Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Schönherr Hetényi: ismét változhat a magyar zálogjogi szabályozás? (2. rész)

Mind az üzleti, mind a bankszférából érkeztek olyan észrevételek, melyek szerint egyes a követelésen alapított zálogjogra vonatkozó szabályok jelentősen sérthetik a követelés kötelezettjeinek üzleti érdekeit - hívta fel az Origó figyelmét aSchönherr Hetényi Ügyvédi Iroda banki és finanszírozási csoportjának vezetője....

D.A.S. JogSzerviz

Szellemi tulajdon

Budapesti Ügyvédi Kamara

Adójog

Büntetőjog

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Özvegyi nyugdíjra házastárs, elvált házastárs és élettárs is jogosult lehet

A jogalkotó az özvegyi nyugdíj intézményével próbál segíteni azoknak, akik párjuk elvesztésével kedvezőtlenebb anyagi helyzetbe kerültek. A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint az özvegyi nyugdíjra a házastárs, az elvált házastárs és az élettárs (a továbbiakban együtt házastárs) is jogosult lehet, ha megfelel a jogszabály által támasztott...

Forrás: SBGK Ügyvédi és Szabadalmi IrodákOrigo

Az új innovációs törvény új fejezetet nyithat a kutatásokban

Számos új lehetőséget adhat az állam által támogatott tudományos kutatások és az új kutatás-fejlesztési és innovációs célok támogatásának jogi kereteit megalkotó, három hónapja hatályba lépett, 2014. évi LXXVI. törvény a Tudományos kutatásról fejlesztésről és az innovációról - mondta el az Origónak az SBGK szakértője.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Átminősíthetőek lesznek a zártkertek

A Dessewffy és Dávid valamint Társaik Ügyvédi Iroda agrárjogász szakértője szerint rövidesen mód nyílik a zártkerti ingatlanok művelés alól kivett területként való földhivatali átsorolására. A várható változásokat dr. Bolvári Zoltán ügyvéd ismerteti.

Uniós górcső alatt a hitelezők tájékoztatási és felvilágosítási kötelezettsége

A közelmúltban publikált egyik eseti döntésében (C-449/13.) az Európai Unió Bírósága - két francia jogeset kapcsán - a hitelezőket terhelő tájékoztatási és felvilágosítási kötelezettség teljesítésének lehetséges tagállami megvalósítását vizsgálta.   

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Schönherr Hetényi: ismét változhat a magyar zálogjogi szabályozás? (1. rész)

Az új Ptk. 2014. március 15-én lépett hatályba, immár több mint egy éve teljesen új alapra helyezve a zálogjogi szabályozást. Ám a jogi és az üzleti szféra részéről számos esetben kritikával illetik a változásokat, ezért a zálogjogi szabályozás több pontját is újragondolhatják a szakemberek -tudta meg az Origó a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda...

D.A.S. JogSzerviz: amikor az autótolvaj követi el a közlekedési szabálysértést

A jogszabály lehetőséget ad még olyan abszurd eset rendezésére is, amikor az üzembentartó igazolhatja: a gépjármű - a szabályszegés időpontját megelőzően - lopás következtében került ki a birtokából, és ezzel összefüggésben kezdeményezte a megfelelő hatósági eljárást. Ilyenkor mentesül a közigazgatási bírság megfizetése alól.

Megemelkedhet a fizetési meghagyási eljárások egymilliós értékhatára

A gazdasági élet és a piac igényeinek megfelelően a fizetési meghagyási eljárások jelenlegi egymilliós értékhatára feljebb emelkedhet a jövőben és a jogalkotó azt akár öt-hét millió forintnál is meghúzhatja - mondta el az Origónak a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke. Dr. Tóth Ádám - akit a napokban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével...

KRS: így kerülhetik el a pénzbírságot a betéti és közkereseti társaságok

Március 15.-én lejárt a közkereseti- és betéti társaságok számára a határidő arra vonatkozóan, hogy ezen gazdasági társaságok a működésüket az egy évvel korábban hatályba lépett Polgári Törvénykönyv hatálya alá helyezzék - hívta fel az érintettek figyelmét a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője. Dr. Hauck Arvid szerint mindenképpen javasolt...

Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

D.A.S. JogSzerviz: a rágalmazást a magánvádlónak kell bizonyítania

Mivel a rágalmazás magánvádas bűncselekmény, a vádat nem az ügyészség, hanem a sértett képviseli, vagyis az elkövető bűnösségét a magánvádlónak kell bizonyítania - mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Forrás: CMS

A munkahelyi adatvédelemmel kezdődött a CMS tavaszi rendezvénysorozata

A CMS Cameron McKenna LLP Ügyvédi Iroda interaktív rendezvénysorozata kezdődött szerdán, Budapesten azzal az első előadással, amely keretében a szakértők a munkahelyi adatvédelem számos aktuális kérdéseit járták körbe. Ilyenek voltak többek között, hogy a munkáltató miképp használhatja a kamerákat, hogyan figyelheti meg az internet, a telefon, az...

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A legfrissebb Ptk. módosítás érinti a zálogjogos hitelezők helyzetét is

A Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője szerint a február 28.-ától hatályos Ptk. módosítás megszűntette a cégbíróságok automatikus bírságolási jogát és módosított a zálogjogot érintő átmeneti rendelkezéseken. 

Forrás: Thinkstock

VJT & Partners: még jogi körökben is vitatott az e-mailben történő felmondás

A felmondás szabályaival foglalkozó cikksorozat itt olvasható első részében a VJT & Partners szakértői a személyesen, a postai úton, illetve a futárral történő felmondás közlésének szabályait járták körül, a most olvasható második részben az e-mailben történő felmondás jogi környezetét ismertetik. 

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Reinhardt

Hogyan viszonyul egymáshoz a szindikátusi és a társasági szerződés? (2. rész)

A Dessewffy & Dávid valamint Társaik Ügyvédi Iroda szakértője kétrészes írásának most olvasható második részében azt vizsgálja meg, hogy amennyiben mind a szindikátusi szerződés, mind a társasági szerződés a tagoknak az egymás közötti belső jogviszonyait szabályozza, akkor a két szerződés hogyan is viszonyul egymáshoz.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Több dologra érdemes figyelni a casco-szerződés megkötésekor

A casco-szerződés megkötésekor kiemelten fontos áttekinteni a szerződési feltételeket, melyből kiderül, hogy egy káresemény esetén mekkora lesz az önrész összege.

Forrás: AFP/Gerard Cerles

Határon túli követelésbehajtás (2.): az európai fizetési meghagyásos eljárás

Az európai fizetési meghagyásos eljárás egyszerűsíti és felgyorsítja a jogviták rendezését, valamint csökkenti az eljárás költségeit a nem vitatott pénzkövetelésekre vonatkozó határokon átnyúló ügyekben.

Forrás: Photononstop/Brigitte Merle

Törvényjavaslattal szorítanák vissza az illegális fakitermelést

Szigorítják a fakitermelés során keletkezett faanyag kereskedelmének felügyeletét, és ha a Parlament elfogadja a földművelésügyi miniszter által benyújtott törvényjavaslatot, a teljes faanyag-kereskedelmi láncot ellenőrizni tudják majd a hatóságok.

Forrás: Thinkstock

Külföldi munkavállalás: itthon nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni

Amennyiben valaki külföldre költözik, és ott munkát vállal, a külföldi ország egészségbiztosítási rendszerének hatálya alá kerül, így itthon már nem terheli az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetési kötelezettsége.

Átadták a Jedlik Ányos-díjakat

Gláser Tamás vegyészmérnök, iparjogvédelmi szakértő, Klebovich Imre gyógyszerész, az MTA doktora, Kruppa József agrármérnök és Pethő Árpád magyar és európai szabadalmi ügyvivő kapta idén a Jedlik Ányos-díjat csütörtökön Budapesten. A kétévente odaítélt honoris causa Jedlik Ányos-díjat Jeszenszky Sándor okleveles villamosmérnök, tudománytörténész...

Forrás: Origo

A szindikátusi szerződés legtöbbször rejtve marad a cégbíróság előtt (1. rész)

A Dessewffy & Dávid valamint Társaik Ügyvédi Iroda szakértője kétrészes írásának első részében azt a kérdéskört járja körül, hogy melyek azok a tipikus, jellemző kérdések, amelyek a cégbíróságok előtt legtöbbször rejtve maradó szindikátusi szerződésekben szerepelni szoktak.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Csak szigorú feltételek mellett kapcsolható ki az áram az ingatlanokban

Az áram csak szigorú feltételekkel kapcsolható ki a fogyasztók ingatlanaiban - bizonyos energiaszolgáltatók mégsem törődnek ezzel. Egyre többen fordulnak olyanok a Budapesti Békéltető Testülethez, akik még nem is tudtak arról korábban, hogy tartozásuk van, holott erről a szolgáltató köteles tájékoztatást adni.

Még több cikk
szakmai partnerek
Most
Top 12 óra
hirdetés
hirdetés
Ajánlat
Ajánlat
Olvasnivaló
Ajánlat
üzletrész direkt hirdetés
üzletrész direkt hirdetés
üzletrész direkt hirdetés