Főételek az ünnepi asztalra

karácsonyi ételek
Vágólapra másolva!
Ebben a cikkben karácsonyi főételekről írunk. Olyanokról, amelyekkel ki lehet törni a nálunk megszokott halászlé-rántott hal-töltött káposzta alkotta rutinból, de talán mégis talál mindenki köztük a fogára valót. Éppen ezért igyekeztünk magyaros, halas, húsos fogást is szerepeltetni a receptek között.
Vágólapra másolva!

Magyaros- klasszikus főétel hallal: Rácponty

Gyakran szoktak karácsonyra rácpontyot készíteni. Ezzel az étellel két probléma lehet: a hal túl zsíros vagy a krumpliágy túl szárazra sikerül. Ezek kiküszöbölésére legjobb magunk, vagy ismerős által horgászott ponttyal készíteni, de ha csak boltban tudjuk megvenni, 1,5 kg-s halból érdemes a szeleteket levág(at)ni. A rácponty nem lesz száraz, ha a krumplit nem csak simán rétegezzük a karikára vágott paprikával-paradicsommal, hanem lecsót főzünk belőle, és ezzel rakjuk tepsibe a krumplit. Személy szerint nagyon nem kedvelem, ha a halszeletek csak főnek-párolódnak az étel tetején, ezért lisztbe forgatva hirtelen kisütöm a patkókat, és csak a végén teszem a krumpli tetejére.

Forrás: Zsuzsi foz

8 kisebb pontyszelet (patkó)
egy nagy fej hagyma
egy kiló lecsópaprika
másfél kiló krumpli
két paradicsom
8 dkg füstölt szalonna
5-6 szelet bacon
fűszerpaprika
6-8 deci tejföl

olaj
liszt

Először a hal alá való ágyat készítem el. Ehhez a krumplit héjában megfőzöm, kihűtöm és felkarikázom, mint a rakott krumplihoz szokás. A szalonnát felkockázom, kiolvasztom, a zsírjából keveset leöntök, és ezzel kenem ki a tepsit, amiben az étel készül majd. A szalonnára rádobom a felaprított hagymát, üvegesre sütöm, hozzáadom a felvágott paprikát, egyszóval nekikészülök a lecsófőzéshez. Sózom, ha a paprika már összeesett, zsírjára sütöm, hozzáadom a felszeletelt paradicsomot, összerottyantom, megszórom kevés fűszerpaprikával és még kb. két percig hagyom a tűzön, addig el is készül. Ezután a lecsót összekeverem két-három evőkanál tejföllel.
Elkezdem a rétegezést: egy sor krumpli, megsózom, rá pár kanál lecsó, így tovább, amíg el nem fogy. A tetejét megkenem bőven tejföllel és előmelegített 180 fokos sütőben kezdem sütni. Ezalatt a pontyszeleteket besózom, paprikás lisztbe forgatom és 3-4 perc alatt kevés olajon megsütöm. Ha a krumpli már sült vagy 25 percet, elrendezem rajta a pontyszeleteket, a halat vékonyan megkenem a maradék tejföllel, baconszeleteket teszek a tetejére, majd még kb. 15 percig sütöm. Akkor jó, ha a krumpli alatt sűrű a lecsós-tejfölös szaft, de nem szárad ki és a szalonna jól kisült a tetején.

Könnyű halas főétel: Halfilé baconbe tekerve narancsos mártással

Ezt az ételt azoknak ajánlom, akik valamilyen könnyű, a gyomrot kevéssé megterhelő fogást szeretnének az ünnepi asztalra tenni. Aki nem kedveli a halat, csirke-vagy pulykamellel is elkészítheti.

Forrás: Zsuzsi foz

Hozzávalók:

Személyenként egy szelet vastaghúsú halfilé (jelen esetben ördöghal, de lehet harcsa is)
20 dkg bacon
7 dkg vaj
4 dl tejszín
2 narancs
4 cm-es gyömbérdarab
csipet cukor
fél csokor petrezselyem

A halat gyengén besózom, baconnel körbetekerem és a végét meg is tűzöm, nehogy levetkőzze a szalonnát a sütés alatt. 2 dkg vajjal vékonyan kikent tepsire fektetem. Ebben az állapotában hűtőbe tehető, ha nem készítjük el rögtön. Ha éhesek vagyunk, előmelegített 170 fokos sütőben 12-15 percig sütjük, attól függően, milyen vastag a hal.
Közben elkészítem a mártást, amely gyakorlatilag csak a hozzávalók összefőzéséből áll.
A maradék vajon megfuttatom a feldarabolt gyömbért, hozzáadom a narancsok kis kockákra vágott húsát és lereszelt héját, majd felöntöm a tejszínnel. Kis lángon 5-10 percig forralom, amíg a gyömbér és a narancs kellően megízesíti a tejszínt, ízlés szerint ízesítem sóval és egy csipet cukorral, a végén pedig beleszórom a felaprított petrezselymet. Párolt rizzsel vagy krumplipürével és a mártással tálalom a halat.

Dőzsölős főétel: Sült libamáj almával és fűszeres káposztával

Nem egy olcsó étel, de nagyon megéri az árát, a libamájhoz nagyon passzol a tokaji bor és a sült alma, meg a káposzta. Nagyétkűek készíthetnek hozzá kevés krumplipürét is.

Forrás: Zsuzsi foz

40 dkg hízott libamáj
só, bors
10 dkg vaj
2 dl tokaji furmint
egy marék aranymazsola

A fűszeres káposztához:

50 dkg lilakáposzta
egy nagy marék aranymazsola
egy fej lilahagyma
1,5 dl vörösborecet
0,5 dl száraz vörösbor
2 dl víz
cukor, só
1 rúd fahéj
3 szem szegfűszeg

egy nagyobb, vagy két kisebb alma

Először a káposztát készítem el, ezt már előző nap is megcsinálhatjuk. Kevés olajon egy evőkanál cukrot pirítok, hozzáadom a felaprított lilahagymát, üvegesre párolom. Ekkor hozzáadom a vékony csíkokra vágott káposztát, a fahéjat, szegfűszeget, felöntöm a borral, ecettel, vízzel és nagy lángon főzöm, amíg a leve elforr. Ha a káposzta nem puhulna meg ennyi idő alatt, ismét öntök alá egy kevés vizet. Amikor a káposzta majdnem puha, beledobom a mazsolát, amivel még 5-6 percig főzöm. Akkor jó, ha nem marad alatta lé. A végén ízlés szerint ízesítem kevés sóval és cukorral. Ez az adag nem két személyes, de érdemes többet csinálni, mert húsok mellé jó köret.

A májból négy-öt kisujjnyi vastag szeletet vágok, közvetlenül sütés előtt sózom, picit borsozom, majd forró vajban (kb.6 dkg) hirtelen megsütöm, ez kb. 3 perc. Ha megsült, tányérra szedem, melegen tartom.
Az almákból karikákat vágok, magházukat kiszúrom, és a libamáj sütéséből visszamaradt vajban kb. két perc alatt átsütöm. Ne legyen puha, akkor jó, ha roppanós. Ezt is kiszedem, melegen tartom. A tokaji mártáshoz a visszamaradó vajba öntöm a bort, erős lángon elpárologtatom az alkoholt, hozzáadom a mazsolát, pár percig rotyogtatom, majd kb. 5 dkg vajjal kevergetve besűrítem. Tálalásnál az almaszeletek közepébe szedem a fűszeres káposztát, és a májat meglocsolom a boros szósszal.

Húsos főétel: Szűzérmék aszalt szilvás-narancsos mártással

Ebben a receptben a szilva, a narancs, és a fűszerek idézik fel a karácsonyi hangulatot.
Szűzpecsenye helyett csirke-vagy pulykaszeletekkel, de akár karajjal is elkészíthető, nagyon jó köret hozzá a burgonyafánk.

Forrás: Zsuzsi foz

2 sertés szűzpecsenye
tarkabors, só
vaj és olaj a sütéshez

A mártáshoz:

1.5 dl száraz vörösbor
5 dl húsleves
20 dkg aszalt szilva
1 közepes narancs filézve, kis kockákra vágva
fél hagyma
rozmaring
1 db csillagánizs
mokkáskanálnyi fahéj
1 cm-s gyömbér apróra vágva
só, tarkabors frissen őrölve
2-3 dkg vaj
1 evőkanál cukor

A mártással kezdem a főzést. A vajat lábosban felolvasztom, karamellizálom rajta a cukrot. Óvatosan felöntöm a levessel, vélhetően pöfögni-fröcskölni fog és a cukor bemerevedik, de nem kell megijedni, majd felolvad a hőtől. A folyadékba beledobom a csillagánizst, gyömbért, fahéjat, rozmaringot, a hagymát egészben. Hozzáadom a szilvát, sózom, borsozom, beleöntöm a bort is, és addig főzöm, amíg a szilva felpuhul és a leve kissé besűrűsödik. (A csillagánizst 5 perc után kivettem, mert nem akartam, hogy medvecukor ízű legyen az egész, a hagymát pedig akkor távolítottam el, amikor már megüvegesedett.) Ekkor hozzáteszem a narancskockákat és még pár percig forralom. Ha kész, hűlni hagyom.

A húst keresztben 4-5 centi vastag szeletekre-érmékre vágom, lapjára fordítom és tenyérrel meglapogatom, tarkaborsot tekerek rá. Mielőtt a püré teljesen elkészülne, előkapom a grillserpenyőt, diónyi vajat és egy-két evőkanál olajat forrósítok, beleteszem a húst és 5-6 perc alatt megsütöm, a sütés közben sózom. Akkor jó, ha kívül szép barna kérget kap, de belül még majdnem rózsaszín, lédús. A húst tányérra szedem, meglocsolom 3-4 evőkanál mártással és krumplipürével vagy burgonyfánkkal körítem.

Szerző: Zsuzsi főz