Mi lehet a megoldás a kamionosok számára? (2. rész)

áruszállítás, kamion, truck
A truck drives past a harvested sugar cane plantation in Pradopolis, 400 km from Sao Paulo, on June 6, 2008. While other countries are hiking prices at the pump, Brazil is going against the trend: maintaining retail prices by cutting fuel taxes. Ethanol, made from domestically-grown sugar cane, is cheaper than gasoline, and sells for just 1.5 reals (0.95 cents) per liter -- giving the country an added measure of insulation from global oil prices. More than 80 percent of cars are "flex-fuel" models, meaning their engines are built to run on either gasoline or ethanol, or a mix of the two. AFP PHOTO/Nelson Almeida / AFP / NELSON ALMEIDA
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyságba a Dover-Calais szakaszon közlekedő, árufuvarozás területén dolgozó gépjárművezetők munkája egyre inkább elnehezedik, és a D.A.S. JogSzerviz tapasztalatai alapján a vezetői engedélyek ellenőrzési is, és az egységes európai uniós szabályozás ellenére akár az is akadályokra számíthat, aki minden szabályt betartva, érvényes vezetői engedéllyel közlekedik. A kétrészes írás második részét olvashatják, az első rész itt érhető el.
Vágólapra másolva!

Dr. Rózsa Petra az első részben felvázolta a vezetői engedélyekre vonatkozó Európai Uniós szabályozást és ennek célját, valamint jelezte a felmerülő problémákat. Ezek elsősorban abban nyilvánulnak meg, hogy az egységes Európai Uniós szabályozás ellenére akár az is akadályokra számíthat, aki minden szabályt betartva, érvényes vezetői engedéllyel közlekedik.

Az egészen pontosan azt jelenti, hogy a jogosítványunk hátoldalának 4. oszlopában feltüntetett kódok és korlátozások 100-as kód felett nem egységesek. Mivel nem feltétlenül jelentik ugyanazt minden tagállamban, így előfordulhat, hogy a külföldi hatóságok azok jelentésével nincsenek tisztában, vagy egyszerűen csak korlátozásként értékelik őket.

Nem ismerik a jogszerűen bejegyzett kódot

Előfordulhat tehát, hogy egy Magyarországon jogszerűen bejegyzett kódot a külföldi hatóság nem ismer vagy valódi jelentésétől eltérően, másként értékel. Így volt ez a D.A.S. JogSzerviz általt tapasztalt ügyben is, mikor a szigorúbb orvosi alkalmasságra vonatkozó 102-es kódot az angol hatóság korlátozásként értékelte és úgy tekintette, hogy a gépjárművezető nem rendelkezik érvényes vezetői engedéllyel az adott járműkategóriára.

Ez azonban Magyarországon kötelező bejegyzés azoknak a gépjárművezetőknek a jogosítványában, akik C1, C1E, C, CE, D1. D1E, D, DE kategóriás gépjárművet vezetnek.

Hiába írja elő a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló NM rendelet, hogy a fenti kategóriák vezetője 2. alkalmassági csoportba tartozik (így szigorúbb feltételeknek kell megfelelnie és gyakrabban felülvizsgálatra járnia) az angol hatóság adott ügyben történő értelmezése alapján, mivel a 102-es kód általuk nem ismert, így a vezetői engedélyt érvénytelennek tekintik.

Kamion a kényszerparkolóban

A gépjárművezetőt ilyen esetben megbírságolják, majd eljárást indítanak vele szemben, ráadásul nem engedik tovább az adott gépjárművel – ismertette dr. Rózsa Petra.

A kamiont kényszerparkolóba szállíttatják (természetesen a vezető vagy az üzemeltető cég költségére) és addig nem engedik tovább, amíg nem érkezik olyan személy, aki a nemzeti (tehát jelen esetben az angol) jogszabályok alapján nem rendelkezik megfelelő jogosítvánnyal.

Az eljárás természetesen jelentős többletköltséget okoz, hiszen előfordulhat, hogy a megbízást sem tudja az eljárás alá vont személy határidőre teljesíteni, ha nem talál megfelelő jogosítvánnyal rendelkező helyettest.

Megoldási lehetőségek – felkészülés a felkészületlenségre

Az eljárás – bár nagy valószínűséggel egy félreértésen alapul – rendkívül sérelmes és károkat is okozhat fentiek alapján. Érdemes tehát felkészülni a 102-es kódra vonatkozó értelmezési nehézségekre és az ezzel kapcsolatos, angol nyelvű kommunikációra.

Forrás: AFP/Nelson Almeida

Hasznos lehet akár magunknál tartani a hivatkozott Irányelv (az Európai Parlament és Tanács 2006/126/EK Irányelve – mely az interneten könnyen elérhető) angol nyelvű példányát, hogy rögtön az igazoltatásnál hivatkozni tudjunk az abban rögzített kölcsönös elismerés elvére. Jó, ha az orvosi alkalmasságot igazoló iratot is fel tudjuk mutatni.

Amennyiben ezek ellenére sem tudjuk jobb belátásra bírni a hatóságot, sajnos nincs más választásunk, mint együttműködni és utólag jogorvoslattal élni a bírsággal és az eljárással szemben.

Ehhez azonban mindenképpen angol ügyvéd közreműködésére van szükségünk, mely rendkívül költséges lehet, így legjobb megpróbálni elkerülni ezeket a szituációkat – mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.