ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

> !ALROVAT_NEVE

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt Januártól keményebbek a szabályok a büntetés-végrehajtásban

Jövő januárban hatályba lép az új büntetés-végrehajtási kódex. amely díjkötelessé teszi a kondicionáló terem igénybevételét a fogvatartottak számára, emellett kötelezővé ...

Használt cikkek kereskedése: érdemes tájékozódni az adófizetésről (2. rész)

Az adófizetési kötelezettség, illetve a fizetendő adó mértékének megállapítása a használt cikk kereskedése kapcsán valamennyi esetben összetett, megfelelő szaktudást igénylő tevékenység, így amennyiben nem csak egy-két ingó vagyontárgy értékesítésére kerül sor, minden esetben célszerű egy, a hasonló kérdéskörökben jártas szakértőt felkeresni - mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Jövő nyártól lehet az egységes elektronikus-kártya kibocsátási rendszer

Miközben folyamatosan növekszik a kártyakibocsátók száma folyamatosan, a szigetszerűen megvalósított fejlesztések egymással nem kompatibilisek, nem átjárhatóak - derül ki abból a törvénytervezetből, amely révén a magyar kormány, jövő augusztustól egységes elektronikus-kártya kibocsátási rendszert kíván működtetni.

Törvénymódosítással növelnék a tőkepiaci szabályozás hatékonyságát

Az értékpapírszámla nem lesz a hagyaték része, egyértelműsítik azon eszközök körét, amelyekre a befektetési vállalkozás óvadékot alapíthat, meghatározzák, hogy amennyiben egy befektetési vállalkozás végelszámolás alá kerül, a hitelezők kielégítésénél nem vehető figyelembe az ügyfeleinek a nála elhelyezett pénzügyi eszköze - többek közt ezt tartalmazza a napvilágot látott, a tőkepiaci szabályozás hatékonyságát növelni szándékozó törvénytervezet.

Az új Ptk. külön nevesíti a házi kedvencek által okozott kárt

Az új Polgári törvénykönyv rendelkezései között külön nevesítésre került az állattartás körében okozott károkért való helytállás.

Munkahelyi balesetnek minősül-e a csapatépítésen elszenvedett baleset?

A kiindulási pont: a munkahelyi csapatépítő tréningen balesetet szenved a munkavállaló.

Meghatározták, hogy mikor közérdeksértő a külföldiek ingatlanszerzése

A 251/2014. számú, októberben megjelent kormányrendelet kiegészítve a külföldiek ingatlanszerzésének korábban meglévő szabályai, meghatározta, hogy külföldiek mező- és erdőgazdasági hasznosítású földnek nem minősülő magyarországi ingatlant érintő megvásárlása esetén milyen esetben jár a közérdek sérelmével a tranzakció.

A vállalkozás neve: a jogsértések kockázata a domain név igénylésekor (2. rész)

A gazdasági élet szereplőinek nagyon fontos érdeke, hogy oda figyeljenek vállalkozásuk cégneve, védjegye és domain neve megválasztásakor, és nagyon fontos előírás, hogy a domain név igénylése, illetve használata más személy jogait (például: személyiséghez fűződő jogát, szellemi tulajdonhoz fűződő jogát stb.

Pszichológusi alkalmassági vizsgálat kell a közepesen veszélyes állat tartásához is

A Földművelésügyi Minisztérium elkészítette a veszélyes állatok tartására vonatkozó, nyáron módosult jogszabály végrehajtási rendeletének tervezetét, amelyből kiderül, hogy melyik állat tartozik a különösen veszélyes fajok közé, és ezek tartása milyen személyi és tárgyi feltételeket követel meg.

Kőfelverődés: ha nem fizet a biztosító, a bírósági per még sikeres lehet

A kőfelverődéses károkkal és hasonló esetekkel kapcsolatos közkeletű tévedések annyira elterjedtek napjainkra, hogy gyakran már a rendőrök, kárszakértők is lebeszélik a károsultat arról, hogy igényével megkeresse a károkozó biztosítóját - mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Közjegyzők Nemzetközi Uniója: 86 országból érkeztek közjegyzők a budapesti kongresszusra

Szerdától kezdődően négy napon keresztül a Közjegyzők Nemzetközi Szövetsége (L'Union Internationale du Notariat) Budapesten tartja éves kongresszusát.

Milyen névvel indítsunk vállalkozást? (1. rész)

A gazdasági élet szereplőinek nagyon fontos érdeke, hogy oda figyeljenek vállalkozásuk cégneve, védjegye és domain neve megválasztásakor - mondta el az Origónak a Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda szakértője.

D.A.S. JogSzerviz: mikor veheti el a rendőr a jogosítványt?

A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló kormányrendelet három csoportba osztja azon eseteket, amelyek bekövetkezése esetén a rendőr a helyszínen elveheti a jogosítványt - mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Ki fizeti a kárt, ha vadon élő állattal ütközik a sofőr?

Különösen ősszel szaporodnak meg a vadon állatokkal történő közúti balesetek, ütközések.

Jelentős változások a gyermektartási díj szabályozásában

Az új Polgári törvénykönyv nagyon fontos változásokat hozott a gyermektartásdíjak szabályozásában.

D.A.S. JogSzerviz: félmillió forintba is kerülhet a szabálytalan avarégetés

Az avarégetésnek nem szabad minden előzetes tájékozódás nélkül nekikezdeni, mivel annak szabályait helyi rendeletek írják elő.

Mi a teendő, ha parkolójegy ellenére megbüntettek?

A tapasztalatok szerint akadnak olyanok, akik a fizetős várakozási övezetben valóban váltottak jegyet, ám a gépjárműhez való visszaérkezéskor mégis egy kiszabott pótdíjjal találták szemben magukat - számolt be a tapasztalatokról a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A poggyászok szállításáért többlet díjat számíthatnak fel a repülőtársaságok

Előzetes döntéshozatali eljárás keretében az Európai Unió Bírósága 2014. szeptember 18.-i Ítéletében megállapította, hogy összeegyeztethető az uniós joggal az, hogy a poggyászok szállításáért többlet díjat számíthatnak fel a légi fuvarozók - hívta fel az Origó figyelmét a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

A jogszabályok speciális rendelkezéseket tartalmaznak az elektronikus szerződésekre

Mivel az internet segítségével megkötött, úgynevezett elektronikus szerződések létrejöttének időpontjában a szerződő felek sem térben, sem pedig időben nem tartózkodnak azonos ponton, a hatályos, a mindennapi szükségletek folytán kialakult jogszabályok számos speciális rendelkezést tartalmaznak a hasonló típusú szerződések vonatkozásában - hívta fel az Origó figyelmét a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Amikor az elvált szülők más tagállamban élnek és vita van a gyermek felügyeleti jogáról

Számos olyan esettel találkozunk, ahol a szülők el- vagy szétválásából adódóan, az egyik szülő egy másik tagállamba költözik és a gyermek feletti felügyeleti jog a szülők közötti jogvita tárgyát képezi.

Még két napig igényelhetnek támogatást autóvásárláshoz a mozgáskorlátozottak

Azok a személyek jogosultak a támogatást igénybe venni, akik például mozgásszervi betegség, vagy valamilyen funkcionális zavar miatt nem képesek segédeszköz nélkül a helyváltoztatásra, tehát közlekedőképességükben akadályozottak - mondja ki egy kormányrendelet.

D.A.S. JogSzerviz: mi a teendő, ha bérelt autónkkal karambolozunk?

A gépjárműbérlésre vonatkozó jogi szabályozás és gyakorlat egyike azoknak a területeknek, ahol a gyanútlan autóst alaposan félrevezetheti és megkárosíthatja a károkozó fél biztosítója - mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

KRS: öt éven belül visszakövetelhető az ajándékozott pénzen vett ingatlan

A Kúria egy nemrég napvilágot látott határozata szerint öt éven belül visszakövetelhető az ingatlan vásárlására ajándékozott készpénzen vett ingatlan - hívta fel az Origó figyelmét a fontos határozatra a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

Mikor vonhat le egy munkáltató a dolgozó béréből?

Sajnálatos tapasztalat, hogy a munkáltató a munkavállalóval szemben fennálló követelését, például kártérítési igényét egész egyszerűen úgy érvényesíti, hogy azt a munkabéréből levonja a munkavállaló hozzájárulása nélkül - mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Átalakítják az igazságügyi szakértői rendszert

Pár héten belül elkészülhet az a javaslat, amely tartalmazza az igazságügyi szakértői rendszer átalakításának javaslatát - hangzott el az Igazságügyi Minisztériumban egy sajtóbeszélgetésen.

Forrás: Zirig Árpád Origo Mikor jogszerű a munkavállalói engedetlenség?

Sokakban merül fel a kérdés: a munkavállaló mindent köteles-e ...

Eversheds: ezek a fizetési késedelemre vonatkozó szabályok az új Ptk.-ban

Az új Polgári törvénykönyv - amely a 2014. március 15-én lépett ...

Bónusz, jutalom - beszámítható a távolléti díjba?

Az új Munka törvénykönyve hatályba lépése jelentős változást ...

Vigyázat, a fogyasztó csoportok nem készpénzt, csupán vásárlói jogot adnak

A tapasztalatok szerint az emberek sajnos elvi tévedésben vannak ...

CMS: hogyan kezelje jogszerűen egy társaság az adatbázisát? (2. rész)

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság pár hete ...

    Zanussi ZWQ 35104 felültöltős mosógép az eluxshop.hu-tólA+ energiaosztály, maximum 1000 fordulat/perc centrifuga, max. 6 kg ruhatöltet, késleltetett indítás
    74 900 Ft
    hirdetés

    SZAKMAI PARTNEREK

    Utasbiztosítási kalkulátor