Karácsony meghosszabbítva

Múzeum
Vágólapra másolva!
Hova menjünk, ha karácsony után nem unjuk a Csendes éjt és egy picit még élvezni szeretnénk az ünnepi hangulatot? Néhány karácsonyi vásár nyitva tart január elejéig, de jó ötlet lehet felkeresni olyan múzeumokat is, ahol karácsonyi tematikájú kiállítást rendeznek. Erre adunk tippeket. 
Vágólapra másolva!

Karácsonymúzeum
A szentendrei Hubay Házban egész évben karácsony van: az állandó kiállítás bemutatja a magyarországi karácsonyok több mint százötven éves történetét, onnantól kezdve, hogy Brunszvik Teréz, az első magyar óvoda alapítója felállította az első magyarországi karácsonyfát, 1824-ben. A kiállításon megcsodálhatjuk a műtárgy értékű díszekből, nosztalgikus képeslapokból és régi szaloncukrokból, édességekből álló gazdag gyűjteményt. Gyerekkorunk karácsonyfáinak díszeit is biztosan felfedezzük a kiállított fákon.

Forrás: Hubay Ház

Édes karácsony
December 31-ig látogatható a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kamarakiállítása, amely a karácsonyi-szilveszteri ünnepkörhöz kapcsolódó cukrászformákat mutatja be: fémmikulások, krampuszok, angyalok, szerencsepatkók és malacok elevenítik fel a régi ünnepek hangulatát. Hasonló kiállítást nézhetünk meg a Nagytétényi Kastélymúzeumban is, ahol 17-18. századi mézeskalácsformákat gyűjtöttek össze.

Királyi karácsony Gödöllőn
A Gödöllői Királyi Kastély egész decemberben adventi programokkal várta a látogatókat. December 28-án pedig Erzsébet királyné karácsonyai címmel rendeznek különleges eseményt, melyen felidézik, hogyan tölthette itt a karácsonyokat családjával együtt Erzsébet királyné az 1870-es években. A programra elsősorban családokat várnak: a résztvevők megismerhetik a királyi család gödöllői életét, az illemtannal és etikettel kapcsolatos tudnivalókat, majd maga Erzsébet királyné is megjelenik, a programot pedig a Lovardában bemutatott színdarab zárja.

Mesés képek
A Jászi Galéria karácsonyi kiállításán kortárs festők képeit nézhetjük meg, melyek valahogyan kapcsolódnak egy-egy meséhez. Láthatunk Andersen-illusztrációkat, megelevenedik János Vitéz és persze karácsonyi történetek is előkerülnek. A kiállítás február 12-ig tart nyitva a Váci utca és az Irányi utca sarkán.

Ékszerek ünnepi hangulatban
A Sterling Ékszergaléria lenyűgöző karácsonyi ékszerkiállítását már ajánlottuk, a fény által inspirált gyönyörű gyűrűket, nyakékeket január 6-ig lehet megnézni a Ráday utcában. Hasonló kiállítás nyílt az Ezüstgalériában is, a tizenkettedik kerületben. Itt olyan különleges ékszereket tekinthetünk meg, melyeket a jégvirág formái ihlettek - sajnos csak december 22-ig.