A Facebook már bírósági értesítésre és bizonyításra is használható

Vágólapra másolva!
Az ausztrál Legfelsőbb Bíróság nemzetközi precedenst teremtő döntése szerint a Facebook már bírósági értesítésre, angliai, kanadai jogesetek pedig azt mutatják, releváns bizonyítékként is használható. A közösségi médiajog egyik hazai szakértője, dr. Ijjas Balázs szerint azonban a hazai kézbesítési szabályok egyelőre nem, és belátható időn belül, valószínűsíthetően nem is teszik majd lehetővé az ausztrálhoz hasonló gyakorlat kialakulását.
Vágólapra másolva!

A Dessewffy, Dávid és Társai Ügyvédi Iroda szakértője szerint a Facebook jelentőségét mutatja, hogy a hivatalos szervek ma már egyre több országban figyelembe veszik a közösségi oldalon közzétett információkat. Ennek kitűnő példája, hogy Ausztráliában a Legfelsőbb Bíróság úgy határozott, hogy a Facebook-ot bírósági értesítés közlésére is lehet használni.

Dr. Ijjas Balázs rámutatott: ezt a történelem során először, egy ausztrál ügyvéd Mark McCormack kérésére mondta ki a bíróság. McCormack, aki a bírósági eljárásban a hitelt nyújtó felperest képviselte, az eljárás folyamán a Facebook útján közölt egy jogerős bírósági dokumentumot a hitelt felvevő, és azt vissza nem fizető alperesekkel. A bíróság ezt hivatalos értesítésnek fogadta el.

Az ausztrál bíróság úgy ítélte meg, hogy ésszerű és indokolt a közösségi oldalt arra használni, hogy olyan személyekkel lépjenek kapcsolatba, akiket hagyományos értesítés útján nem tudnak elérni. Az ausztrál ügyvéd, aki a több mint százezer ausztrál dollárt kölcsönadó pénzügyi intézményt képviselte, elmondta: azt követően lépett kapcsolatba az interneten keresztül az alperesekkel, hogy azokról kiderült, nem elérhetőek a hivatalos postai címükön.

Miután az adósokat marasztaló ítéletet meghozta a bíróság az adósok távollétében, McCormack úr sikeresen meggyőzte a bíróságot arról, hogy azt a Facebook segítségével közölhesse az adósokkal. Az ausztrál Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy mivel az alperesek Facebook-fiókja beazonosíthatóan tartalmazta a nevüket, születési idejüket, és "barátjuknak" jelölték meg egymást, a bírósági irat a megfelelő személyek részére kerül kézbesítésre.

Magyar adós egyelőre "nincs veszélyben"

A Dessewffy, Dávid és Társai Ügyvédi Iroda szakértője szerint tekintettel arra, hogy a magyar Polgári Perrendtartás alapján a bírósági iratokat főszabályként postai szolgáltató útján kell kézbesíteni, a magyar adósoknak jelenleg nem kell attól tartaniuk, hogy a Facebook-fiókjukba való belépéskor hivatalosan átvesznek egy marasztaló ítéletet.

Nem valószínű, hogy a közeljövőben olyan mértékben változnak a kézbesítésre vonatkozó hazai szabályok, ami lehetőséget adna arra, hogy a bírósági ítéleteket a Facebook-on keresztül közöljék hivatalos formában - mutatott rá a közösségi médiajog egyik hazai szakértője.

Az angol példa

Angliában egy hasonló ügyben Hilary Thorpe ügyvéd a bírósági eljárás során nem tudta kézbesíteni a bírósági idézést az ellenérdekű adósnak. A bíróság az adóst annak pénzügyi helyzetéről kívánta meghallgatni, de ez a sikertelen kézbesítés miatt kudarcba fulladt. Hilary Thorpe felidézte az ausztrál Legfelsőbb Bíróság döntését, amelyben engedélyt adott a bíróság ítéletének hivatalos közlésére a Facebook-on keresztül.

A hastingsi bíróság elfogadta Thorpe ügyvéd érvelését, és engedélyezte a bírósági idézés Facebook-on történő közlését, melyet hivatalos közlésnek fogadott el. A döntést követően a kérelmet előterjesztő ügyvéd előadta, hogy a bíróság döntése lehetővé tette, hogy a hitelező további információt szerezzen az adósról, ami az adósság behajtásához elengedhetetlenül szükséges.

Dr. Ijjas Balázs kiemelte: a magyar Polgári Perrendtartás lehetőséget ad arra, hogy az idézést sürgős esetben elektronikus levél útján közöljék, így elméletileg nem lenne kizárt, hogy a Facebook-on a jogszabály szerint elektronikus levélben közöljön idézést a bíróság. Ez azonban feltételezné, hogy a bíróság is megtalálható legyen a Facebook-on, aminek nem sok realitása van a közeljövőben.

Baleset és görög tánc

Egy másik precedens értékű ügyben, Kanadában a felperes egy autóbalesetben elszenvedett fizikai és testi sérülések miatt perelt. Az eljárás során a bíróság elrendelte, hogy a felperes Facebook oldalát vizsgálják meg, annak érdekében, hogy megbizonyosodjanak a korábban előadott bizonyítékok valósságáról. Ontario város bírája, David Brown a döntés indoklásában előadta, hogy a Facebook alapvető természete, hogy ott személyes információkat osztunk meg magunkról másokkal, ezért valószínűsíthetően a felperes adatlapja is tartalmaz az ügy szempontjából releváns információkat arról, hogy a felperes a balesetet követően milyen életvitelt folytatott.

Ezt követően a védelem jogi képviselői olyan, a balesetet követő időszakban készült fényképeket találtak a felperesről a Facebook-on, melyeken görög táncot táncol, ezzel bizonyítva állításának hamisságát. A Facebook növekvő szerepére utal, hogy a kanadai bíróság ezt a bizonyítékot relevánsnak találta az eljárás során - húzta alá a Dessewffy, Dávid és Társai Ügyvédi Iroda szakértője.