyarország jogállam, zéró toleranciát hirdettünk a korrupció ellen. A Nemzetvédelmi Szolgálat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel közösen kidolgozza az integritás erősítésére vonatkozó jó gyakorlatokat - jelentette be Kontrát Károly. Az államtitkár az Európai Unió korrupciuóellenes jelentéséből idézett, miszerint csökkent a korrupció Magyarországon.

10:52
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaság egészséges

Tuszon Bence (Fidesz) szerint 2010-ben elvek nélkül irányították az országot. Az új kormány a becsületes emberek munkájára, a családokra és a termelő beruházásokra alapozta a politikáját. A kormány 2016-ban tovább megy ezen az úton. Kiterjeszti a munkahelyvédelmi akciótervet, nő a Nemzeti Foglalkoztatási Alap költségvetése, a nők foglalkoztatása. 

Tállai András az ipari termelés első negyedéves, 8 százalékos bővülését jelentette be, kiemelkedő a járműgyártás teljesítménye, az exportteljesítmény, ami 14 százalékos növekedést könyvelhet el. A reáljövedelmeknek, foglalkozásbővülésnek és a rezsicsökkentésnek köszönhetően a belső kereslet növekedése is biztató. A hazai és a német bizalmi indexek azt mutatják, hogy folytatódhat a gazdasági növekedés. A magyar gazdaság egészséges pályán van.

10:58
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Kezdődik a reklámadó vitája

A jelentős reklámcégeknek továbbra is érdemben kell hozzájárulniuk a költségvetéshez, úgy hogy az adminisztráiós terhek alacsonyak maradjanak. A 100 millió forint adóalapot nem meghaladó cégek esetén  0 %-os lesz az adó, e fölött egy egységes 5,3%-os kulcsot vezetne be a kormány - ismertette a kormány szempontjait a törvénymódosításnál Tállai András. A kormány nem feltétlenül ért egyet az Európai Unió véleményével, de a vita lezárására törekszik.

11:00
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Hazug és félrevezető indoklás

A szocilaista Harangozó Tamás a törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményét idézi. Az eredeti célkitűzés az RTL Klub televízió megbüntetése volt. Az ebből származó 11 milliárdos bevételt most igyekszik szétteríteni a kormány, Simicska cégeit sem kímélve. 

11:06
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Élelmiszerár-emelkedést hozhat

Az ellenzék hatástanulmányokat szeretett volna látni, mert az adót az áruházláncok ingyenes reklámanyagaira is kiterjesztik, ami a 27 százalékos áfával terhelt élelmiszerpiacot további terhekkel sújtja. Az államtitkár viszont kikérte magának a hatástanulmányokat mondván: a kormánynak nem feladata ezt vizsgálni. 

Ha hiányzik a 11 milliárd, azt a köztévéből rendezzék, szerintem 69 milliárdból is el fog pötyögni az a köztévé, amelyik már a vitáinkat sem hajlandó közvetíteni - javasolta a szocialista politikus. A törvényt pedig el kell törölni, nemmel kell szavazni rá, mert az javíthatatlan. Az LMP módosítóit ettől függetlenül támogatják - összegzett Harangozó Tamás.

11:10
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

EU: a reklámadó tiltott állami támogatás

Az Európai Unió két eljárásban is a kisebb cégek tiltott állami támogatásának minősítette a reklámadót - mondta Vantara Gyula, a Fidesz vezérszónoka. A kormány fontos szempontja volt, hogy az adó megmaradjon, ennek ötlete 2000 óta téma. A kereskedelmi televíziózás alacsony színvonala volt az egyik ok, ami a minőségi műsorkészítést háttérbe szorította a minél magyobb bevétel elérése érdekében.

11:15
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

MSZP: Büntetőadó és különadó

Szögezzük le: a reklámadó egy különadó, politikai szempontból pedig egy büntetőadó. A magyarországi, torz médiaviszonyok között a független sajtó a túlélésért kűzd, miközben az állami sajtót a kormány hűbéri megrendelésekkel tömi ki. A közmédia egyáltalán nem látja el a funkcióját. Hírek már gyakorlatilag nincsenek. A magyar közmédia nem tartja feladatának, hogy a parlamenti vitákat közvetítse: se az élénk vitát kiváltó, a médiát érintő reklámadót, de a költségvetési törvény mai vitáját sem - fogalmazott Burány Sándor, a szocialisták vezérszónoka. A kormány médiapolitikáját egyetlen szempont vezérli, a lojalitás megvásárlása.

11:23
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: A NER zsaroló rendszere

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy a módosítóiból egyetlen egyet sem fogadott el a kormány, miközben az Európai Unió kérésére azonnal változtat. A Nemzeti Együttműködés Rendszerének nem a Nemzetközi Együttműködés Rendszerének kellene lennie. A Jobbik szerint a szennyező fizet elvét kellene követni. Rossz irány, hogy a nagyok terhén könnyít, a kicsikén meg nehezít a módosítás - mondta Novák Előd. A kormány eredetileg zsarolásra szánta a törvényt, hogy megzabolázza az RTL Klubot és Simicska Lajost. A hirtelen beterjesztett módosítás nem kiforrott - idézett a Magyar Marketing Szövetség véleményéből Novák Előd. A szövetség szakmaiatlannak, félreérthetőnek minősítette azt. Még a NAV sem tudja pontosan megmondani, hogy az interneten elhelyezett, nem magyar nyelvű, vagy szöveg nélküli reklámokra vonatkozik-e az adó.

11:29
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

A Jobbik ingyenes internetre költené

Az internetes reklámoknál az sem világos, hogy ki a reklámadó alanya? A Jobbik főként a multinacionális cégeket terhelte volna meg. Az sem mindegy, hogy mire költik. A Jobbiknak különösen az fáj, hogy a bevételt befolyatják a költségvetésbe és tájékoztatásnak álcázva, propagandacélokra használja a kormány, a piaci ár többszöröséért - fogalmazott Novák Előd. A Jobbik a bevételből az ingyenes, szélessávú internetet vezetné be, szerintük e nélkül az adó súlyos versenyhátrányt jelent. 

11:35
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: zsákmányszerző médiaadó

A magyar reklámadó valójában médiaadó, egyetlen célja a zsákmányszerzés.A fideszes bandaháború része - kezdte felszólalását Schiffer András. Az LMP egy végiggondolt reklámadót egyébként nem tartana ördögtől valónak, mivel az indokolatlan fogyasztás generálása a társadalomban és természetben is negatív folyamatokat gerjeszt. Az árak és költségek új rendszerében az alulértékelt javak felértékelődnének, az indokolatlan fogyasztás káros társadalmi és környezeti hatásait a szennyezővel fizettetnék meg.

11:40
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Költségvetési bevétel?

Tíz milliárdos bevételt terveznek belőle, ehhez képest csak Andy Vajnának 15 milliárdot engedtek el. Ezek után költségvetési bevételre hivatkozni szemenszedett hazugság - véli az LMP frakcióvezetője. Az adómentes határ 500 millióról 100 millióra történő csökkentése ismét a hazai kkv-kat terheli. Én elhiszem, hogy  a multikat támogató szocialistáknak ez nem szempont, de az LMP-nek igen. Megint egy szektorban egy olyan lépést tesz a kormány, ami növeli a szakadékot a hazai oligarchák és multinacionális cégek és a kkv-k között. A módosítás foglalkoztatási hatása is tragikus lesz, újabb tehetséges fiatalok hagyhatják el az országot. 

11:47
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Manipulálja a reklámpiacot

Az LMP szerint, amíg van kormányzati propaganda, az a médiapiac torzulását hozza. Mi szükség van arra, hogy köztulajdonban lévő, monopol cégek, mint Paks reklámokat helyezzen el közpénzen? A monopol helyzet lényege, hogy nincs versenytársa, akkor meg miért van szüksége reklámra? Mi szükség van olyan reklámokra, hogy Magyarország jobban teljesít? Milyen közhasznú információ ez? Vagy arra, hogy milliókat szórjanak ki uszításra - utalt a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációra Schiffer András. Falakba ütköztek és megint azt a szokásos választ adják, hogy lefelé rúgnak. A kormány nem a nemzeti középosztályt emeli fel, a tények önmagukért beszélnek: a kormány, a korábbi kormányokhoz hasonlóan, a multikat és saját udvari beszállítóit képviseli ötletszerű módosításaival. Ezzel vége a vezérszónoki körnek. Köszönjük a figyelmet!