A jó csődegyezség az "életet" jelentheti az adós cégnek

Vágólapra másolva!
A jó csődegyezség az adós cégnek az "életet" jelenti, ám ehhez alapos előkészületek és a hitelezők meggyőzésére alkalmas kilábalási program és egyezségi javaslat kell - mondta el az [origo]-nak elemzése második részében a Réczicza White & Case LLP Ügyvédi Iroda szakértője. Dr. Juhász László szerint a statisztikai adatok elemzése jelzi, hogy a 2009-ben bevezetett változtatások következtében megemelkedett a csődeljárások száma.
Vágólapra másolva!

Az adatok arról tanúskodnak, hogy 2009-ben 109, 2010-ben 192 és 2011-ben 150 csődügy érkezett a bíróságokra a korábbi évi 20-30 csődügy helyett. A megindult csődök 40 százalékában sikerült egyezséget kötni, ami azt jelenti, hogy 70-100 cég menekült meg a felszámolástól.

A Réczicza White & Case LLP Ügyvédi Iroda szakértője hangsúlyozta: ezek az adatok elmaradnak a várakozásoktól, de azt jelzik, hogy alapvetően jó irányba mozdult el a szabályozás. A gondot az okozza, hogy a cégek nem ismerik a csődeljárás szabályait és nem mernek belevágni az eljárásba. Dr. Juhász László szerint ezért kell feltenni a kérdést, érdemes-e a nehéz helyzetbe került cégeknek csődeljárást indítani, ehhez pedig azt kell megnézni, milyen előnyökkel jár az eljárás megindítása.

Ami például az azonnali moratórium lehetőségét illeti: a cégnek ügyvéd közreműködésével egy viszonylag egyszerű nyomtatvány kitöltésével kell beadni a kérelmet (természetesen kell mérleg, hitelezői lista és egyéb nyilatkozat), s a kérelem beérkezésekor azonnali fizetési haladékot kap a tartozásai megfizetésére. Sem a bankok, sem a hitelezők nem tudják leemelni az adós számláján lévő összeget. Ez a megoldás régóta hiányzott a törvényből. (Természetesen vannak kivételek: munkabér, adó, közműdíjak, melyeket fizetni kell.)

A bíróságnak öt munkanapon belül kell megvizsgálni a kérelmet, s amennyiben jó a kérelem 120 nap rendes fizetési haladékot kap a cég, ennyi idő alatt kell lefolytatni az egyezségi tárgyalást. A hitelezők szavazatának több mint felével 240 napra, kétharmadával 365 napra meghosszabbítható a moratórium. Ez az idő elegendő a tárgyalásokra és a megegyezésre. Fontos, hogy a moratórium ilyen hosszú ideig védi az adóst - húzta alá a Réczicza White & Case LLP Ügyvédi Iroda szakértője.

Az egyezség feltétele és tartalma

A hitelezőket leegyszerűsítve két kategóriába kell sorolni: a biztosított hitelezők (bejegyzett zálogjog, végrehajtási jog jogosultjai) és a nem biztosított hitelezők csoportjába, s ha mindkét csoportban a szavazatok több mint felét megkapja az egyezségi javaslat, létrejön az egyezség és az a többiekre is kihat (kényszeregyezség). A hitelezőknek ötvenezer forintonként egy szavazata van.

A törvény megszorításokat nem tartalmaz, bármilyen tartalmú egyezség jóváhagyható, ha nem ütközik jogszabályba. Általában a követelések egy részének elengedése történik. Dr. Juhász László két példát is említett ebben a körben. Az egyik ügyben az adós vállalta, hogy a biztosított követeléssel rendelkező hitelezők követelésének 19 százalékát, a nem biztosított követeléssel rendelkezőknél pedig 11 százalékát kifizeti 60 napon belül az összes járulékos követelés (például: kamat) elengedése mellett.

Egy másik ügyben az adós vállalta, hogy a biztosított követeléssel rendelkezőknek három év moratórium után a tőkekövetelés 55 százalékát kifizeti két év alatt, a nem biztosított követeléssel rendelkezőknek a tőke 100 százalékát 13 év alatt, utóbbi esetben négyévi moratórium után kezdve a törlesztést. Ezekben az ügyekben a bíróság jóváhagyta az egyezséget.

A bíróságok a 2011. március elseje 1-je indított csődeljárásoknál azt vizsgálták, hogy a csődtörvényben foglalt előírásoknak megfelel-e az egyezség, az új szabályok szerint azt kell megnézni, hogy a jogszabályoknak megfelel-e a felek megállapodása. Az utóbbi tágabb kör, de a bíróságok ezután sem mérlegelhetik, hogy az egyezségnek mi a gazdasági tartalma, az a felek döntési jogkörébe tartozik.

Élet a sikeres, illetve a sikertelen egyezség után

Sikeres egyezség után a gazdálkodó szervezetet védő moratórium megszűnik és a gazdasági élet többi szereplőjéhez hasonlóan gazdálkodik tovább. A csődegyezség betartására azonban figyelnie kell, mert amennyiben nem teljesíti az egyezségben foglaltakat, felszámolási eljárást kezdeményezhetnek ellene. Azok a hitelezők, akik a csődeljárásba nem jelentkeztek be, utólag nem léphetnek fel a céggel szemben - figyelmeztetett a Réczicza White & Case LLP Ügyvédi Iroda szakértője.

A sikertelen egyezségi kísérlet következménye

Sikertelen egyezség esetén a csődeljárást automatikusan követi a felszámolási eljárás, ami a cég jogutód nélküli megszűnéséhez vezet. Ez mind az adósnak, mind a hitelezőknek figyelmeztetés arra, hogy lehetőleg állapodjanak meg, mert általában a felszámolási eljárásban kisebb arányú kielégítés lehetséges, mint a csődeljárásban.

A jó csődegyezség az adós cégnek az életet jelenti, amint a példákból láttuk százmilliós tartozásból 80 milliós adósságtól megszabadulhat és folytathatja a tevékenységét. Ehhez azonban alapos előkészületek és a hitelezők meggyőzésére alkalmas kilábalási program és egyezségi javaslat kell - tanácsolja dr. Juhász László.