Átlátszó kasszával kampányol az LMP

Vágólapra másolva!
Minden adományként beérkező és a kampányban elköltött forintról be kíván számolni az LMP, amely ezzel próbál rámutatni a kampányfinanszírozás körüli zavarokra. A párt nyílt kampányszámlán vezeti majd bevételeit és kiadásait, egy honlapon pedig bárki figyelemmel kísérheti a pénzügyeit. A nyílt kampányszámla központi eleme lett volna a kampányfinanszírozás új szabályozásának, amellyel elvben minden párt egyetért, mégsem lett belőle törvény, mert a Fidesz nem támogatta.
Vágólapra másolva!

Nyílt számlán vezeti a kampánnyal kapcsolatos bevételeit és kiadásait a Lehet Más a Politika (LMP) - jelentette be szerdán Karácsony Gergely, a párt kampányfőnöke. Szerdától a párt honlapján bárki megtekintheti, hogy milyen bevételekre tettek szert, illetve mire költöttek a kampány során - közölte a kampányfőnök, aki szerint a nagyobb összegek mellett az adományozók nevét is feltüntetik.

Karácsony szerdán a sajtó képviselői előtt utalta el számlájukról az első összeget: 3,6 millió forintot egy nyomdának, ahol a szórólapjaikat készítik. Karácsony szerint a kampányfinanszírozás a magyar politika egyik legfontosabb problémája, mert semmilyen szankciót nem tartalmaz a szabályok betartására. A kampányfinanszírozás a pártok számára nem a törvények betartásáról, inkább azok kijátszásáról szól - mondta.

A nyílt kampányszámla központi eleme volt azoknak a törvényjavaslatoknak, amelyeket civil szervezetek - az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Transparency International és a Freedom House Europe - dolgoztak ki a párt- és kampányfinanszírozás átláthatóvá tétele érdekében. Ezzel az elemével elvileg minden pár egyetértett, de mégsem sikerült elfogadni a kétharmados többséget igénylő jogszabályt, mert a Fidesz nem támogatta azt.

A legnagyobb ellenzéki párt is egyetértett a kampányszámla bevezetésével, de nem járult hozzá, hogy megemeljék a ma 386 millió forintos (a civil szervezetek szerint betarthatatlan és minden párt által többszörösen túllépett) költséghatárt. Az ellenzéki párt ehelyett saját javaslattal állt elő: megtiltották volna a politikai hirdetések közzétételét az országos kereskedelmi médiában.

A civilek törvényjavaslatát az MSZP-s Tóbiás József képviselő benyújtotta a parlamentnek, de az nem jutott el a szavazásig. Bár Gulyás József korábbi SZDSZ-es, jelenleg független képviselő is kezdeményezte, hogy január elején tartsanak rendkívüli ülést (ezt sürgette az LMP is), azt sem az MSZP, sem a Fidesz nem támogatta. Mivel Sólyom László köztársasági elnök a múlt pénteken kiírta a választásokat, már nem is lehet változtatni a szabályokon.