Januárban folytatódik az Orbán–Tarlós-egyeztetés

Orbán Viktor, Tarlós István
Budapest, 2014. március 28. Orbán Viktor miniszterelnök (k), Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke (b) és Tarlós István főpolgármester (j) a 4-es metró avatásán Budapesten, a metróvonal kelenföldi végállomásán 2014. március 28-án. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
A BKV-finanszírozásáról nem egyezett meg Tarlós István Orbán Viktorral, de az agglomerációs közlekedés ügyében az állam átveszi a feladatokat. A főpolgármester sajtótájékoztatóján nem lehetett kérdezni. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül11 bejegyzés
10:32
december 22, 2015
Vágólapra másolva!

Tárgyalás Orbánnal

Több órát tárgyalt egymással Orbán Viktor és Tarlós István a BKV finanszírozásáról hétfőn a Parlamentben. A főpolgármester kedden ismerteti, mire jutott a kormányfővel.

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester a felújított margitszigeti szökőkút avatásán Forrás: MTI/Illyés Tibor
10:35
december 22, 2015
Vágólapra másolva!

Módosították a törvényt

Múlt kedden fogadta el a parlament azt a törvénymódosítást, amely arra utasítja a fővárost, hogy az iparűzési adóból származó bevételét elsősorban a tömegközlekedésre fordítsa.

Budapesthez évente 200-210 milliárd forint iparűzési adó folyik be,

amelyet a forrásmegosztási törvény szerint eddig 51-49 százalékos arányban osztottak szét a főváros és a 23 kerület között. Mostantól a főváros másfél százalékponttal nagyobb részt, 52,5 százalékot kap a kerületek rovására, ez 2017-ben már 54 százalék lesz.

Módosították a fővárosi tömegközlekedés finanszírozását Forrás: MTI/Máthé Zoltán
10:40
december 22, 2015
Vágólapra másolva!

Erről beszélt Tarlós az Origónak

Nagyjából évi plusz 40 milliárd forintra lenne szüksége a BKV-nak ahhoz, hogy a jelenlegi szinten tudjon működni, miközben a kormány jövőre csökkenti a társaság támogatását – mondta az Origónak adott interjújában Tarlós István.

Tarlós István az Origónak arról beszélt, hogy közel plusz 40 milliárd forintra lenne szüksége a BKV-nak Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Budapest főpolgármestere szerint nem állhat elő olyan helyzet, hogy megszűnik a kormány iránti lojalitása. A politikus azt mondta, hogy tudja, ki juttatott el pontatlan információkat a fővárosi ügyekről a miniszterelnöknek.

10:43
december 22, 2015
Vágólapra másolva!

December 31-ig bontani kell

Módosította a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szóló rendeletet a Fővárosi Közgyűlés keddi rendkívüli ülésén. A fideszes képviselők által benyújtott előterjesztés elfogadásával a testület arról is döntött, hogy ha a Mahir Cityposter Kft. december 31-ig nem bontja el hirdetőoszlopait, akkor azt a cég költségére el fogják végeztetni.

11:02
december 22, 2015
Vágólapra másolva!

Kezdődik

Kezdődik a sajtótájékoztató.

11:04
december 22, 2015
Vágólapra másolva!

Nem ezt akarta Tarlós

Tarlós István a múlt héten elfogadott törvényről azt mondta, elvileg a fővárosi tömegközlekedés finanszírozását hivatottak biztosítani, de ő nem ezt szerette volna. A főpolgármester egy rövid ideig egyeztetett a sajtófőnökével, hogy pontosan idézte-e a módosított törvény számát. 

11:05
december 22, 2015
Vágólapra másolva!

Nem volt összehangolás

A 2016. évi elvonásánál jóval kevesebb az iparűzési adóból származó bevétel - mondta a főpolgármester. Ismeretei szerint nem történt meg a feladatok és források összehangolása a BKV esetében. 

11:06
december 22, 2015
Vágólapra másolva!

Közjáték

Apróbb közjáték zavarta meg a sajtótájékoztatót. Valaki lekapcsolta a villanyt. Tarlós kiment, és intézkedett „elnézést, néha fegyelmezni kell” – mondta.

11:08
december 22, 2015
Vágólapra másolva!

Nem foglalkoznak az agglomerációval

A főváros költségvetésében több mint 20 milliárdos hiány keletkezik a parlament által elfogadott törvény módosítása alapján. Orbánnal hétfőn ebben a kérdésben nem sikerült megállapodni. Nem értek egyet a törvénymódosítással, de megegyeztünk abban, hogy az agglomerációs közlekedéssel nem foglalkozik a főváros, ami egyébként sem a feladata – mondta Tarlós.

11:09
december 22, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lehet kérdezni

A miniszterelnök ígérete szerint januárban a kormány és a főváros között folytatódik az egyeztetés. Tarlós István nem válaszol a kérdésekre. Január 8-án lesz a következő Budapest-info.

11:28
december 22, 2015
Vágólapra másolva!

11 milliárdos veszteség

A főváros évi nettó 11 milliárdos veszteséget szenvedett el az agglomerációs tömegközlekedés fenntartása miatt, az Orbánnal történt megbeszélés alapján mostantól ez a minisztérium és az érintett települések egyeztetésének kérdése lesz.