D.A.S. JogSzerviz: lehet kártérítést kapni a gyógyszerek mellékhatásaira?

pszichiátriai gyógyszer
Vágólapra másolva!
A gyógyszerek, vizsgálati készítmények alkalmazásával bekövetkező károkra a gyógyszertörvény és az új Polgári Törvénykönyvnek a termékfelelősségi szabályokra vonatkozó rendelkezéseit együttesen kell alkalmazni – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Mindenesetre már mellékhatás gyanúja esetén is érdemes bejelentéssel élni, vagy azt kérni. A beteg és hozzátartozója bejelentést tehet a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnél (GYEMSZI), vagy közvetlenül a gyártónál (hazai forgalmazónál) – tanácsolta dr. Vágány Tamás.
Vágólapra másolva!

A hidegebb időjárás kedvez a fertőző megbetegedések terjedésének, a meghűlésnek. Ilyenkor a gyógyszerek reklámhirdetései még inkább ellepik a televíziót, rádiót, írott sajtót. Felmérések szerint vásároljuk is rendületlenül a különféle receptköteles és más készítményeket, melyek alkalmazása az esetek jelentős hányadában mellékhatásokkal jár.

Ezek a mellékhatások lehetnek észrevétlenek, de egyes esetekben sajnos nagyobb gondot okozhatnak, mint az az alapbetegség, amire a készítményt alkalmazták. A mellékhatások okozta megbetegedés, egészségkárosodás miatt akár kártérítési igény is érvényesíthető – mutatott rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Látszólag szigorúak a felelősségi szabályok

A gyógyszerek, vizsgálati készítmények alkalmazásával bekövetkező károkra a gyógyszertörvény és az új Polgári Törvénykönyvnek a termékfelelősségi szabályokra vonatkozó rendelkezéseit együttesen kell alkalmazni.

Ezek látszólag igen szigorú felelősségi szabályokat állapítanak meg, mivel rögzítik, hogy a gyógyszer előírásszerű alkalmazásával okozott kár alól nem mentesülhet a gyártó (forgalmazó). Kár alatt értendő a megbetegedés, halál miatti vagyoni kár és sérelemdíj.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara egyik publikációja szerint az Európai Unió tagállamaiban összességében a kórházi felvételek öt százalékát gyógyszer-mellékhatás indokolja és ez tekinthető az ötödik leggyakoribb haláloknak! – ismertette dr. Vágány Tamás.

A legnagyobb nehézség az okozati összefüggés kimutatása

A gyakorlatban a legnagyobb nehézséget a felismerésen túl egyértelműen a mellékhatás és a megbetegedés, illetve elhalálozás közötti okozati összefüggés kimutatása, bizonyítása jelenti a károsult beteg vagy hozzátartozói számára.

Ezt ugyanis a károsult köteles bizonyítani, méghozzá kétséget kizáró módon. Ez a bonyolultságán túlmenően igen költséges eljárást jelenthet, ami eleve számtalan károsultat kizár a jogérvényesítésből.

Már gyanú esetén is érdemes bejelentéssel élni

Mindenesetre már mellékhatás gyanúja esetén is érdemes bejelentéssel élni, vagy azt kérni – húzta alá dr. Vágány Tamás. A beteg és hozzátartozója bejelentést tehet a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnél (GYEMSZI), vagy közvetlenül a gyártónál (hazai forgalmazónál).

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Reinhardt

A hatályos gyógyszertörvény alapján egy adott gyógyszerrel kapcsolatos minden mellékhatással kapcsolatos bejelentést nyilvántartanak, kivizsgálnak és összegyűjtenek. Az így formálódó, bővülő ismerettár képezi az alapját a gyógyszer-tájékoztatók későbbi módosításának, vagy akár a gyógyszer visszavonásának, ami a Kamara szerint az elmúlt húsz évben a gyógyszerek négy százalékának okozta vesztét.

A vizsgálati készítmények, valamint a még nem teljesen bevizsgált, ideiglenesen forgalomba hozott gyógyszerek (például valamely járvány hatékonyabb leküzdése érdekében) esetén jóval nagyobb az esélye a kár bekövetkeztének. Ezeknél a szereknél az állam felelőssége is hangsúlyosan megjelenik – mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.