ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

> !ALROVAT_NEVE

KRS: így járhatnak el a bankok a devizahitelek elszámolásakor (2. rész)

Kihirdetésre került a Magyar Nemzeti Bank elnökének első rendelete a fogyasztói kölcsönszerződésekkel kapcsolatos elszámolás módszertanának általános szabályairól - hívta fel az Origó figyelmét a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

Új elnök a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara élén

 A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara a mai napon megtartotta éves közgyűlését, amelyen bejelentették a Kamara új elnökét.

Bán, S. Szabó: ezek a bírói döntések alakítják át a munkajogi gyakorlatot (2. rész)

A Bán S. Szabó & Partners Ügyvédi Iroda szakértői összegyűjtötték az elmúlt időszak néhány olyan legfelsőbb szintű bírósági döntését, amelyek érinthetik a magyarországi cégek munkajogi intézkedéseit és amelyek alakítják a magyar munkajogi joggyakorlatot.

D.A.S. JogSzerviz: lehet kártérítést kapni a gyógyszerek mellékhatásaira?

A gyógyszerek, vizsgálati készítmények alkalmazásával bekövetkező károkra a gyógyszertörvény és az új Polgári Törvénykönyvnek a termékfelelősségi szabályokra vonatkozó rendelkezéseit együttesen kell alkalmazni - mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Az új Polgári törvénykönyv volt a 26. Közép-Európai Közjegyzői Kollokvium fő témája

Az új Polgári törvénykönyv hatályba lépését követően felmerült kérdések, gyakorlati észrevételek adták a 26. Közép-Európai Közjegyzői Kollokvium Egerben tartott éves kollokviumának fő témáját.

KRS: a jegybank szerint ezek a devizahitelek elszámolásának szabályai (1. rész)

Kihirdetésre került a Magyar Nemzeti Bank elnökének első rendelete a fogyasztói kölcsönszerződésekkel kapcsolatos elszámolás módszertanának általános szabályairól - hívta fel az Origó figyelmét a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

Bán, S. Szabó: ezek a bírói döntések alakítják át a munkajogi gyakorlatot (1. rész)

A Bán S. Szabó & Partners Ügyvédi Iroda szakértői összegyűjtötték az elmúlt időszak néhány olyan legfelsőbb szintű bírósági döntését, amelyek érinthetik a magyarországi cégek munkajogi intézkedéseit és amelyek alakítják a magyar munkajogi joggyakorlatot.

Végrehajtások: három évről 60 napra rövidült a követelések jogi érvényesítése

Három évről 60 napra csökkentette a követelések jogi érvényesítését a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara - értesült az Origó.

Befejeződött a 26. Közép-Európai Közjegyzői Kollokvium

A közjegyzői kar hagyományaként idén már 26. alkalommal került megrendezésre a múlt héten Közép-Európai Közjegyzői Kollokvium, Egerben.

Mikor kérhető az előzetes döntéshozatali eljárás az Európai Unió Bíróságától?

Bár elvileg a jogvitában érdekelt bármelyik fél indítványozhatja az előzetes döntéshozatal iránti kérelem kezdeményezését, kizárólag a nemzeti bíróság dönt az eljárásnak az Európai Unió Bírósága előtt történő megindításáról - hívta fel az Origó figyelmét a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

Több mint 15 milliárd forintot spórolt meg a végrehajtói kamara

Több mint 15 milliárd forintot spórolt meg az elmúlt két évben a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara által fejlesztett elektronikus kézbesítési rendszer - értesült az Origó a kamara közleményéből.

Orvosi vizsgálat: alkalmatlanság esetén nem tudhatjuk meg, miért ugrik a jogsi

Bár a jogszabály igen részletesen meghatározza azt, hogy a járművezetői engedély megszerzéséhez szükséges orvosi alkalmassági vizsgálat milyen határidőkkel dolgozik, mi az eljárásrend, egy nagyon fontos körülményről nem rendelkezik: arról, hogy, ha egészségügyi alkalmatlanságot, vagy részleges alkalmatlanságot állapítanak meg, akkor ennek oka fel legyen tüntetve a szakvéleményen - mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Ezek a jogszabályok vonatkoznak a temetői rendre és a temetkezésre

A 2013. évi CXXXVIII. törvény módosította a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényt, a változások pedig érintik a hamvak temetőn, temetkezési emlékhelyen kívüli elhelyezését, a búcsúztatást, a temetkezési szolgáltatásokat, és érintik a szociális temetés, a sírhely megváltás szabályait.

A haszonélvezeti jogosult nem minden esetben köthet földhasználati szerződést

Mi lett a sorsa a nem közeli hozzátartozók közötti szerződéssel termőföldre alapított haszonélvezeti jognak?

Szellemi tulajdonjog: már vámfigyelési kérelem is benyújtható

A vonatkozó 608/2013/EU rendelet 3. cikke szerint Magyarországon már vámfigyelési kérelmeket nyújthatnak be a jogosultat képviselő jogkezelő és szakmai szervezetek, vagy az adott szellemi tulajdonjoggal érintett termékkel foglalkozó érdek- és termelői csoportok, gazdasági szereplők, testületek, vagy hatóságok - hívta fel az Origó figyelmét a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogi környezet hazai specialistája, az SBGK Szabadalmi és Ügyvédi Irodák szakértője.

D.A.S. JogSzerviz: érdemes átgondolni a pénzügyi lízing előnyeit és hátrányait

Ingatlanvásárlás előtt szóba jöhet, hogy esetleg a pénzügyi lízing lesz a választott finanszírozási forma, ám érdemes a vétel előtt átgondolni a választott finanszírozási forma adózási előnyeit és hátrányait - mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Schönherr Hetényi: még nem elterjedt a bejelentővédelmi ügyvéd intézmény

A munkáltatók által alkalmazható visszaélés-bejelentési (whistleblowing) rendszerek jogi kereteit tavaly fektette le az Országgyűlés, a vonatkozó jogszabály pedig idén januárban lépett hatályba.

Kezdő vezetői engedély: milyen korlátozásokat kell betartanunk?

A magyar szabályozás szerint a vezetési jogosultság első alkalommal történő megszerzésének napjától számított két évig a vezetői engedély kezdő vezetői engedélynek minősül - mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A Pénzügyi Békéltető Testületnél is rendezhető egy bankkal kialakult vita

Peres eljárás nélkül, a pénzügyi felügyelet mellett működő Pénzügyi Békéltető Testület segítségével is rendezhetik a magánszemélyek a bankokkal kialakult vitákat.

A KRESZ szerint szabálysértés a kerékpáros kutyafuttatás

A KRESZ rendelkezései alapján a kerékpáros kutyafuttatás szabálysértés, hiszen a közlekedési rendet szabályozó rendeletünk úgy fogalmaz, hogy "tilos kerékpárral állatot vezetni" - hívta fel az Origó figyelmét a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Januártól keményebbek a szabályok a büntetés-végrehajtásban

Jövő januárban hatályba lép az új büntetés-végrehajtási kódex.

Még mindig nagyon sok panasz érkezik a betegjogi képviselőkhöz

A betegjogi képviselőkhöz évente több ezer panasz érkezik, többnyire a nem megfelelő bánásmódot és a tájékoztatás elmaradását, vagy hiányos voltát sérelmezik a páciensek - mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Forrás: PhotoAlto/Eric Audras Titoktartás és versenytilalom a munkajogban

A munkaviszony fennállása alatt a munkavállaló általános, ...

Törvénymódosítással növelik a betétesek védelmét

Egy uniós irányelv rendelkezéseinek megfelelően új ...

Használt cikkek kereskedése: érdemes tájékozódni az adófizetésről (2. rész)

Az adófizetési kötelezettség, illetve a fizetendő adó mértékének ...

Jövő nyártól lehet az egységes elektronikus-kártya kibocsátási rendszer

Miközben folyamatosan növekszik a kártyakibocsátók száma ...

Törvénymódosítással növelnék a tőkepiaci szabályozás hatékonyságát

Az értékpapírszámla nem lesz a hagyaték része, egyértelműsítik ...

Az új Ptk. külön nevesíti a házi kedvencek által okozott kárt

Az új Polgári törvénykönyv rendelkezései között külön ...

Munkahelyi balesetnek minősül-e a csapatépítésen elszenvedett baleset?

A kiindulási pont: a munkahelyi csapatépítő tréningen balesetet ...

  Zanussi ZWQ 35104 felültöltős mosógép az eluxshop.hu-tólA+ energiaosztály, maximum 1000 fordulat/perc centrifuga, max. 6 kg ruhatöltet, késleltetett indítás
  74 900 Ft

  24 óra hírei »

  hirdetés

  SZAKMAI PARTNEREK

  Utasbiztosítási kalkulátor