D.A.S. JogSzerviz: eladható-e a szocpollal, vagy CSOK-kal terhelt ingatlan?

építkezés ház lakás otthon házépítés ingatlan, lakás, ingatlanfejlesztés, ingatlanpiac, CSOK tégla
építkezés ház lakás otthon házépítés Budapest, 2017.01.05.
Vágólapra másolva!
Főszabály szerint az ingatlan 10 éven belüli eladása a támogatás visszafizetésének a kötelezettségével jár. A 10 éves határidő azonban nem a gyermekek születési időpontjához kötődik, aminek például megelőlegezett támogatás esetén nagy jelentősége van – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Dr. Gombolai Éva kifejtette: az állami támogatással vásárolt vagy épített ingatlanok tulajdonosai általában hosszú távra tervezve vágnak bele az adásvételbe, építkezésbe. Legyen szó a köznyelvben szocpolként elterjedt lakáscélú támogatásról, vagy a CSOK-ról, közös bennük, hogy az ingatlanra az állam javára szóló jelzálogjog, annak biztosítására pedig elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be.

Később mégis felmerülhet a költözés szükségessége, ami mögött nagyon különböző élethelyzetek állhatnak. Munkahelyváltás, egészségi állapotban bekövetkező változás, vagy a házaspár válása egyaránt felvethetik az ingatlan értékesítését.

Az elidegenítési és terhelési tilalom azonban éppen azt vonja maga után, hogy az ingatlan nem értékesíthető, illetve a hitelintézet hozzájárulása nélkül nem terhelhető meg, így például haszonélvezeti jogot sem lehet rajta alapítani.

A legtöbben pedig csak akkor szembesülnek vele, hogy az ingatlan eladása milyen feltételek mellett lehetséges, amikor annak szükségessége már fennáll.

Milyen lehetőségeink vannak ilyen esetben?

A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint erre a kérdésre a felvett támogatási forma részletszabályait tartalmazó jogszabály, illetve a támogatási szerződés adják meg a választ. Minthogy más rendelet vonatkozik a szocpolra és más a CSOK-ra, legyünk körültekintőek a jelzálog részleteit illetően.

Főszabály szerint az ingatlan 10 éven belüli eladása a támogatás visszafizetésének a kötelezettségével jár. A 10 éves határidő azonban nem a gyermekek születési időpontjához kötődik, aminek például megelőlegezett támogatás esetén nagy jelentősége van.

Az épített vagy bővített lakásra a használatbavételi engedély megadása vagy a használatbavétel tudomásulvétele, vásárolt lakásra az adásvételi szerződés megkötése utáni 10 év elteltével jár le a határidő.

Fotó: Kiss József - Origo

Egyes esetekben ez a határidő a támogatási szerződés megkötésétől indul, így a kezdő időpont tisztázása kiemelten fontos- Ez a támogatási szerződésben ellenőrizhető.

Amennyiben a 10 év nem telne el az eladásig, az ingatlan ugyan értékesíthető, de azt a járási hivatalnak be kell jelenteni, és a támogatást vissza kell fizetni.

Bizonyos feltételek teljesülése esetén mód van a támogatás más ingatlanra történő átvitelére is. Ezen feltételek részletei ugyancsak a járáshivatalnál egyeztethetőek, hiszen a hivatal jogosult a visszafizetéssel kapcsolatos kötelezettség felfüggesztésére.

A fenti eset főbb feltételei közül ki kell emelni, hogy az újabb lakás vételárának vagy építési költségének meg kell haladnia az elidegenített lakás vételárát. Amennyiben ez nem teljesül, az eladási és a vételár különbözete alapján kell visszafizetni a támogatás arányos részét – mondta végezetül dr. Gombolai Éva.