Orbánt is visszhangozta Mesterházy

Vágólapra másolva!
Több olyan kijelentést tett, ami egybecseng a Fidesz véleményével és mondott pár nem túl konkrét részletet az MSZP választási programjából Mesterházy Attila, a párt miniszterelnök-jelöltje a szocialisták szombati kampánynyitóján. Mesterházy előtt felszólalt Lendvai Ildikó, aki azzal ijesztegette a közönséget, hogy Orbán Viktor egy korábbi beszédéből az olvasható ki, jön az egypártrendszer.
Vágólapra másolva!

A gazdasági válság mellett a politikai válság és a demokratikus válság a legnagyobb kihívás az ország számára - jelentette ki szombati kampánynyitó beszédében Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Mesterházy szerint a következő évek feladata a szegények és a gazdagok, a szakképzettek és a szakképzetlenek között határok felszámolása.

Mesterházy több részletet ismertetett nagy vonalakban az MSZP szombaton bemutatott programjából. Többek között azt ígérte, hogy ha az MSZP kerül kormányra, 4 év alatt 4 százalékkal csökken a munkavállalók terhe (hogy milyen ütemben és milyen módon, arról nem beszélt), 100 milliárdos iskolafejlesztési programot, szakmunkásösztöndíjat, ingyen tankönyvet és nyelvtanulási programot ígért, és általánosságban beszélt a szociális rendszer modernizálásáról.

Mesterházy szerint azért csak felsorolásszerűen említette ezeket a dolgokat, mert közös megegyezés és hosszútávú tervezés kell a részletek kidolgozásához. A programból idézett részleteket mérsékelt taps fogadta.

"Szélsőségek és a radikalizmus sötét felhői árnyékolják be az országot" - jelentette ki Mesterházy. Azt mondta, hogy aki április 11-én nem megy el szavazni, az a radikálisokat támogatja. A politikus szerint a Jobbik a cigányok mellett a másképp gondolkodókkal is konfrontálódni fog. Mesterházy szerint eljött az ideje, hogy a Fidesz is egyértelműen helyezkedjen szembe a radikálisokkal, "a haladást kell választani a visszafordulás helyett" - jelentette ki.

Beszédét egy percekig tartó, róla szóló bejátszás vezette fel, majd lejátszották a párt választási indulóját, ami alatt Mesterházy a küldöttek között forgolódott, aláírásokat osztott. Mesterházy beszédét a fel-alá járkálva, nem a pulpitusról mondta.

Egyetértett Orbánnal

Több olyan gondolatot elismételt, amelyek felbukkantak Orbán Viktor, a Fidesz elnökének február elején elmondott országértékelő beszédében. Orbánhoz hasonlóan beszélt arról, hogy a neoliberális gazdaságpolitika csődött mondott, bebizonyosodott, hogy ez a rendszer nem működőképes. Mesterházy - Orbánhoz hasonlóan - kijelentette, hogy a legfontosabb természeti kincsünk a tudás. (Orbán beszédéről itt olvashat.) Mesterházy beszédének egyik legfőbb üzenete is egybecsengett a Fidesz tavalyi kampányszlogenjével. Mesterházy azt mondta, új emberek, új politika, új irány kell.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Gyurcsány Ferenc is jelen volt a kampánynyitón

Mesterházy a gazdasági világválsághoz elvezető okokról azt mondta, fajsúlyosabb állami szerepvállalásra van szükség. "Kevés olyan szakma van a világon, amellyel olyan sok emberen lehetne segíteni, mint egy politikusnak" - mondta Mesterházy, aki ezt követően az elmúlt 20 év politikai botrányáról beszélt. Elismerte, hogy több hibát is elkövettek politikustársai, de azt mondta, hogy szerinte az MSZP élen jár a hibák felszámolásában.

Mesterházy - Barack Obama amerikai elnökhöz és Orbán Viktorhoz hasonlóan - többször kijelentette, hogy változásra van szükség. Beszéde végén, akárcsak a korábban, az "akartok velem jönni?" kérdéssel próbálta lelkesíteni közönségét, majd azt mondta: "utánam, srácok!"

Lendvai egypártrendszerrel riogatott

Mesterházy előtt beszélt Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke. Azt mondta, hogy akik a szocialistákat akarták riogatni, nem ijesztettek el senkit, a tizedelés ötlete nem jött be - mondta beszédében Lendvai Ildikó MSZP-elnök. Lendvai azt mondta muszáj erősnek lenni, hogy meg ne kössön a "kötcsei beton", akkor bemerevedik az ország. Lendvai szerint Orbán Viktor kötcsei beszédében előbújt a lopakodó egypártrendszer.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Lendvai Ildikó egypártrendszerrel riogat

Lendvai Orbán egy tavalyi beszédére utalt, amely a héten jelent meg a Nagyítás című folyóiratban. Orbán ebben az MSZP hatalomgyakorlási technikájáról beszélt. Azt mondta, hogy a nyolc éves szocialista-szabad demokrata kormányzás tönkre tette Magyarországon a morált, az elit leszerepelt, nem tudta betölteni szerepét. Orbán azt mondta, lehetőség van rá, hogy a most két nagy táborból álló politikai mező közepén egy nagy erőtér jöjjön létre (a beszédről itt olvashat bővebben).

A szocialista pártelnök szerint nem igaz, hogy az országban csak romok vannak, és hosszan sorolta az elmúlt évek eredményeit, például a nyugdíjak növekedését, a mentőállomások, utak építését, a panellakások felújítását. "Elég a nyuszi magatartásból, elég a szemlesütésből" - mondta Lendvai. "Fel a fejjel, fel a szívvel, felvesszük a kesztyűt" - zárta beszédét Lendvai.

Nem a reménytelenek bátorságával

Mesterházy előtt beszélt Gráf József agrárminiszter és Kovács László korábbi MSZP-elnök is. "Nem a reménytelenek bátorságával megyünk a választásnak, hanem úgy, hogy nyernünk kell" - mondta Gráf. Ő is azt hangoztatta, "van mire büszkének lennünk", ezek közül az autópálya-építéseket és a sikeres válságkezelést emelte ki. Szerinte a válságkezelő kormány legfőbb eredménye pedig az, hogy az ország túl van a válság nehezén. A mezőgazdaságban is sikerült "kőkemény, szigorú munkával" egy sikeres programot megvalósítani, növelni a támogatásokat és agrárbékét teremteni - jelentette ki az agrárminiszter.

Az európai biztosi posztról hazatért Kovács László azzal kezdte beszédét, mennyire örül neki, hogy újra itt lehet. Az egykori szocialista pártelnök is megpróbálta felrázni a hallgatóságát, mert mint mondta, "vereségtudattal nem lehet célt elérni". Szerinte vissza kell szerezni egyrészt a baloldali szavazók, másrészt a társadalom elvesztett bizalmát. Őszintén kell szólni a mulasztásokról, a hibákról is, mert csak így lesz hiteles - figyelmeztetett Kovács, aki beszédében - a közönség tapsa közepette - megemlékezett Horn Gyula korábbi pártelnökről is.

Kovács beszédében összehasonlította az Orbán-kormány és a Medgyessy Péter, majd Gyurcsány Ferenc által vezetett szocialista kormányok munkáját. Szerinte az építkezés időszakát szakította meg a gazdasági válság, amellyel viszont a Bajnai-kormány sikeresen vette fel a harcot.