Forrás: BELGA/AFP/Jonas Hamers

CMS: 2015-ben fellendülhet az M&A piac?

A CMS nemzetközi ügyvédi iroda, az AIG, valamint az EMIS kutatása szerint 2014-ben lassabb volt az ügyletek áramlása a korábbi évhez képest, ám a jelentés a 2015. év vonatkozásában mégis óvatos optimizmust fogalmaz meg. 

D.A.S. JogSzerviz

Szellemi tulajdon

Budapesti Ügyvédi Kamara

Adójog

Büntetőjog

A vasárnapi zárva tartásnak nem csupán munkaerő-piaci hatásai lesznek (2. rész)

Az Oppenheim Ügyvédi Iroda szakértői szerint a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény túlmutat a munkaerőpiac határain és közvetetten ingatlanpiaci, illetve finanszírozói hatásai várhatóak. 

A termékbemutatók betiltása lehet a megoldás?

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége szerint mostanra egyértelmű vált, hogy csak a termékbemutatók betiltása hozhatja meg a várt eredményt.

Komoly kihívás a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény (1. rész)

Az Oppenheim Ügyvédi Iroda szakértői szerint a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény komoly kihívások elé állíthatja az érintett üzlethelyiségek, tulajdonosait, bérlőit és finanszírozóit.

Státuszszabályok a társasági jogban - ami belefér, és ami nem

A tavaly hatályba lépett új Ptk. kétségkívül legnagyobb újítása az volt, hogy bizonyos korlátokkal ugyan, de megengedte egy társaság tagjainak a társasági jog szabályaitól való eltérést. A bírósági gyakorlat azonban az úgynevezett státuszszabályok kidolgozásával megszorítóan értelmezi az eltérés lehetőségét.

Sok mindent kér a panaszostól a Pénzügyi Békéltető Testület

Számos kívánalomnak kell eleget tennie annak a fogyasztónak, aki vitába került egy bankkal és segítséget szeretne kérni a Pénzügyi Békéltető Testülettől.

Forrás: MTI/Soós Lajos

Évek óta várunk a családi csődvédelmi törvényre

Hosszú évek óta időről időre felröppen a hír, hogy készülőben a magáncsődről szóló törvény, a családi csődvédelemmel foglalkozó jogszabály, most úgy tűnik, komoly előrelépés történt az ügyben, miután azOrszággyűlés elfogadta a devizahitelesek megmentéséről szóló csomagot.

Forrás: MTI/Nyikos Péter

KRS: miért érdemes leltárfelelősségi megállapodást kötni?

A Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője szerint egy szokásos munkahelyi leltározás akár nem várt eredménnyel is végződhet úgy a munkaadó, mint a munkavállaló számára. Felmerül a kérdés, hogy ki felel azért, ha leltárhiányt fedeznek fel. 

Fotó: Bielik István - Origo

Napokon belül ingyenes bírósági ügyfélértesítő rendszer indul

Január végén ingyenes bírósági ügyfélértesítő rendszer indul, amellyel sok időt és energiát takaríthatnak meg a jogkeresők és a bírósági dolgozók egyaránt - mondta Kékedi Szabolcs, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) bírósági főosztályának helyettes vezetője.

Mi a teendő, ha felfedeztük a használt ingatlan hibáját? (2. rész)

A hiba felfedezését követően késedelem nélkül, igazolható módon, közölni kell a hibát az eladóval. Ennek elmulasztása szintén jogvesztéssel járhat.

Öt évig érvényesíthető a szavatosság használt ingatlan hibájáért (1. rész)

Közkeletű tévedés, hogy a használt ingatlanért állna fenn az eladó szavatossági felelőssége, ami persze nem parttalan és időben nem is korlátlan.

Forrás: MTI/Faludi Imre

Visszatartható-e fizetésünk, ha kárt okozunk a munkáltatónak?

Megtörténhet, hogy a munka során figyelmetlenség, vagy csak pusztán a körülmények hatására kárt okozunk munkáltatónknak. Mi várható egy ilyen típusú helyzetben?

Kamera a társasházban (2. rész)

Ha a kamerarendszert társasházban, a közös tulajdonban, vagy használatban lévő épületrészen, vagy helyiségben szeretnénk elhelyezni, abban az esetben a személyiségi jogok korlátozását a társasházakról szóló törvény rendelkezései szabják meg.

Hatályba lépett az új innovációs törvény

Januártól hatályos a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény, amely mind a kutatás-fejlesztési, mind pedig az innovációs támogatások kapcsán külön jogcímként nevesíti a szellemi tulajdon védelmét és hasznosítását.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Meddig terjed a szólás és véleménynyilvánítás szabadsága?

Valóban korlátlannak tekinthetők a véleménynyilvánítás és a szólásszabadság joga? Hol húzódik a határ a leírható, vagy kimondható, illetve a tiltott közlések között?  

Forrás: Marton Szilvia - Origo

Hogyan védhetjük kamerával és jogszerűen az otthonunkat? (1. rész)

A kamerarendszer kizárólag az emberi élet, a testi épség, a személyi szabadság védelmét, a jogsértő cselekmények megelőzését és bizonyítását, valamint a közös tulajdonban álló vagyon védelmét szolgálhatja.

Fotó: Mudra László - Origo

Megakadályoznák a perek szándékos elhúzását

A perek gyorsabb befejezése, az eljárások hatékonyságának a növelése, az állampolgári bizalom megerősítése a célja az új Polgári perrendtartás koncepciójának.

Forrás: PhotoAlto/Ale Ventura

Hogyan rendezhető az elvált házastársak közösen felvett hitele?

Meglehetősen gyakori eset napjainkban, hogy a válófélben lévő, elvált házastársak közös ingatlana lakáshitellel terhelt, a jog azonban ennek rendezése tekintetében is kijelöli a lehetséges törvényes megoldásokat.

Forrás: Flickr/Dennis Jarvis

Szigorodik a bemutatóra szóló részvények szabályozása

A bemutatóra szóló részvényekre vonatkozó szabályozás jelentősen szigorodik, Luxemburgban is, értesült az Origó a Gárdos, Füredi, Mosonyi, Tomori Ügyvédi Iroda szakértőjétől.

Forrás: AFP/Spencer Platt

Mit mond a jog a gépjárművekbe felszerelhető fedélzeti kamerákról? (2. rész)

A felvétel felhasználására kizárólag akkor kerüljön sor, amennyiben ehhez méltányolható és jogos érdek fűződik, például annak utólagos igazolására, hogy a gyalogos lépett ki az autó elé féktávolságon belül.

Forrás: MTI/Beliczay László

Mit mond a jog a gépjárművekbe felszerelhető fedélzeti kamerákról? (1. rész)

Napjainkban egyre elterjedtebbek a gépjárművekben rögzíthető fedélzeti kamerák, így adódik a kérdés, korlátozza-e jogszabály az ilyen típusú termékek használatát?

Még több cikk
szakmai partnerek
Most
Top 12 óra
hirdetés
hirdetés
Ajánlat
Ajánlat
Olvasnivaló
Ajánlat
üzletrész direkt hirdetés
üzletrész direkt hirdetés
üzletrész direkt hirdetés