Szellemi tulajdonjog: már vámfigyelési kérelem is benyújtható

dr. Szamosi Katalin, ügyvéd, SBGK Ügyvédi és Szabadalmi Irodák
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vágólapra másolva!
A vonatkozó 608/2013/EU rendelet 3. cikke szerint Magyarországon már vámfigyelési kérelmeket nyújthatnak be a jogosultat képviselő jogkezelő és szakmai szervezetek, vagy az adott szellemi tulajdonjoggal érintett termékkel foglalkozó érdek- és termelői csoportok, gazdasági szereplők, testületek, vagy hatóságok – hívta fel az Origó figyelmét a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogi környezet hazai specialistája, az SBGK Szabadalmi és Ügyvédi Irodák szakértője. Dr. Szamosi Katalin kiemelte: tagállamonként kizárólag egyetlen nemzeti kérelmet és egyetlen uniós kérelmet lehet benyújtani az adott tagállamban oltalom alatt álló szellemi tulajdonjog tekintetében.
Vágólapra másolva!

A csak nemzeti kérelmet a jogosult által felhatalmazott személyek, szervezetek, illetve az adott szellemi tulajdonjoggal érintett terméket előállító termelői csoportok, azok képviselői, gazdasági szereplők, testületek vagy hatóságok nyújthatják be.

A csak uniós kérelmet az Európai Unió területére kiterjedő szellemi tulajdonjog vonatkozásában, kizárólag két, vagy több tagállam területére irányultan, a jogosult által megbízott kizárólagos engedéllyel rendelkező személy nyújthatja be.

A vámhatósági intézkedés megtételére irányuló kérelmet a 1352/2013/EU bizottsági rendeletben meghatározott módon, annak 1. számú mellékletében szereplő formanyomtatványon, két példányban kell benyújtani.

Egy nemzeti, egy uniós kérelem

Tagállamonként kizárólag egyetlen nemzeti kérelmet és egyetlen uniós kérelmet lehet benyújtani az adott tagállamban oltalom alatt álló szellemi tulajdonjog tekintetében. Ha azonban a szellemi tulajdonjog két vagy több ország területét érinti, úgy egynél több uniós kérelem is benyújtható. A kötelezettségvállaló nyilatkozat a formanyomtatvány részét képezi. Költségként merül fel a raktározási, a megsemmisítési és fordítási díj megfizetése.

Az intézkedés egy évig, illetve a benne meghatározott oltalom alatt álló szellemi tulajdonjogok érvényességi idejéig érvényes. A megújítási kérelmet a határidő lejárta előtt 30 munkanappal korábban kell benyújtani – figyelmeztetett az SBGK Szabadalmi és Ügyvédi Irodák szakértője.

A kérelemben nyilatkozni lehet a postai kiscsomagokkal kapcsolatos eljárásról. Amennyiben a kérelemben beikszeltük a kérelemben, hogy kérjük az egyszerűsített eljárást, abban az esetben a vámhatóságok nem értesítenek bennünket külön-külön a kiscsomagos szállítmány érkezéséről, csak a megsemmisítés megtörténtéről és a költségekről.

Hiánypótlásra is lehetőség van – húzta alá dr. Szamosi Katalin. Ebben az esetben 10 munkanap áll rendelkezésre a hiányok pótlására. A vámhatóságok lehetőséget biztosítanak az áruk megtekintésére, bevizsgáláshoz, mintavételhez, ezeket a mintákat az elemzést követően, de legkésőbb az áruk kiadását vagy a visszatartás megszüntetését megelőzően köteles visszaszolgáltatni a vámhatóságnak, kivéve, ha ezt a körülmények nem teszik lehetővé.

Dr. Szamosi Katalin, az SBGK Ügyvédi és Szabadalmi Irodák szakértője Forrás: SBGK Ügyvédi és Szabadalmi IrodákOrigo

A kérelemnek tartalmaznia kell az eredeti áruk pontos leírását, műszaki adatait (jelölések, vonalkódok) a kérelmező adatait, kérelmező jogállása, azon iratok, melyek alapján megállapítható, hogy a kérelmező jogosult a kérelem benyújtására képviselő meghatalmazása kérelmező által kijelölt jogi és technikai ügyekben illetékes képviselő adatai.

Áruk megsemmisítése

A határozat jogosultja az áruk kiadásának felfüggesztésétől vagy azok visszatartásáról szóló értesítéstől számított 10 munkanapon belül, romlandó áruk esetében 3 munkanapon belül nyilatkozhat.

Amennyiben a nyilatkozattevő vagy az áru birtokosa e határidőkön belül nem járul hozzá az áruk megsemmisítéséhez, és azzal szemben nem emel kifogást a vámhatóságnál, a vámhatóság úgy tekintheti, hogy a nyilatkozattevő, illetve az áru birtokosa hozzájárult az áru megsemmisítéséhez.

A megsemmisítést megelőzően az illetékes vámhatóságok mintát vehetnek az árukból. A megsemmisítést megelőzően vett minták oktatási célra felhasználhatók – mutatott rá az SBGK Szabadalmi és Ügyvédi Irodák szakértője.

Nem vihető ki az Európai Unió területéről

A megsemmisítendő áruk nem vihetők ki az Európai Unió területéről, nem exportálható, nem vihetők ki újra kivitel keretében, nem vonhatóak felfüggesztő eljárás alá, nem léptethetők be vámszabad területre és nem tárolhatók be vámszabad raktárba.

A vámhatóságok engedélyezhetik, hogy ez említett árukat az Unió vámterületén belül található különböző helyek között, vámfelügyelet alatt szállítsák abból a célból, hogy vámellenőrzés mellett megsemmisítsék őket.