Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Számítógépes bűncselekmények (2. rész): elvárható érdek a felderítés

A Jádi Németh Ügyvédi Iroda szakértője szerint a számítógépes bűncselekmények megelőzése, felderítése sérelmek okozását, személyiségi jogok és cégek jó hírnevének megsértését, a vagyoni és nem vagyoni jellegű károk bekövetkeztét gátolhatja meg, vagy azt csökkentheti.

D.A.S. JogSzerviz

Szellemi tulajdon

Budapesti Ügyvédi Kamara

Adójog

Büntetőjog

Forrás: MTI/Soós Lajos

Vigyázat, a repi-ajándékokra is vonatkozhat a reklámadó

Az SBGK Szabadalmi és Ügyvédi Irodák szakértője szerint a társaságok vezetőinek idén érdemes megfontolniuk, hogy megéri-e karácsonyra reklámajándékokat gyártatni és küldeni az ügyfeleknek.

Forrás: AFP/Patrick Somelet

Ismét változott a nevelőszülőkre vonatkozó szabályozás

A gyermekvédelmi törvény módosításával rugalmasabb lehet a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony, a szociális intézményi elhelyezés elutasításával szemben a bírósághoz lehet fordulni, és a nevelésbe vett vagy utógondozói ellátásban lévő, még iskolába járó gyermekeknek is ingyenes lehet a közétkeztetés a jövőben.

Forrás: Origo

Akciós termékre is jár szavatosság, garancia

Egyes kereskedők gyakorta hivatkoznak arra, hogy az akciós vagy leértékelt árura nem jár szavatosság, illetőleg garancia, ám ez nincs így.

Forrás: AFP

Számítógépes bűncselekmények (1. rész): napi egymillió áldozat?

A Jádi Németh Ügyvédi Iroda szakértője szerint a számítógépek és az internet elterjedésével életünk számottevően könnyebbé vált, ugyanakkor egyértelműen kiszolgáltatottabbak lettünk. 

SZ-K-T: a mobilfizetés biztonsága és a fejlődés lehetséges irányai (3. rész)

Merre halad a mobilfizetés biztonsága, mi várható akülönböző készpénz nélküli fizetési módok fejlődése kapcsán? A Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda szakértője háromrészes írásának befejező részét olvassák, az első és második rész itt és itt érhető.

Forrás: AFP/Imaginechina/Benjamin Gz

SZ-K-T: nem minden elektronikus pénz, ami fénylik (2. rész)

A Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda szakértője háromrészes írása első részében figyelmeztetett arra, hogy mennyire is fontos betartani a bankkártyák használatára vonatkozó biztonsági előírásokat. A most olvasható második részben az elektronikus pénzzel kapcsolatos további jogi tudnivalókat ismerteti.

Forrás: Thinkstock

Eversheds: kötelezettségek és jogok internetes vásárlás esetén (2. rész)

Nem csupán a vállalkozásnak, hanem a fogyasztónak is érdemes tisztában lenni a kötelezettségekkel és jogokkal az internetes vásárlás esetén, hiszen bizonyos esetekben például nem gyakorolható az elállási jog. A Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda szakértője kétrészes írásának második részét olvashatják, az első rész itt...

Miként örököl a házastárs az új Polgári törvénykönyv alapján?

A házastársak öröklésével összefüggésben a magyar jogrendszerben az új Polgári törvénykönyv előírásai hozták el a modern szükségletekhez alkalmazkodó válaszokat.

D.A.S JogSzerviz: komolyan kell venni a kötelező felelősségbiztosítást

Bár a kötelező felelősségbiztosítás díjának emelkedése kedvezőtlen esemény, a biztosítási kötelezettség teljesítésének elmaradása sokkal magasabb kiadásokat vonhat maga után.

Eversheds: az elállási jog internetes vásárlások esetén (1. rész)

Az elállási szabályok ismerete a karácsonyi tömeges internetes vásárlások során különösen fontos lehet a fogyasztók számára, hívja fel a figyelmet kétrészes írásában a Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda szakértője.

Forrás: AFP/Getty Images/Ari Perilstein

A pénzügyi válság miatt jött létre az új biztosítási törvény

A pénzügyi válság óta felhalmozódott piaci és felügyeleti tapasztalatok akarták jogszabályban hasznosítási, ezért született meg az új biztosítási törvény.

Forrás: AFP/Klaus Ohlenschläger

SZ-K-T: léteznek kockázatai az online és mobilfizetésnek (1. rész)

A Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy bár azt mindenki eldöntheti, hogy a különböző online, vagy mobilfizetési megoldások közül melyik számára a legkényelmesebb, ám annak megítélése, hogy ezek mennyire biztonságosak, már nehezebb kérdés.

Forrás: AFP/Hans Wiedl

Munkajog: hátrányokkal is járhat a vezető állás

A vezető állású munkaviszonynak az előnyök mellett léteznek hátrányai is, ezeket pedig a munkajogi jogszabályok pontosan rögzítik is.

SZKT: a munkahelyi dohányzás korlátozásának lehetőségei

A Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda szakértője arra adja meg a választ, hogy hol, mikor és mennyi ideig dohányozhatnak a munkavállalók munkanapjuk során.

Sportsérülés más hibájából: követelhetünk-e kártérítést?

Mivel a sport sok esetben magában hordozza a sérülés veszélyét is, felvetődik, mit tehetünk akkor, ha a sérülés nem puszta véletlen, vagy figyelmetlenség, hanem valaki más magatartásának közvetlen következménye?

Forrás: Origo

Milyen költségekre kell számítanunk ingatlanvásárlás során?

Az ingatlan adásvételi eljárásoknál a vételár utáni második legmagasabb kiadási tételt az ingatlan vételárának függvényében alakuló vagyonszerzési illeték jelenti, de számolni kell a közjegyzői, ügyvédi és földhivatali költségekkel is.

Forrás: VJT & Partners

Wrongful trading: veszélyben lehet az ügyvezető magánvagyona

A VJT & Partners szakértői szerint, ha egy cég felszámolási eljárás alá kerül, és valamelyik hitelező megnyeri a társaság vezető tisztségviselője felelősségének megállapítása céljából indított pert, akkor az ügyvezető a  magánvagyonával felel a hitelező követeléséért.

Forrás: Thinkstock

Közösségi média: mit tehetünk a sértő megnyilvánulásokkal szemben?

Mit lehet tenni abban az esetben, ha valamelyik közösségi portálon rólunk szóló, sértő megnyilvánulással szembesülünk?

Forrás: AFP/Toru Yamanaka

Hogyan előzhetik meg a cégvezetők a munkaügyi bírságot?

Mivel egy cég számára komoly költségei lehetnek a munkaügyi bírságnak, a társaságoknak érdemes igénybe venniük az úgynevezett komplex munkajogi compliance audit szolgáltatást.

Házassági vagyonjog (4. rész): mi lesz a házastársak hiteleivel, adósságaival?

Főszabályként a házastársak akkor is egyetemlegesen felelnek a felvett hitelekért, ha csak az egyikük írta alá a szerződést.

Még több cikk
szakmai partnerek
Most
Top 12 óra
hirdetés
hirdetés
Ajánlat
Ajánlat
Olvasnivaló
Ajánlat
üzletrész direkt hirdetés
üzletrész direkt hirdetés
üzletrész direkt hirdetés