Vágólapra másolva!
Donald Trump elnökségével új alapokra kerülhet az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolata. A kormányfő a Kossuth Rádióban adott élő rádióinterjút. Az Origo percről percre követte a beszélgetést.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül13 bejegyzés
08:27
november 11, 2016
Vágólapra másolva!

A várható hazai témák

Orbán Viktor miniszterelnök a bérek határozott emelését szorgalmazta egy csütörtöki konferenciáján. Rádióinterjújában várhatóan kifejti az ehhez szükséges adó- és járulékcsökkentési elképzelések részleteit.

08:30
november 11, 2016
Vágólapra másolva!

A várható nemzetközi témák

A kormányfő bizonyára beszél majd arról, Magyarország milyen kapcsolatra számít majd Donald Trump frissen megválasztott amerikai elnökkel, de várhatóan a migrációs helyzet is szóba kerül a beszélgetésen. 

08:33
november 11, 2016
Vágólapra másolva!

Rögtön kezdődik

Orbán Viktor már megérkezett a stúdióba, rögtön kezdődik a beszélgetés.

08:39
november 11, 2016
Vágólapra másolva!

Az alaptörvény módosításáról

Orbán Viktor azt mondta az Alaptörvény módosításáról, hogy a mai életünk legfontosabb kérdése az új népvándorlás ügye. A politikának is ezt kell a legfontosabb kérdésnek tekintenie. Vagy engedünk a népvándorlásnak, és akkor ellepnek bennünket, vagy megállítjuk a bevándorlást, és megvédjük Magyarországot. Ezt a kérdést ki kell venni a pártgondolkodás logikájából, és minden más fölé kell tenni. A KDNP és a Fidesz fel tudott nőni ehhez a feladathoz, az ellenzék viszont nem. A kormánypártoknak az a jó, ami az országnak jó, ebből pedig nem szabad engedni. Az ellenzékre nem számíthatunk ebben a kérdésben. Nem szabad elkedvetlenedni, a bevándorlást meg kell állítani. A hadszíntér most Brüsszelben van, a mi lelkiismeretünk tiszta. December 15–16-án lesz miniszterelnöki csúcs Brüsszelben, ahol ez lesz a legfontosabb téma.

08:43
november 11, 2016
Vágólapra másolva!

Törökország és a migráció

Egy nemzeti szemüvegen keresztül kell nézni a török politikát a bevándorlás kérdésében. Európában gyakran megfeledkeznek arról, hogy kellő tisztelettel kezeljék egy-egy ország érvrendszerét. A mi szempontunk, hogy Törökország maradjon stabil, rendezett. Nem abban kell reménykednünk, hogy Törökország betartja az EU-val kötött megállapodást, azt kell elérnünk, hogy képesek legyünk megvédeni magunkat akkor is, ha ez nem következik be.

08:45
november 11, 2016
Vágólapra másolva!

Kvótaper az EU bíróságán

Ha az alapszerződés szövegét nézzük, akkor optimista vagyok a per kimenetelét illetően. Jó és erős jogi lábakon állunk - mondta Orbán Viktor. A jogászok dolgoznak, várjuk ki a bíróság döntését.

08:47
november 11, 2016
Vágólapra másolva!

Új elnök az USA élén

A mindenkori magyar miniszterelnöknek az a dolga, hogy jól navigálja az ország hajóját a nemzetközi vizeken. Egy új korszak küszöbén léptünk át. A brexit a kopogtatás volt, Donald Trump megválasztásával viszont átléptünk a küszöbön. "Levelet írt nekünk a Valóság nevű nagybátyánk" - ahogy Cseh Tamás fogalmazott.

08:50
november 11, 2016
Vágólapra másolva!

Más a kampány és a valóság

Az új elnöknek kormányoznia kell majd, ami nem azonos a kampánnyal. Sok minden még nem dőlt el az Egyesült Államokban. Donald Trump beiktatásáig még sok minden kristályosodik majd. Érdekeltek vagyunk egy racionális, észszerű amerikai külpolitikában – fogalmazott Orbán Viktor.

Az amerikai kormányzat eddig egy demokrata, a valóságtól elrugaszkodott ideológiához kötődött, és ezt akarta átragasztani mindenkire. Ebben 180 fokos fordulatra számítunk. 

08:51
november 11, 2016
Vágólapra másolva!

Maradnak a konfliktusok

Az elemzőknél nehezebb ügynek látom Amerika és Oroszország egymáshoz közeledését. Nehéz kérdések mentén vannak konfliktusok, azért ezt nem olyan könnyű megoldani egyik napról a másikra.

08:53
november 11, 2016
Vágólapra másolva!

Átalakuló szövetségek

Az angolszász országok egymáshoz való viszonya hagyományosan megmarad. Különleges viszony lesz Anglia és az USA között. Mindenki mással viszont más viszonyra készül Donald Trump. A biztonság, a katonapolitika kérdését például át kell értékelni.

08:56
november 11, 2016
Vágólapra másolva!

Magyarok Angliában

Az Egyesült Királyság nem része a schengeni megállapodásnak, szemben Magyarországgal. Hasonló a gondolkodásmódunk, ugyanúgy gondolkodunk az illegális határátlépésről. A legtöbb biztonsági és gazdaságpolitikai kérdésben azonos állásponton vagyunk, ezért nagy veszteség Magyarország számára a brexit. Az Angliában élő magyarok helyzete nem fog romlani, hiszen az itt élő britek helyzete sem változik majd. Vita majd arról lesz, hogy akik ezután készülnek Angliába, odamehetnek-e.

08:58
november 11, 2016
Vágólapra másolva!

150 ezer ember kenyere

Közel százezer magyar él Angliában, itthon pedig körülbelül 50 ezren dolgoznak brit tulajdonú cégben, tehát 150 ezer ember, 150 ezer család kenyeréről van szó, amikor a brit-magyar gazdasági kapcsolatokról beszélünk. 1000 milliárd forint körüli összeget küldenek haza évente az Angliában dolgozó magyarok, ami jelentős tétel a magyar gazdaságban.

09:00
november 11, 2016
Vágólapra másolva!

Egyéni döntések

A kormánynak azon kell dolgoznia, hogy Magyarország erős, vonzó, stabil ország legyen, de az emberek egyénileg döntenek arról, hogy idehaza vagy külföldön akarják megtalálni a boldogulásukat - mondta Orbán Viktor.