hirdetés
Jog
Forrás: Origo

Az üzlet nem köteles kiadni az ott balesetet szenvedett ügyfelének a kamerafelvételt

Egy üzletben egy ügyfél balesetet szenvedett, majd kérte a baleset időpontjában készült kamera felvétel kiadását, ám az üzlet igazgatója ezt megtagadta. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állásfoglalását az eljáró jogi képviselő abban kérte, hogy megkaphatja-e az ügyfél a kamera felvételét vagy csupán tájékoztatást kérhet a...

Forrás: MTI/Balázs Attila

Diákmunka és az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás (2. rész)

Bár a diákmunkára alapvetően az általános munkajogi szabályok irányadók, a szabályozásban megjelenő speciális elemek mindenképpen szükségessé teszik a jogszabályi környezet ismeretét a leendő munkáltatók számára. A Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője, dr. Korim Balázs kétrészes írásának második részét olvashatja, az első rész itt érhető...

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hosszú évek vajúdása megszavazták a magáncsőd intézményét

Elfogadta az Országgyűlés a magáncsődtörvényt és ezzel pont került egy évek óta húzódó törvényalkotási folyamatra. Az Origó az elmúlt négy évben folyamatosan foglalkozott a tízezrek sorsát érinthető törvényjavaslattal, ezek a legfontosabb kitételek.

Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson

Meddig terjed a munkáltató utasítási joga?

A munkáltatót a Munka törvénykönyve alapján utasítási és irányítási jog illeti meg, melynek értelmében a munkavállaló a munkáltató által meghatározott normák és szabályok szerint köteles elvégezni a munkáját. Azonban sokan nem tudják, hogy ezen utasításoknak vannak korlátai, melyek keretet szabnak a munkáltatónak.

Forrás: Thinkstock

A diákmunkával kapcsolatos jogi szabályozás a foglalkoztató szemével (1. rész)

Bár a diákmunkára alapvetően az általános munkajogi szabályok irányadók, a szabályozásban megjelenő speciális elemek mindenképpen szükségessé teszik a jogszabályi környezet ismeretét a leendő munkáltatók számára. A Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője, dr. Korim Balázs kétrészes írásának első részét olvashatja.  

Szellemitulajdon-védelem és vállalati teljesítmény Európában

A Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) ebben a hónapban mutatta be legújabb elemzését "Intellectual property rights and firm performance in Europe: an economic analysis" címmel, amely az európai vállalatok iparjogvédelmi aktivitása és gazdasági teljesítménye közötti összefüggésekre fókuszál.

Forrás: MTI/Beliczay László

Mit jelent az, hogy munkaidőkeretben vagyunk foglalkoztatva?

Sok munkavállaló a munkaszerződése aláírása kapcsán, vagy konkrét jogi probléma felmerülésekor szembesül azzal, hogy 4, 6 hetes munkaidőkeret által foglalkoztatja őt a munkáltató. De mit is jelent pontosan ez, s milyen hatással van a munkaidő beosztására? A jogintézmény jelentőségét a D.A.S. JogSzerviz szakértője tekinti át.

Forrás: Thinkstock

D.A.S. JogSzerviz: a Facebooknak is vannak felhasználási feltételei

A Facebook felhasználási feltételei két alapvető dokumentumban kerültek rögzítésre: a "Facebook-alapelvek"-ben és a "Jogi és Felelősségi Nyilatkozat"-ban - hívták fel az Origó figyelmét a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

Forrás: MTI/Bugány János

Július elejéig lehet véleményezni az új vadgazdálkodási törvényt

Mivel a jelenleg még hatályos vadgazdálkodási jogszabályok szabályozási alapja az 1990-es évek közepére nyúlik vissza, a közel húsz éves jogszabály egyes rendelkezései a társadalmi, gazdasági, kulturális és technikai változások következtében idejétmúltnak és a mindennapi gazdálkodási életben túlhaladottnak bizonyultak. Ez az oka az új...

Forrás: Origo

Magyar Országos Közjegyzői Kamara: tudnivalók az élő végrendeletről

Az Egészségügyi Törvény lehetőséget biztosít egy olyan közjegyző által okiratba foglalt nyilatkozat megtételére is, amelyben a beteg előzetesen nyilatkozik arról, hogy melyek azok a terápiás eljárások vagy beavatkozások, amelyeket későbbi esetleges cselekvőképtelenné válása esetére vissza kíván utasítani.

Fotó: Szabó Balázs [origo]

Fogd a pénzt és... maradj! (2. rész)

Az Állami Számvevőszék nemrégiben közzétett megállapításaira reagálva az adóhatóság szigorított végrehajtási gyakorlatán, és amint módja van rá, azonnal beszedi az adózóktól a neki járó adóforintokat - értesült az Origó a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértőjétől. Dr. Fehér Tamás kétrészes írásának második részét olvashatják.

Forrás: AFP

Így szabályozták újra a jogszerű földhasználatot

Az Országgyűlés elfogadta a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény módosítását. A módosítás célja a jogszerű földhasználat újraszabályozása oly módon, hogy a gazdák még egyszerűbben juthassanak hozzá a támogatásokhoz.

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Fogd a pénzt és... maradj! (1. rész)

Az Állami Számvevőszék nemrégiben közzétett megállapításaira reagálva az adóhatóság szigorított végrehajtási gyakorlatán, és amint módja van rá, azonnal beszedi az adózóktól a neki járó adóforintokat - értesült az Origó a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértőjétől. Dr. Fehér Tamás kétrészes írásának első részét olvashatják.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Magas színvonalú jogászminisztérium jött létre

Magas színvonalú jogászminisztérium jött létre az Igazságügyi Minisztérium létrehozásával - értékelte a múlt évet Trócsányi László igazságügyi miniszter az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtti meghallgatásán.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

SZTNH: hogyan védjük meg szellemi tulajdonunkat?

Magyarországon a szellemi tulajdon védelméért felelős kormányhivatal a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, amely szakértőinek segítségével készült írásban összefoglalunk bár fontos dolgot abban a tekintetben, hogy miképp védhetjük meg szellemi tulajdonunkat.

Forrás: MTI/EPA/EFE/Zipi

Germanwings-tragédia: mihez kezdhet a munkáltató a pszichológiai vizsgálattal? (2. rész)

A közelmúlt súlyos repülőgép-katasztrófája rávilágított arra, hogy egyes munkakörökben különös súlya van a munkavállaló pszichés alkalmasságának, egészségének. A D.A.S. JogSzerviz szakértője kétrészes írásának most olvasható második részében arra keresi a választ, hogy mihez kezdhet a munkáltató a pszichológiai vizsgálattal?

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A végrehajtóknak jogi végzettséget kell szerezniük 2022-re

Az Igazságügyi Minisztérium törvénymódosítása alapján számos olyan terület lesz, ahol alapjaiban fog megváltozni a hazai végrehajtókra vonatkozó szabályozás, és így a mindennapi életük is. Jogi végzettséget kell szerezniük, kinevezésük meghatározott időre szól.

Forrás: Germanwings

Germanwings-tragédia: mikor lehet pszichológiai vizsgálat a munkahelyen? (1. rész)

A közelmúlt súlyos repülőgép-katasztrófája rávilágított arra, hogy egyes munkakörökben különös súlya van a munkavállaló pszichés alkalmasságának, egészségének. A témát a D.A.S. JogSzerviz szakértője kétrészes írásában járja körül, az első részt most olvashatja.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Szigorítottak a versenytörvényen

Az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás szerint a kis- és középvállalkozások első jogsértésekor - egyes súlyosabb jogsértések kivételével - bírság kiszabása helyett figyelmeztetést lehet adni. A módosítás rögzíti a figyelmeztetéssel nem zárható, súlyos jogsértéseket is.

Forrás: Szabó Gábor

Mit tehet a felperes, ha a bíróság késlekedik?

A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint a hatályos jogszabályok kimondják, hogy amennyiben a törvény a bíróság részére az eljárás lefolytatására, eljárási cselekmény elvégzésére vagy valamely határozat meghozatalára határidőt állapított meg, azonban az eredménytelenül telik el, abban az esetben - többek között - a perbeli felek kifogást...

Forrás: MTI/EPA/Steffen Schmidt

Magyar Országos Közjegyzői Kamara: mi van, ha az örökhagyónak devizahitele volt?

Az örökség sosem öröm, és nemcsak azért mert, valaki halálához kötődik, hanem azért is, mert a filmekkel ellentétben nemcsak hatalmas vagyont, családi kastélyt, hanem bizony jelentős összegű adósságot is lehet örökölni. Az új Ptk. tavaly március 15-én lépett hatályba, azonban a legfrissebb törvénykönyvben sincs pontos útmutatás arra vonatkozóan, mi...

Forrás: AFP/Gerard Cerles

KRS: lényeges változásokra számíthat, aki augusztus 17-e után örököl

Az Európa Tanács 650/2012/EU rendelete olyan fontos változásokat hoz az öröklési ügyekben, hogy az érintett személyeknek minden esetben ajánlott, hogy a már meglévő végrendeletüket felülvizsgálják a rendelet szabályaira tekintettel, illetve az, aki most végrendelkezni kíván, az új szabályok fényében rendelkezzen hagyatékáról - hívta fel az Origó...

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

D.A.S. JogSzerviz: mi minősül üzemi balesetnek?

Bár a munkavédelemmel kapcsolatos jogi szabályozás, illetve az ehhez kapcsolódó gyakorlatban megjelenő eljárások napjainkban egyre elterjedtebbek, azonban az úgynevezett üzemi balesetek bekövetkezését ezen óvintézkedések és rendelkezések betartásával sem tudjuk száz százalékosan kizárni. De vajon mit tekinthetünk egyáltalán munkahelyi balesetnek,...

Forrás: Jalsovszky Ügyvédi Iroda

Ami az enyém, az a tiéd is - vételi opció a társaság tagjai között

Társaságok tagjai között gyakori üzleti megoldás vételi jog (úgynevezett opció) kikötése, amely számos üzleti érdeket képes támogatni. Több jogi korlát nehezíti azonban ilyen jellegű opció kikötését, amelyre a feleknek figyelniük kell, ha az esetleges csapdahelyzeteket el akarják kerülni - figyelmeztetett a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.

Forrás: AFP/Frank Rumpenhorst

Könnyebb lesz az árkartell áldozatainak a kártérítése

A közelmúltban közzétett európai uniós irányelv révén könnyebben és hatékonyabban érvényesíthetik kártérítési igényeiket a versenyjogi jogsértéseket elszenvedő vállalatok és fogyasztók. Ráadásul, valószínűleg az eljárások további elhúzódásától sem kell tartani - hangsúlyozta az Origónak a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.

Forrás: http://blog.gdn-ingatlan.hu/eledezik-a-lakaspiac/

Hogy érhetjük el, hogy a társasházi közgyűlés tárgyalja a felvetésünket?

Megtörténik, hogy egy társasházban a tulajdonostársak és a közös képviselő, illetve intézőbizottság között kialakul nézeteltérés, vagy egyéb okok folytán a közös ügyek intézése elakad. Mit tehetünk ilyen esetben?

Forrás: PhotoAlto/Ale Ventura

A Bérgarancia Alap jelenthet mentőövet a munkavállalóknak

A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint a bérgarancia támogatással a felszámolás alatt álló gazdálkodó szervezetnek a munkavállalóval szemben fennálló kiegyenlíthetetlen bértartozásra előlegezhető meg. Fontos azonban pontosan meghatározni, hogy mi is minősül bértartozásnak.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

bpv JÁDI NÉMETH: A változó földgáztörvény versenyjogi vonatkozásai (2. rész)

A nemzeti és EU versenyhatóságok kiemelt fontosságú ügyként tekintenek a gázpiacok likviditásának és a földgáz zavartalan áramlásának biztosítására - mondták el az Origónak a bpv Jádi Németh Ügyvédi Iroda szakértői. A kétrészes írás második részét olvassa, az első rész itt érhető el.

Fotó: Origo

D.A.S. JogSzerviz: meddig állhatok el áruvásárlásnál a fogyasztói szerződéstől?

Gyakori tévhit, hogy a fogyasztót egy adott kereskedelmi egységben vásárolt termék esetében is elállási jog illeti meg a vásárlástól számított néhány napon belül, és a visszaszolgáltatás ellenében indoklás nélkül jogosult a vételár visszakövetelésére. A hatályos jogi szabályozásban ilyen tartalmú előírás nem szerepel - figyelmeztetett a D.A.S....

Forrás: Photononstop/Sylva Villerot

Így fog működni a családi csődvédelem jogintézménye

A családi csődvédelem önkéntesen lesz választható, az eljárásra a hitelezők senkit nem kötelezhetnek majd, bevezetése pedig két lépcsőben történik. A magáncsőd lényege, hogy az adós számára elengedik a tartozása egy részét, amennyiben betartja a mellé rendelt vagyongazda feltételeit.

Forrás: Amazon

VJT & Partners: a repülő drónok jogi korlátai (videóval is!)

A drónokkal manapság már szinte mindent lehet: művészi fotókat készíteni, titkos adatokat gyűjtetni, embereket megfigyelni, emberéletet menteni és kioltani. Kérdés, hogy ezek a féktelenül repkedő szerkezetek milyen jogi korlátokba ütközhetnek? A VJT & Partners szakértői válaszolnak (a cikkhez videó is tartozik!).

Forrás: Origo

bpv JÁDI NÉMETH: Fontos változások a földgáztörvényben (1. rész)

A 2015. évi V. törvény areleváns EU szabályozással együtt nagy valószínűséggel lényegében az összes földgázellátásra vonatkozó és rendszerhasználati szerződés korrigálását teszik szükségessé a teljes földgáziparban, a nagy ipari, a földgázszállító hálózathoz közvetlenül kapcsolódó felhasználókat is beleértve - hívták fel az Origó figyelmét a bpv...

Forrás: MTI/Marjai János

D.A.S. JogSzerviz: követelhető kamatos kamat diákhitelünk után?

A tanulók sok esetben veszik igénybe a diákhitel nyújtotta lehetőségeket, ami az aktuális gondok megoldásában segítségükre lehet, azonban előfordulhat, hogy a hitelösszeg törlesztés során a felmerülő kamatok csak fokozzák a hallgatókat érintő anyagi terheket. A hasonló típusú esetekben joggal merülhet fel a kérdés: lehet-e diákhitel után kamatos...

Forrás: PhotoAlto/Gérard Launet

VJT & Partners: a felmondás indokolása (4. rész)

A VJT & Partners szakértői cikksorozatuk utolsó, befejező részében a felmondás indokolásával foglalkoznak. A sorozat első, második és harmadik része is elolvasható.

Pénzügyi fogyasztóvédelmi hangoskönyv indult

Az akadálymentesített internetes honlap segítségével nem csupán a fogyatékkal élők, így például látássérültek, hanem a hétköznapok fogyasztóinak köre is általánosságban eligazodik a rendelkezésre álló pénzügyi termékek széles skáláján, ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet.

Amikor a NAV segít

Viszonylag közismert, hogy a NAV nyilvántartást vezet az eladott ingatlanok értékéről és ez alapján választja ki ellenőrzésre azon tranzakciókat, ahol feltételezhetően az illetékkiszabásra bejelentett érték alacsonyabb, mint a valós piaci érték. Kevesen tudják azonban, hogy ebből a nyilvántartásból, csupán 7500 forintos alapdíjért az adózók is...

Változik a személyszállítási törvény

Az elektronikus jegy bevezetéséhez szükséges szabályokat is tartalmazza a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvényt módosító javaslat, amely többek között biztonsági okokból lehetővé teszi a jegy és bérletértékesítő berendezésekkel történő kép- és hangfelvétel készítését.

Forrás: MTI/Czika László

A ló túlsó oldalán - veszélyek az "off-shore" szabályozásban

Indokolatlan veszélyeket rejt a multinacionális cégek számára az állami támogatások "off-shore" szabályozása. A közpénzek felhasználásával kapcsolatos "off-shore ellenes" jogszabálycsomag azzal a méltányolható céllal került 2011-ben bevezetésre, hogy ne juthassanak ellenőrizhetetlen tulajdonosi hátterű off-shore cégek hazai és uniós...

Forrás: Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda

Eversheds: a cookie (süti) megítélése a hazai és nemzetközi jogban

A honlapok tulajdonosainak, üzemeltetőinek saját érdekükben érdemes odafigyelniük arra, hogy a cookie-k használatáról megfelelő tájékoztatást adjanak - hívta fel az Origó figyelmét a Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda szakértője. Dr. Sándor Judit kiemelte: a cookie-k használatának a segítségével a honlap üzemeltetője...

Forrás: 123rf.com

CMS tavaszi rendezvénysorozat: eladó és vevő egy hajóban

A CMS Budapest Spring Breakfast Series elnevezésű üzleti reggeli sorozatának negyedik előadását rendezték meg, amelynek a címe a következő volt: "Tranzakciók - röviden a trendekről, valamint az adatvédelmi és GVH engedélyezési kihívásokról". A CMS Cameron McKenna LLP Ügyvédi Iroda szakértői az M&A tranzakciókhoz kapcsolódóan megvizsgálták a...

Forrás: Thinkstock

KRS: mit tehetünk a kéretlen levelek és hírlevelek ellen?

Aki internetet használ, és rendelkezik e-mail címmel szinte törvényszerű, hogy kéretlen leveleket kap. Leggyakrabban reklámokat, nyereményjátékra vonatkozó felhívást, hírleveleket kapunk; de vajon az e-mail küldői, jogszerűen jutottak hozzá, az e-mail címünkhöz, illetve jogszerűen küldhetnek ilyen üzeneteket részünkre? Tehetünk valamit ellene? A...

Még több cikk
szakmai partnerek
Most
Top 12 óra
hirdetés
hirdetés
Ajánlat
Ajánlat
Ajánlat