Képviselő maradhat Wittner Mária - a Fidesz választási listái

Vágólapra másolva!
A második helyen, rögtön Orbán Viktor pártelnök után szerepel a Fidesz országos listáján Schmitt Pál EP-képviselő, ami akár azt is jelentheti, hogy visszatér a magyar belpolitikába. A negyedik helyen szerepel a listán az 1956-os forradalmár Wittner Mária, pedig ő korábban azt mondta, nem kíván ismét képviselő lenni. A 2006-ban még második Mikola István neve nincs az első húszban, de Fejér megyéből bekerülhet a parlamentbe.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra hozta országos listáját a Fidesz-KDNP. A listát Orbán Viktor pártelnök, kormányfőjelölt vezeti, őt Schmitt Pál, a párt európai parlamenti képviselője követi. Mivel valaki nem lehet egyszerre EP- és országgyűlési képviselő, Schmitt vagy csak szimbolikus okokból szerepel a listán, vagy azt tervezi, hogy lemond brüsszeli mandátumáról, és viszatér a magyar politikába.

A harmadik és negyedik helyen két veterán politikus szerepel, akik már 2006-ban is előkelő helyet foglaltak el a listán: az 1944-ben a nyilasok által halálraítélt Horváth János, az 1945-ös Nemzetgyűlés képviselője, illetve Wittner Mária, 1956-os forradalmár. Wittner korábban még azt mondta, nem kíván újra képviselő lenni. Lemaradt a listáról a 2006-ban még második helyen szereplő Mikola István korábbi egészségügyi miniszter, a tavaly EP-képviselővé választott Áder János és Deutsch Tamás, illetve Császár Antal, a Vállalkozók Pártjának elnöke.

Az országos listára az úgynevezett töredékszavazatok kerülnek (vagyis a mandátumot nem szerző képviselőjelöltekre leadott voksok). Mivel valószínű, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjei a 176 egyéni körzet döntő többségében egyéni győzelmet szereznek, az országos listáról csak kevés fideszes képviselő szerezhet madátumot. Ezért az országos lista élén állók - Wittner kivételével - valemennyien szerepelnek egy megyei listán is. Orbán Viktor például a Fejér megyei listát vezeti. A lista első 20 helyén a következők szerepelnek:

1. Orbán Viktor
2. Schmitt Pál
3. Horváth János
4. Wittner Mária
5. Semjén Zsolt
6. Kövér László
7. Navracsics Tibor
8. Lezsák Sándor
9. Jakab István
10. Szatmáry Kristóf
11. Turi-Kovács Béla
12. Farkas Flórián
13. Ágh Péter
14. Pelczné dr. Gáll Ildikó
15. Varga Mihály
16. Pokorni Zoltán
17. Kósa Lajos
18. Harrach Péter
19. Tarlós István
20. Kubatov Gábor

A Fidesz-KDNP budapesti listáját - akárcsak négy évvel ezelőtt - Pokorni Zoltán, a párt alelnöke, a XII. kerület polgármestere vezeti. Őt Tarlós István, a fővárosi közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője követi, a harmadik Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a negyedik Nagy Gábor Tamás, I. kerületi polgármester. Rogán Antal, V. kerületi polgármester az ötödik. A budapesti listáról összesen 28 mandátumot osztanak ki. A 2006-ban még 12. Simicskó István, a leköszönő parlament nemzetbiztonsági bizottságának KDNP-s elnöke nem szerepel a budapesti listán (a Szabolcs megyein azonban igen), pedig a XI. kerületben indul egyéni jelöltként. A budapesti lista első 20 helye:

1. Pokorni Zoltán
2. Tarlós István
3. Szatmáry Kristóf
4. Nagy Gábor Tamás
5. Rogán Antal
6. Németh Zsolt
7. Kubatov Gábor
8. Farkas Flórián
9. Pesti Imre
10. Nagy István
11. Balsai István
12. Rétvári Bence
13. Bácskai János
14. Révész Máriusz
15. Bagdy Gábor
16. Fónagy János
17. Ékes Ilona
18. Varga József
19. Kovács Péter
20. Ríz Levente

A Baranya megyei listát 2006-hoz hasonlóan Bánki Erik vezeti, akit Hargitai János, Hoppál Péter és Szekó József követ. Koszorús László az ötödik. A Baranya megyei listáról összesen hat mandátumot lehet szerezni.

A Bács-Kiskun megyei listát Semjén Zsolt, a KDNP elnöke vezeti. Négy éve még Matolcsy György korábbi gazdasági miniszter volt a listavezető, aki most az 5. helyen szerepel (a megyében összesen 8 listás helyet lehet szerezni). A második Zombor Gábor, a harmadik Bányai Gábor anegyedik pedig Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum vezetője.

A Békés megyei lista élén Domokos László áll, őt Vantara Gyula, Erdős Norbert, Dancsó József és Farkas Zoltán követi. A megyében 6 listás mandátumot lehet szerezni.

A Fidesz-KDNP Borsod-Abaúj-Zemlén megyei listáját - akárcsak négy éve - a párt alelnöke, Pelczné Gáll Ildikó vezeti. A második Ódor Ferenc, a harmadik Balog Zoltán, aki az elmúlt négy évben a parlament emberi jogi bizottságának elnöke volt. A negyedik Tállai András, az ötödik Hörcsik Richárd, a hatodik Nagy Kálmán a hetedik pedig Répássy Róbert. A megyében összesen 11 listás mandátumot lehet szerezni.

A Csongrád megyei lista élén Lázár János, Hódmezővásárhely polármestere áll. A második helyre B. Nagy László került, aki valószínűleg Szeged szocialista polgármesterének, Botka Lászlónak a kihívója lesz az őszi önkormányzati választásokon. A harmadik Vincze László, a negyedik Farkas Sándor, az ötödik Mágori Andrea. A megyében összesen 6 listás mandátumot lehet szerezni.

A Fejér megyei listát Orbán Viktor pártelnök vezeti, akit Horváth János és Mikola István követ. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője a negyedik, Dorkota Lajos az ötödik. A megyében összesen 6 listás mandátumot lehet szerezni.

A Győr-Moson-Sopron megyei lista élén Borkai Zsolt győri polgármester áll, a második Szakács Imre. A négy éve még listavezető Szijjártó Péter a harmadik, Firtl Mátyás a negyedik, Ivanics Ferenc az ötödik, Molnár Ágnes a hatodik. A 2006-ban még második KDNP-s Lanczendorfer Erzsébet idén csak a 11. A megyében 6 listás mandátumot lehet szerezni.

A Hajdú-Bihar megyei listát Kósa Lajos debreceni polgármester vezeti, őt Rácz Róbert, a megyei közgyűlés elnöke követi. A harmadik Tasó László, Nyíradony polgármestere, a negyedik Pósán László, ötödik Kiss Attila. A hatodik Halász János debreceni alpolgármester, a hetedik Márton Attila, a nyolcadik pedig Pálffy István korábbi tévés műsorvezető. A megyében összesen 8 listás mandátumot lehet szerezni. Mivel a listán többen is szinte biztosan nyernek egyéni körzetben, Pálffy valószínűleg képviselő lesz.

A Heves megyei lista élén Demeter Ervin, az Orbán-kormány titokminisztere áll. A második Habis László, a harmadik Nyitrai Zsolt, a negyedik Heman István, az ötödik pedig Horváth László. A megyében összesen 5 listás mandátumot lehet szerezni.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei listát Varga Mihály korábbi pénzügyminiszter vezeti. A második Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere, a harmadik Fejér Andor, a negyedik Fazekas Sándor, az ötödik Balla György, a hatodik pedig Pócs János. A megyében 6 listás mandátumot lehet szerezni.

A Komárom-Esztergom megyei lista élén Bencsik János, Tatabánya polgármester áll. A második Völner Pál, a megyei közgyűlés elnöke, a harmadik Meggyes Tamás esztergomi polgármester. A negyedik Czunyiné Bertalan Judit, az ötödik Michl József, a hatodik Kontúr Pál. A megyében 5 listás mandátumot lehet szerezni.

A Nógrád megyei lista első helyén Becsó Zsolt, a megyei közgyűlés elnöke áll, a második Balla Mihály, a harmadik Nagy Andor, a parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke. A negyedik Bíró Márk, az ötödik Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere. A megyében összesen négy listás mandátumot lehet szerezni.

A Pest megyei listát Harrach Péter vezeti (négy éve még Orbán Viktor volt a listavezető), a második a megyei közgyűlés elnöke, Szűcs Lajos. A harmadik helyen szerepel a korábban kisgazda politikus Turi-Kovács Béla, a negyedik Czerván György, az ötödik Czira Szabolcs. Selmeczi Gabriella, az Orbán-kormány társadalom-biztosítási alapokért felelős államtitkára a 11. helyen szerepel. A megyében összesen 14 listás mandátumot lehet szerezni.

A Somogy megyei listát Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke vezeti. A négy évvel ezelőtti listavezető, Mátrai Márta a második helyre csúszott. A harmadik Rubovszky György, a negyedik Móring József, az ötödik Szászfalvi László, a hatodik Karvalics Ottó. A megyében összesen 5 listás képviselői helyet lehet szerezni.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei listát Seszták Oszkár, amegyei közgyűlés elnöke vezeti. Jakab istván, a Fidesszel szövetséges MAGOSZ elnöke a második, Tilki Attila fehérgyarmati polgármester a harmadik. A negyedik Czomba Sándor, az ötödik Fülöp István. Simicskó István, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke a 13. helyen szerepel. A megyében 9 listás mandátumot lehet szerezni.

A Tolna megyei listát - akárcsak négy éve - Potápi Árpád, Bonyhád polgármestere vezeti. A második Horváth István, a harmadik Puskás Imre, a negyedik Hirt Ferenc, az ötödik Tóth Ferenc. A megyében 4 listás mandátumot lehet szerezni.

A Vas megyei lista élén Kovács Ferenc áll, Hende Csaba a második, V. Németh Zsolt a harmadik. A Fidelitas elnöke, Ágh Péter a negyedik, Básthy Tamás az ötödik. A megyében 4 listás mandátumot lehet szerezni.

A Veszprém megyei lista első helyén Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője áll. A második Kovács Zoltán, a harmadik Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke. A negyedik helyen Bóka István, az ötödiken Talabér Márta, a hatodikon Kontrát Károly szerepel. A megyében összesen 6 listás mandátumot lehet szerezni.

Zala megyében vezeti a Fidesz-KDNP listáját Kövér László, a párt országos választmányának elnöke. A második Gyimesi Endre, Zalaegerszeg polgármestere, a harmadik Manninger Jenő. A negyedik Vígh László, az ötödik pedig Cseresnyés Péter. A megyében 5 listás mandátumot lehet szerezni.

A Fidesz országos választmánya pénteken hagyta jóvá a választási listákat, illetve hozta nyilvánosságra a párt 2010-es választási programját (erről itt olvashat).