hirdetés
Jog A jog rovat az ORIGO szponzorált melléklete
Forrás: Didier Kobi

Karácsonyi vásárlások és a jótállás szabályai (3. rész)

A karácsonyi vásárlásokkal összefüggő tudnivalókkal foglalkozó sorozatunk első részben az akciós árakkal foglalkoztunk, a második részben azt tekintettük át, hogy milyen szavatossági jogok illetnek meg bennünket akkor, hogy leértékelt terméket vásárlunk. A harmadik részben is további jó tanácsok.

Forrás: Thinkstock

Akciós termékre is vonatkozik szavatosság? (2. rész)

A D.A.S. JogSzerviz szakértői számos esetben találkoznak azzal, hogy az akciós termékekkel kapcsolatban panaszkodnak a vásárlók. Az első részben az akciós árakkal foglalkoztunk, a most olvasható második részben azt tekintjük át, hogy milyen szavatossági jogok illetnek meg bennünket akkor, hogy leértékelt terméket vásárlunk.

Fotó: Hartl Nagy Tamás

Országgyűlés előtt az ügyfélbarát adóhivatal törvénye

A gazdasági tárca ma benyújtotta az új, ügyfélbarát adóhivatal kialakításáról szóló törvénytervezetet. A cél egy hatékony, kevésbé bürokratikus szervezet felállítása, amely segíti adóügyeik intézésében a vállalkozásokat és az állampolgárokat.

Forrás: Táfelspicc

Karácsony előtti leárazások- legyen tisztában jogaival! (1. rész)

November környékén sok áruház dönt úgy, hogy "készletkisöprési akciókat" tart, vagy valamely szolgáltatására nézve jelentős kedvezményt enged. Nem árt tisztában lenni a bennünket, a fogyasztókat megillető jogainkkal, annak érdekében, hogy az akciós terméket valóban akciós áron vásároljuk meg.

Forrás: Origo

Az új polgári perrendtartás gátat szabhat a perek elhúzódásának

Az új polgári perrendtartás alkalmas arra, hogy gátat szabjon a perek elhúzódását eredményező jogintézményeknek, a keresetváltoztatásoknak, az újabb és újabb előkészítő iratok és bizonyítási eljárások előterjesztésének.

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

D.A.S. JogSzerviz: mikor vonhat le a munkáltató a munkabérből?

Mikor és milyen feltételekkel alkalmazhat a munkáltató a munkavállalóval szemben munkabérből való levonást? A Munka Törvénykönyve munkabérből történő levonásra vonatkozó szabályaitól eltérni ugyanis nem lehet, így amennyiben a törvényi feltételek maradéktalanul nem állnak fenn, úgy a levonás jogellenes.

Forrás: Thinkstock

Jár-e végkielégítés csoportos létszámcsökkentés esetén?

Bármely kisebb-nagyobb vállalkozás, vagy cég kerülhet akár önhibáján kívül is gazdasági válsághelyzetbe, mely nyilvánvalóan magával vonja a dolgozói munkabérek, esetleg a dolgozók létszámának csökkentését is. Vajon azon dolgozók, akiknek munkaviszonya ily módon kerül megszüntetésre, jogosultak-e bármilyen kompenzációra?

Forrás: Dr. Szegi Beáta, Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda

Könnyebbé válik a zártkerti ingatlanok adásvétele

Megjelent, és 2015. november 30. napjától hatályos az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló miniszteri rendelet, amelyben a zártkerti ingatlanok művelési ágának átvezetésére vonatkozó szabályok eljárási rendjét határozták meg - hívta fel az Origó figyelmét a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

Forrás: Origo

VJT & Partners: javaslatok egy dróntörvényhez (2. rész)

A belügyminiszter egy nemrég megtartott konferencián megjegyezte, hogy sürgősen meg kell teremteni a pilóta nélküli légi járművek használatának pontos jogszabályi hátterét. Ebben kíván segítségére lenni a jogalkotónak néhány javaslattal a VJT & Partners szakértője. Most a kétrészes írás második részét olvashatják, az első itt érhető el.

Forrás: MTI/Varga György

Több fontos változás a halgazdálkodási törvényben

A halállományban és a környezetben kárt okozó halfogási módszerek alkalmazása nemcsak a halgazdálkodási területeken, hanem a haltermelési létesítmények (halastavak) területén is tilalmas - mondja ki a halgazdálkodási törvény legfrissebb módosítása. Ez összhangot teremt a Berni Egyezmény elvárásaival is, ami a méreg, a váltóáram és a robbanóanyag...

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Új közbeszerzési törvény: az ördög az előkészítésben rejlik (2. rész)

A Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője szerint a közbeszerzési eljárások tekintetében kiemelkedő jelentősége van az eljárások előkészítésébe fektetett alapos munkának. Dr. Merics Lajos hangsúlyozta: a projektek megvalósítása során sokszor merül fel olyan akadály, amelyet gondos előkészítéssel el lehetett volna kerülni. A kétrészes írás...

Forrás: Thinkstock

D.A.S. JogSzerviz: komoly következményei lesznek, ha a gyerek nem jár óvodába

A közelmúltban hatályba lépett jogszabályi módosítások értelmében - némi kivételtől eltekintve - ma már kötelező a hároméves gyereknek óvodába járni, mely kötelezettség betartása, betartatása mindenekelőtt a szülők feladata. Ezen kötelezettség megszegése pedig súlyos következményekkel jár - hívta fel a figyelmet a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Forrás: Parrot

VJT & Partners: javaslatok egy dróntörvényhez (1. rész)

A belügyminiszter egy nemrég megtartott konferencián megjegyezte, hogy sürgősen meg kell teremteni a pilóta nélküli légi járművek használatának pontos jogszabályi hátterét. Ebben kíván segítségére lenni a jogalkotónak néhány javaslattal a VJT & Partners szakértője. Most a kétrészes írás első részét olvashatják.

Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson

Új közbeszerzési törvény: az ördög az előkészítésben rejlik (1. rész)

A Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője szerint a közbeszerzési eljárások tekintetében kiemelkedő jelentősége van az eljárások előkészítésébe fektetett alapos munkának. Dr. Merics Lajos hangsúlyozta: a projektek megvalósítása során sokszor merül fel olyan akadály, amelyet gondos előkészítéssel el lehetett volna kerülni. A kétrészes írás első...

Forrás: Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda

Gyógyszernek minősül-e az elektromos cigaretta? (1. rész)

A Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértője kétrészes írásában az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő elektromos cigarettákra vonatkozó jogi szabályozást, illetve a szabályozás várható irányát mutatja be. Dr. Balogh Tamás átfogó elemzésének első részét olvashatja.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

D.A.S. JogSzerviz: odafigyelni "kötelező"!

A kötelező gépjármű felelősség-biztosítás évfordulója már fél évtizede nem a naptári évfordulóhoz igazodik, ennek ellenére még mindig jelentős számú szerződés fordul az újév első napjával. A november ezért még mindig a kötelező váltás hónapjának tekinthető. - hívta fel a figyelmet a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Forrás: Jalsovszky Ügyvédi Iroda

Jalsovszky: ingyenes, de mégis drága

A társaságiadó-törvény jelenlegi szabályai akadályokat gördítenek a külföldi személyek részére történő ingyenes eszközátadások elé, az Európai Bíróság nemrégiben napvilágot látott ítélete alapján azonban feltételezhető, hogy a magyar szabály ellentétes az európai joggal - hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.

Forrás: CMS Cameron McKenna LLP Ügyvédi Iroda

Élénkül a vállalatfelvásárlások piaca Európában?

A CMS Cameron McKenna LLP Ügyvédi Iroda a Mergermarket céggel együttműködésben, 2015. őszén immár harmadik alkalommal jelentette meg az európai vállalatfelvásárlási (M&A) piacra vonatkozó éves tanulmányát "European M&A Outlook" címmel.

Forrás: Szabó Balázs [origo]

Versenyjogi Workshop a CMS budapesti irodájában

Üzlet és jog találkozása a fogyasztókért folytatott versenyben címmel Versenyjogi Workshopot tartott hétfőn a CMS Cameron McKenna LLP Ügyvédi Iroda versenyjogi csoportja Budapesten. Az előadók és a szakértők a fogyasztói viselkedéskutatás versenyjogi eszközeinek, illetve azok felhasználásának nemzetközi és hazai trendjeit tárgyalták.

Közjegyzői kollokvium Siófokon: egyszerűsödött a nemzetközi rendszer

Nagy sikerrel tartják jelenleg is Siófokon a 27. Közép-Európai Közjegyzői Kollokviumot. Az idei téma az öröklés, az öröklési szerződés, illetve öröklés határon belül és kívül egyaránt. Magyarország az egyszerűsödő nemzetközi rendszer kidolgozásában vezető szerepet játszott, ezért kapta megtiszteltetésként a rendezvény megszervezésének lehetőségét.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Kivételes esetben módosulhat a temetői rend

Kivételes esetekben behajthatnak gépjárművek a temetőkbe, így például érvényes mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkező látogatót szállító gépjárművek, időkorlátozás nélkül behajthatnak a temetőkbe, de csak abban az esetben, ha a gyalogos forgalom ezt lehetővé teszi.

D.A.S. JogSzerviz: mekkorát kell hibázni az azonnali felmondáshoz?

Mekkorának kell lennie a hibának ahhoz, hogy az a munkaviszonyunk azonnali hatályú felmondását is megalapozza? Az azonnali hatályú felmondást minden esetben indokolni kell. Az indoklásnak pedig valósnak, világosnak és okszerűnek kell lennie.

Fotó: Mudra László - Origo

Cégeket, szervezeteket is megilletnek a személyiségi jogok

A személyiségi jogok nem csupán a természetes személyeket, hanem gazdasági társaságokat és más jogi személyeket is megilletik - hívta fel az Origó figyelmét a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Forrás: Jalsovszky Ügyvédi Iroda

Jalsovszky: Luxemburg lekerül a térképről?

A Luxemburg és Magyarország között kötött kettős adóztatási egyezmény módosítása miatt a jövőbeni magyar ingatlanügyletek már nem luxemburgi cégstruktúrán keresztül kerülnek majd megvalósításra - hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője. Dr. Csővári István szerint gyorsan kell cselekedniük viszont azon vállalkozáscsoportoknak is,...

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Frank May

Közeleg a kötelező energetikai auditálási határidő

Gyorsan közeledik az Energiahatékonysági Irányelv 8. cikke szerinti kötelező energetikai auditálás elkészíttetésének határideje, 2015. december 5.-e - hívták fel az Origó figyelmét az Ormai és Társai CMS Cameron McKenna Ügyvédi Iroda szakértői. Az Energiahatékonysági Irányelv energetikai auditálási kötelezettséget előíró 8. cikkét az...

Forrás: Thinkstock

D.A.S. JogSzerviz: hogyan lehet átmenni a konkurens céghez?

Amíg egy adott munkahelyen dolgozik valaki, köteles a tudomására jutott üzleti titkot megőrizni, illetve kizárólag munkáltatója részére használhatja fel a munkája során megszerzett ismereteket. Ám mi a helyzet akkor, ha megszűnik a korábbi munkaviszony? Át lehet szerződni konkurens céghez következmények nélkül?

Forrás: Jalsovszky Ügyvédi Iroda

Jalsovszky: a nap, amikor a bérlet pénzügyi lízinggé vált

A jogi szakma évtizedes vágyát telesítette az új Ptk., amikor a nevesített szerződések közé beemelte a pénzügyi lízinget - hívta fel az Origó figyelmét a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője. Az új szabályozás azonban számos olyan elemet tartalmaz, amelyek mind adózási, mind jogi szempontból nem várt meglepetést okozhatnak az óvatlan gazdasági...

Fotó: Bielik István - Origo

CMS: az adatvédelmi törvényünk alkalmazható külföldön bejegyzett cégekre is

Egy EU-s tagállam adatvédelmi törvénye alkalmazható egy másik tagállamban bejegyzett társaságra is - állapította meg az Európai Unió Bírósága az elmúlt években nagy port felvert ügy, a Weltimmo s.r.o és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság között folyamatban lévő eljárásban - értesült az Origó a CMS Cameron McKenna LLP Ügyvédi Iroda...

Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou

KRS: a céges domain név választásánál irányadó szempontok (2. rész)

Amikor domain nevet választunk, figyelemmel kell lenni arra, hogyaz elnevezés ne ütközzön más vállalkozás cégnevével vagy más személy védjegyével. Éppen ezért a domain regisztrálás előtt ellenőrizni kell a védjegynyilvántartásban és a cégnyilvántartásban is, hogy nincs-e a választott domain névvel azonos vagy hasonló megjelölés - hangsúlyozta az...

Fotó: Marton Szilvia/Origo

Divatjog: az európai formatervezési mintaoltalom (5. rész)

A bpv JÁDI NÉMETH Ügyvédi Iroda szakértője cikksorozatának első, második, harmadik és negyedik részében a dizájnvédelem lehetséges eszközeivel, a szerzői joggal, a védjegyoltalommal és az amerikai "trade dress" intézményét foglalkozott. Dr. Francis-Hegedűs Veronika sorozatának ötödik, befejező részében az európai formatervezési mintaoltalom...

Forrás: Thinkstock

Búcsú a munkahelytől, de hogyan?

Egy munkaviszony megszüntetésekor- különösen akkor, ha az felmondással történt- adódik a kérdés, hogy hogyan váljanak el egymástól a felek. A probléma megoldására a munkajogi szabályozás megalkotta a felmondási idő fogalmát, mely a felmondás egyik jogkövetkezményének tekinthető.

Fotó: Mudra László - Origo

A biztosítási évforduló előtt mondjuk fel az Astra-szerződéseinket

A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint érdemes a biztosítási évfordulót megelőzően tett írásos nyilatkozattal felmondania az Astra Biztosítóval kötött szerződésünket. Lakásbiztosítási és más vagyonbiztosítási szerződések esetén egyszerűbben, a díjfizetés elmulasztásával is megszüntethető a szerződés, mivel ezeknél a szerződéseknél nem kell a...

Forrás: PhotoAlto/Laurence Mouton

KRS: mire figyeljen egy induló vállalkozás a cégnév választásakor? (1. rész)

Amikor egy új vállalkozást indítunk, rendkívül fontos annak a névnek, márkanévnek a kiválasztása, amelyről a vállalkozásunkat, illetve az árunkat és szolgáltatásunkat felismerik majd ügyfeleink - hívta fel a figyelmet a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője. Dr. Tamás Zita átfogó kétrészes írásában ismerteti a legfontosabb jogi tudnivalókat,...

Forrás: MTI/Simó Endre

SBGK: nincs többé biztonságos kikötő?

Az Európai Bíróság döntése szerint az Európai Bizottság azon határozata, amely a Safe Harbor (biztonságos kikötő) rendszerét kialakította, és ez alapján lehetővé tette személyes adatok továbbítását az Amerikai Egyesült Államokba, érvénytelen. Az SBGK Szabadalmi és Ügyvédi Irodák szakértője szerint a határozat következményeit jelenleg még nehéz...

Forrás: AFP/Josh Edelson

Eversheds: ez a bírósági döntés ellehetetlenítheti Európában a Facebookot?

Érvénytelenítette az Európai Bíróság az Európai Bizottság Safe Harbour határozatát. A döntés hatásai beláthatatlanok, mivel a döntés minden USA-ba irányuló adattovábbítást érint, amely a Safe Harbour rendszerrel történt eddig, így többek között olyan ismert cégekét is, mint például a Facebook, a Google, a Yahoo - hívta fel a figyelmet a Sándor...

Forrás:dr. Francis-Hegedűs Veronika

Divatjog: az amerikai "trade dress" (4. rész)

A bpv JÁDI NÉMETH Ügyvédi Iroda szakértője cikksorozatának első, második és harmadik részében a dizájnvédelem lehetséges eszközeivel, a szerzői joggal és a védjegyoltalommal foglalkozott. Dr. Francis-Hegedűs Veronika sorozatának negyedik részében bemutatja a dizájn védelmére szolgáló amerikai "trade dress" intézményét, amely a dizájn formájának,...

Forrás: Wikimedia Commons

A Visegrádi Szabadalmi Intézet nemzetközi szabadalmi hatóság lett

Szakdiplomáciai siker: az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete Genfben zajló közgyűléssorozata keretében a Szabadalmi Együttműködési Szerződés (PCT) közgyűlésének 2015. október 6-ai ülésnapján döntése alapján a Visegrádi Szabadalmi Intézetet (VSZI) nemzetközi PCT-hatósággá jelölték ki.

Forrás: Szabó Balázs [origo]

Pontosította a GVH az egyezségi kísérletre vonatkozó rendelkezéseket

A Gazdasági Versenyhivatal közleménytervezetet adott ki, melyben pontosította az egyezségi kísérletre vonatkozó rendelkezéseket - értesült az Origó.

Forrás: SBGK Ügyvédi és Szabadalmi IrodákOrigo

SBGK: egyezségi kilátások a versenyhatósági eljárásokban

A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló törvényünk módosítása lehetővé tette, hogy a Gazdasági Versenyhivatalból indult versenyfelügyeleti eljárásban a Versenytanács, a vizsgálatot lezáró jelentés alapján feltárt tényállásra figyelemmel az eljárás alá vont ügyfél és a hatóság között egy egyezség jöjjön létre - hívta...

Forrás: AFP/Philippe Huguen

Drónok: vége a felelőtlen játszadozásnak, napirenden az uniós szabályozás

A VJT & Partners szakértője szerint eddig csak játszottunk a drónokkal, de most komolyra fordulhat a helyzet. A drónok használatával kapcsolatban az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) közzétett egy javaslatot, mely az uniós szintű szabályozás bevezetésére vonatkozik.

Fotó: Origo

Több pénzügyi törvényt is módosítana a kormány

Több pénzügyi törvényt, így a tőkepiaci törvényt, a biztosítási jogszabályt és a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt is módosítaná a kormány. A szabályozás célja egyes európai uniós jogszabályok implementálása, ezzel párhuzamosan a fogyasztóvédelem erősítése.

Még több cikk
szakmai partnerek
Most
Top 12 óra
hirdetés
hirdetés
Ajánlat
Ajánlat
Ajánlat