Július elejéig lehet véleményezni az új vadgazdálkodási törvényt

kutya, vadászkutya, hajtóvadászat, illusztráció
Kutyák és gazdáik kereső feladatot végeznek az Országos Magyar Vadászkamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Vadász Szövetsége által szervezett vadászkutya-vizsgán Abádszalók határában 2013. október 6-án. MTI Fotó: Bugány János
Vágólapra másolva!
Mivel a jelenleg még hatályos vadgazdálkodási jogszabályok szabályozási alapja az 1990-es évek közepére nyúlik vissza, a közel húsz éves jogszabály egyes rendelkezései a társadalmi, gazdasági, kulturális és technikai változások következtében idejétmúltnak és a mindennapi gazdálkodási életben túlhaladottnak bizonyultak. Ez az oka az új törvényjavaslat elkészültének, amely koncepcióját még pár napig, július harmadikáig lehet véleményezni.
Vágólapra másolva!

A Földművelésügyi Minisztérium számos társadalmi, gazdálkodói és ágazati javaslatot kapott az elmúlt fél évben arra vonatkozóan, hogy a vadgazdálkodás jelenlegi rendszerét milyen konkrétumok szerint alakítsa át, figyelemmel a közeljövőben lejáró üzemtervi időszakra.

A koncepció alapját a jogszabály-előkészítőhöz eljuttatott társadalmi igények képezik, nevezetesen az Országos Magyar Vadászati Védegylet, az Országos Magyar Vadászkamara, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jogszabály javaslatai.

Jogszabállyal a biológiai sokféleségért

A tárca álláspontja szerint, az új törvényi háttérnek a jelenleg hatályos joganyag ma is alkalmazható rendelkezéseire kell támaszkodnia a gazdálkodás stabilitásának megőrzése érdekében, míg azon rendelkezéseket, melyek idejét múltak, cserélni szükséges.

Elsődleges igény, hogy a törvény elsősorban a biológiai sokféleség megőrzéséről és a vadgazdálkodásról – mint a bonyolult életközösségeket szabályozó tudatos és fenntartható tevékenységről – szóljon, mindamellett biztosítsa a természetvédelemmel, az erdő- és mezőgazdálkodással kapcsolatos összhang megteremtését.

Túlszaporodás és hanyatlás

Az új jogszabály célja, hogy a koncepcióban felvázolt tájegységi vadgazdálkodás, valamint a stabil gazdálkodási keretek megteremtésével választ adjon az ágazat bonyolult és húsba vágó kérdéseire.

Így többek között a nagyvadállomány túlszaporodásának következtében a környezetével összhangban lévő szintig való állományszabályozásra, mely a trófeaminőség és a hazai vadgazdálkodás hagyományosan kiváló nemzetközi hírnevének javítását is szolgálja.

A legalapvetőbb törekvések közé tartozik, hogy a törvény az évtizedek óta hanyatló apróvadállomány számára gazdálkodási szemléletváltáson keresztül segítséget nyújtson, és ez által a csökkenő tendenciát megállítsa.

Vadkár és a kárigények rendezése

A koncepció alapvetése, hogy a földtulajdonosok és gazdák kiszolgáltatottságát felszámolja, átlátható és jól működő rendszerbe terelje a vadászati jog hasznosítását, a vadászatra jogosultak számára előfeltételként előírva a vadászati jog fejében járó díj kifizetését, melyet a földtulajdonosok maradéktalanul megkapnak.

Forrás: MTI/Bugány János

A törvény sarokköve, hogy a vadkárokkal kapcsolatos kérdéskört úgy szabályozza, hogy megteremtse a károsult és a vadászatra jogosult közötti egyértelmű felelősségi szabályokat, a köztük lévő hatékony együttműködést, a szakmai alapokon nyugvó, egységes kárfelmérést és a korrekt kárrendezést.

A földművelésügyi tárca szerint szakítani kell a jelenleg hatályos joganyagból következő anomáliákkal, melyek eredményeként egyes gazdák hosszú perek árán jutnak hozzá jogos követeléseikhez, illetve meg kell szüntetni a vadászatra jogosultaktól követelt túlzott kárigények érvényesítésének gyakorlatát.

Szakmai alapok és a bürokratikus terhek felszámolása

A vadgazdálkodás szakmai alapjainak megteremtéséhez alapvetően járul hozzá, hogy a kialakításra kerülő tájegységek és a vadászatra jogosultak szintjén újbóli meghatározásra kerül a szakszemélyzet, vagyis a hivatásos vadászok alkalmazásának feltételrendszere és szakmai követelményei.

Az eddigieket kiegészítve a szabad területi vadgazdálkodás védelme, a vadgazdálkodás tervszerűségének fenntartása, valamint a trófeabírálat átalakítása mind azt a célt szolgálják, hogy a szakmaiság erősödjön az ágazatban, mindamellett, hogy a jogszabály-előkészítő számos helyen tervezi felszámolni a jogosultakat illetve vadászokat sújtó bürokratikus terheket.

A koncepciót még pár napig, július harmadikáig lehet véleményezni.