"Gyülekeznek a viharfelhők a fejem felett" - fideszes háború Edelényben

Vágólapra másolva!
A Fidesz botrányos kijelentései miatt elcsapott, korábbi nyerőembere és a párt új jelöltje vív kemény kampánycsatát egymás ellen Edelényben. Molnár Oszkár helyi polgármester szerint a Fidesz hadat üzent neki, miután kiderült, hogy függetlenként is elindul, a párt egyik helyi aktivistája szerint azonban Molnár hetekig úgy kampányolt, mintha őt támogatná a párt. A helyi cigányok igazán Orbán Viktornak örülnének, az MSZP csak plakátokkal avatkozik bele a fideszes háborúba.
Vágólapra másolva!

"Keverednek a dolgok rendesen" - mondta az [origo]-nak a Borsod-Zemplén megyei Edelény élelmiszerboltjának egyik eladója. A 40 év körüli asszony arra utalt, hogy a helyiek számára hosszú ideig nem volt világos, hogy ki a Fidesz jelöltje a körzetben. A zavaros helyzetet jól mutatja, hogy Molnár Oszkár polgármester és a vele szemben induló Fidesz-jelölt kampányközpontján is a "Fidesz - Magyar Polgári Szövetség" felirat olvasható. Hogy a két épület közül melyik a helyi Fidesz főhadiszállása, azután derült ki tudósítónk számára, hogy beszélgetett az épület előtt álldogáló egyik aktivistával.

A Fidesz vezetése tavaly döntött úgy, hogy botrányos kijelentései miatt nem Molnárt indítja egyéniben, hanem a helyi kórház libanoni származású igazgatóját, Daher Pierre-t. Molnár egy tavaly szeptemberi felvételen arról beszélt, hogy a cigány többség által lakott településeken többen úgy próbálnak nagyobb segélyekhez jutni, hogy szándékosan ártanak születendő gyermeküknek (erről bővebben itt olvashat). Molnár 1994 óta a Fidesz jelöltjeként indult, 1998-ban és 2002-ben egyéniben, 2006-ban pedig listáról jutott be az Országgyűlésbe. Lecserélése után úgy döntött, függetlenként méretteti meg magát.

Oszi mellett, Oszi ellen

A Fidesz hétfőn azt közölte az [origo]-val, hogy Molnár párttagsága automatikusan megszűnt azzal, hogy leadta a kopogtatócéduláit, vagyis a Fidesz hivatalos jelöltjével szemben függetlenként elindult a választáson. A párt egyik helyi aktivistája tudósítónknak azt mondta: Molnár visszaélt a helyzettel, direkt azért az utolsó pillanatban adta le a kopogtatócéduláit, hogy minél később zárják ki, minél tovább tudjon a Fidesz színeiben kampányolni. Molnár erről az [origo]-nak azt mondta: pár hétig valóban zavart okozott, hogy ki a Fidesz jelöltje, szerinte később tisztázódott a helyzet.

Annak ellenére, hogy a Borsod megyei 8-as számú választókerületben öt jelölt is indul, az [origo] által megkérdezettek a választást a polgármester és a kórházigazgató küzdelmének tartják. "Egyesek szerint ki kell állni Oszi mellett, mások meg azt mondják, nyitni kell az új felé" - mondja egy 50 év körüli nő. Az asszony szerint a polgármestert azért népszerű, mert közvetlen, segít az embereknek, tanácsokat lehet kérni tőle, és elkezdte a helyi kastély tartozását. Egy idősebb férfi szerint Molnár érdeme, hogy "a Borsod megyei viszonyok ellenére rend van a településen".


Az egyik Fidesz-iroda. További képekért kattintson a fotóra!

Molnár botrányos kijelentéséről az [origo] által megkérdezett minden edelényi hallott. Több, a belvárosban élő ember - boltosok, több kertes ház lakója - is azt mondta munkatársunknak, hogy a polgármester mondataiban nem volt semmi meglepő, egyetértettek azokkal. "Csak tényeket mondott, a Fidesz baja, ha nem áll ki mellette" - mondta egy férfi. Egy idősebb asszony pedig annyit tett hozzá, hogy ő is hallott hasonló dolgokról. Szerintük komolyabb konfliktus azért nem alakult ki Molnár és a helyi cigányok között, mert a polgármester sokat tett a romákért, többek között ételt osztott, munkát adott nekik.

Más véleményen voltak a település határában lakó romák. Ők azt rótták fel Molnárnak, hogy "elutasító az emberekkel", "havonta csak egyszer tart fogadóórát, megválogatja, kiket fogad". A kijelentésekről pedig azt mondták, hogy "az nyilvánvaló hazugság, a cigányok annak örülnek, ha egészséges gyerekeik születnek". Az [origo] által megkérdezett romák közül többen elismerően beszéltek a Fidesz jelöltjéről, Daher Pierre-ről. "Rendes beszédű ember" - mondta az egyik roma nő. Az asszony szerint a férje halála előtt az orvos sokat járt hozzájuk, és mindig kedves volt velük. Egy másik romacsalád viszont azt mondta: Dahert se kedvelik, Orbán Viktort, a Fidesz elnökét viszont igen, mert ő kormányfőként megduplázta a segély összegét. Egy belvárosi boltos pedig azért dicsérte Dahert, mert soha nem fogad el hálapénzt, a két testvéréhez hasonlóan, akik szintén a helyi kórházban dolgoznak.

Fénykép Molnárról és Gúrról

"Jóban voltunk, azt terveztem, hogy ő lesz a gyerekem keresztapja" - mondta az [origo]-nak a kórházigazgatóról Molnár. A polgármester szerint akkor romlott meg a viszonyuk, amikor tavaly novemberben kiderült, hogy a Fidesz mégsem őt indítja. Molnár közölte: a korábbi személyi titkára és Daher kezdte el befeketíteni a párt elnöksége előtt, azt terjesztették róla, hogy együttműködik az MSZP-vel, új párt alapítását tervezi, csődbe ment a cége. Szerinte mindebből nem igaz semmi, a gumigyártáshoz szükséges alapanyagokat szállító cége azért ment csődbe, mert a megrendelő egyik napról a másikra felbontotta vele a szerződést.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A megkérdezett romák közül többen mondták, hogy kedvelik Orbán Viktort.
További képekért kattintson a fotóra!

Amikor a Fidesz közölte, hogy nem ő lesz a párt jelöltje, akkor Molnár szerint nem a magzatkárosításos kijelentéseit emelték ki, hanem ezeket az állításokat ismételték meg. Mindezt egy négyszemközti beszélgetésen - Molnár szerint - Szijjártó Péter, a párt szóvivője közölte vele. "Úgy fogalmazott, hogy gyülekeznek a viharfelhők a fejem felett" - mondta. Később Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke próbálta lebeszélni arról, hogy elinduljon függetlenként - mondta Molnár. Kövér - Molnár állítása szerint - a megbeszélésen azt mondta neki, ha mégis elindul, akkor ellenségnek fogják tekinteni. Hozzátetette: ennek ellénére ő mégis azt tervezi, ha megnyeri a választást, fél év múlva belül a Fidesz-frakcióba.

Molnár azt mondta, hazugságokat terjesztenek róla, ezért fel sem merült benne, hogy beálljon a Fidesz jelöltje mögé. A polgármester hosszas keresgélés után mutatott egy szorólapot, amelyen egy fényképen az látható, ahogy Gúr Nándorral, az MSZP jelöltjével egy asztálnál ül egy rendezvényen. A lapon az olvasható, Molnár megegyzett Gúrral, hogy közösen kampányolnak a Fidesz ellen. A fényképről Molnár azt mondta, hogy csak pár percre ült le Gúr mellé, a képet pedig Daher készítette rosszindulatból. Szerinte ezt bizonyítja, hogy a kép abból a szögből készült, ahol Daher ült. Molnár munkatársunknak le is rajzolta egy lapra, ki hol ült a rendezvényen.

A szórólapot megmutatta az [origo] munkatársának a Fidesz egyik helyi aktivistája is, szerinte szó sincs rosszindulatról, a kép bizonyítja, hogy Molnár összejátszik az MSZP-vel. Az aktivista szerint "Oszi hazug dolgokat terjeszt Pierre-ről". Konkrétumokat nem akart mondani, annyit tett hozzá, hogy "Pierre ilyen szintre nem megy le, neki három diplomája van és négy nyelven beszél". Daher pedig épp Molnárt vádolta azzal, hogy megpróbálja befeketíteni. Az [origo]-nak azt mondta, Molnár azt terjeszti róla, hogy gorombán bánik az emberekkel, és külföldiként semmi keresnivalója a magyar Országgyűlésben. "14 éve dolgozom orvosként Edelényben, soha senkivel nem volt konfliktusom, 30 éve élek az országban, ráadásul keresztény vagyok, nem muzulmán" - mondta Daher.

A kórházigazgató szerint megpróbáltak megállapodni Molnárral, felajánlották neki, hogy támogatják az önkormányzati választáson, ő azonban hajthatatlan volt. "Molnár kizárólag a hatalom és a mentelmi jog miatt indul" - fogalmazott Daher, aki azt állította, nem terjeszt hazugságokat a polgármesterről. Molnár cége évek óta több mint 10 millió forint iparűzési adóval tartozik az önkormányzatnak, és az ő utasítására hoztak létre egy helyi pártot, a Civil Magyarországért Mozgalmat (ami nem azonos a Seres Mária féle, országos listát állító Civil Mozgalommal - a szerk.) - állította Daher. Szerinte Molnár botrányos kijelentései már az alakuló párt reklámkampánya volt.


Gúr Nándor mindenhol ott van. További képekért kattintson a fotóra!

"Sok az egy főre jutó rasszista jelölt"

A Fideszen kívül látványos a városban az MSZP jelenléte is. "Hát igen, Gúrt mindenhol látjuk" - mutatott egy asszony a főúton sorakozó villanyoszlopokra, amelyekre kivétel nélkül ki volt függesztve a politikus plakátja. Az [origo]-nak több helybeli is elismerően beszélt Gúrról, azt mondták, hogy sokat tett a környékért, de inkább Miskolcon aktív, nem pedig Edelényben. Szerettünk volna néhány kérdést feltenni az MSZP helyi irodájában dolgozóknak, de munkatársunknak azt mondták, a kampány miatt annyi a munka, hogy nem érnek rá nyilatkozni.

A Jobbik jelöltjének, Miklós Árpádnak - aki 1990-ben még MDF-es országgyűlési képviselő volt -, illetve a függetlenként induló Horváth Aladárnak, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnökének a plakátjaival egyáltalán nem találkoztunk. "Sok az egy főre jutó rasszista jelölt" - mondta [origo]-nak Horváth arról, hogy miért Edelényben indul. Azt mondta: helyi civil szervezetek kérték meg, hogy induljon, ő pedig némi gondolkodás után igent mondott. A helyi cigányok azt mondták, hogy végre lesz kire szavazniuk és a kopogtatócédulák is összegyűltek négy nap alatt. Horváth szerint az is bizonyítja, hogy a errefelé szükség van egy szegénypárti programra, hogy a környéken több embernek nem tellett tűzelőre, gyógyszerre, élelmiszerre.