Egyre több panaszos szerint pótdíjazták parkolójegye ellenére

Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban az ügyfélszolgálatokon megszaporodott azon állampolgárok száma, akik szerint érvényes parkolójegyük ellenére pótdíj megfizetésére kötelezték őket; a jogvitában az üzembetartók, sofőrök azt állítják, hogy megvásárolták a jegyet, míg a pótdíjazás elindítója szerint azt nem megfelelő, nem látható módon helyezték ki - számolt be az [origo]-nak tapasztalataikról a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Visszatérő eset az ügyfélszolgálatokon: a sofőr megváltotta a parkolási jegyet, kihelyezte a gépjárműre, majd ügyei elintézését követően visszatérve azt tapasztalja, a jegy hiánya miatt pótdíjazta a parkolást ellenőrző illetékes - mondta el dr. Burján Zsuzsanna. A legfontosabb kérdés, mi állhat az ügy hátterében, és a megváltott parkolási jeggyel vajon milyen lehetőségei vannak a pórul járt üzemben tartónak?

A Fővárosi Közgyűlés rendelete határozza meg Budapest fizetős parkolási övezeteit, és azt, hogy azok területén mekkora összeg ellenében lehetséges parkolni. A sofőr, az üzembentartó alapvető kötelezettsége a kijelölt helyeket a parkolási jegyet megváltani és megfelelően, jól látható módon a gépjármű műszerfalára kihelyezni.

A parkolási jegyeket ellenőrző őrök azt vizsgálják, hogy a fizetős övezetben parkoló gépjárműre megváltotta-e az érintett sofőr a parkolási jegyet. Ezt nyilvánvalóan a jól látható helyen kihelyezett jegy alapján tudja a parkolási ellenőr vizsgálni. Ha az ellenőr nem látja a jegyet, kénytelen "mikulás csomagot" kihelyezni a gépjárműre.

Az "első szélvédő üvege mögött"

A D.A.S. JogSzerviz szakértője rámutatott: a 30/2010 fővárosi közgyűlési rendelet tartalmazza a parkolási jegy megváltására vonatkozó szabályokat. Eszerint a várakozási övezeten belül várakozási jegyet (parkolási jegyet), külön felhívás nélkül, vagy a kihelyezett parkolási automatáknál, vagy mobiltelefonos díjfizetési rendszeren keresztül, vagy kézi beszedésű parkolójeggyel kell megváltani.

A közgyűlési rendelet még azt is szó szerint meghatározza, hogyan kell a sofőrnek kihelyeznie a parkolási jegyet, amikor azt írja, hogy "a parkolójegyet a gépjármű első szélvédő üvege mögött, kívülről jól látható helyen és érvényességének ellenőrzését biztosítva, teljes egészében láthatóan, olvasható módon kell elhelyezni."

Öt naptári napon belül

Abban az esetben, ha a sofőr nem megfelelően helyezte ki a parkolási jegyet, akkor az érintett üzembentartónak - az újabb közgyűlési rendelet értelmében - lehetősége van a parkolás napjától számított öt naptári napon belül bemutatni a megváltott parkolási jegyet. Ebben az esetben a parkolás-üzemeltető törli mind a várakozási, mind pedig a pótdíjat a rendszerből, nincs mérlegelési lehetősége.

Dr. Burján Zsuzsanna kiemelte: kivételt képez az az eset, amikor az üzembentartó a parkolójegy bemutatás lehetőségével naptári hónaponként már legalább egy alkalommal élt a bemutatás lehetőségével. Abban az esetben azonban, ha a parkolási jegyet az érintett nem mutatja be öt naptári napon belül, nem élhet a fenti lehetőséggel, tehát a pótdíj megfizetése is terhelni fogja őt.

Amennyiben tehát igazolhatóan a második eset áll fenn, úgy az üzemeltető nem törli a nyilvántartásból a pótdíjat és a pótdíj, valamint egyéb költség befizetésének hiányában, végső soron az igényérvényesítés is megkezdődik.

Mivel a közgyűlés szerinti mértékben, a pótdíj összege folyamatosan növekszik, így fordulhat sok esetben elő az, hogy amennyiben a befizetés elhúzódik, akkor az alappótdíj többszörösét kell majd megfizetni. Vagyis, a fenti jogszabályi rendelkezések miatt nem célszerű a kellemetlen ügyintézést halogatni, mivel a határidőből való kifutás sajnos sok pénzébe kerülhet a sofőrnek, üzembentartónak - figyelmeztetett a D.A.S. JogSzerviz szakértője.