Leszavazták Magyarországot Brüsszelben

Események

Apáti, 2015. szeptember 22. Illegális bevándorlók várakoznak horvát rendőrök sorfala előtt egy befogadóállomás bejáratánál a horvátországi Apátiban (Opatovac) 2015. szeptember 22-én. (MTI/EPA/Antonio Bat)
Vágólapra másolva!
Üzent a magyar parlament az EU vezetőinek: védjék meg a kontinenst és polgárait. Ami a magyar határokat illeti, Kósa Lajos leendő Fidesz-frakcióvezető jelezte: ezek védelméhez elegendő a hadsereg létszáma. Ezzel szemben az Együtt szerint a fizikai és a jogi határzár is megbukott. Orbán Viktor kormányfő a migrációval foglalkozó ENSZ-tanácskozásra megy, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig a horvát kormányfővel vitázik. Brüsszelben a belügyminiszterek tanácskozásán többségi szavazással - Szlovákia, Magyarország, Románia és Csehország ellenszavazatával, valamint Finnország tartózkodásával - elfogadták a 120 ezer menekült szétosztásáról szóló javaslatot. Kövesse az eseményeket az Origóval percről percre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
19:20
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Zavargások egy horvát befogadótábornál

Zavargások törtek ki kedden délután Horvátországban az opatovaci befogadótábornál - jelentette az M1 tudósítója. A tudósítás szerint kedd délután "kitört a tömeg" a táborból, és megrohamozták az ott lévő buszokat, a bejelentkezéskor épp egy ájult embert emeltek ki a tömegből. Az M1 munkatársa látott a buszokhoz siető a gyermeküket magukhoz szorító nőket, de felnőtt férfiak is dulakodva igyekeztek feljutni a buszokra. "Nagyon durvák voltak velük a rendőrök" - hangzott el a tudósításban.

Illegális bevándorlók várakoznak horvát rendőrök sorfala előtt egy befogadóállomás bejáratánál a horvátországi Apátiban (Opatovac) szeptember 22-én Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat
19:20
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

"Elszabadult a pokol"

A M1 tudósítója szerint a hatóságok azzal próbálták csendesíteni az embereket a horvát tábornál, ahol zavargások törtek ki, hogy hamarosan tíz autóbusz érkezik értük, de a bevándorlók ezt nem nagyon hitték el.  A tudósító úgy fogalmazott: "a tábor bejáratánál elszabadult a pokol".

19:21
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Ismét összeültek az uniós belügyminiszterek

Újabb rendkívüli tanácskozást kezdtek kedden délután Brüsszelben az Európai Unió tagállamainak belügyminiszterei, hogy megpróbáljanak megállapodásra jutni a migrációs válság egységes, közös kezeléséről. A tanácskozásra érkező miniszterek közül többen a szolidaritás és a felelősség kettősét hangsúlyozták a sajtónak, kiemelve, hogy meg kell állapodni 120 ezer menekült elosztásáról a tagállamok között, ugyanakkor az ezt szolgáló hot spotok felállítását, a külső határok ellenőrzését és az elutasított menedékkérők, a gazdasági migránsok hazajuttatását is biztosítani kell.

19:21
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Merkel: A kerítés nem megoldás

Az európai menekültválság megoldáshoz küzdeni kell a válságot kiváltó okok megszüntetéséért, a menekültek hazájában és a környező országokban működő menekülttáborokban is - jelentette ki Berlinben Angela Merkel német kancellár a finn kormányfővel tartott sajtótájékoztatóján. Szerinte a menekültek beáramlása Európába "nagyon rendezetlenül" zajlik, ezért szükség van a "rend jeleire", így az uniós külső határok biztosítására. Görögország uniós külső határárnak biztosításához pedig elengedhetetlenül szükséges Törökország támogatása - hangsúlyozta a német kancellár. A menekültválságban "megtanuljuk, hogy az is befolyásolja az életünket, ha valahol máshol történik valami szörnyűség, és ezen nem tudunk változtatni kerítések építésével" - mondta.

Angela Merkel kancellár és Juha Sipilä finn kormányfő sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban szeptember 22-én Forrás: MTI/AP/Michael Sohn
19:26
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Brüsszel: Ez már inkább V3

Teljes a bizonytalanság Brüsszelben az uniós belügyminiszterek tanácskozásán. Több uniós forrás is azt állítja, hogy a miniszterek mégis úgy döntöttek, minősített többséggel erőltetik rá a visegrádi országokra a kvótarendszert. Ráadásul a cseh belügyminiszter szerint a lengyelek mégis inkább igennel szavaznak. "Ez már a V3" - írta egy szomorú jel mellé Milan Chovanec.

19:28
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Horvátország feloldotta a határzárat a Belgrád-Zágráb autópályán

Horvátország feloldotta a határzárat a horvát-szerb határon található Bajakovo-Batrovci autópálya-átkelőn a teherforgalom előtt - közölte a szerb vámparancsnokság.

19:31
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Tiltakozó jegyzék a horvátoknak

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter utasítására Magyarország zágrábi nagykövete tiltakozó jegyzéket adott át a horvát külügyminisztériumban. A KKM közleménye szerint a tiltakozó jegyzék átadásának oka, hogy a horvát belügyminisztérium ahhoz a feltételhez kötötte a legfontosabb szerb-horvát határátkelő megnyitását, hogy a szerbek Magyarország felé terelik a bevándorlókat. Ivica Dacic szerb külügyminiszter a történtekről telefonon egyeztetett Szijjártó Péterrel, és egyetértettek abban, hogy a horvátok kérése az európai normák szerint elfogadhatatlan.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart A horvát miniszterelnök elismerte, hogy hazudtak címmel Dunakeszin a városháza előtt szeptember 19-én. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
19:34
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Elfogadták a 120 ezres menekültkvótát

Leszavazták a visegrádi országokat az uniós belügyminiszterek tanácskozásán. Az AFP francia hírügynökség információi szerint nagy többséggel elfogadták a 120 ezer menekült áthelyezéséről szóló kvótát. Arról azonban még nincs hír, hogy a részvétel kötelező vagy önkéntes. Részleteket itt olvashat.

19:46
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Előzetesben egy szír férfi

A Szegedi Járásbíróság egy hónapra nem jogerősen elrendelte kedden annak a 39 éves szír férfinak az előzetes letartóztatását, aki a gyanú szerint a röszkei közúti határátkelőhelyen kialakult tömegzavargás egyik irányítója volt - mondta a Szegedi Törvényszék szóvivője. A férfi nemzetközi rendvédelmi információk szerint egy terrorista fedőszervezet tagja - közölte a rendőrség.

A lezárt Horgos 2 határátkelő szeptember 16-án. Korábban a magyar rendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettek a határ magyar oldaláról az őket Szerbia felől dobáló menekültekkel szemben Forrás: MTI/Sóki Tamás
20:08
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

"Ez a hét az utolsó esély"

Az európai menekültválságban ez a hét az utolsó esély a folyamatok fölötti ellenőrzés visszaszerzésére Horst Seehofer bajor miniszterelnök szerint. A konzervatív CSU elnöke szerint meg kell ragadni a "Németországnak és Európának megadatott utolsó esélyt", hogy nemzetközi együttműködéssel kezelhetővé váljék a menekültprobléma. A CSU amerikai mintára egy kontingenseken alapuló megoldást javasol, ami azt jelenti, hogy csak az előre meghatározott számban lehet menekülteket befogadni.

Menekültek a rendőrsorfallal szemben a magyar-horvát határon Beremendnél Forrás: MTI/Mohai Balázs
20:13
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Támogatni kell Libanont és Jordániát

Szükségesnek nevezte a Szíriával szomszédos országok támogatását kedden Sigmar Gabriel német alkancellár, gazdasági miniszter, miután felkeresett egy menekülttábort Jordániában. "Jordániában és Libanonban a táborok lakóinak többsége még reménykedik benne, hogy hazatérhet. Ha elveszítik a reményt, ha a legmélyebb szegénységben kell itt élniük, vagy ha a gyerekeik nem járhatnak többé iskolába, akkor ők is útnak indulnak. Érdekünk tehát segíteni ezeknek az embereknek a túlélésben" - mondta.

Menekültek úton Forrás: Origo
20:41
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Belgrád szerda éjfélig adott ultimátumot Zágrábnak

Szerda éjfélig adott ultimátumot Szerbia Horvátországnak: amennyiben addig nem születik megállapodás Zágrábbal a határnyitásról, Belgrád válaszlépéseket tesz - jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatóján Aleksandar Vucic szerb kormányfő. A szerb kormány felhatalmazta arra, hogy amennyiben nem születik megállapodás, akkor háromszintű - politikai, jogi és gazdasági - válaszlépéseket foganatosítson az ország érdekeinek megóvása érdekében.

21:10
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Határzár: zajlik a katonák kiképzése

Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök megtekinti a katonák speciális rendészeti és tömegkezelési kiképzését a szolnoki helikopterbázison. Zajlik a déli határszakaszon szolgálatot teljesítő és a tömeges migráció miatt kialakult válsághelyzet felszámolásában résztvevő katonák felkészítése Szolnokon, ahol eddig mintegy 700 katonát képeztek ki az illegális bevándorlásból fakadó új feladatok végrehajtására Forrás: MTI/Bugány János
21:42
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Sobotka: Rossz döntés született Brüsszelben

Rossz döntést hoztak az európai uniós belügyminiszterek Brüsszelben, a menekültek további elosztásának rendszere nem fog működni - állítja Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök. "A kvóták nem fognak működni, egyáltalán nem visznek közelebb a migrációs válság igazi okainak felszámolásához." A cseh kormány a szerdai ülésén foglalkozik a kérdéssel, és várhatóan dönt a további lépésekről.

21:45
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Fico elutasítja a kvótákat

"Amíg én leszek a kormányfő, Szlovákiában nem alkalmazzák a (menekültek elosztására irányuló) kötelező kvótákat" - jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő.

Robert Fico szlovák kormányfő Forrás: AFP/Georges Gobet
21:46
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot akarnak Magyarország ellen a zöldek

Az Európai Parlament zöldpárti frakciója felszólította az Európai Bizottságot, hogy indítson vizsgálatot Magyarország ellen a menekültüggyel kapcsolatban a magyar parlament által frissen meghozott törvények miatt.

21:53
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Egy hét alatt harminchatezer menekült

Múlt szerda óta, amióta a migránsok Horvátország felé vették az irányt, harminchatezer illegális bevándorló érkezett az országba, jelenleg az opatovaci sátortáborban háromezren tartózkodnak, ők kedd éjszaka óta lépték át a szerb-horvát határt.

Horvátország, Tovornik Fotó: Polyák Attila - Origo
21:55
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Felkészültek a menekültek fogadására

Barcson felkészültek a menekültek fogadására, a település vezetői, a rendőrség és a karitatív szervezetek jól és szervezetten végzik a munkájukat - jelentette ki Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. 

22:05
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Sikerült azonosítani néhány áldozatot

Sikerült azonosítani néhány menekültet abból a 71-ből, akik az ausztriai A4-es autópályán hagyott járműben haltak meg augusztus végén. Pár holttestet már el is szállítottak származási országukba - közölte a burgenlandi rendőrség. A rendőrségi szóvivő az eddigi vizsgálati eredményekről szerdára ígért bővebb tájékoztatást. Azt is elmondta, hogy az összes menekült azonosítása még hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat.

 

22:32
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Tiltakoznak a sofőrök a horvát-szerb határon

Miután a horvát hatóságok részlegesen megnyitották a majdnem két napig zárva tartó Bajakovo-Batrovci határátkelőhelyet, este maguk a sofőrök kezdtek tiltakozásba, és akadályozzák a forgalmat. A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) helyszíni tudósítójának beszámolója szerint a sofőrök azért háborodtak fel, mert a horvát kormány nem a teljes teherforgalom előtt nyitotta meg a Belgrádot Zágrábbal összekötő, E70-es úton fekvő átkelőt, hanem csak azokat a járműveket engedik át, amelyek romlandó árut szállítanak.

22:38
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

A lengyelek elégedettek a brüsszeli csúcs eredményével

Varsó a tárgyalások során elérte azt, hogy a menekültelosztással kapcsolatos követeléseit teljesítsék - így nyilatkozott Rafal Trzaskowski lengyel külügyi államtitkár, miután Lengyelország a minősített többségi szavazáson egyetlen visegrádi tagállamként az Európai Bizottság terve mellett szavazott. Trzaskowski a legfontosabb tárgyalási sikernek az automatikus kvóták elutasítását nevezte, valamint azt, hogy Lengyelországnak nem kell befogadnia azokat a menekülteket, akiknek identitásáról kétségei támadnak. 

22:42
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Kihátráltak a V4-es megállapodás mögül a lengyelek

Rafal Trzaskowski lengyel külügyi államtitkár arra az újságírói kérdésre, hogy a Csehországtól, Magyarországtól és Szlovákiától eltérő szavazás nem okoz-e törést a visegrádi négyek között, elmondta: a csoport országai folyamatosan egyeztették álláspontjaikat, de a keddi találkozón hozott döntést a minősített többségi szavazás miatt nem lehetett megakadályozni.

Pintér Sándor belügyminiszter és Thomas de Maziere német belügyminiszter az Európai Unió tagállamai belügyminisztereinek a migrációs válság egységes, közös kezeléséről tartott rendkívüli tanácskozásán Brüsszelben Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

"A csehek és a magyarok jelképes okokból szavaztak ellene, a megszavazott tervet úgyis teljesítik. Számunkra fontos volt a mi feltételeink kieszközlése" - szögezte le a diplomata.

23:14
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

A horvátok támogatják a kvótát

Zágráb támogatja a migránsok elosztására irányuló kötelező kvótát, de nem lesz hot spot, vagyis gyűjtőközpontja a Közel-Keletről érkező bevándorlóknak - közölte Ranko Ostojic horvát belügyminiszter. Ranko Ostojic nem várta meg az ülés végét, hanem miután közölte álláspontját, egyéb kötelezettségeire hivatkozva elhagyta a tanácskozást.

Pintér Sándor belügyminiszter és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter kezet fog az újra megnyitott Röszke-Horgos magyar-szerb határátkelőhelynél szeptember 20-án Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Ebben a pillanatban senki sem tiszteli a szabályokat, ezért nem kell, hogy bárki leckéztessen minket emiatt - mondta, ismét elítélve, hogy Szerbia csak Horvátország felé irányítja a migránsokat. "Képmutató viselkedésnek tartom, hogy miután a magyar és a szerb belügyminiszter ünnepélyesen megnyitotta a horgosi határátkelőket állítólag a migránsok előtt, egyetlenegy ember sem ment még arra" - tette hozzá.

23:41
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Olaszország elérte, amit akart

Angelino Alfano olasz belügyminiszter a kvótarendszerrel kapcsolatban kijelentette: Olaszország elérte, amit akart. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a bevándorlók elosztását célzó kvótarendszer kétéves késéssel lép életbe, Olaszország ezt már 2013 októberében szorgalmazta, amikor a dél-olasz Lampedusa szigeténél 366 menekült fulladt a tengerbe. Ahhoz azonban, hogy az EU hatékony választ tudjon adni a migrációra, működőképes európai visszatoloncolási politikára is szükség van, ennek hiányában ugyanis "egy év múlva ismét a jelenlegi helyzetben találjuk magunkat" - tette hozzá.

23:44
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

"Szokatlan, ahogy Magyarország kommunikál"

Ahogy Magyarország kormányzati szinten kommunikál, valóban szokatlan diplomáciai körökben, amit viszont a terepen tesz, az teljes együttműködés - közölte Vesna Pusic horvát külügyminiszter. Horvátországnak Magyarországgal az INA horvát olajtársaság miatt eddig sem volt felhőtlen a viszonya és ezt még tetézte a most kialakult helyzet - mondta Pusic. A külügyminiszter szerint a magyar megszólalások hangneme inkább a saját, hazai közönségnek szól, a országban működő radikális pártok miatt.

Katonák építik az ideiglenes műszaki határzárat már a magyar-horvát határon, Beremend közelében Forrás: MTI/Sóki Tamás
23:58
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Európa vállalta a felelősséget a menekültekért

Európa vállalta a felelősséget a menekültekért - jelentette ki kedden Francois Hollande francia államfő, az uniós belügyminisztereknek a 120 ezer újabb menekült szétosztásával kapcsolatos megállapodására utalva. "Európa képes befogadni, de feltételekkel és szabályokkal, ezt kérte Franciaország. A megállapodás lehetővé teszi végre a menekültekkel kapcsolatos információs és regisztrációs központok létrehozását - tette hozzá Hollande, aki a tervek szerint az esti órákban találkozik David Cameron brit kormányfővel.

Menekültek a horvátországi Apátiban (Opatovac) felállított fogadótáborban szeptember 22-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán
00:09
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Nagy-Britanniába is telepítettek szíriaiakat

Megérkezett Nagy-Britanniába a brit kormány által befogadott szíriai menekültek első csoportja - közölte a brit belügyminisztérium. A tárca nem részletezte, hogy pontosan hány menekült érkezett, és azt sem, hogy hol helyezték el őket. A befogadott szíriaiak elszállásolásban, egészségügyi ellátásban és oktatásban részesülnek, és érkezésük után azonnal munkát is vállalhatnak. David Cameron brit miniszterelnök két hete jelentette be a londoni alsóházban, hogy Nagy-Britannia a jelenlegi parlamenti ciklus végéig, vagyis 2020 májusáig húszezer szíriai menekültet telepít át Nagy-Britanniába.

Húszezer menekültet vállalt Nagy-Britannia Fotó: Polyák Attila - Origo
01:11
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Nyugaton nem félnek annyira a "terrorista fedőszervezettől"

A Szegedi Járásbíróság egy hónapra nem jogerősen elrendelte egy szír férfinak az előzetes letartóztatását, aki a gyanú szerint a röszkei közúti határátkelőhelyen kialakult tömegzavargás egyik irányítója volt - közölte a Szegedi Törvényszék szóvivője. A rendőrség tájékoztatása szerint a férfi egy "terrorista fedőszervezetnek", a Tablighi Jamaatnak a tagja. Ennek a szervezetnek viszont korántsem annyira egyértelmű a megítélése, mint ahogyan ezt a rendőrség sejteti. Az Independent cikke például arra mutat rá, hogy a szervezet konzervatív muzulmán nézeteket vall, ám ez nem keverendő össze a tálibok által bevezetett rendszerrel, vagy akár a terrorizmussal. Szintén apolitkusnak gondolja a Srtatfor 2008-as elemzése a szervezetet, de ők azt is megjegyzik tanulmányukban, hogy a szervezet tagjai időnként felveszik a kapcsolatot más radikálisabb csoportokkal is. A szervezetnek tagja volt a 2005-ös londoni merényletek két elkövetője is, de 2001-ben kiléptek.