Jár-e végkielégítés csoportos létszámcsökkentés esetén?

Dr. Life, Elegem van a munkámból, nem találom a helyem! Mit tegyek?, munka, stressz
Vágólapra másolva!
Bármely kisebb-nagyobb vállalkozás, vagy cég kerülhet akár önhibáján kívül is gazdasági válsághelyzetbe, mely nyilvánvalóan magával vonja a dolgozói munkabérek, esetleg a dolgozók létszámának csökkentését is. Vajon azon dolgozók, akiknek munkaviszonya ily módon kerül megszüntetésre, jogosultak-e bármilyen kompenzációra?
Vágólapra másolva!

A D.A.S. JogSzerviz szakértője kifejtette: fontos kérdés, hogy egyáltalán milyen jellegű megszüntetésnek minősül a csoportos létszámcsökkentés: közös megegyezés vagy felmondás? Esetlegesen azonnali hatályú felmondás?

Csoportos létszámcsökkentésről beszélünk, amennyiben a 20-nál több, de 100-nál kevesebb főt alkalmazó munkáltató esetén 10 fő, 100 vagy annál több, de 300-nál kevesebb főt alkalmazó munkáltatónál a munkavállalók 10 százalékának, 300-nál több főt alkalmazó munkáltató esetén legalább 30 munkavállaló munkaviszonyát kívánja a munkáltató megszüntetni 30 napos időszakon belül, a munkáltató működésével összefüggő indokra hivatkozással.

Nem az egyik napról a másikra zajló folyamat

Természetesen nem egyik napról a másikra zajló folyamatról van szó. A munkáltatónak tárgyalnia kell az üzemi tanáccsal, továbbá, értesítenie kell az állami foglalkoztatási szervet – ismertette dr. Kiss Szilvia.

Mindezeken felül a csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó döntéséről az érintett munkavállalókat a felmondás közlését megelőzően legalább 30 nappal köteles írásban tájékoztatni. Maga a felmondás csak a tájékoztatást követő 30 nap elteltét követően közölhető.

Amire érdemes odafigyelni

Csoportos létszámcsökkentés esetén a munkáltató fel is mondhat a munkavállalónak, vagy akár közös megegyezéssel is távozhat a munkavállaló. Végkielégítés automatikusan csak az első esetben jár.

A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint érdemes odafigyelni, hogy a munkáltató mely módot alkalmazza, a munkáltatók ugyanis előnyben részesítik azon megoldást, mely szerint az szerepel a dokumentum szövegezésében, hogy mindkét fél akaratával szüntetik meg a munkaviszonyt, ezáltal a munkavállaló nem él későbbiekben jogorvoslati jogával.

A munkaviszony megszüntetésének indoka kizárólag a munkáltató működésével összefüggő ok lehet, mint például egyes tevékenységi körök megszüntetése, a feladatok számának csökkenése, ezáltal munkakörök összevonása, vagy megszüntetése.

Dr. Kiss Szilvia megjegyezte: a Munka Törvénykönyve által biztosított felmondási védelem ilyenkor is megilleti az érintett munkavállalót, ennek megfelelően tehát felmondási védelem illeti például a várandós és a szülési szabadságon tartózkodó munkavállalót, illetve gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalót, a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesítőt.

Forrás: Thinkstock

Az említett státuszban lévő munkavállalók munkaviszonyát csak ezek megszűnését követően lehetséges megszüntetni, vagy közös megegyezéssel, amennyiben ahhoz a munkavállaló is hozzájárul.

Az irányadó körülmények

E körülmények abban az esetben irányadóak, amennyiben a felmondás közlését megelőző 30 nappal közölt írásbeli tájékoztatás időpontjában is fennállnak.

A csoportos létszámcsökkentés miatt felmondással érintett munkavállaló, akinek tehát munkaviszonya már legalább 3 éve fennáll az adott munkáltatónál, úgy egyhavi távolléti díjra, ha pedig már legalább 25 éve áll fenn munkaviszonya, úgy hat havi távolléti díjra tarthat igényt végkielégítés jogcímen.

Természetesen, a munkáltató dönthet úgy is, hogy minden munkavállalójának fizet végkielégítést, vagy akár a törvényben meghatározottnál magasabb összegű végkielégítést is.

Kiemelendő, hogy végkielégítés tehát automatikusan kizárólag felmondás esetén jár. Érdemes így figyelmesen áttekinteni a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos dokumentumot – tanácsolta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.