Milyen munkát végezhetünk gyed, gyes és gyet mellett?

dajka anya  cumi anyatej baba Sztármamák, akik a dadákra bízzák a gyermeknevelést: Jessica Albától Heidi Klumig
Vágólapra másolva!
Hatályos jogunk több formában támogatja a gyermekvállalást és gyermekgondozást. A legismertebb ellátások a gyermekgondozási díj (gyed), a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet). De vajon végezhetünk-e munkát ilyen ellátások mellett? A jogi helyzetet a D.A.S. JogSzerviz szakértője járja körül.
Vágólapra másolva!

Dr. Heinrich Renáta elmondta: a gyed folyósítására az a biztosított szülő jogosult, aki meghatározott biztosítási előzménnyel rendelkezik, és a gyermeket saját háztartásában neveli. Az ellátás a gyermek második életévének betöltéséig jár.

Tekintettel arra, hogy a Munka Törvénykönyve értelmében a szülő nőt 24 hét szülési szabadság illeti meg, ennek lejártát követően az anya ismét visszatérhet a munka világába, a gyed folyósítását ez nem fogja befolyásolni.

A gyed nem összetévesztendő a csecsemőgondozási díjjal (csed), mely az anyát a szülési szabadság tartamára illeti meg.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a szülési szabadság, illetőleg a gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt az anya felmondási védelem alatt áll, azonban, amennyiben ismételten munkába áll, ezt a biztonságos státuszt elveszíti.

A gyes elsődlegesen azon szülők ellátása, aki a gyermeket saját háztartásban neveli, folyósítása a gyermek harmadik életévének betöltéséig történik. Az ebben részesülő személy keresőtevékenységet a gyermek féléves koráig nem folytathat.

Forrás: Shutterstock

A gyet azt a szülőt, illetve gyámot illeti meg, aki saját háztartásában három vagy több kiskorú gyermeket nevel. Az ellátás a legfiatalabb gyermek harmadik életévének betöltésétől nyolcadik életévének betöltéséig jár.

Az ebben részesülő személy keresőtevékenységet maximum heti harminc órában folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha kizárólag otthoni munkavégzésre kerül sor – mondta végezetül dr. Heinrich Renáta.