Orbán: Készen állok a kormányzásra

Vágólapra másolva!
Sólyom László köztársasági elnök szerdán délelőtt a Sándor-palotában felkérte a kormányalakításra Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Orbán azt mondta Sólyomnak, készen áll a kormányzásra.
Vágólapra másolva!

Sólyom László köztársasági elnök szerdán délelőtt hivatalában fogadta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. A találkozó után Sólyom azt mondta, ma Magyarországon egyetlen ember rendelkezik megfelelő parlamenti többséggel ahhoz, hogy kormányt alakítson, és ez az ember Orbán Viktor. A négyszemközti találkozón az állafő megkérdezte Orbánt, hogy rendelkezik-e a szükséges támogatással, illetve felkészült-e a kormányzásra. Orbán a találkozó után azt mondta, mindkét kérdésre egyértelmű, jól hallható igennel válaszolt.

Sólyom László megismételte: az a szándéka, hogy május 14-re hívja össze a parlament alakuló ülését, amelyen javaslatot fog tenni arra, hogy Orbán Viktor legyen az ország miniszterelnöke. Az alakuló ülésen Orbánnak be kell terjesztenie a kormány programját, amit az Országgyűlésnek később jóvá kell hagynia. Az ezzel a szavazással hivatalba lépett miniszterelnök ezután tesz majd javaslatot a minszterek személyére, akiket a köztársasági elnök nevez majd ki.

Orbán Vikor a találkozó után tartott sajtótájékoztatóján köszönetet mondott Sólyom Lászlónak, hogy magához kérette és felkérte a kormányalakításra. Orbán kifejezte a Fidesz és a KDNP nagyrabecsülését Sólyom László iránt, és úgy fogalmazott, hogy megkülönböztetett tiszteletnek érzi, hogy tőle kaphatta meg a kormányalakítási felkérést. Orbán a talákozón azt is elmondta Sólyom Lászlónak, hogy nem a rendszerváltás élharcosai, hanem az elmúlt nyolc év kormányai tehetnek arról, hogy a választók most arra kényszerültek, hogy megdöntsék a rendszert, és egy teljesen új gazdasági és politikai rendszert hozzanak létre. A Fidesz elnöke Szijjártó Péter és Varga Mihály társaságában érkezett a Sándor-palotába.