Bajnai: Magyarország állva maradt - percről percre

Vágólapra másolva!
Be kell vezetni az eurót 2014-ben és a munkahely teremtésre kell koncentrálni - jelentette ki a parlament utolsó ülésén mondott évértékelő beszédében Bajnai Gordon kormányfő. Bajnai szerint az MSZP-nek és a Fidesznek össze kell fognia a szélsőséges ideológiákkal és a Jobbikkal szemben. Azt mondta, a határokat nem ismerő politikai vetélkedés okozza Magyarország problémáit. Olvassa el élő tudósításunkat.
Vágólapra másolva!

Itt elolvashatja a beszéd összefoglalóját.

A pártok reakciói Bajnai beszédére

14.14 - Nem lehet kidobni az elmúlt 8 évet
Mesterházy szerint a Fidesz úgy csinál, mintha az elmúlt 8 évben nem ért volna el sikereket az ország. Mesterházy támadta a Fideszt azért is, amiért nem beszél a Jobbikról. Szerinte a kormány nemzetmentő munkát végzett az elmúlt 10 hónapban, amit a történelem igazolni fog.

14.10 - Mesterházy: Orbán még nem hazudott
Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője és a párt miniszterelnök-jelöltje bírálta Navracsicsi reakcióját, és támadta Orbán Viktort, aki nem vett részt az ülésen: szerinte Orbán Viktor az egyetlen képviselő, aki még sosem hazudott. Mesterházy megismételte korábbi kijelentését: politikai összefogásra van szükség, mert a Bajnai-kormány megteremtette a növekedés feltételeit.

14.08 - Kóka megköszönte
A KDNP-s Hargitai János bírálta Bajnait, amiért tagja volt a Gyurcsány-kormánynak, és szerinte részt vett az ország gazdaságának tönkretételében. Hargitai szerint a 11 százalékos munkanélküliség azt mutatja, a kormány csődött mondott. Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője köszönetet mondott Bajnainak a munkáért.

13.50 - "Nem hiteles"
Navracsics szerint Bajnai nem intheti a pártokat a demokratikus alapelvek betartására, mert őt sem demokratikus körülmények között választották meg, hanem az MSZP rendkívüli kongresszusán. A Fidesz frakcióvezetője szerint Bajnai nem hiteles, mert a szocialista párttal együtt becsapta a választókat és részt vett az ország gazdaságának tönkretételében.

13.47 - Navracsics: Miért nem folytatja?
Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője úgy reagált Bajnai beszédére: ha ennyi a probléma, miért nem folytatja munkáját? Navracsics szerint Bajnai is felelős azért, hogy az ország gazdasága az összeomlás szélére jutott.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Navracsics Bajnai beszédét hallgatja - még több fotóért kattintson a képre!


Bajnai beszéde

13.44 - Megváltó
"Nem akartam megváltóként feltűnni" - jelentette ki Bajnai 10 hónapos kormányzásáról. Bajnai szerint határozott, de nem megosztó volt a kormány hangja, igyekezett minél többet elvégezni feladataiból.

13.42 - Áldozat lehet a demokrácia
Bajnai szerint a demokratikus közép pártjainak felelőssége, hogy a Jobbik megerősödött. A problémák felvetésében igaza van a Jobbiknak, de megoldást nem kínál erre. Bajnai szerint az MSZP és a Fidesz is elkötelezett demokraták gyülekezete, szemben a Jobbikkal. A két nagy pártnak úgy kell megküzdenie egymással, hogy ne a demokrácia legyen a vetélkedés áldozata - mondta. "Demokrata és hazafi Orbán Viktor is, demokrata és hazafi Mesterházy Attila is" - fogalmazott.

13.37 - Nácik és komcsik
A politikai vetélkedés ma már alig ismer határokat Magyarországon - mondta. Bajnai szerint szörnyszülött lett a magyar politikai vetélkedésből. Szerinte az MSZP-sek nem gondolhatják, hogy a fideszesek nácik, és a fideszesek nem gondolhatják, hogy az MSZP-sek komcsik. Bajnai keményen bírálta a Jobbikot, szörnyszülöttnek és veszélyesnek nevezte a pártot. Bajnai szerint a Jobbik tönkreteszi az országot azzal, hogy nem megoldást, hanem bűnbakokat kínál.

13.35 - Kiüresedett a politika
Bajnai szerint a politika kiüresedett, a civil társadalom gyenge, kevesen szolgálják őszintén a társadalmat. Tiszta és átlátható pártfinanszírozás kell, átláthatóbb, becsületesebb politikára és a demokratikus intézmények megerősítésére van szükség.

13.30 - Sikeres cigányok nélkül nincs sikeres ország
Sikeres cigány kisebbség nélkül nincs sikeres többségi társadalom - mondta Bajnai, aki szerint a következő évtized legfontosabb kérdése a cigányság sorsa. Lehetőséget és szolidaritást kell kínálni, és felelősségvállalást kell cserébe elvárni a cigányoktól - mondta.

13.23 - Három célt javasolt
Bajnai három olyan célt javasolt, amelyek elérésére szerinte az országnak törekedni kell. Ezek a következők: a magyar euró 2014. január 1-jén bevezethető; a foglalkoztatást bővíteni kell; be kell indítani a gazdasági növekedést, Bajnai szerint 2012-re elérhető a 4 százalékos éves növekedés.

13.19 - Lehorgonyozni nyugaton
Vállalják-e a jövőben is a felelősség kényelmetlenségét azok, akik felhatalmazást kapnak erre - kérdezte Bajnai arra utalva, hogy szerinte a kormány által elkezdett politika folytatása ahhoz vezet, hogy az ország "lehorgonyoz nyugaton". Saját kormányának politikáját "a józan ész" politikájának nevezte.

13.17 - Beszólt a Fidesznek
Bajnai azt mondta, a kormány sikere az egész parlament sikere, ugyanakkor - a párt nevének említése nélkül - bírálta a Fideszt, amikor azt mondta, nem volt igazuk azoknak, akik előre hozott választás sürgettek tavaly ősszel. Bajnai szerint csak azok nem ismerik el a kormány eredményeit, akiket befolyásol a választási kampány.

13.16 - Adócsökkentés kell
Bajnai adó- és járulékcsökkentést javasolt a következő parlamentnek, szerinte a munkát terhelő adókat kell csökkenteni. A kormány erényeként említette, hogy szerinte Magyarország ismét a "józan úton jár".

13.13 - Bezzegország
Magyarországban újra bíznak külföldön - jelentette ki Bajnai, aki szerint "bezzegország" lett egy év alatt Magyarország. Szerinte a kormány "a szükségből erényt kovácsolva" nem csak a válságot kezelte, de megteremtette a növekedés alapjait is. Bajnai azt állította, hogy a kormány több olyan alapellátó rendszer átalakításához fogott hozzá, amelyekhez az elmúlt 10 évben egy kormány sem mert hozzányúlni.

13.09 - Nem lesz a következő parlament tagja
Bajnai megerősítette, hogy a következő parlamentnek nem lesz tagja. Azt mondta, nem kíván a kampánnyal sem foglalkozni, a kormány munkáját szeretné ismertetni, az értékelés mások dolga lesz.

13.08 - Állva maradt
"Magyarország állva maradt" - kezdte értékelő beszédét Bajnai. A kormányfő megköszönte a kormány munkájához adott parlamenti támogatást és megköszönte az ország lakosságának, hogy kibírták az elmúlt egy évet.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Egy tiltakozó Bajnai beszéde alatt - még több fotóért kattintson a képre!


Mi ez az egész?

A miniszterelnök hétfőn, a választások előtti utolsó parlamenti ülésen hosszabb értékelő beszédet mond, amelyet az [origo] élőben közvetít. Ebben a cikkben szöveges tudósítást adunk, a címlapon pedig nézheti az élő videoközvetítést, és közben tapssal és füttyel jelezheti véleményét (erről itt talál részleteket).

A miniszterelnöki posztot tavaly áprilisban elfoglaló Bajnai Gordon most először mond kormányfői országértékelő beszédet, és várhatóan ez lesz az utolsó is, miután már többször kijelentette, hogy a parlamenti választások után visszavonul a politikától. Az értékelő beszédek hagyományát Orbán Viktor teremtette meg még kormányfőként, de ő mindig a parlamenten kívül szónokolt, míg Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc az Országgyűlés tavaszi ülésszakának elején szokott beszédet mondani.

Medgyessy és Gyurcsány is mindig arra használta ezt az alkalmat, hogy meghirdessen valamilyen új programot, kezdeményezést, Bajnai esetében azonban a megígért visszavonulás miatt erre nem lehet számítani. Mivel a felmérések alapján a most kormányzó szocialisták esélytelenek a győzelemre, így arra is kevés esély van, hogy az amúgy is pártonkívüli Bajnai valamiféle új MSZP-irányt szabna meg.

Sokkal inkább várható, hogy Bajnai a válságkezelés során hozott intézkedéseit fogja méltatni, illetve a szerinte kívánt takarékos és józan gazdaságpolitika folytatását fogja kérni a következő kormánytól. Ez következik Bajnai legutóbbi megnyilvánulásaiból is. A Mozgó Világnak adott interjújában arról beszélt, hogy a szükséges reformok érdekében nagykoalíció megalakulása lenne kívánatos, a Népszabadságban a múlt héten megjelent cikkében pedig azt írta, hogy ha a "választás után marad elég bölcsesség és kitartás, akkor 2014. január elsején bevezethető a magyar euró".