Vágólapra másolva!
Míg tíz évvel ezelőtt Budapesten 53 külföldi jogi tanácsadót tartottak nyilván, addig 2008-ra csak 24-et, napjainkra pedig csak 14-en maradtak. A külföldi jogi tanácsadó a külföldi ügyvédi bejegyzésének helye szerinti hazai jogáról, az Európai Közösségek jogáról, valamint a nemzetközi jogról és az ezekkel összefüggő joggyakorlatról adhat jogi tanácsot, és e jogi tevékenységét magyar ügyvéddel, illetve ügyvédi irodával kötött együttműködési szerződés alapján végzi.
Vágólapra másolva!

Míg 2003-ban Budapesten még 53 külföldi jogi tanácsadót tartottunk nyilván, 2008-ban már csak 24-et, mára csak 14-en maradtak. Működésüket világcégek bizalma kísérte, rengeteg tudást, ügyfelet és persze árbevételt, azaz keresetet hoztak a magyar ügyvédeknek – értesült az Origó.

A külföldi jogi tanácsadó a külföldi ügyvédi bejegyzésének helye szerinti hazai jogáról, az Európai Közösségek jogáról, valamint a nemzetközi jogról és az ezekkel összefüggő joggyakorlatról adhat jogi tanácsot, vagyis a saját joguktól, a nemzetközi jogról és gyakorlatról adhatnak tanácsot és magyar ügyvéddel kell együttműködniük.

Magyar ügyvéddel és ügyvédi irodával

Külföldi jogi tanácsadó jogi tevékenységét magyar ügyvéddel, illetve ügyvédi irodával kötött együttműködési szerződés alapján végzi. A külföldi jogi tanácsadó a tevékenységét kizárólag annak az ügyvédnek, ügyvédi irodának adott megbízás alapján végezheti, amellyel az együttműködési szerződést kötötte. Ha az együttműködési szerződés úgy rendelkezik, a külföldi jogi tanácsadó a tevékenységi körében maga is elfogadhatja a megbízást.

Az együttműködési szerződés a külföldi jogi tanácsadó külföldi ügyvédi irodájával is megköthető. Külföldi jogi tanácsadói tevékenységet - legkorábban a felvétel időpontjától kezdődően - az végezhet, akit a kamara a külföldi jogi tanácsadók névjegyzékébe felvett. Ez a rendelkezés nem érinti a külföldiek magyarországi munkavállalására vonatkozó szabályokat.

Működési feltételek és névfeltüntetés

A kamara a külföldi jogi tanácsadót igazolvánnyal látja el, ám a külföldi jogi tanácsadó nem kamarai tag. A tevékenysége során kifejezésre kell juttatnia, hogy magyar ügyvédi kamarai tagként nincs bejegyezve, és nem keltheti azt a látszatot, hogy magyar ügyvédi tevékenység folytatására jogosult.

Magyar ügyvéd, ügyvédi iroda és külföldi jogi tanácsadó, illetve külföldi iroda együttműködése esetén a magyar ügyvéd neve mellett, illetőleg a magyar iroda elnevezésében fel lehet tüntetni a külföldi jogi tanácsadó, illetve a külföldi iroda nevét és az együttműködésre való utalást.

A külföldi jogi tanácsadó a tevékenysége során - a külföldi jogi tanácsadói minőségre utalással - használhatja a saját személynevét, a külföldi ügyvédi irodája nevét, a bejegyzésének államában nyilvántartott formában. A magyar ügyvéd a kamara engedélye nélkül társtulajdonosként (partnerként) csatlakozhat külföldi ügyvédi irodához.