Akár tíz évet is kaphat az M3-ason balesetet okozó nő

Vágólapra másolva!
Amennyiben ittas vezetés közben személyi sérülés is történt, akkor a legsúlyosabb következményekre lehet számítani, ami akár ténylegesen letöltendő szabadságvesztés, és végleges vezetéstől való eltiltást is jelenthet. A büntetés ebben az esetben öt évig terjedhet, ha súlyos testi sértést okoz az alkoholos befolyásoltsággal vezető személy, de akár tíz év is lehet, ha a balesetben legalább két ember hal meg - mondta el az [origo]-nak a D.A.S. JogSzerviz szakértője az M3-ason a napokban történt tragédia kapcsán.
Vágólapra másolva!

Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a Budakörnyéki Bíróság csütörtökön azt a szlovák állampolgárságú, 35 éves nőt, aki az M3-as autópályán kedd hajnalban három ember életét követelő balesetet okozott - közölte Kállai Gábor, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője.

Hozzátette, a bíróság a szökés, illetve az elrejtőzés veszélye miatt döntött az előzetes letartóztatás elrendelése mellett, miután elutasította az óvadékra és a házi őrizetre vonatkozó védői indítványt.

Tóth M. Gábor, a nő ügyvédje a Blikknek azt mondta, a balesetet okozó nő sem a helyszínen, sem a szerdai kihallgatáson nem tett vallomást. "A kirendelt szakértők feladata lesz megállapítani, mi okozta a tragédiát. Lehetett ez akár műszaki hiba, akár egy másik autó szabálytalansága, de természetesen lehetett ügyfelem hibája is" - fogalmazott az ügyvéd, aki elmondta azt is, hogy a gyanúsításban nincs szó kábítószerről, csak alkoholos befolyásoltságról.

Az [origo] megkeresésére a D.A.S. JogSzerviz szakértője kifejtette elmondta: a zéró tolerancia miatt jelentősen változtak az ittas vezetéssel kapcsolatos szankciók szabályai. A szigorítás indoka nyilvánvaló, hiszen az ittas, bódult állapotban folytatott járművezetés rendkívül veszélyes.

A zéró tolerancia azonban a csekély véralkohol szinttel rendelkezőket is komoly bírsággal sújtja, annak ellenére, hogy egy-két pohár alkoholos ital elfogyasztása után az elkövető jelentősen nem lesz veszélyesebb a közlekedés többi résztvevőjére - mutatott rá dr. Vizi András.

0,8 ezrelék alatti a véralkoholszintnél

Amennyiben a hatóság által mért véralkoholszint 0,8 ezrelék alatt maradt, és nem visszaeső személyről van szó (tehát első alkalommal történt ittas vezetés) az ügy szabálysértésnek minősül. A szabálysértésben 300 ezer forintig szabható ki pénzbírság az elkövető ellen, a minimum összeg rendszerint eléri a 100 ezer forintot. Ittas vezetésnél az esetben a hatóság rendszerint 6-12 hónap közötti időszakra vezetéstől eltiltást is alkalmaz.

Az utánképzés

A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint nem árt tudni, hogy 6 hónapnál hosszabb idejű vezetéstől eltiltás esetén kötelező utánképzést is el kell végeznie az elkövetőnek. Az utánképzés a büntető és a szabálysértési eljárásban is szóba jöhet. Az utánképzésben a közlekedési főfelügyelet végez felmérést, amely során az elkövető KRESZ tesztet ír, vezetés és pszichológiai beszélgetésen vesz részt. A vizsgálatok után kapott besorolási osztálynak megfelelően különböző tanfolyamra és orvosi - pszichológiai - foglalkozásokra kell járni. A képzés teljes összege 70-140 ezer forintot szokott elérni.

0,8 ezrelék felett

Ha a vér alkohol szint 0,8 ezrelék fölött van, már bűncselekményről beszélünk, így a jogkövetkezmények is jóval súlyosabbak - hangsúlyozta dr. Vizi András. A bűncselekmény alap büntetési tétele egy évig terjedő szabadságvesztés, amit első elkövetés esetén rendszerint nem szabnak ki letöltendő büntetésként, helyette a legtöbbször 200 ezer forint fölötti pénzbírságot alkalmaz a bíróság. Abban az esetben, ha az elkövető korábban többször is követett el ittas vezetést nagy esélye van a letöltendő szabadságvesztésnek is.

A vezetéstől eltiltás minimum egy éves időre szabható ki, ám végleges is lehet. A leggyakrabban 1-2 évre veszik el a jogosítványt és ugyanazt utánképzést kell elvégezni, mint a szabálysértéseknél.

Több ember halála esetén

Amennyiben ittas vezetés közben személyi sérülés is történt, akkor a legsúlyosabb következményekre lehet számítani, ami akár ténylegesen letöltendő szabadságvesztés, és végleges vezetéstől való eltiltást is jelenthet. A büntetés ebben az esetben öt évig terjedhet, ha súlyos testi sértést okoz az alkoholos befolyásoltsággal vezető személy, de akár tíz év is lehet, ha a balesetben legalább két ember hal meg - emelte ki a D.A.S. JogSzerviz szakértője.