A Brad Pitt-ügy is "megjelenik" a lőfegyvertartás új szabályozásában

Vágólapra másolva!
A vadászok, sportlövők szempontjából könnyítéseket, a törvényi szabályozás korszerűsítése, racionalizálása szempontjából világosabb előírásokat tartalmaz a lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvény, melyről hétfőn szavaz a Parlament; a magyar jogszabályra még a hazánkban forgatott Brad Pitt-film lőfegyvereinek nagy port felvert lefoglalása is hatással volt.
Vágólapra másolva!

A törvénymódosítás indoklása szerint az elmúlt hét-nyolc évben, a korábbi jogszabály hatálybalépése óta eltelt időszak gyakorlati tapasztalatokra és a tárgykör nemzetközi szabályozásának terén az utóbbi időben bekövetkezett változásokra figyelemmel kellett változtatni a magyar jogszabályon.

A módosítás a szabályozás racionalizálása és korszerűsítése érdekében, a polgári célú lőfegyverek, lőszerek és egyéb fegyverek megszerzésére, tartására, valamint használatára vonatkozó normaanyag felülvizsgálata vált szükségessé.

A törvényjavaslat több könnyítést is tartalmaz a vadászok és a sportlövők szempontjából. Például engedélyezhetik a házilagos lőszerszerelést és újratöltést azoknak, akik elvégezték az ehhez szükséges tanfolyamot. A szerelést azonban csak a kereskedelemben kapható hivatalos eszközökkel lehet majd végezni és további fontos megkötés, hogy csupán saját szükségletre.

Ugyancsak újdonságot jelenthet, hogy a rendőrség által bevont vadászfegyver-tartási engedélyekről kötelező hivatalos értesítést kell küldeni az illetékes vadászati hatóságnak. (A lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvény módosítását kezdeményező javaslatot a Parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága támogatta.)

A parlamenti expozéban Kontrát Károly belügyi államtitkár részéről elhangzott, hogy a lőfegyverek megszerzése, tartása és használata kétszázötvenezer vadász, sportlövő és egyéb polgári fegyvertartó mindennapjait határozzák meg, a jogalkotó kötelessége a 9,75 millió fegyvert nem tartó ember biztonságát és érdekeit képviselni.

Szólt arról is, hogy a lőfegyverrel elkövetett bűncselekményeket legnagyobb számban illegálisan szerzett fegyverekkel követik el Magyarországon, az engedéllyel tartott fegyvereket ritkán használják bűnelkövetéshez. (Az engedélyekkel tartott lőfegyverek aránya 2,5 száz főre vetítve, ami viszonylag alacsonynak számít az ENSZ statisztikái alapján. A becslések szerint az illegális fegyverek száma ennek többszöröse, 2011-ben egyébként több mint nyolcszáz esetben jártak el lőfegyverrel, vagy lőszerrel visszaélés miatt.)

Akik nem tarthatnak fegyvereket

Nem tarthatnak fegyvert a szándékos, személy elleni erőszakos bűntettet elkövetők, a társadalomra veszélyes bűncselekményért jogerősen elítélt bűnelkövetők. A gyakorlati tapasztalatok alapján a hatósági engedély megadását kizáró bűncselekmények és szabálysértések körét pontosítja, emellett a korábbi elítéléshez kapcsolódó kizárások időtartamának mérsékelt leszállítására is tartalmaz rendelkezést.

A módosítás eredményeként a lőfegyverek első alkalommal történő megszerzése továbbra is kizárólag hatósági engedély birtokában lesz lehetséges, az ilyen engedéllyel már rendelkező személyek a javaslat szerint újabb külön engedély nélkül szerezhetnének további lőfegyvereket; ezeket ebbe az engedélybe jegyzik be.

Brad Pitt fegyverei

A törvény kizárja a polgári felhasználású fegyverek tekintetében hatáskörrel rendelkező rendőrség, és a haditechnikai eszközökkel kapcsolatos tevékenység ellenőrzésére kijelölt szervezet, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal jogköreiben jelenleg is tapasztalható átfedéseket, párhuzamosságot.

Nagyon fontos változás, hogy definiálják ismét a tűzfegyver hazai jog szerinti fogalmát. Ennek azért van szerepe, mert a Terrorelhárítási Központ tavaly októberben csaknem száz éles lőfegyvert foglaltak le egy vecsési vámszabad területen. Az arzenált - amely többek között gépfegyvereket, géppuskákat, pisztolyokat és távcsöves puskákat is tartalmaz - Brad Pitt zombi-filmjének magyarországi forgatásán használták volna.

A magyar szervek már tavaly is eljártak, de a törvény a teljes egyértelműség kedvéért pontosít, vagyis a törvény mellékletében meghatározott eredeti fegyverek mellett már az ilyenné átalakított eszközök is beletartoznak a tűzfegyver hazai jog szerinti fogalmába.

Sőt, a jövőben az is vita nélkül tűzfegyvernek minősül, ha valaki eredetileg eltérő célra szolgáló eszközökből, akár hatósági engedély nélkül tartható eszközökből alakít ki jogellenesen fegyvert.

Nyomom követés, adattovábbítás

A lőfegyverek életútja nyomon követése érdekében a jövőben a kereskedelmi forgalomba be nem került lőfegyverek adatai is szerepelni fognak a központi nyilvántartásban, ez összhangban van a lőfegyverek tulajdonoshoz való kapcsolását mindenkor lehetővé tevő jogi szabályozásról szóló uniós irányelvvel.

Az új paragrafusok közül fontos az is, amely azt szabályozza, hogy a lőfegyver-kereskedő milyen adattovábbítási kötelezettségekkel rendelkezik. A kötelező adattovábbítás, az ehhez szükséges technikai feltételek megteremtése, a lőfegyver-kereskedői engedély feltétele.