D.A.S. JogSzerviz: nem árt ismerni a kiegészítő felelősségbiztosításokat

Vágólapra másolva!
Az autóvezetés veszélyeire tekintettel a jogalkotó kötelező felelősségbiztosítás megkötését írja elő, ám okozhatunk balesetet gyalogosként, kerékpárosként, ingatlan- vagy kutyatulajdonosként. A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint erre a helyzetre találták ki azokat a felelősségbiztosításokat, amelyek bizonyos feltételekkel és összeghatárig, megfizetik a károsult kárát, ha azt egyébként neki kellene megfizetnie.
Vágólapra másolva!

Az autótulajdonosok, gépjárművezetők nagy többsége tudatában van annak, hogy amennyiben az ő hibájából baleset következik be, a keletkezett kárt nem neki kell megtérítenie, erre, és csak erre szolgál a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás. Mi történik azonban akkor, ha a kárt nem gépjármű vezetése közben okozzuk? - tette fel a kérdést dr. Szabó Áron.

A Polgári törvénykönyv szabályai alapján, aki kárt okoz, az felelősséggel tartozik a kár megtérítéséért. Kár azonban nem csak olyan veszélyesnek minősülő tevékenységgel okozható, mint az autóvezetés, amire a jogalkotó - veszélyességére tekintettel - kötelező felelősségbiztosítás megkötését írja elő.

Okozhatunk balesetet gyalogosként vagy kerékpárosként, de felmerülhet a felelősségünk a gyermekünk által okozott kár megtérítésére, vagy ingatlan tulajdonosaként is, ha nem takarítjuk a járdát a házunk elől, nem tartjuk karban a tetőt, és ebből valakinek - elcsúszás vagy egy lehulló cserép miatt - kára keletkezik.

Sajnos sokszor hallunk a hírekben kutyatámadásokról, de bármely háziállatunk által okozott kár esetében is felmerülhet a nevünk. Ki fizeti meg az olyan károkat, amik a fenti esetekben keletkeznek? Alapesetben a kárt okozó, kárért felelős személy, azaz mi. Ezek a kártérítési összegek pedig nem alacsonyak - figyelmeztetett a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Amire a felelősségbiztosításokat kitalálták

Erre a helyzetre találták ki a felelősségbiztosításokat, amelyek ilyen esetekben, bizonyos feltételekkel és összeghatárig, megfizetik a károsult kárát, ha azt egyébként neki kellene megfizetnie. Sokan nem tudják, ám a lakásra, házra, és a benne található ingóságra kötött biztosítások legtöbbször tartalmaznak egy kiegészítő felelősségbiztosítási részt is, amely a legjellemzőbb károkozási esetekre vállalja át a kártérítési összeg megfizetését - emelte ki dr. Szabó Áron.

Amennyiben az érintettek rendelkeznek az ingatlanra és a benne található ingóságra kötött biztosítással érdemes áttanulmányozni, milyen káresemények esetén fizet a biztosító, és milyen események, feltételek mellett zárja ki a felelősségbiztosítás alapján történő kifizetést.

Alapvetően a legtöbb ilyen szerződés tartalmazza az ingatlan tulajdonosaként és a gyalogosként vagy kerékpárosként okozott károkat. Tartalmazzák a háziállatok által okozott kárért viselt felelősséget is, de itt már jellemzően megszorítások találhatóak. Némely megoldásnál ez nem terjed ki a kutyákra, arra külön kiegészítő biztosítást kell kötni, esetlegesen csak olyan eseményre terjed ki a fedezet, amely a biztosított ingatlanban történik, tehát az utcára kiszökött kutya által okozott kárra nem feltétlenül.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a biztosítások csak a törvény alapján minket terhelő felelősség esetén fizetnek. Ha szerződésben, vagy akár az eset után önként nagyobb felelősséget vállalunk, mint amit a törvény szab ránk, a biztosító csak részlegesen fog fizetni.

Hozzátartozókra és környezetszennyezésre nem terjed ki

Ezek a biztosítások jellemzően nem terjednek ki a biztosítottak (tehát például az ingatlanban lakó más személyek) és a biztosított hozzátartozói által elszenvedett károkra, tehát ha valamely közeli rokonunkat éri kár - például kerékpárral véletlenül nekimegyünk testvérünk autójának -, ott a biztosító nem fog fizetni.

Kiemelendő az is, hogy a környezetszennyezéssel okozott károkra sem terjednek ki ezek a biztosítások, aminek az oka alapvetően az, hogy ezekben az esetekben még az eddig említetteknél is komolyabb kártérítési összegek merülnek fel.

Természetesen vannak egyes károkra vonatkozó felelősségbiztosítások, így például a kerékpárosoknak kitalált termékek közül a komplex balesetbiztosítások is tartalmazhatnak felelősségbiztosítási részt, de egyes tevékenységekre (például környezetszennyezés veszélyét magában foglaló tevékenység esetére) is külön lehetséges kötni felelősségbiztosítást. A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint az egyik legfontosabb tanács az lehet, hogy érdemes tisztában lenni azzal, mire is terjed ki a védelmünk.