Vágólapra másolva!
A halállományban és a környezetben kárt okozó halfogási módszerek alkalmazása nemcsak a halgazdálkodási területeken, hanem a haltermelési létesítmények (halastavak) területén is tilalmas – mondja ki a halgazdálkodási törvény legfrissebb módosítása. Ez összhangot teremt a Berni Egyezmény elvárásaival is, ami a méreg, a váltóáram és a robbanóanyag tilalmát halfogás tekintetében általánosságban kimondja.
Vágólapra másolva!

A jövőben kijelölés útján is odaítélhető a halgazdálkodási jog, nem csak vagyonkezelési vagy haszonbérleti szerződéssel. A változtatás a 15 év után hamarosan lejáró halgazdálkodási jogokra vonatkozó haszonbérleti szerződéseket követően is biztosítja a vízterületek hasznosítását.

Ennek értelmében az ágazatért felelős miniszter a halgazdálkodási jogok gyakorlására kijelölheti horgász egyesületek országos érdekképviseletét ellátó, bírósági nyilvántartásba vett szervezetet. Ahogy a változtatás indoklásában szerepel, idén 673, míg jövőre mintegy 300 vízterület haszonbérleti szerződése jár le.

Haszonbérleti szerződés és jog

Új szabály rögzíti, hogy ha egy adott halgazdálkodási vízterületet a haszonbérleti szerződés időbeli hatálya alatt különleges rendeltetésűvé nyilvánítanak, akkor a haszonbérleti szerződés nem szűnik meg azonnal, hanem a szerződés alapján gyakorolható jogok annak lejártáig vagy egyébként a szerződés megszüntetéséig gyakorolhatók.

Ha egy halgazdálkodási vízterület különleges rendeltetésűvé nyilvánítását követően a haszonbérleti szerződés megszűnik, akkor a haszonbérleti jog jogosultja és a hasznosítást átvevő vagyonkezelő elszámolási viszonyában a volt haszonbérlő – új haszonbérlő viszonyára vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

A változtatások a természetes és jogi személyekhez kapcsolódó eltérő adattartalom szétválasztásával és az igényelt adatok részletesebb megadásával a halgazdálkodási hatóság a halgazdálkodási jog jogosultjáról vezetett nyilvántartását teszik teljessé, ami a hatékony hatósági működéshez elengedhetetlen.

Fogási napló és horgászjegy

Továbbá, törölték a fogási napló leadását, mint feltételt, hiszen egyrészt az első alkalommal állami horgászjegyet váltók esetében ez teljesíthetetlen, másrészt a gyakorlatban a fogási napló leadását elmulasztók is válthatnak emelt díjas állami horgászjegyet.

Forrás: MTI/Varga György

Emellett a törvény egyik célkitűzését is jelentő horgászturizmus fejlesztése érdekében fontos, hogy a nem Magyarországon vizsgázott horgásszá váló személyek eredeti, külhoni vizsgaokmánnyal is igazolhassák állami horgászjegy váltására vonatkozó jogosultságukat.

Összhangban a Berni Egyezménnyel

A törvény kimondja: a halállományban és a környezetben kárt okozó halfogási módszerek alkalmazása nemcsak a halgazdálkodási területeken, hanem a haltermelési létesítmények (halastavak) területén is tilalmas.

Ez összhangot teremt a Berni Egyezmény elvárásaival is, ami a méreg, a váltóáram és a robbanóanyag tilalmát halfogás tekintetében általánosságban kimondja.

A kiegészítés szükséges volt ahhoz, hogy a halászati őr – majd a halgazdálkodási hatóság – érdemben eljárhasson a kifogott halat a fogási naplóba nem bejegyző személyekkel szemben. A gyakorlati tapasztalatok alapján a fogási napló vezetésének ilyen elmulasztása tipikus mulasztás és gyakran szándékos visszaélés, ezért e módosítás mindenképp indokolt.