Ezek a szörnyek szerencsét hoznak mindenkinek

adventi vásárok
Thousands of visitors from several parts of Austria and southern Bavaria came 27 November 2005 into the old part of the world famous celtic city of Hallein, near Salzburg, Austria, for the traditionally devils race (called Krampuslauf in German) Actors with handmade masks from Germany and several countries of Austria offered creepy action in the Austrian alps. AFP PHOTO STRINGER
Vágólapra másolva!
Talán meglepő, de az adventi vásározás nem a fogyasztói társadalom találmánya. Lehet, hogy haszonleső kereskedők fejéből pattant ki az ötlet, de jó pár száz évvel ezelőtt. A karácsonyi vásárok hagyománya német nyelvterületről ered, és egészen a 13. századig nyúlik vissza.
Vágólapra másolva!

Ekkor kaptak engedélyt először a kézművesek, kosárfonók, játékkészítők, cukrászmesterek, hogy az adventi időszakban a vásártéren árulhassák ünnepi portékáikat. Az adventi vásárok hangulatához kezdettől fogva hozzátartozott az evés-ivás, a sültgesztenye- és pirított mandulaillat, a forró italok gőzölgése.

Bécs az adventi vásárok őshazája

Az adventi hangulatról sokaknak egyből Bécs jut az eszébe, egyáltalán nem véletlenül. Az osztrákok a génjeikben hordozzák a christkindlmarktozás képességét. Itt tartották az első decemberi vásárt 1296-ban, amelyből aztán az évszázadok során Európa egyik legszebb adventi vására lett.

A bécsieknek a vérükben van az adventi vásározás Forrás: AFP/Alexander Klein

A mai Rathausplatzon 145 standot járhatnak be a hidegtől nem ódzkodó, forralt borra, puncsra, karácsonyi vásárfiára vagy csak kivilágított, nyüzsgő esti utcákra áhítozó érdeklődők. Évente hárommillió turista érkezik Bécsbe csak ezért a hangulatért. Egyszer az életben mindenkinek át kellene élnie.

(Bécs, Rathausplatz, november 15-től december 24-ig)

Salzburgban szörnyek lepik el a karácsonyi forgatagot

Hagyományos standok, karácsonyi édes-fűszeres illatok, fejünk felett ragyogó csillagfüzérek, innen-onnan felcsendülő kórusének: a salzburgi Dómtér karácsonyi atmoszférája nehezen überelhető.

Salzburgban persze még a karácsonyi díszek is Mozart arcképét viselik Forrás: AFP/Joe Klamar

A salzburgi Christkindlmarktnak (szó szerint a Jézuska piaca) van egy specialitása. December 21-én szörnyek lepik el a teret, kolompjaikkal, botjaikkal hatalmas zajt csapnak, hogy elűzzék a tél rossz szellemeit. Hasonlítanak a mi busóinkra, csak éppen karácsonykor aktívak. Állítólag, aki megérint egy ilyen visszataszító kreatúrát, garantáltan szerencsés lesz a következő évben.

Ezek az adventi szörnyek tényleg elég ijesztőek Forrás: AFP/-

(Salzburg, Domplatz, november 20-tól december 26-ig)

Óriásgofri és gőzkörhinta Leuvenben

A flamand városban 140 karácsonyi díszbe öltöztetett stand várja a karácsonyi hangulatra vágyókat a Ladeuzeplein téren. A sátrak egy része eredeti ajándéktárgyakat rejt, másik része belga finomságokkal csábít, például a híres belga waffellel (kelt tésztából készül óriásgofri).

Leuveni utca karácsonyi fényekkel Forrás: Flickr/Anton Raath

A piacon a Mikulásnak saját faluja van, ahol vendégül látja a gyerekeket. Mesét olvas nekik, és felülteti őket gőzhajtású körhintájára. A háttérben flamand zene szól, minden este koncertet ad egy-egy népzenei együttes.

(Leuven, Platz Ladeuzeplein, november 12-től december 21-ig)

Maastrichtben korcsolyapálya köré épül a vásár

A holland városban igazi téli varázslat vár ránk a Vrijthof téren. A hangulatos standok egy 800 négyzetméteres korcsolyapálya körül sorakoznak, de nem ez az egyetlen attrakció. A piac mesebeli hangulatát a régi időket idéző, kétszintes körhinta, és a 60 méter magas óriáskerék fokozza.

Maastricht Forrás: Flickr/C.M. Friese

Az óriáskerék tetejéről rálátunk az ünnepi pompába öltözött városra, a standokban pedig válogatott finomságokkal kényeztethetjük magunkat. Elég csak a hagyományos holland fánkokra gondolni, hogy az édesszájúak megnyalják a szájuk szélét.

(Maastricht, Vrijthof, november 29-től december 30-ig)

Stockholmban alkoholmentes forralt borral melegedhetünk

A svéd fővárosban egymást érik a karácsonyi piacok. Az egyik leghangulatosabbat az óvárosban, Gamla Stanban találjuk. Ezt az adventi vásárt 1915 óta rendezik meg minden évben. A feldíszített, kivilágított fabódékban különféle svéd specialitásokat kínálnak, így például jávorszarvas- vagy rénszarvas kolbászt.

Stockholm óvárosában ne hagyjuk ki a glöggöt, a svédek forralt borát Forrás: AFP/Soren Andersson

Amit semmiképp sem szabad kihagyni, az a glögg, a svédek forralt bora, amelyet mandulával és mazsolával készítenek. Igaz, a piacon csak az alkoholmentes verziót lehet kapni, de azért attól is átmelegszik az ember egy kis időre.

(Stockholm, Stortorget, november 22-től december 23-ig)

Wrocławban nem kell félnünk a törpéktől

A wrocławi adventi vásár a Swidnicka utcánál kezdődik, és egészen az óvárosi piactérig tart. A standokban számtalan helyi specialitást árulnak, az egyik legtipikusabb például az a fogás, amelyben az oscypek nevezetű kemény sajtot füstölt hallal kínálják. De a karácsonyi forgatagban magyar süteményeket és litván kolbászokat is árulnak.

A wrocławi adventi vásárban szerencsehozó törpékkel találkozhatunk Forrás: Flickr/Amanderson

A lengyel karácsonyi vásárban szörnyektől nem kell tartanunk, viszont ne lepődjünk meg, ha folyton törpékbe botlunk. Ha háromszor megérintjük a sapkájukat, ajándék üti a markunkat, amely a törpe puttonyából kerül elő.

(Wrocław, Piactér, november 20-tól december 22-ig)

Göteborg a karácsony fővárosa

A svédek imádják a karácsonyt, és elképesztően értenek a hangulatteremtéshez. Éneklő kórusok, gyertyafény, korcsolyák csikorgása a jégen, gőzölgő gesztenyék, és máris úszunk a karácsonyi romantikában.

Göteborg fényárban úszik Forrás: flickr/Guillaume Baviere

Már a három kilométer hosszú fénypromenád is ámulatba ejtő, de a Liseberg vidámparktól végképp eláll a szavunk. Ez Skandinávia legnagyobb vurstlija és egyúttal legnagyobb adventi vására. Egész évben vonzza a turistákat, de amikor advent idején ötmillió karácsonyi égő világítja meg, tényleg ellenállhatatlan hangulatot áraszt.

(Göteborg, Liseberg, november 14-től december 30-ig)

Karácsonyi népünnepély Brüsszelben

Aki valami igazán monumentálisra és eredetire vágyik, annak az EU fővárosában a helye. 220 regionális és nemzetközi stand sorakozik a Sainte-Catherine téren, majd onnan tovább, egészen a halpiacig.

Nemcsak kulináris és kézműves specialitásokkal igyekeznek elvarázsolni az érdeklődőket, hanem rengeteg más attrakcióval: korcsolyapályával, fény- és hangmutatványokkal, koncertekkel, utcaművészekkel, óriáskerékkel, régmúltat idéző körhintával.

Brüsszelben is korcsolyázhatunk a karácsonyi vásár kellős közepén Forrás: Flickr/Geri Bembridge

A Téli örömök elnevezésű adventi akciónak minden évben más-más vendégország áll a középpontjában, amely ilyenkor lehetőséget kap arra, hogy ne csak karácsonyi szokásait és ínyencségeit mutassa be, hanem turistacsalogató látnivalóit is.

(Brüsszel, Sainte-Catherine tér, november 28-tól január 4-ig)