Jézus születése a múzeumban

Vágólapra másolva!
December 10-től 2010. január 17-ig látható a másfél évtizede évente megrendezett Betlehemi jászol-kiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A Magyar Kézművességért Alapítvány által meghirdetett pályázat legjobbjait nézhetik meg az érdeklődők, a műalkotások Jézus születéséhez és az Adventi témakörhöz kapcsolódnak, és csak természetes alapanyagokból készítették őket.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön nyílik meg a tizenhatodik alkalommal megrendezett Betlehemi jászol-kiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A betlehemi jelenthez köthető alkotások több művészeti ág képviselőitől származnak: művészi kézművesek, népművészek, képző- és iparművészek, amatőrök (óvodástól a nyugdíjasig) küldik be évről-évre alkotásukat a Magyar Kézművességért Alapítvány felhívására. Idén is csaknem kétszázan jelentkeztek pályázatra, a tárlat anyagát a beérkezett művekből válogatta ki a zsűri.

Forrás: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

A magyarországi és határon túli pályázók munkáikat olyan természetes anyagok felhasználásával készítették, mint például a fa, az agyag, a csuhé, az üveg, a kő, a csuhé, a szalma, vagy éppenséggel a mézeskalács. Emellett különböző technikák eredményét láthatjuk a kiállításon; a tűzzománcozástól, a faintarzia-készítésen át a batikolásig, illetve a szalma- és vesszőfonásig. A kiállítást keddtől péntekig délelőtt 10-től délután 4-ig, hétvégenként délután öt óráig tekinthetik meg az érdeklődők.
A budapesti tárlat ötletét egyébként a római, 100 betlehemi jászol elnevezésű nemzetközi kiállítás adta, melyre Magyarország 1993-ban kapott először meghívást. A kiküldött magyar alkotások sikere inspirálta az első, 1994-es kiállítás szervezőit.
A városligeti Vajdahunyadvárban található múzeumban nem kizárólag a betlehemi témájú kiállítás járul hozzá az ünnepi hangulathoz: a Szentestéig hátralévő két hétvégén karácsonyi kézműves programokkal várják a családokat. Megismerhetjük többek közt a mézeskalácssütést, és gyertyamártást, valamint hagyományőrző kézműves mesterektől tanulhatunk karácsonyi ajándékokat illetve díszeket készíteni különböző természetes anyagokból.