Karácsonyi tippek egyenesen Svédországból

Vágólapra másolva!
Svédországban a tél hosszú, sötét és rendkívül hideg, ezért a svédek nagy gondot fordítanak rá, hogy az otthonukat minél melegebbé, meghittebbé varázsolják, különös tekintettel az ünnepi időszakra. Odafigyelnek rá, hogy a nappalijuk hívogató, rendezett legyen, és a család minden tagja jól érezze magát a barátságos, meleg lakásban, miközben kint tombol a hideg tél. Az otthon díszítése mellett persze lelkesen készülnek a karácsonyra, és készítik a finomabbnál finomabb ételeket és italokat, amik nem hiányozhatnak egyetlen vérbeli svéd ünnepi asztaláról sem. 
Vágólapra másolva!

Forrás: --

Néhány praktikus tippet mi is ellestünk Svédországból az IKEA segítségével, hogy az idei karácsony még különlegesebb legyen:

- Ahol sokan vannak egy családban, és időről időre hatalmas vendégsereg is megfordul, ott nehéz rendet tartani. Az ilyen háztartásokban a rendetlenség megelőzéséhez trükkös megoldásokra van szükség. Ki gondolná például, hogy egy lábtartó akkor is hasznos lehet, amikor épp nem használjuk vagy, hogy egy kanapé karfája nem csak arra jó, hogy a karunkat pihentessük rajta? Az IKEA EKTORP BOROMMA lábtartója épp úgy kinyitható, mint a KIVIK kanapé könyöklője, így másodpercek alatt tüntethetjük el a rendetlenséget és rejthetünk el mindent, ami nem szem elé való. A kényelmes bútordarabok így már nem hogy helyet nem foglalnak, de kettős funkciójukkal épp több helyet, és nagyobb rendet biztosítanak.

- Lámpák és gyertyák minden mennyiségben! Mivel Svédországban a tél valóban zord, így minden svéd otthonban nagy szerepet töltenek be a lámpák és a gyertyák. A házak ablakait telerakják mécsesekkel, így az otthonok melegsége és meghittsége a külvilágra is kisugárzik. Gyönyörű látványt nyújt, mikor a fehér havon megcsillan a karácsonyi világítás fénye. Az IKEA azokra is gondol, akik az egyszerűbb, ám annál hangulatosabb mécsesek mellett idén valami különlegességre vágynak, hiszen az ablakunkban felidézhetjük például a havas fenyves hangulatát a KALLT dekorációs világítás segítségével.

- A svédek nagyon odafigyelnek, mi kerül az ünnepi asztalra. Egyetlen karácsonykor sem hiányozhat a glögg, ami nem más, mint édes fűszerekkel kevert vörösbor. Van alkoholos és alkoholmentes verziója is, de a legfinomabb, ha kis mazsolával vagy manduladarabkákkal keverjük. Az összes ital közül azonban talán a julmust a legkedveltebb svéd karácsonyi ital. Ez egy alkoholmentes üdítőital, amely vízből, komlóból, malátából és különböző fűszerekből készül. Ez az innivaló kiválóan illik bármely svéd karácsonyi étel mellé. Mindkét ital kapható az IKEA-ban, a Svéd Finomságok Boltjában, így nem kell Svédországba repülnünk, hogy belekóstoljunk a svéd ízvilágba.

- A karácsony másik nagyon fontos kelléke maga a fenyőfa, amit akár az IKEA-ban is meg lehet vásárolni. A fa beszerzésénél a környezettudatosság is nagyon fontos, így érdemes tudni, hogy az IKEA-ban vásárolt minden fa helyett, az IKEA egy újat ültet a WWF magyarországi szervezetével együttműködve. Az IKEA áruházakban december 2-től 4.990 forintért megvásárolhatók a fenyőfák, január 2. és 28. között pedig be lehet cserélni egy 4.000 Ft értékű IKEA ajándékkártyára.