Szegedhez közelít a migránsok menete

Események

Simicskó István
Simicskó István
Vágólapra másolva!
Migránsokkal teli vonat hagyta el a Keleti pályaudvart, de további százak várnak arra, hogy Ausztria felé utazhassanak. Röszkén kitört a menekültek egy csoportja, és Szeged felé indultak. Eközben meghallgatták Simicskó Istvánt, aki Hende Csaba utódja lesz a honvédelmi tárca élén. A leendő miniszter megállítaná az új népvándorlást. Az Origo munkatársai a helyszínen vannak, tudósításunk folyamatosan frissül.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül52 bejegyzés
13:30
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Ez történt ma

A nap eddigi eseményeiről ITT számoltunk be percről percre.

13:33
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

A V4-ek elfelejtették '56-ot

Csalódottságát hangoztatta a visegrádi országok többségének menekültügyi álláspontja miatt Guy Verhofstadt, az Európai Parlament  liberális frakcióvezetője. A flamand politikus, Belgium korábbi miniszterelnöke szerint többük - Magyarország bizonyosan - elfelejtette, hogy 1956-ban több mint 200 ezren menekültek az orosz tankok elől Nyugat-Európába. Ugyanez történt, kisebb létszámban az 1968-as prágai tavasz után.

13:36
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Venezuela befogad húszezer menekültet

Venezuela kész befogadni húszezer szíriai menekültet - jelentette be hétfőn Nicolás Maduro államfő. Az elnök azt mondta: "Venezuela szereti és tiszteli a szíriai népet, amelynek országában több éve tart a polgárháború." A szocialista elnök ismételten támogatásáról biztosította Bassár el-Aszad szíriai elnököt, aki az elmúlt években szoros kapcsolatban állt Venezuelával.

13:45
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Megnyílnak az olasz plébániák

Egymás után nyitják meg kapuikat az olaszországi plébániák a bevándorlók előtt, miután a katolikus egyházfő a migránsok befogadására szólította fel őket. A befogadás azonban nem tömeges, és van, ahol a hívők ellenállásába ütközik. Aki nemet mond a befogadásra, nem nevezheti magát kereszténynek - jelentette ki Francesco Moraglia velencei pátriárka.

14:01
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Megállítaná az új népvándorlást Simicskó István

Növelni a magyarok biztonságérzetét – ezt tartotta az egyik alapkérdésnek Simicskó István a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi meghallgatásán.

A honvédelmi miniszterjelölt az új típusú népvándorlás megállítása mellett foglalt állást, és hangsúlyozta, hogy a honvédségnek védeni, erősíteni, segíteni kell az illegális bevándorlással összefüggő rendőri intézkedéseket.

Arra a felvetésre ugyanakkor, hogy a katonák éles fegyverrel lőhetnek-e, azt mondta, ezzel nem ért egyet, és nincs olyan, aki ezt szeretné.

14:09
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Egy nap alatt 7000 menekült Macedóniában

Hétezer szíriai menekült érkezett hétfőn Macedóniába, ami rekordnak számít, és mintegy 30 ezren vannak a görög szigeteken, csak Leszboszon 20 ezren - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. Négy-öt ezer migráns van a görögországi Kósz szigeten - tette hozzá Melissa Fleming szóvivő, megállapítva, hogy egyértelműen nőtt a Görögországba érkező migránsok száma, néhány ezer érkezik mindennap a szigetekre.

14:12
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Sorokban állnak a menekültek a Keletiben

Sorba rendeződtek a menekültek a Keleti pályaudvaron, folyamatosan szállnak vonatra - jelentette tudósítónk. Jelenleg éppen egy Győrbe tartó szerelvényre igyekeznek, a hatóságok próbálják megakadályozni, hogy túl sokan szálljanak fel a vonatra. A többi utasnak egy külön sávot alakítottak ki, a peronokhoz fényképes igazolvánnyal engedik be az utasokat a rendőrök.

Menekültek a Keletiben Forrás: Origo
14:15
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Lassan halad a sor a Keletiben

Egyesével engedik fel a rendőrök a menekülteket a Münchenbe tartó vonatra, 400-500 fős sor várakozik a Keleti pályaudvaron és az aluljáróban - tudta meg az Origo. Eközben a Migration Aid önkéntes segítőszervezet újabb gyűjtést szervez a Keleti tranzitzónájában a röszkei határra érkező bevándorlók számára.

14:15
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Át akartak törni a rendőrökön a Keletiben

Volt némi dulakodás a Keleti pályaudvaron, mivel néhány menekült át akart törni a rendőrök sorfalán, hogy felszálljanak a Győrbe tartó szerelvényre - számolt be tudósítónk. 

14:17
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

500-an érkeznek Szabadkára

Egy különvonattal 500 menekült érkezik hamarosan Szabadkára Presevóból - jelentette az M1 Híradó tudósítója. 

14:20
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Sokkoló videó Röszkéről

Sokkoló videót készített Röszke határában a Reuters. A hírügynökségnek egy kurd menekült is nyilatkozott, aki elmondta: nagyon hideg volt az éjszaka, csak két takarója van, amivel két gyermekét próbálta betakarni.

14:25
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Négymillió eurót küld az unió

Négymillió euró (nagyjából 1,26 milliárd forint) rendkívüli segítséget hagyott jóvá az Európai Bizottság kedden Magyarország számára a menekültválság kezeléséhez. 

A pénzügyi segítséget Magyarország kérte augusztus közepén – jelentette be Dmitrisz Avramopulosz menekültügyi biztos. A négymillió eurót a már meglévő táborok fejlesztésére és új befogadóállomások építésére fordítják majd, de jut belőle új alkalmazottak felvételére és a közlekedés fejlesztésére is. 

14:34
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Ellentétes hírek az M1-ről

Az M1 tudósítója szerint több kilométeres torlódás az M1-es autópályán Hegyeshalom felé, az osztrák hatóságok ellenőrzései miatt. Az Útinform szerint azonban csak körülbelül egy kilométeres kocsisor van a határ előtt. 

14:37
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Normalizálódik a helyzet a Keletiben

Körülbelül 300-an tudnak elutazni a Keleti pályaudvarról egy Győrbe tartó vonattal. Tudósítónk szerint a helyzet normalizálódott a pályaudvaron, a vonatra várakozó menekültek sorokba rendeződtek. A rendőrök próbálják a családokat előre engedni.

14:45
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Kiderült, miért kellett mennie Hendének

Orbán Viktor elégedetlen volt a szerb-magyar határon épülő műszaki határzár építési ütemével, ezért kellett távoznia Hende Csaba honvédelmi miniszternek - ezt Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke mondta Simicskó István miniszterjelölt bizottsági meghallgatásán.

14:45
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Felgyorsítanák a kerítésépítést

Portálunk úgy tudja, hogy a honvédelmi miniszter a nemzetbiztonsági kabinet hétfői ülésén adta be a lemondását. Ezután ment le Orbán Viktor és Lázár János a déli határszakaszra, hogy megtekintse az építkezés menetét. A kormányzatban abban bíznak, hogy Simicskó István irányítása alatt sikerül felgyorsítani az építkezést. >>>Bővebben itt olvashatnak Hende Csaba lemondásának hátteréről.

Hende Csaba a kerítés építésének a lassúsága miatt távozott Fotó: Szabó Gábor - Origo
14:47
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor köszönetet mondott

Orbán Viktor miniszterelnök megköszönte a migránsokat segítő szervezetek munkáját azon a megbeszélésen, amelyet kedd délelőtt folytatott Lehel Lászlóval, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatójával és Kozma Imrével, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetőjével. Arra kérte őket, továbbra is segítsenek a szükséget szenvedő embereken.

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója a Parlamentben Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
14:51
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán: Ausztria engedett be ennyi embert

Orbán Viktor az osztrák közszolgálati médiának adott interjújában azt mondta: nem Magyarország engedett ki, hanem Ausztria engedett be tízezer menekültet a hétvégén. A magyar kormányfő megismételte: azok, akik menedékkérelmet nyújtottak be Magyarországon, de továbbutaznak, valójában nem menedéket keresnek, hanem gazdasági bevándorlóként akarnak Németországba jutni.

14:54
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán: Le kell zárni a határt

Amíg nincs lezárva Európa külső határa, nincs értelme kvótarendszerről beszélni - mondta az osztrák közszolgálati médiának Orbán Viktor. A kormányfő szerint Magyarország célja a határ lezárása, mert amíg ez nem történik meg, sok tízezer menekült fog érkezni.

14:56
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Egymást taposták a menekültek Röszkénél

Egymást taposva próbáltak felszállni a menekültek a Röszke közeli gyűjtőponton a buszokra, melyek a befogadó táborokba viszik át őket - jelentette tudósítónk. Korábban a migránsok megpróbáltak kitörni a gyűjtőpontról, de a rendőröknek sikerült visszaszorítani őket.

Menekültek próbálnak feljutni a buszokra Röszkénél Fotó: Polyák Attila - Origo

14:57
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Gyurcsány közös európai megoldásra számít

Gyurcsány Ferenc szerint a többi uniós tagállammal közösen kell megoldásokat találni a migrációs válság kezelésére. A DK elnöke azután beszélt erről, hogy Varju László és Oláh Lajos országgyűlési képviselőkkel együtt kedden látogatást tett a bicskei befogadóállomáson.

14:58
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

A szegedi püspök nekiment Ferenc pápának

Cinikusak és arrogánsak a Magyarországra érkező migránsok, mert ez már rég nem menekülthelyzet, hanem invázió, fogalmazott Kiss-Rigó László a Washington Postnak adott interjújában, amit a mandiner.hu szemlézett. A szeged-csanádi püspök szerint Orbán Viktornak igaza van, Ferenc pápa pedig nincs tisztában a magyarországi helyzettel.

Kiss-Rigó László arról beszélt, hogy Ferenc pápa nem tudja, mi van Magyarországon Fotó: Bielik István - Origo
15:02
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Kiürült a tranzitzóna

Mialatt a pályaudvaron a menekültek rendezetten várják, hogy felszállhassanak a nyugat felé tartó vonatokra, az aluljáróban a tranzitzóna szinte teljesen kiürült - jelentette tudósítónk.

Kiürült a tranzitzóna Forrás: Origo
15:07
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Betelhet a röszkei tábor

Ezer menekült várakozik a röszkei gyűjtőponton, nem messze a szerb–magyar határtól. Eközben lassan betelik a helyi idegenrendészeti központ is, ahol ezer ember tudnak elhelyezni - tudtuk meg Szenti Szabolcstól, a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől.

Szenti ugyanakkor cáfolta azt a hírt, hogy a rendőrök már szélnek eresztik a gyűjtőpontra érkező menekülteket. Hozzátette, közel 200 kollégája biztosítja a helyszínt, és ha a helyi központ megtelik, országszerte több idegenrendészeti tábor is várja a bevándorlókat.

15:17
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Bono szerint Merkel Európa erkölcsi szimbóluma

Dicsérte Európa megváltozott menekültpolitikáját a U2 együttes frontembere. A La Stampa című napilapnak Bono elmondta, hogy az egyik török strandon halva talált 3 éves szíriai kisfiúról, Aylan Kurdiról készült döbbenetes kép és a játékaikat szíriai menekülteknek felajánló német gyerekekről készített felvételek "belevésődnek Európa történelmébe".  "Talán most tényleg fordulóponthoz érkeztünk ahhoz, hogy Európa olyanná váljon, amilyen lenni akar a 21. században" - fogalmazott a zenész. Bono külön kiemelte Angela Merkelt, mondván, hogy a német kancellár mindössze néhány nap alatt "Európa erkölcsi szimbólumává nőtte ki magát".

15:29
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Elindult a győri vonat a Keletiből

Félórás késéssel indult a Keleti pályaudvarról a Győrbe tartó vonat körülbelül 300 menekülttel - jelentette tudósítónk. Közben már beállt egy újabb railjet a 8-as vágányra, a migránsok továbbra is rendezetten várakoznak arra, hogy felszállhassanak a szerelvényekre. A legtöbben csak Bécsig vettek jegyet, mert arra számítanak, hogy onnan ingyen juthatnak majd el Németországba. 

15:38
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Szelényi Zsuzsa is Röszkén járt

Szelényi Zsuzsa, az Együtt politikusa szerint rendkívül problémás a menekültek ellátása, a kormány nem tudja biztosítani számukra az emberséges körülményeket és garantálni a biztonságukat. Az országgyűlési képviselő a röszkei hangárban és a rendőrségi gyűjtőponton tett látogatása után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a helyi hatóságok minden erőfeszítésük ellenére csak nagyjából tudnak eleget tenni feladataiknak.

Szelényi Zsuzsa szerint problémás a menekültek ellátása Forrás: Origo
15:39
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Valaki rosszul lett a Keletinél

Egy férfi rosszul lett a Keleti pályaudvarnál - jelentette munkatársunk. A szívet mutogatta, a tolmács azt mondta, vérnyomásproblémái vannak. Mentőt hívtak hozzá.

15:45
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Kitörtek a menekültek a gyűjtőpontról Röszkénél

Három-négyszáz menekült kitört a Röszke-közeli gyűjtőpontról, és berohantak a kukoricásba - jelentette tudósítónk. A rendőrök utánuk eredtek, de munkatársunk szerint sok egyenruhás vissza is fordult, hogy a többi, körülbelül ezer menekültre vigyázzon a gyűjtőponton.

A rendőrök visszafordultak Fotó: Polyák Attila - Origo
15:51
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Kifutott egy újabb railjet a Keletiből

Elindult még egy railjet a Keleti pályaudvarról Hegyeshalom felé nyolcvan menekülttel - jelentette az Origo tudósítója. A pályaudvaron még körülbelül 150-200 ember várakozik, hogy vonatra szálljon. 

15:55
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Hollande: A humanitárius segítség az első

Csak széles körű fellépéssel és a menedékkérőket eddig befogadó szomszédos államok támogatásával állítható meg a szíriai és iraki lakosság elvándorlása - mondta Francois Hollande francia államfő a Közel-Keleten üldözött kisebbségek megsegítése érdekében Párizsba összehívott nemzetközi konferencián.

Francois Hollande a humanitárius segítséget tartja a legsürgetőbbnek Forrás: BELGA/AFP/Thierry Roge

A francia elnök szerint most a legsürgősebb a humanitárius segítség.

16:05
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb menekültcsoport indult el Budapest felé

Menekültek újabb csoportja tört ki a röszkei gyűjtőpontról, és indult el a főváros felé. Kukoricáson, tarlón keresztül gyalogolnak az M5-ös autópálya mellett, közel ezren lehetnek - jelentette az Origo helyszíni tudósítója.

A kukoricásban, a tarlón keresztül futnak Fotó: Polyák Attila - Origo
16:05
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Körbefutják a menekültek a rendőrt

Kitörtek a menekültek a gyűjtőpontról Fotó: Polyák Attila - Origo
16:18
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Francia embercsempészt fogtak

Gyorsított eljárásban állítanak bíróság elé Zalában egy francia embercsempészt, aki az autójában három szír állampolgárt szállított, amikor hétfő hajnalban elfogták - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. A járművet, amelyet a francia állampolgárságú C. Abdallah vezetett, hétfő hajnalban az M7-es autópálya letenyei magyar-horvát határátkelőjénél állították meg a járőrök.

16:32
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Egy erdőbe szaladtak a menekültek

Az M5-ös autópálya melletti kis erdőbe vezetett a menekültek útja, jelentette az Origo helyszíni tudósítója. A rendőrök egy kisebb csapata követte a Budapest felé tartó migránsokat, de nem mentek utánuk a fák közé – úgy tűnik, kerülővel próbálnak eléjük vágni.

16:49
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Egy csoport besétál Röszkére

Az erdős rész után a vasúti síneken haladnak a gyűjtőpontról elszabadult menekültek, 200 fős csapatuk hamarosan eléri a röszkei vasútállomást.

16:52
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Kerítésépítő regimentet toboroz a CÖF

Önkéntes munkára toboroz embereket a Civil Összefogás Fórum, hogy hozzájáruljanak a déli határon épülő kerítés mielőbbi befejezéséhez. Az akciót, amihez pénzadományokat is várnak, tíznaposra tervezik. További részleteket ITT olvashat.

17:08
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Angela Merkel új megegyezést javasol

Angela Merkel német kancellár szerint az Európai Unió tagállamainak sikerül megegyezésre jutniuk egy új, a helyzethez jobban illeszkedő és a terhek arányos megosztásán alapuló menekültügyi politikáról. A svéd miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után azt mondta, hogy fenyegetések helyett a másik fél nézetei iránti tiszteletből kiindulva kell tárgyalni az új menekültpolitikáról, amelyre azért van szükség, mert a Dublin III. rendelet nem illeszkedik a mostani helyzethez.

Illegális bevándorlás – Németország Forrás: Bernd Von Jutrczenka
17:19
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Menekültek a röszkei vasútállomáson

Vonat nem jár Fotó: Polyák Attila - Origo
17:22
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Lassan eléri Szegedet is a menet

Szentmihálynál tartanak a szerb-magyar határról érkező menekültek, lassan elérik Szegedet is. Tudósítónk szerint nem egy menetben, hanem kisebb-nagyobb csoportokban haladnak a vonatsínek mentén.

A rendőrök figyelik, de nem akadályozzák sétájukat, a legnagyobb, 150-200 fős csapatot pedig mintegy 20 készenléti rendőr kíséri.

Vasúti töltésen sétálnak a bevándorlók Szeged felé Fotó: Polyák Attila - Origo
17:30
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Könnygázhoz nyúltak a litván rendőrök

Könnygázt vetettek be litván rendőrök szökni próbáló vietnami illegális bevándorlók ellen a fehérorosz határhoz közeli litvániai Pabrade város egy regisztrációs központjában - közölte a helyi határőrség. A három vietnami ágyneműből készített kötelet lógatott ki a regisztrációs központ ablakából, hogy azon lemászva szökjenek el. A hatóságok először figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe, de mivel a bevándorlók erre nem reagáltak és ellenállást tanúsítottak, könnygázt vetettek be ellenük.

17:50
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Fidesz: Rendben van a menekültek ellátása

A Fidesz szerint rosszindulatúak és hamisak azok az állítások, amelyek szerint Magyarországon nem megfelelő színvonalú a migránsok ellátása. Aki törvénytisztelő módon bemegy a számára kijelölt befogadóállomásra, az teljes ellátást kap: élelmet, szállást, orvosi segítséget. Aki azonban megtagadja az együttműködést a magyar hatóságokkal, nem hajlandó bemenni a kijelölt létesítménybe, nem hajlandó regisztrációnak alávetni magát, arról a magyar állam nem tud gondoskodni - fűzte hozzá a Fidesz.

18:04
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Sokan nem tudják, merre mennek

A menekültek közül sem mindenki tudja pontosan, merre is vándorolnak. "Szerbia felől jövünk, arra van Nyugat, oda tartunk" - mondta egyikük tudósítónknak. A férfi hozzátette, csak szabad utat akarnak, és az sem érdekli őket, ha nem küldenek értük buszt - gyalog is továbbmennek.

18:18
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

MSZP: A kormány nem látja el megfelelően a menekülteket

A kormány vagy képtelen a menekültek megfelelő ellátására, vagy nem akarja megelőzni a keddihez hasonló helyzeteket, amikor migránsok egy csoportja kitört a röszkei gyűjtőpontról - mondta Harangozó Tamás, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának szocialista alelnöke. A politikus elment Röszkére, azután nyilatkozott. A kialakult káosz szerinte nem a rendőrökön és a helyi hatóságokon múlik, megfelelő infrastruktúra, felszerelés és kapacitás, valamint buszok biztosítása esetén ők el tudnák látni a feladatot. Beszélt a rendőrökkel is, de állítása szerint közülük senki sem tudta megmondani, hol lesznek a jövő héten hatályba lépő törvények értelmében létrehozandó tranzitzónák. Szerinte, ha a kormányzat mégis erőlteti a jogszabály-változtatások alkalmazását, "itt el fog szabadulni a pokol".

18:27
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Rendőrsorfalba ütköztek a menekültek

Száz rendőr állta útját Szeged határában a menekültek menetének, sorfaluk senkit nem enged tovább. A Röszkétől idáig sétáló bevándorlók leültek a sínekre, és fütyülve, kiabálva jelzik nemtetszésüket.

Rendőrök állják útját a Szeged felé tartó bevándorlóknak Fotó: Polyák Attila - Origo

A menekültek csoportja időközben megcsappant, útközben sokan visszafordultak - a sétálók szomjasak, vizet kérnek az újságíróktól, mondta az Origo tudósítója.

18:44
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Vizet osztanak a rendőrök Röszkén

Teljesen körbezárták a rendőrök a menekültek Szeged határáig gyalogló, népes csoportját. A bevándorlók nem hajlandóak mozdulni, a síneken ülnek - patthelyzet alakult ki a vasúti töltésen.

Csendesen várnak sorsukra a menekültek Fotó: Polyák Attila - Origo

A rendőrök ugyanakkor tolmács segítségével bejelentették: ételt és vizet hoznak a helyszínre. Egy rendőrségi furgon már meg is érkezett több karton ásványvízzel.

18:50
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Különvonat viheti Budapestre a menekülteket

A rendőrök tolmács segítségével tudatják: Szegedre nem engedhetik be a menekültek csapatát, de van egy külön vonatszerelvény, amivel Budapestre szállítják a társaságot, ha együttműködnek.

Ehhez viszont a menekülteknek fel kell majd szállniuk a rendőrségi buszokra, amelyek 200 méterre parkolnak a vasúti töltéstől.

18:52
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Bírálják a kerítésépítést az Európai Parlamentben

A menedékkérőket fogadó központokban uralkodó állapotok, az azonnali kiutasítás gyakorlata, a szögesdrót kerítés és egyéb elrettentési módszerek sérthetik az Európai Unióba érkező migránsok alapvető jogait - állapította meg az Európai Parlament (EP) kedden elfogadott, jogi kötelező erővel nem bíró állásfoglalásában. A 369 szavazattal, 291 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett elfogadott dokumentum az alapvető jogok 2013-2014-es helyzetét vizsgálta az Európai Unióban. Elítélték "az akár fal vagy szögesdrót formáját öltő biztonsági védelmet az EU határain", és "az alapvető jogokat szem előtt tartó határellenőrzést" kértek.

19:03
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Beszólt a németeknek a lengyel miniszter

Visszautasította a lengyel védelmi miniszter kedden azokat a bírálatokat, amelyek hazáját érték a menekültek befogadásával kapcsolatos álláspont miatt. Tomasz Siemoniak hangsúlyozta: Lengyelországnak nincs szüksége arra, hogy Németország kioktassa a szolidaritásról. A tárcavezető a TVN24 lengyel hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette: Ewa Kopacz lengyel kormányfő kezdettől fogva hangsúlyozta, hogy a migránsok kvóták szerinti szétosztása nem vezet sehova. Siemoniak hozzátette, hogy ő is osztja ezt a véleményt, hiszen ha Lengyelország beleegyezik a kötelező kvótákba, akkor a menekültek első csoportját újabbak fogják követni.

Orbán Viktor és Tomasz Siemoniak Forrás: AFP/Vladimir Simicek
19:07
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Reggel indulhat a menekültek vonata

Csak szerda reggel 6 óra körül állíthatják össze a menekülteknek szánt különvonatot - tudta meg az Origo. A rendőrök éjszakára buszokkal Békéscsabára és Kiskunhalasra szállítanák a Szeged határában veszteglő menekülteket.

A gyalogosmenetet is ellátják a rendőrök Fotó: Polyák Attila - Origo

A rendőrség jelenleg vizet és zsemlét oszt a vasúti töltésen, ami csillapítja a kedélyeket is.

19:14
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Kamerás buktatott menekültet a röszkei kitörésnél

Először csak kamerázta a menekülteket az a maszkot viselő kamerás nő, aki végül besegített a rendőröknek, és felbuktatott egy gyermekével futó férfit. A nő profinak tűnő kamerával dolgozik, vélhetően operatőr. Az esetről a német RTL riportere tett fel egy 20 másodperces videót a Twitterre. Itt részletesebben is leírjuk, hogy mi látható a felvételen.

19:15
szeptember 08, 2015
Vágólapra másolva!

Humánusabb kormányt akarnak a civilek

Huszonkét civil szervezet közös nyilatkozatában arra kérte a kormányt, hogy kezelje humánusan a menekültválságot, és a menekültek kriminalizálása helyett nyújtson "valódi segítséget". A kormány "tehetetlensége vagy szándékos tétlensége miatt" krízishelyzet alakult ki Budapesten, majd Röszkénél is - írták. A helyzet kezelése hónapok óta civil csoportokon és magánembereken múlik, akik az állami intézményrendszer helyett biztosítanak emberséges körülményeket a rászorulóknak. A Fidesz-frakció álláspontja szerint Magyarországon megfelelő a migránsok ellátása, a bevándorlók ellátásával nincs probléma.