Sérült fogyasztásmérők: így lesz a semmiből tetemes adósságunk

villanyóra
Budapest, 2013. január 8. Bartik József, a Magyar Posta kézbesítője okostelefonja segítségével rögzíti egy villanyóra adatait az egyik IX. kerületi, Toronyház utcai lakóházban 2013. január 8-án. A posta kézbesítői olvassák le januártól az Elmű-Émász csoporthoz tartozó villanyórákat. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Kevesen vannak tudatában, hogy bárki, akinek közüzemi előfizetői szerződése van, igen könnyen súlyos jogvitába keveredhet szolgáltatójával, akaratán kívül is. A probléma forrása ebben az esetben a fogyasztásmérő készüléket lezáró matricák és egyéb védelmi eszközök megsérülésében, és az emiatt kiszabható horribilis kötbérben rejlik – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Leginkább a híradásokból tudható, hogy a közműszolgáltatók örökös harcban állnak a jogosulatlanul vételező fogyasztókkal és vállalkozásokkal. Kártérítés, kötbér, feljelentés – repkednek a különböző jogi fogalmak – fejtette ki dr. Vágány Tamás.

Kevesen vannak tudatában, hogy bárki, akinek közüzemi előfizetői szerződése van, igen könnyen súlyos jogvitába keveredhet szolgáltatójával, akaratán kívül is. A probléma forrása ebben az esetben a fogyasztásmérő készüléket lezáró matricák és egyéb védelmi eszközök megsérülésében, és az emiatt kiszabható horribilis kötbérben rejlik.

A különféle fogyasztásmérő berendezéseket (víz-, gáz-, villanyóra) matricák, plombák, zárak védik attól, hogy azokon vagy azokban illetéktelen beavatkozással bárki is manipulálja a mérési adatokat, magát a szerkezetet.

Évekig rejtve maradhat a fogyasztásmérő megsérülése

A felhasználó szerződéses jogviszonyban áll a szolgáltatóval, az általános szerződési feltételek sok egyéb mellett kitérnek arra az esetre is, amikor szerződésszegést követ el a felhasználó (fogyasztó). A valós fogyasztás eltitkolása manipuláció révén lopás, csakúgy, mint a jogosulatlan vételezés.

Az ellopott energiáért és a megrongált mérőszerkezetért kártérítést kell fizetni. Lopás nélkül is bekövetkezhet azonban a szerződésszegő magatartás a matricák és zárak megsértése vagy megsérülése révén. A szolgáltatók a kettő között nem tudnak, illetve nem akarnak különbséget tenni – emelte ki a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Pedig igen gyakori, hogy egy lakásfelújítás, költözködés közben véletlenül megsérül, elszakad valamelyik biztonsági elem, és a sérülés ténye akár évekig is rejtve marad a gyanútlan fogyasztó előtt.

Háromszázezer forint egy sérült matricáért?

Amikor nem valósul meg ténylegesen lopás, akkor a szolgáltató kötbér igényt érvényesít. A szerződésszegés ebben az esetben a jogosulatlan vételezésre alkalmassá tétel, amit a szolgáltatónak kell bizonyítania.

A gyakorlatban itt számtalan visszaélés tapasztalható, a szolgáltatók és alkalmazottaik eljárása erősen vitatható. Erős magyarázatra szorul például az, amikor egyetlen körömnyi matrica elszakadása miatt háromszázezer forint összegű kötbérkövetelést támaszt a gázszolgáltató.

A D.A.S. JogSzerviz szakérője szerint érdemes ilyen helyzetben a következőket figyelembe venni.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A szolgáltatónak kell hitelt érdemlően igazolnia, hogy valóban szerződésszegés történt (tehát például igazolnia kell, hogy korábban sértetlen volt a matrica, védőzár). Azt is a szolgáltató tartozik bizonyítani, hogy a kifogásolt változtatás valóban alkalmassá tette a fogyasztásmérőt a manipulált használatra.

Érdemes figyelni a fogyasztásmérőkre

Ha pedig mindezeket tudja bizonyítani, akkor is bírósághoz lehet fordulni a túlzott összegű kötbér mérséklését kérve. Ennek az sem akadálya, hogy a szolgáltatói üzletszabályzatot az arra illetékes szakhatóság hagyta jóvá, ez csak azt zárja ki, hogy a szerződési feltétel tisztességtelenségét állapítsa meg a bíróság.

Összességében tehát érdemes fokozott figyelemmel lenni a fogyasztásmérőkre, és ha felfedezzük a rongálódást, akkor a szolgáltató azonnali értesítésével elébe kell menni a későbbi vizsgálatnak – mondta végezetül dr. Vágány Tamás.