Narancs és csokoládé - folyékonytól a ropogósig

Karácsonyi csokis receptek
Vágólapra másolva!
A mikuláscsomagok gyakori meglepetései, a lédús, savanykás narancs és a finom keserűcsokoládé  külön-külön is finomak, de édességekben kombinálva igazi karácsonyi hangulatot varázsolnak. A lényeg: a csoki legyen jó minőségű, magas kakaótartalmú, a narancslé pedig frissen facsart! A csoki-narancs duót tovább variálhatjuk gyömbérrel,vaníliával, fekete kardamommal vagy fahéjjal. Három recept következik csoki és narancs főszereplésével, három különböző verzióban a folyékonytól a pudingon keresztül a ropogósig.
Vágólapra másolva!

A folyékony: narancsos forrócsokoládé fekete kardamommal (kb. 2 adag)
Hozzávalók:
100 gramm étcsokoládé (legalább 70%-os)
4 dl tej
1-2 narancs leve frissen facsarva (kb. másfél deciliter)
2 szem fekete kardamom belseje összetörve
A tejet a kardamommal felmelegítjük, közben megolvasztjuk a csokit gőz fölött. Beleöntjük a csokit és a narancslevet a tejbe és az egészet felforraljuk. A Peasepudding alapján.

A puding: Narancsos-csokis tápiókapuding (kb. 4 adag)
A manióka növény gyökeréből nyert, magas keményítőtartalmú gyöngyöcskék abszolút nem számítanak hagyományos karácsonyi alapanyagnak, a tápiókát mégis bevethetjük egy finom és gyors, pudingszerű krémdesszert alapanyagaként. A tápióka a vicces golyócskák zselészerű állaga miatt igazi kedvenc a jól variálható alapanyagok listáján, nyáron friss gyümölccsel isteni, télen pedig ebben a karácsonyi változatban is remekül megállja a helyét.
Hozzávalók:
500 ml tej
1 tojás sárgája
1 rúd vanília / 1 bio bourbon vaníliás cukor
egy kis tálka tápióka (kb. 50 g)
80 g barna cukor
3 közepes narancs leve frissen facsarva
1 narancs héja
3 evőkanál holland kakaó kevés tejjel elkeverve
reszelt étcsoki, kandírozott narancs a tetejére
Az allrecipes receptjét módosítottam és csoki-narancsosítottam. A tejben elkeverjük a kevés tejjel kikevert kakaóport, cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait (vagy a vaníliás cukrot), a narancs levét, és a felvert tojást. Hozzáadjuk a pár percre hideg vízbe áztatott gyöngyöket és addig főzzük közepes lángon, míg a golyócskák átlátszóvá válnak, a tej pedig pudingszerű masszává sűrűsödik. Kis tálkákba öntjük a pudingot, reszelt étcsokival, esetleg kandírozott narancshéjjal díszítjük.

Forrás: AFP

A ropogós: narancsos-csokis keksz
fél narancs leve frissen facsarva (kb. fél dl)
100 g étcsokoládé
150 g vaj
140 g barna cukor
1 tojás
1 narancs héja
200 g liszt
csipet só
1 teáskanál sütőpor
80 g dió vagy mandula apróra vágva - kihagyható, de finom ropogós lesz tőle a süti
Egy nagyobb tálban kikeverjük a vajat, a cukrot, a narancshéjat, a tojást, majd hozzáöntjük narancslevet. Rászitáljuk a lisztet, a sütőport és a sót. Végül jöhet a kis kockákra vágott csoki (és a dió vagy mandula). A masszát körülbelül fél órára hűtőbe rakjuk, előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Sütőpapírra sorakoztatjuk a nedves kézzel, evőkanál segítségével formázott golyókat. Nem fontos lelapítani, sütés közben úgyis szétterül picit. 10-12 percig sütjük, a végeredmény finoman illatos, ropogós, mégis puha és omlós keksz - de csak ha nem sütjük túl. Körülbelül 10-12 perc után tényleg vegyük ki a sütőből a tepsit, ekkor ugyan nyersnek tűnik a keksz, de miközben kihűl, szilárdulni fog. Az allrecipes alapján.