Könyvek szüleink karácsonyfája alá

könyvajánló
Vágólapra másolva!
Karácsonykor rengetegen vásárolnak könyvet szeretteiknek. Van, aki pontosan tudja, hogy édesanyja vagy édesapja milyen típusú könyveket szeret, de akad, akinek fogalma nincs róla, szülei mit olvasnának szívesen. Összegyűjtöttünk néhány könyvújdonságot, hogy segítsünk a választásban.
Vágólapra másolva!

Kate McCann: Madeleine

Forrás: [origo]Sokan ismerik az egész világot bejárt történetet: a brit McCann család három gyermekével egy portugál üdülővárosba ment nyaralni. A szülők a hároméves kislányt és két ikertestvérét lefektették aludni, majd vacsorázni mentek egy étterembe, látótávolságra az apartmanjuktól. Gyakran ellenőrizték az alvó gyerekeket, ám az egyik alkalommal az édesanya döbbenten látta, hogy a kislánya nincs az ágyban, a szoba ablaka pedig nyitva van. A kislány több mint négy éve nem került elő, édesanyja pedig Madeleine címmel könyvet írt a történtekről, amelyben azt vallja, hogy annyi hibát követtek el mindössze, hogy egyedül hagyták a gyerekeiket.

A közel négyszáz oldalas könyvből minden apró részlet kiderül az eltűnés körülményeiről, és megrázó őszinteséggel meséli el a megtört anya, hogyan viselte például, amikor a sajtóban olyan állítások jelentek meg, hogy rendszeresen nyugtatózta a gyerekeket vagy hogy az apa molesztálta a kislányát. A kutatás a mai napig folyik, magándetektívek próbálják megtalálni Madeleine-t, akit számos esetben véltek felfedezni különböző helyeken, de mindig kiderült, hogy nem az eltűnt kislány az, akit láttak. A szülők úgy vélik, nincs bizonyíték arra, hogy kislányuk már nem él, és addig van ok a reményre. "Nincs is ennél megindítóbb, őszintébb és erőteljesebb vallomás a szeretetről, a veszteségről és a soha meg nem szűnő reményről." - olvasható a könyv borítóján. (Scolar Kiadó, 2011. 3950 Ft)

Müller Péter: Útravaló - Szeretetről, szerelemről, szeretkezésről

Forrás: [origo]Az ezoterikus író Útravaló című sorozata eddigi tanításainak legfontosabb gondolatait foglalja össze.

Ebben a könyvében a szeretettel, szerelemmel, szeretkezéssel kapcsolatos tanítások olvashatók, mégpedig olyan formában, amelyet bármikor elővehet az ember anélkül, hogy hosszú időt kellene az olvasásra szánnia: egy-egy címszó alatt ugyanis néhány mondatnyi gondolat van csupán, mely tulajdonképpen esszencia az író életművéből.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy fél óra alatt elolvasható a könyv, vannak olyan mondatok benne, melyek megállásra, gondolkodásra és megértésre késztetik az olvasót: "Ha azt mondod: Olyannak szeretlek, amilyen vagy!, - nem szeretsz igazán. Ha valóban szeretnél, többnek látnál, mint ami vagyok."

Témájánál fogva kifejezetten karácsonyra való ajándék olyanoknak, akik szeretik a spirituális gondolatokat. Férfiaknak és nőknek is ajánljuk. (Alexandra Kiadó, 2011. 2699 Ft)

Kreatív karácsony

Forrás: [origo]Ezt a kisméretű, ám igen vastag könyvet azok karácsonyfája alá ajánljuk, akik szeretnék szebbé varázsolni az ünnepet, de nincs tapasztalatuk abban, hogy hogyan díszítsék fel a lakást, milyen ételeket készítsenek és az ajándékválasztással is gondjaik vannak. A könyvben ebben a három témában találhatunk ötleteket, tippeket, hasznos tanácsokat. Rengeteg kézműves technikával készült tárgy elkészítéséhez adnak segítséget, többek között vattapihe koszorúhoz, domborműves gombdíszhez, narancsgyertyához.

Tájékozódhatunk a karácsonyi színekről, a betlehemek történetéről és egyéb érdekes információkat tudhatunk meg a karácsonnyal kapcsolatban, valamint rövid részleteket olvashatunk Charles Dickens: Karácsonyi ének című művéből is. Karácsonyra különböző receptekből süthetünk-főzhetünk például pisztrángos-lazacos terrine-t, norvég lazacpástétomot, és rengeteg különleges karácsonyi sütemény elkészítését is leírja a könyv. A könyv végén karácsonytervező található, melyben az október-november-decemberi teendőket sorolják fel táblázatban adventi koszorúk és naptárak, karácsonyi díszek, karácsonyfa és betlehem, ajándékozás és csomagolás, ínyencségek, aprósütemények és egyéb témakörben. Külön oldalakon lehet feljegyezni, mit tervezünk ajándékozni karácsonykor. (Alexandra Kiadó, 2011)

Josetta Alia: Perzselő nap

Forrás: [origo]Szerelem és halál a háború poklában

A 82 éves francia újságírónő első regénye, a félig fikció, félig igaz történeteket feldolgozó Perzselő nap 1993-ban Maison de la Presse díjat kapott, a 2011-es magyar kiadás Benkő Ferenc fordítása alapján készült.

A Perzselő nap egy Lola nevű nő történetét meséli el egy 1952-ben kezdődő történetben. Ekkor Lola még kamaszlányként él Kairóban, ahol egy bálon megismerkedik Philippe-pel. Bár a pár elszakad egymástól, ez a szerelem elkíséri egész életében, háborúban, más országban.

A közel hatszáz oldalas családregény végigköveti a keleti keresztény nő életét gyermekkora fényűző palotáitól a véráztatta bejrúti romokig, a gondtalan élettől az embertelen mészárlások őrületéig.

De nem csupán egy asszony regénye, egy civilizáció pusztulásáé is. (Alexandra Kiadó, 3699 Ft)

Jamie belevág

Forrás: [origo]Nincs karácsony receptkönyv nélkül! Ha kirázza a hideg Gordon Ramsay-től, bizonyára kedveli legfőbb riválisát, Jamie Olivert, akinek legújabb könyve Jamie belevág címmel nemrég jelent meg. A kicsit pösze sztárszakács ezúttal nemzeti ételek könnyű variációit mutatja számos étvágygerjesztő ételfotóval együtt. A vaskos kötetben spanyol, olasz, marokkói, görög, svéd és francia receptek találhatók, a jellegzetes fogásokat Jamie saját változatában adja közre.

Ez a kiadvány nem csupán receptkönyv, Jamie a fenti országokba tett utazásairól is beszámol, leírja, hogy miket tapasztalt a különböző helyeken és mi a véleménye az adott ország konyhájáról. Mindezt olyan stílusban és olyan fantasztikus fotókkal illusztrálva, hogy az ember legszívesebben azonnal indulna Spanyolországba tapast enni, Olaszországba sült szalámit fogyasztani, Svédországba pisztrángozni, Marokkóba utcai kajákat kóstolni, Görögországban parázson sült polipot, Franciaországban pedig meleg fürjsalátát enne.

Ha utazni nem is tud, elkészítheti a Jamie-vel fűszerezett jellegzetes ételeket, amely között egyszerűbb receptek is szerepelnek, mint például a tatár bifsztek, a sárgaborsóleves, a görög saláta vagy a gyümölcsös torta. A könyv a 2010-ben bemutatott ismeretterjesztő filmsorozat alapján készült. (Park Kiadó, 2011. 6500 Ft)

Huth Péter: A nyughatatlan ember

Forrás: [origo]Aki Auschwitz poklából a legmagasabb csúcsokig jutott

Huth Péter (aki napjainkban fogorvosként dolgozik) édesapjáról, Rolfról mesél ebben az életrajzi könyvben. Arról az emberről, aki túlélte Auschwitz legrettegettebb, 11-es számú barakkját, a Bunkert, és aki itt találta meg élete legnagyobb szerelmét, Ingridet, akit 1945-ben feleségül vett.

Az író, bár korán elhagyta a családot az édesapja, istenként tisztelte őt - ez átüt a könyv sorain. Rengeteget tanult tőle az életről: amikor a haláltáborból szabadult, olykor párizsi mulatókba is elvitte. Rolf Huth a szabadulást követően céget alapított, és lenyűgöző eredményeket ért el. Élvezte az életet, imádta a szerencsejátékot és a nőket.

Legutolsó felesége, Manolita Párizsban ápolta utolsó hónapjaiban, mielőtt legyőzte őt súlyos betegsége. "Sosem gyógyulok ki apám elvesztéséből, és ha folytatom az életemet, az csak azért van, mert tovább keresem magam benne, és közben őt találom meg önmagamban" - zárja ezekkel a szavakkal a visszaemlékezést az író.

A könyvhöz Elie Wiesel, a Nobel-békedíjas író írt előszót, Huth Péter szavait pedig a Francia Akadémia díját is elnyert Robert Parienté, több művészeti témájú kötet szerzője gyűjtötte egybe. (Alexandra Kiadó, 2011. 2999 Ft)

Norberto Fuentes: Fidel Castro önéletrajza

Forrás: [origo]Ez az életrajzi könyv teljesen más, mint az előzőekben ajánlott: szerzője Norberto Fuentes, aki évekig Fidel Castro közeli barátja és bizalmasa volt, így testközelből követhette Castro életének ezen szakaszát.

Tudott a kubai titkosszolgálat minden taktikai lépéséről Kuba legkényesebb hadműveletei során, titkos iratokhoz férhetett hozzá - a tényeknél jóval többet tár az olvasó elé: az indítékokat és a célokat is.

Saját tapasztalatait öntötte Fidel Castro lebilincselő "önéletrajzába" - a kubai vezető egyszerre durva és fellengzős hangján. "Norberto Fuentes egy új Fidel Castrót állított elénk" - írta a könyvről William Kennedy, amerikai író-újságíró. Ez a könyv a legteljesebb, legrészletesebb életrajz, amit Castróról valaha írtak, a Die Zeit szerint valószínűleg hosszú időre a legjobb marad a kubai diktátorról.

A közel hatszáz oldalas könyv végén kronológia foglalja össze Fidel Castro fontosabb életrajzi pontjait. (Alexandra Kiadó, 2011. 4999 Ft)